FENIX TK35UE V2.0

FENIX TK35UE V2.0 review

Fenix staat erom bekend populaire zaklampen te vernieuwen en opnieuw uit te brengen. Zo ook de TK35UE v2.0.

De eerste TK35 werd al in 2011 gelanceerd met een lichtopbrengst van 820 lumen. Inmiddels zijn we een dikke 10 jaar verder en verschillende nieuwe edities later, en toegekomen aan de TK35UE (Ultimate Edition) V2.0. Deze versie maakt gebruik van 3 ledsmet een totale lichtopbrengst van 5000 lumen. Nee, dat is zeker niet weinig, en daarom wordt hij waarschijnlijk in de categorie UE geplaatst.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • De zaklamp: Fenix TK35UE v2.0
  • Foedraal / holster
  • Draagriem
  • Reserve o-ring
  • Garantiekaart
  • Handleiding

Mijn exemplaar werd geleverd zonder batterijen. Wil je die toch gebruiken, dan moet je wel aan goede batterijen denken, met button tops, en protection. (Anders zijn ze te kort).

In gebruik

De TK35 zaklampen zijn typische militaire zaklampen met een schakelaar aan de achterzijde. Eigenlijk moet ik het beter zeggen: 2 schakelaars. De ene is bedoeld voor Aan en de andere voor Stroboscoop en veranderen van modus.

Aangezien deze uitvoering geen zijschakelaar heeft, is hij uitermate geschikte bovenhands te gebruiken. Dit betekent dat je eigenlijk je duim op de knoppen houdt, met je vingers aan de bovenkant van de lamp. Dit wordt ook wel een tactische positie genoemd.

Eerder versies van deze lamp beschikten over een losse batterijhouder voor 2*18650 batterijen. Latere versies hadden hier zelfs een oplader ingebouwd. In deze versie is er helemaal geen gebruik gemaakt van een batterijhouden, en is er ook geen mogelijkheid om de batterijen op te laden in de zaklamp. Stees meer batterijen worden geleverd met USB-poorten en een protectie board. Hierdoor heb je alleen een USB C of Micro USB kabel nodig om de batterijen te laden en geen losse oplader. Dit is aan de ene kant een handige uitkomst, maar aan de andere kant heb je wel te maken met langzaam laden.

De batterijen zitten naast elkaar en niet achter elkaar, waardoor je een breder batterijhuis krijgt. Deze voelt overigens wel erg fijn in de hand, omdat je vinger redelijk natuurlijk om de zaklamp heen krullen.

Om hem voor langere tijd te dragen, is het misschien wel handig het foedraal te gebruiken, of de meegeleverde koord. Als je van avontuur houdt kun je hem ook aan je broek bevestigen middels de pocket clip.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Met Fenix zaklampen hoef je niet bang te zijn dat ze slechte kwaliteit zijn. Integendeel, Fenix staat erom bekend hoogwaardige spullen te verkopen. Ze verkopen naast zaklampen ook lantaarns en hoofdlampen.

Het enige waar ik zelf niet zo een fan van ben is hun keuze voor coating. Deze is lichtelijk glimmend, wat ik niet zo mooi vind. Ik hou meer van een matte afwerking, die er vaak ook meer premium uitziet.

De keus om geen losse batterijhouder te gebruiken vind ik persoonlijk wel weer fijn. Gewoon de batterijen erin doen en gaan met die banaan.

Het draagkoord ziet er overigens wel goed en stevig uit, gemaakt van stevig materiaal. Veel beter dan je bij sommige andere zaklampen ziet. Of ze ook sterker is durf ik niet te zeggen.

Het schroefdraad heeft ook een coating, waardoor je snel en eenvoudig de lamp kan uitschakelen door de kop een halve slag los te draaien. Op die manier wordt er geen contact gemaakt. Alhoewel je zou zeggen zeggen dat het toch weinig nut heeft, omdat men gebruik maakt van een mechanische aan en uit schakelaar. Toch ben ik bang dat er nog steeds stroom wordt verbruikt door de stroboscoop schakelaar. Deze is namelijk in Duty mode en Tactical mode gewoon te gebruiken.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

De Fenix TK35 kwam als eerst uit met een CREE XML led met een totale lichtopbrengst van ongeveer 800 lumen. De TK35UE V2 doet daar nog een paar schepjes bovenop en claimt een opbrengst van maar liefst 5000 lumen. Dat is een een dikke 6 keer zoveel.

Ze hebben niet alleen de LED veranderd, maar ook gekozen voor 3 ledjes inplaats van 1. En dit keer hebben ze gekozen voor de Luminus SST40. Deze zijn een stuk sterker dan de oude CREE XM-L ledjes van 10 jaar geleden. Deze 3 ledjes zouden dus die 5000 lumen moeten genereren.. ik ben benieuwd. Intussen maak ik ook gebruik van een apparaatje dat de kleuren temperatuur kan meten van het licht, en deze geeft de volgende waardes aan: 5530K en een Ra van 63.3.
Ra is eigenlijk een andere benaming voor CRI. Dus een CRI waarde van 63.3 is niet echt hoog, maar de meeste mensen kijken hier niet naar. Mocht je dit belangrijk vinden, dan weet je nu gelijk deze waardes.

De reflector is zo gemaakt dat het 3 reflectors in 1 is. Ze zijn ongeveer 1-1.5 centimeter diep, en worden beschermd door een filter met anti-reflectieve coating. De reflectors zijn lekker glad, zodat hij verder kan reiken dan met een sinaasappel effect.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

  • Lengte: 143 mm
  • Diameter kop: 43 mm
  • Batterijpack: 21.94 mm dunste, en breedste: 40.3 mm

Gewicht:

  • Gewicht leeg: 202.1 gram
  • Met 2* Samsung 30Q batterijen: 293.7 gram

Fenix zaklampen vergelijken

Hieronder staan enkele Fenix zaklampen naast elkaar.

Van links naar rechts: Fenix TK30, Fenix PD35 Tac, Fenix TK35UE v2, Fenix TK11 Tac, Fenix PD36R, Fenix TK22 v2.

En op de andere foto staan bekende tactische zaklampen naast elkaar.

Van links naar rechts: Olight Warrior M2R Pro, Thrunite TN12 v4, Fenix TK35UE v2, Fenix TK11 Tac, Fenix PD35 Tac, Fenix PD36R, Fenix TK22 v2.

En nog een foto van de vergelijkbare Fenix LR35R en deze TK35UE v2.

GEBRUIKERS INTERFACE

Aan de achterkant van de zaklamp zitten 2 knoppen en 1 draaischakelaar.

De grootste knop is voor Aan en Uit… oftewel Momentary On

De kleine knop is voor het schakelen tussen modus, maar ook voor stroboscoop. Als je deze knop indrukt voor langer dan 1 seconde krijg je stroboscoop. Kan handig zijn.

Met de draaischakelaar kun je kiezen tussen Duty, en Tactical mode. De laatste is de lockout positie waarin geen enkele knop meer werkt.

Met Duty mode heb je 5 modi, en strobe, en met Tactical mode heb je alleen Turbo en Stroboscoop.

Modes:

  • Duty: Eco, Low, Medium, High, Turbo (en stroboscoop is altijd bereikbaar door de stroboscoop knop)
  • Tactical: Turbo en stroboscoop

De Tactical Turbo mode heeft overigens geen 5000 lumen maar 3500 lumen.

Duty Mode:

  • Stroboscoop knop klikken: veranderen van modus
  • Stroboscoop knop ingedrukt houden: stroboscoop
  • Grote knop klikken: aan/uit

Mode memory

  • Ja, de laatst gebruikte modus wordt opgeslagen

Waarschuwing lege batterij:

  • De mode schakelaar/stroboscoop schakelaar heeft een ingebouwde rode led om aan te geven dat de batterij leeg loopt.

Stroboscoop

  • Ja, altijd te bereiken met de stroboscoop knop, in de aan en uit positie, in beide Duty mode en Tactical mode.. En niet in de lockout mode.

Lock-out modus:

  • Ja, door de draaischakelaar helemaal naar rechts te draaien.

PWM

  • Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.

Overige:

Mijn exemplaar had problemen met de schakelaar. In elke stand werke hij als in Duty mode. Dus Tactical mode en Lockout mode werkten niet meer. Ik heb de zaklamp opengemaakt en schoongemaakt bij de schakelaar… en dit lostte het probleem op.

BATTERIJEN EN OPLADEN

Zoals ik al eerder aangaf zaten er geen batterijen in mijn doosje. Gelukkig heb ik zelf tientallen batterijen die ik kan gebruiken.

Ik heb gekozen voor de Samsung INR18650 30Q batterijen met een button top.

Flat tops, unprotected werken niet. Deze kun je dus wel vergeten. Button tops, unprotected zijn ook een beetje kort, en maken niet echt goed contact. Daarom heb ik gebruik gemaakt van 2 magneetjes aan de negatieve zijde van de batterijen om beter contact te maken met de veren aan de achterkant.

Fenix wil graag dat je Fenix batterijen gebruikt. Vooral de fenix batterijen met een USB poort zijn lang genoeg voor deze zaklamp, en daarnaast hebben die ook een uitstekende positieve nippel om contact te maken met de driver/contactboard.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumen:

Hieronder zijn de metingen van mij, vergeleken met de specificaties

ModeSpecBij inschakelenNa 30 secNa 10 min
Eco3034.3234.32
Low350382382380
Med800840839831
High2000207120591988
Turbo50005224 lm4822 lm2632 lm
Turbo (tactical)350035573486 lm

Zoals je ziet komen mijn metingen aardig overeen met hun specificaties. Alhoewel je naar de 30 seconden meting moet kijken, en niet naar de metingen @ start. Deze zijn namelijk altijd hoger, en zijn niet volgens de ANSI FL1 standaarden.

Runtime:

De 2e grafiek is ingezoomd op de eerste 2 uur en ook de grafiek zelf is ingezoomd om beter het verschil te kunnen zien.

Turbo startte net boven de 5000 lumen en daalde naar 2600 lumen in 9 minuten. Daarna zakte hij nog een paar keer tot ongeveer 2140 lumen. Na 1 uur en 39 minuten zakte hij tot ongeveer 45 lumen. Op dit punt begint de rode led te knipperen in de schakelaar om aan te geven dat de batterij leeg raakt. Toch blijft de zaklamp nog uren en uren branden. Na verschillende uren te wachten heb ik de test maar gestopt. De batterijen waren nu nog maar iets meer dan 2.5V. Dit is eigenlijk te laag. Oppassen dus.

High begon iets boven de 2000 lumen en zakte eigenlijk pas na 20 minuten, en stabiliseerde rond de 1530 lumen. Na 1 uur en 33 minuten zakte hij naar 797 lumen. Daarna zakte hij nog een paar keer tot hij rond 1 uur en 43 minuten van 375 naar ongeveer 35 lumen zakte. Deze bleef rond deze opbrengst ook nog uren branden.

Medium was erg stabiel rond 840 lumen. Pas na 3 uur en 46 minuten zakt hij naar 380 lumen. Enkele minuutjes later zakte hij nog lager tot ongeveer 35 lumen. Daarna liet ik de test nog 12 uur doorlopen.. Ook toen was de zaklamp nog niet automatisch uitgeschakeld. Ook dit keer waren de batterijen rond 2.5V.

Low is ook getest en werkte voor 8 uur en 35 minuten rond 380 lumen. Daarna bleef ook deze nog uren lang nabranden.

Alles was redelijk dichtbij de specificaties. Alleen was de Low mode niet in de buurt, ook al waren de specificaties met dezelfde 3000mAh capaciteit batterijen getest.

Afstand:

De metingen zijn hiervoor op 10 meter gedaan. De metingen zijn na 30 seconden opgeschreven, zoals volgens de ANSI FL1 standaarden.

ModeSpecsCandela gemetenMeters
High15.200 cd16.700 cd258
Turbo40.000 cd40.500 cd402

Turbo komt dus aardig in de buurt van de specificaties, en High zelfs een beetje hoger.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera-instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Voelt goed in de hand
  • Lekker fel met goed runtimes
  • Geen zichtbare PWM
  • Makkelijk schakelen tussen Tactical en Duty modes
  • Snelkoppeling naar Turbo en Stroboscoop

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Geen zijschakelaar?
  • Handleiding haalt de 2 posities van de 2 verschillende modus groepen door elkaar
  • Mijn draaischakelaar werkte niet top, na schoonmaken werkte hij weer normaal

Korte samenvatting:

De Fenix TK35UE v2.0 is een waardige tactische zaklamp met een mooie lichtopbrengst en handige UI. Daarnaast voelt hij goed in de hand, vanwege het design. De runtimes zijn gewoon heel goed, omdat je eigenlijk 2 keer zoveel capaciteit hebt. Het enige waar ikzelf tegenaan liep was de draaischakelaar die niet goed werkte, en na schoonmaken pas weer normaal werkte.

WAAR KUN JE DE FENIX TK35UE KOPEN?

Pas op dat je wel de juiste kiest, en niet oudere modellen met minder lichtopbrengst. Kijk dus naar de UE V2.0 of UE 2.0

Scroll naar boven