Fenix TK30 white laser zaklamp

Introductie

LEP zaklampen zijn er al sinds enkele jaren, maar het aanbod is nog klein. Veel fabrikanten durven of willen de stap nog niet zetten. Fenix is nu toch over de dam gekomen met hun eerste LEP zaklamp, genaamd Fenix TK30.

Het eerste wat mij opviel was de productnaam. TK30 is al eens eerder gebruikt als productienaam, maar dat was ongeveer 5 jaar geleden. Helaas gebruiken ze weer exact dezelfde benaming. Beetje jammer. Maar goed, de Fenix TK30 is dus geen LED zaklamp maar een tactische LEP zaklamp. Een op laser gebaseerde zaklamp die op papier heel ver zou moeten schijnen. Laten we dat in deze review vooral even gaan bekijken.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • De Fenix TK30 zaklamp
  • Draagkoord
  • Holster
  • Reserve o-ring
  • Handleiding, garantiekaart en een introductie kaartje
fenix-tk30-white-laser-1

In gebruik

Ik moet zeggen dat het een fijn en handzaam formaat is. Ten eerste omdat het een 21700 batterij gebruikt, en daardoor de body van de lamp wat breder is. En ten tweede kun je de TK30 gewoon in je zak stoppen. Het moet dan wel een diepe zak zijn, maar voor dit formaat en het bereik van de bundel is dit uniek.

De hoofdschakelaar zit aan de achterkant. Het is een forward-clicky, zodat je er signalen mee kunt versturen. Het voordeel van dit soort user interfaces is dat je niet van modus verandert. Als je maar 1 schakelaar hebt kun je die vaak niet gebruiken om signalen te sturen. Ook al stuur je geen signalen, het kan fijn zijn om even snel de zaklamp te schijnen en dan weer te stoppen zonder de schakelaar helemaal in te drukken.

De zijschakelaar wordt gebruikt om te schakelen tussen de verschillende modi. Hoog en Laag welteverstaan. Als je de knop lang ingedrukt houdt kom je in Stroboscoop terecht.

Voor de rest zijn alle onderdelen van goede kwaliteit gemaakt. Geen problemen kunnen vinden. Het enige waar je op moet passen met de holster is de flap die te kort is. Ze gebruiken waarschijnlijk gewoon dezelfde holster bij verschillende lampen. Daardoor is de flap voor de TK30 een beetje tekort. Gelukkig kun je deze verlengen door het klitteband even lost te maken en de flap iets hoger te positioneren. Kost ongeveer 10 seconden tijd.

Je kunt de Tk30 niet op zn kont/staart zetten om hem als een soort kaars te gebruiken.

Bouwkwaliteit, knurling, schroefdraad en anodisatie

Voor 269 euro heb je een goede kwaliteit zaklamp. En dat zou ook niet minder mogen voor dat geld. Eigenlijk had ik nog wel een beetje een meer luxe verpakking verwacht voor deze prijs en de kwaliteit van de accessoires nog ietsje meer aandacht geschonken, maar toe. Nergens op de zaklamp kon ik iets vervelends vinden. Het schroefdraad en O-ring is netjes geolied/ingesmeerd met siliconen vet.

Een detail voor sommigen misschien, maar het is fijn dat het schroefdraad al pakt zonder de veer in te hoeven drukken. Als je bijvoorbeeld een maglite moet dichtschroeven moet je eerst duwen en draaien voor hij het schroefdraad te pakken krijgt. Niet met de TK30 dus. Gewoon heel eenvoudig de tailcap op de batterijhouder schroeven zonder te drukken en moeilijk te doen.

Anodisatie, oftewel de coating, is ook prima. Een beetje aan de glimmende kant, maar ziet er fijn uit. Ook de karteling op de body en tailcap zijn goed en handig. Zo schroef je makkelijk de dop eraf.

LENS, LEP, BEZEL EN REFLECTOR

Zoals ik bij de introductie al even aanhaalde is dit geen LED zaklamp. LED staat voor Light Emitting Diode. De TK30 is echter een LEP zaklamp. LEP staat voor Laser Excited Phosphor. Een lastig naam dus, en vandaar dat het handiger is om gewoon LEP te zeggen.

Voor de laser fanatiekelingen moet ik er bij zeggen dat het geen witte laser is, maar een blauwe laser die door een weerkaatsing en de verschillende filters als wit licht naar buiten schijnt. Meer te vergelijken met een normale LED zaklamp dan de gekleurde laser pointers (rood, blauw, groen) die 1mm doorsnee hebben.

De LEP zou goed moeten zijn voor een bereik van 1200 meter aan wit licht. En dat met een zaklamp van maar net 15 centimeter en een doorsnee van maar net 32mm.

Omdat het geen LED is, gebruikt het ook geen normale reflector. De Lens heeft een donkere coating waardoor het bijna onmogelijk is om een foto van de binnenkant te maken. Vooral niet als je een flitser gebruikt. Zie de foto’s.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

  • Lengte: 155 mm
  • Diameter kop:  32.3 mm
  • Batterijpack:  25.5 mm

Gewicht:

  • Gewicht leeg: 141 gram
  • Met batterij: 215 gram

Zie hieronder enkele bekende zaklampen naast elkaar.
Foto 1 en 2: Militaire zaklampen van Fenix: Fenix PD35 Tac, Fenix PD36R, Fenix TK22 V2, Fenix TK30.

Foto 3: van links naar rechts: Wuben E10, Fenix PD35 Tac, Fenix PD36R, Thrunite TN12 v4, Nitecore MH25GTS, Olight Warrior X PRO, Fenix TK22 v2, Fenix TK30, Jetbeam TH20.

Foto 4: van links naar rechts: Astrolux FT03, Noctigon K1, Jetbeam M1X , Fenix TK30, Speras T1, Lumintop BLF GT.

fenix-tk30-white-laser-28
fenix-tk30-white-laser-27

GEBRUIKERS INTERFACE

De TK30 heeft 2 knoppen. 1 aan de achterkant en 1 aan de zijkant. De achterste schakelaar is om aan- en uit te zetten. De zijschakelaar om van de sterkte in te stellen. De UI is daarmee heel simpel. Er is een hoge en lage sterkte. Met elke klik schakel je tussen deze 2 instellingen.

Modes:

  • Low – High

Vanaf UIT:

  • Achterste schakelaar om in te schakelen

Van AAN, met zijschakelaar

  • Klikken om tussen Hoog en Laag te schakelen
  • Knop ingedrukt houden voor Stroboscoop

Deze interface is daarmee super simpel. En dat is belangrijk voor zaklampen waar je leven van afhankelijk kan zijn. Moeilijke menu’s en verborgen instellingen zijn dan niet aan te raden.

Waarschuwing lege batterij:

  • Ik heb geen waarschuwing ontdekt. Opeens ging de lamp uit. Dit is dus een punt van aandacht! Je moet dus vroegtijdig stoppen om niet zonder stroom te komen zitten. De batterij op tijd verwisselen is dan even geen luxe. 

Stroboscoop

  • Er zit een stroboscoop modus op. Voor sommigen is deze overbodig, maar voor sommigen is het juist handig. Weinig zaklamp gebruikers hebben stroboscoop nodig, maar dat even terzijde.

Lock-out modus:

  • Er is geen lock-out modus. De hoofdschakelaar (aan de achterkant) sluit all stroom af dus je batterij zal daardoor niet leeglopen.

PWM

  • Ik heb geen PWM kunnen zien met blote oog.

BATTERIJEN EN OPLADEN

De batterij die wordt meegeleverd is een Fenix 21700 formaat batterij, genaamd: ARB-L21-5000U. De batterij heeft een capaciteit van 5000mAh. Dit is een flink stap vooruit als je alleen 18650 batterijen gebruikt. Wees voorzichtig om alleen kwalitatief goede batterijen te gebruiken in al je lampen. Fenix voegde er gelukkig 1 toe.

De batterij heeft een over- en ontlaad beveiliging. En met de ingebouwde USB-C oplaad poort wordt de batterij ineens wel heel erg lang. Je kunt hem daardoor niet in een normale oplader stoppen, daar is hij simpelweg te lang voor. Je moet hem daarom wel met een USB-C kabel opladen.

Als de batterij leeg is, begint hij eerst te laden met ongeveer 0.1 Ampere. Zodra hij boven de 3V is (denk ik) gaat hij met ongeveer 1.4Ampere laden. Ik heb niet gezien wanneer hij naar de snellading overspringt, maar ik verwacht dat dit 3V is. Dit is wel een beetje de gangbare instelling.

Tijdens het laden verschijnt er een klein rood lampje, precies in het midden van de pluspool. Zodra hij vol is verandert de kleur in blauw.

Performance

Ik heb daar verschillende gereedschappen voor gebruikt. Allereerst het lumengedeelte, dus de felheid. Zie hieronder de getallen.

Ze zijn gemeten met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 137 lumens van een Convoy S2+. Voor hele felle zaklampen gebruik ik een Kenko ND camera filter anders slaat mijn Luxmeter op hol.

Runtime:

Ik heb hier puur en alleen de Lumens gemeten, dus niet de ’throw’. De lamp zakt langzaam in output tot 5 minuten wanneer hij een flinke klap maakt naar ongeveer 300 lumens. De rest van de runtime is eenvoudig te begrijpen met bovenstaande afbeelding.

Dit is de runtime in Low. Redelijk stabiel gedurende runtime en een abrupte stop 5 uur en 52 minuten.

Afstand:

Dit soort zaklampen komen eigenlijk alleen buiten in het veld tot zijn recht. Ik heb hem daarom alleen buiten gemeten op 10 en 20 meter afstand.

  • Totaal gemeten op 10 meter: 420,000 cd = 1296 m
  • Totaal gemeten op 20 meter: 384,000 cd =  1239 meter

Fenix claimt een beam intesiteit van 363,866 cd en een bereik van 1200 meter, en mijn meting zit daar wel in de buurt. Vooral als je meet op grotere afstand. Dichterbij dan 10 meter heeft geen zin, dan klopt de meting niet.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt.Camera instellingen: Canon 100mm F4, Iso 1600, halve seconde, 5000K.

Afstand tot toren is 650 meter

Afstand tot de kerktoren is 450 meter

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Complete kit, inclusief accessoires en batterij
  • LEP zaklamp ipv LED

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Prijzig
  • Output schommelt tijdens de runtime.

Korte samenvatting:

De Fenix TK30 is een leuke zaklamp. Het is een lamp die 1200 meter schijnt en in je binnenzak past. Dat kan je niet over veel zaklampen zeggen…waarschijnlijk geen enkele. De benaming White Laser is een beetje misleidend omdat het geen echte witte laser is. De kwaliteit is gewoon heel erg goed en de combinatie met de laser maakt de TK30 een unieke zaklamp die ontzettend ver kan schijnen.

Fenix TK30 KOPEN?

Helaas niet in NL verkrijgbaar meer op dit moment.

Scroll naar boven