Zaklampen die het verst kunnen schijnen

Helaas zijn specificaties niet altijd te vertrouwen. Daarom test ik zaklampen op verschillende criteria. En 1 daarvan is hoe ver een zaklamp kan schijnen, en welke intensiteit de lichtbundel is (candela). Hieronder staan de beste schijnwerpers die te koop zijn.

Kleinste verschijners

Kleinste formaat

Medium verschijners

Medium formaat

Beste verschijners

Grootste bereik

Budget verschijners

Max 30 euro

Algemene Info

Zelf meten?

Beste verschijners: Klein

Lumintop GT Nano

In de categorie met grootste schijnwerpers/verschijners staat ook de Lumintop GT90. Een beest van een zaklamp. Maar Lumintop heeft ook aan onze kleine vrienden gedacht. Met de Lumintop GT Nano brengt Lumintop een zaklamp die enkele honderden meters kan schijnen, en aan je sleutelbos past.

Maar laat de grootte je niet op verkeerde dachten brengen. Hij schijnt namelijk verder dan 90% van alles zaklampen die 5 jaar geleden op de markt verschenen.

De mijne heb ik gemeten op 35.000 cd. Dit komt overeen op 374 meter. Natuurlijk is dat voor een hele korte tijd, want de batterij die meegeleverd wordt is ook klein. Op de hoogste stand doet hij er ongeveer 15 minuten mee (nadat hij flink is gezakt in output) en de laagste setting doe je er toch nog bijna 16 uur mee. Maar dan heb je natuurlijk nog weinig licht.

Even wat gegevens op een rijtje uit mijn test. (Bekijk de test van mijn Lumintop GT Nano hier)

  • 525 lumens bij opstarten (285 na 30 seconden)
  • 1* Osram KW CSLNM1.TG led
  • Een lichtbereik van wel 374 meter bij start
  • Een lichtbundel met een intensiteit van 35.000 cd
  • 1* 10180 batterij met Micro USB oplader

Beste verschijners: Medium

Voor nog geen 80 euro heb je de Noctigon K1 in handen. Een zaklamp die 1.5 kilometer kan schijnen met een beam intesiteit van 600kcd /600000 cd. Met de ingebouwde laadfunctie hoef je geen aparte oplader meer te kopen. Je hebt wel een goede, sterke 21700 batterij nodig, anders haal je niet alles uit de lamp. Hij trekt namelijk flink aan de batterij.

De Osram KW CSLNM1.TG is een 1 vierkante milimeter led. Super klein dus. Maar daarmee, en de grote reflector, kan hij 1.5 kilometer ver schijnen. Weet wel, dat de lichtbundel een intense hotspot heeft, en weinig licht in de rest van de lichtbundel. Hij is daarmee een echte spotlight.

Even wat gegevens op een rijtje.

  • 780 Lumen
  • Maximaal bereik van 1500 meter
  • Maximale intensiteit van 600.000 cd
  • 1* Osram CSLNM1.TG
  • 1* 21700 batterij

Beste budget verschijners

Astrolux C8

Of de Convoy C8 bij Aliexpress

+- 20 euro

De Astrolux C8 en de Convoy C8 zijn allebei zeer goed budgetlampen. Ze zijn er in allerlei verschillende uitvoeringen qua leds. Daarom moet je een beetje bekijken wat je precies wil. Wil je echt puur en alleen ver kunnen schijnen zonder alteveel licht buiten de hotspot, kies dan voor een LED met kleinere oppervlakte zoals de Osram.

Wil je iets breder maar nog steeds ver, kies dan voor de Cree XPL Hi of Luminus SST40. De C8 zaklampen zijn vooral door de goedkope prijs enorm populair. Voor nog geen 20 euro heb je een fantastische lamp in handen.

Gegevens:

  • Prijs rond $20 / €20
  • Maximale intesiteit van 100kcd / 100.000 cd
  • Maximaal bereik van 630 meter
  • 1* Cree XPL Hi
  • 1* 18650

Astrolux FT03

Als je op zoek bent naar een hele leuk zaklamp die ver kan schijnen, is de Astrolux FT03 waarschijnlijk de beste zaklamp waar je waarde voor je geld krijgt. Lees vooral de volledige review van de Astrolux FT03!

Voor ongeveer 30 euro heb je een geweldige zaklamp in handen. Al schijnt hij geen kilometer ver, je kunt er verder mee schijnen dat jou ogen het verschil tussen een mens en een vogelverschrikker niet kan zien. Ook al wordt hij op 190kcd geadverteerd, in werkelijkheid kan hij nog wel iets verder schijnen.

Weet dat de zaklamp meerdere uitvoeringen heeft. De bekendste is nog steeds de SST40 uitvoering. De SBT90.2 is veel duurder en heb je veel kortere tijd de hoogste output. Niet echt aanbevolen dus. De SST40 blijft dus de meest interessante verstraler. Als je korting wilt bij Banggood kun je de volgende code gebruiken: AFT03

Gegevens:

  • 2400 lumens
  • 1* Luminus SST40
  • Lichtbundel van 369 meter
  • 1* 26650 (of 21700/18650 met een adapter)

Top 5 zaklampen die het verst schijnen: Groot: 2 kilometer +

Nummer 5

Lumintop BLF GT

 

De Lumintop BLF GT was de eerste zaklamp in dit segment. De grote jongens zaklampen die 2 kilometer ver kunnen schijnen. Nog steeds is de Lumintop GT te vinden in de top 5 van de wereld. Wat een lange samenwerking tussen een groepje zaklamp fanatiekelingen en Lumintop wel niet in gang heeft gezet.

De BLF GT is erg groot en zwaar met 8 *18650 batterijen. Hij weegt al bijna 2 kilo zonder batterijen (1800 gram). Voor extra bescherming heb je button tops nodig. Je kunt tegenwoordig ook een andere batterijpack kopen, zodat je maar 4 batterijen hoeft te gebruiken. Dit scheelt weer een beetje in het gewicht. Alhoewel het nog steeds een grote handschijnwerper blijft.

Aan de onderkant zit trouwens nog een statief aansluiting, die je kunt gebruiken om hem ergens op te schroeven. Scheelt een hoop gedoe met je pols. lol.

Gegevens:

  • 1* CREE XHP35Hi
  • Maximaal bereik van 2.5 km
  • 8* 18650 batterijen

Nummer 4

Mateminco MT35 Plus

Mateminco heeft de laatste jaren hard aan de weg getimmerd. En met de Mateminco MT35 Plus heeft ze de voet tussen de deur gekregen. (de Mateminco MT35 Plus is dezelfde lamp als de Astrolux MF04 overigens) Lumintop en Acebeam zijn daarom niet langer meer de enige merken voor schijnwerpers, want met de MT35 heeft Mateminco een begin gemaakt aan een nieuw hoofdstuk.

Dus, nu is ook Mateminco te vinden in de lijst der lijsten. Wat Lumintop achterwege laat, heeft Mateminco juist wel gedaan, namelijk een draagriem en een draagkoord meeleveren. Maar helaas nog net geen handvat zoals Acebeam dat heeft gedaan. Maar hij is ook een stuk goedkoper.

Voornamelijk door de prijs is dit een hele aantrekkelijke zaklamp. Want voor ongeveer 200 euro heb je het ding in huis. MF04 / MT35 Plus review hier.

Gegevens:

  • Maximaal 2km bereik
  • Cree XHP35 Hi
  • Wordt geleverd inclusief schouderriem en draagkoord
  • 4* 18650 batterijen

Acebeam is samen met Lumintop het gevecht aangegaan wie de beste verschijner kan ontwerpen. De Acebeam K75 was de eerste van de fabrikanten die de keus maakte om over te stappen op de Luminus SBT90.2 LED nadat Lumintop en Astrolux de top hadden bereikt. En dat was een slimme zet. Naast deze keus heeft Acebeam ook een handgrip meegeleverd die je kunt gebruiken om hem langer in je hand te houden.

In vergelijking met de Astrolux MF04 en BLF GT is de Acebeam K75 redelijk compact. En persoonlijk vind ik de K75 nog steeds het beste design hebben, al moet je even aan de UI wennen. De K75 is een echt monster. Hij is misschien niet meer de nummer 1, toch is hij nog 1 van de beste uit de lijst. Dat hij een ECO en POWER mode heeft, maakt het allemaal ook wel een beetje leuker. Wil je meer weten over de details, lees dan vooral mijn Acebeam K75 review.

Gegevens:

  • 6,300 lumens
  • 1* Luminus SBT90.2
  • Maximaal 2500 meter bereik
  • 4* 18650
  • Heeft een ECO en Power setting.
  • Ingebouwde laadfunctie

Nummer 2

Lumintop BLF GT90

We hebben de Lumintop GT90 goed kunnen testen tegen de andere verst-schjinende LED zaklampen die er te koop zijn. Ten minste voor de commerciele markt. Er zullen vast militaire zaklampen zijn die je met 2 man moet dragen. Maar de Lumintop GT90 is een gigantisch ding. Met de Luminus SBT90.2 LED kan hij 2.7 kilometer schijnen en dat is gigantisch. Het nadeel is wel de grootte, want je zult het goed aan je polsen gaan merken als je hier langer dan een paar minuten mee moet werken. Gelukkig heeft het de mogelijkheid om een schouderriem te gebruiken, maar die wordt helaas niet meegeleverd. De verpakking is best schaars voor de prijs. Wil je de details weten, lees dan mijn review van de Lumintop BLF GT90.

Gegevens:

  • 5.500 lumens
  • 1* Luminus SBT90.2
  • Maximaal 2700 meter bereik
  • 8* 18650 (button tops!)

LED zaklamp die het verst schijnt

Nummer 1

Mateminco MT90

De Mateminco MT90 (Astrolux MF05) is echt een gigantisch ding. Hij weegt een paar kilo en heeft een bereik van meer dan 3 kilometer. Ik heb hem gekocht en getest en hij is inderdaad de verst schijnende LED zaklamp die er nu bestaat.

Bij de zaklamp wordt ook een grote handvat meegeleverd, met een ingebouwde ventilator. Deze ventilator helpt de temperatuur te verlagen, zodat de Turbo modus zo sterk mogelijk blijft. Maar het heeft geen nu om de ventilator te laten draaien in de lagere modus.. Want daar heeft hij geen effect op.

De keuze voor de Luminus SBT90.2 led is niet onbegrijpelijk. Deze heeft namelijk een enorm hoge lichtopbrengst en een flink bereik. Lees mijn volledige review van de Astrolux MF05 voor alle details.

Gegevens:

  • 7.500 lumens
  • 1* Luminus SBT90.2
  • Maximaal 3162 meter bereik
  • 8* 18650

Hoe bereken je het bereik van een zaklamp?

Om een berekening te doen gebruiken we de NEMA ANSI FL1 standaard. NEMA (National Electrical Manufacturers Association) heeft een lijstje gemaakt hoe je een zaklamp moet testen. Ook het meten van het bereik wordt daarin beschreven.

In principe hebben ze gezegd dat het maximale bereik te claimen is wanneer de licht intensiteit nog 0.25lux is. De meeteenheid die gebruikt wordt om aan te tonen hoe groot de lichtintensiteit is, wordt candela genoemd, afgekort cd.

Om dit te meten heb je een luxmeter nodig. Ga op minimaal 5 meter van de zaklamp vandaan staan en schijn op de sensor van de luxmeter. Met dit aantal Lux kun je de berekening maken. Als je te dichtbij de sensor staat gaat de meting vaak verkeerd omdat de lichtbundel misschien nog niet goed geconcentreerd is.

Om de berekeningen te maken volg je deze 2 stappen.

Stap 1: Peak Beam Intensity berekenen

De Peak Beam Intensity is de intensiteit gemeten op 1 meter. Omdat het aan te bevelen is om de meting te doen op grotere afstand moet je de meting terugrekenen naar 1 meter.

Dit doe je door de Lux meting te vermenigvuldigen bij (afstand x afstand).

Voorbeeld 1:

  • Stel dat je 500 lux meet op 5 meter afstand. Doe eerst de berekening tussen de haakjes (afstand x afstand) wat dus 5 meter is. Dus 5 x 5 = 25.  Vervolgens vermenigvuldig je dat bij de Lux meting van 500. De berekening wordt dan: 500 x 25= 12500. Dus de maximale lichtintensiteit op 1 meter is 12500cd.

Voorbeeld 2

  • Stel dat je 125 lux meet op 10 meter afstand. Maak weer eerst de berekening tussen de haakjes afstand x afstand: 10x10 = 100. Vermenigvuldig die bij het aantal Lux dat je hebt gemeten: 125 x 100 = 12500 cd.

Stap 2: Afstand berekenen

Met de maximale lichtintensiteit kun je nu de afstand gaan berekenen. De wortel (√) van (de Peak Beam Intensity ÷0.25) = maximale afstand. 0.25 lux is namelijk wat we willen bereiken om de afstand aan te geven. Dat was namelijk vastgelegd in de NEMA ANSI FL1 standaard.

Voorbeeld 1:

  • 12500cd omrekenen. Laten we eerst berekenen wat tussen de haakjes staat. Dus Peak Beam Intensity ÷0.25 = 50.000. Nu moeten we de wortel van 50.000 nemen, dus √ 50000 = 223,60 meter.
  • De maximale afstand is dus 223,60 meter

Lastig allemaal?

Dan zal de volgende lijst uitkomst bieden.

1000 cd 20
2000 cd 89
3000 cd 110
5000 cd 141
7000 cd 167
9000 cd 190
10.000 cd 200
30.000 cd 346
50.000 cd 447
75.000 cd 548
100.000 cd (100kcd) 632
200 Kcd 894
300 Kcd 1095
400 Kcd 1265
500 Kcd 1414
600 Kcd 1549
700 Kcd 1673
800 Kcd 1789
900 Kcd 1897
1.000.000 cd (1 Mcd ) 2000
1,2 Mcd 2191
1,4 Mcd 2366
1,5 Mcd 2449
1,7 Mcd 2608
2 Mcd 2828
2,3 Mcd 3033
Scroll naar boven