FENIX LR35R

De 10000 lumen (tienduizend) zaklamp

Introductie

De LR35R is een gevalletje apart.

Niet omdat hij er raar uitziet met van de vlakke kanten omdat de batterijen naast elkaar zitten, en ook niet omdat de lamp zogenaamd 10.000 lumen zou kunnen genereren, maar omdat hij verdacht veel lijkt op de TK35 series.

De TK series is namelijk bedoelt voor de tactische zaklampen, en alhoewel deze veel op de TK35 lijkt, toch is het geen tactische lamp. Hij heeft namelijk maar 1 knop, aan de zijkant. En alle tactische lampen van Fenix hebben de tactische schakelaar aan de achterkant zitten.

Mhja. De doos die ze gebruiken om deze zaklamp mee op te sturen is ook een beetje beschamend. Toen ik hem binnenkreeg had die al wat deukjes opgelopen. En toen ik m probeerde open te maken scheurde hij al snel. Een beetje hogere kwaliteit had ik wel verwacht voor deze prijs.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • De zaklamp zelf, Fenix LR35R
  • Draagriem
  • Reserve o-ring
  • USB-C cable
  • 2 batterijen (21700)
  • Holster
  • Garantie kaartje

In gebruik

Wat de Fenix LR35R wel een beetje onderscheid van alle andere zaklampen is de dubbele batterij naast elkaar. Dit design is inmiddels alweer bijna 10 jaar in gebruik bij Fenix, en waarschijnlijk is het een succes, want in die 10 jaar hebben ze al meerdere modellen uitgegeven op dit design.

Dit is dus een voortborduursel op dit model. Alleen hebben ze er nu voor gekozen om alles via 1 schakelaar te regelen en niet meer via de achterkant. En of dat een succes is, moet je zelf beslissen.

Door de vlakke kanten van de batterijhouder moet ik toegeven dat het wel erg prettig in de hand valt. Misschien komt het omdat ik dit niet gewend ben, maar het geeft een beetje extra grip. En dat is nooit verkeerd.

Wat me overigens wel opviel is de positie van de pocketclip. De opening van de clip zit namelijk dicht bij de kop, en als je een dikke riem draagt is het lastig om deze eraan te bevestigen. Waarschijnlijk zullen weinig mensen dat doen, want Fenix levert er ook een draagriem en een holster bij. En dat is dan wel weer netjes van Fenix. Want dat hebben ze bij alle lampen die ik ook heb gehad (die groter zijn dan voor aan je sleutelbos).

Een ander iets dat mij opviel is de plaatsing van de clip voor rechtshandigen. als je je duim op de schakelaar legt, zit de clip aan de buitenkant. Hij zit dus niet aan de binnenkant, richting je lichaam. Als je dan bedenkt dat je de clip wilt gebruiken om aan je broek te bevestigen (aan de buitenkant dan wel te verstaan) dan zul je de zaklamp om moeten draaien om hem eraan te clippen. En dat is niet zo erg handig dacht ik. Als hij aan de binnenkant had gezeten, dan had je eenvoudiger de lamp aan je broek kunnen bevestigen terwijl de schakelaar nog steeds aan de zijde van je duim zit.

Je kunt de lamp op z’n kont zetten, zodat je met een diffuser de lamp als kaars kan gebruiken.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Iedereen die al wat langer zich met zaklampen bezighoudt weet dat Fenix een bekend merk en wereldwijd verkrijgbaar is. Dat kun je ook wel in de kwaliteit zien.

De Fenix LR35R zit lekker in elkaar zonder enige problemen wat betreft schroefdraad, coating of machinebewerking. Alles past lekker in elkaar en er is over nagedacht. Ook het schroefdraad is zo gemaakt dat de body en de schakelaar recht op 1 lijn liggen. En dat is dan wel weer fijn om te zien. Bijna alle merken zaklampen hebben het ‘probleem’ dat de batterijhouder en de kop op 1 lijn liggen. Dus de vlakke zijde van de batterijhouder bijvoorbeeld of de graveerde letters. Bij de LR35R is hier dus wel extra aandacht aan besteed. Gelukkig.

De lamp bestaat eigenlijk uit maar 2 delen. De batterijhouder (zonder tailcap) en de kop. Je schroeft dus de hele batterijhouder van de kop om de batterijen eruit te halen. In principe hoeft dit niet, want je kan ze gewoon opladen als ze erin zitten.

De schroefdraad is hierdoor heel groot en dik, en dat is ook goed om te zien. Geen flinterdun schroefdraad dat eenvoudig kruiselings gaat. Zie de foto’s voor nog wat meer details.

LENS, LEDS, BEZEL EN REFLECTOR

De Fenix LR35R gebruikt geen CREE ledjes, maar Luminus. Luminus SST40 welteverstaan. Dit zijn ook hele goede ledjes die je nog niet zo heel vaak bij grote zaklamp fabrikanten tegenkomt. De kleinere fabrikanten gebruiken ze al veel langer, maar dat zegt ook wat over de ‘kwaliteit’.

Omdat het Fenix is, weet je nooit welke bin of tint je krijgt. Het kan dus heel cool wit zijn, of gewoon heel lelijk met een groene tint. Ik moet toegeven dat het inderdaad een beetje groenig is, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Het kan juist het groen in de natuur wat versterken.

De ledjes zitten in ondiepe reflectors. De reflector is gemaakt uit een geheel, en is ook erg ondiep. Hierdoor krijg je dus een brede lichtbundel.

Als bescherming van de reflector wordt een glazen lens gebruikt met Anit Reflectie coating. Als je niet weet hoe je dit kunt controleren, moet je naar de lens kijken terwijl je probeert in de reflectie een raam of ander licht te krijgen. Wanneer je een lichtbron hebt gevonden in de weerspiegeling zie je een soort roze/paarse waas over de lens.

De lichtbundel is overigens ook helemaal niet slecht. Zaklampen met meerdere leds hebben nog wel eens de neiging om rare lichtbundels te creëren die meer op ufo’s lijken dan op zaklampen. Toch is de lichtbundel lekker rond. Waarschijnlijk komt dat door de manier waarop de ledjes geplaatst zijn. Deze zijn net zo geplaatst als een bloem. 1 in het midden en 5 er omheen.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

  • Lengte: 140.4 mm
  • Diameter kop: 29 mm
  • Batterijpack smalste zijde: 24.68 mm
  • Batterijpack breedste zijde: 46.46 mm

Gewicht:

  • Gewicht leeg: 238 gram
  • Met batterijen: 381.6 gram

Felle zaklampen

Hier zie je een vergelijking qua grootte met andere, bekende sterke zaklampen.

Van links naar rechts: Fireflies ROT66 II, Acebeam X80GT, BLF Q8, Fenix LR35R.

GEBRUIKERS INTERFACE

De gebruikersinterface van de Fenix LR35R is helaas niet de meest gelukkige. Natuurlijk heeft dat meer met smaak te maken dan met kwaliteit. Zie hieronder hoe deze werkt, en beslis weer zelf of jij dit handig zou vinden.

Modes:

  • 5: Eco, Low, Medium, High, Turbo
  • Strobe

Vanaf UIT:

  • Schakelaar ingedrukt houden: de zaklamp gaat aan (laatst gebruikt modus)
  • 1 klik: de batterijstatus is af te lezen aan het kleine schakelaar lampje, de zaklamp zelf gaat niet aan
  • Dubbele klik: Lockout mode

Van AAN:

  • Schakelaar ingedrukt houden 0.5 seconden: de zaklamp schakelt uit
  • Schakelaar ingedrukt houden 3 seconden: Strobe
  • 1 klik: de zaklamp verandert van output, van Eco naar Turbo, en daarna weer van Eco
  • Dubbele klik: niets speciaals, gewoon naar de volgende modus

Zelf ben ik niet zo een fan van ingedrukt houden voor aan, en dan weer ingedrukt houden voor uit. De Stroboscoop mode had ik liever op een andere manier geactiveerd. Bijvoorbeeld door een extra knop.

Locatie lampje voor schakelaar

  • Achter de schakelaar zit een klein led lampje. Deze geeft de batterij status aan.
    • Groen licht: 85%-100%
    • Groen knipperend: 50%-85%
    • Rood licht: 25%-50%
    • Rood knipperend: 1%-25%

Waarschuwing lege batterij:

  • Het led lampje in de schakelaar gaat rood knipperen als de batterij bijna leeg loopt. Helaas doet hij dit al erg vroeg, want je kan nog urenlang de zaklamp gebruiken, al is het in een lage output.

Stroboscoop

  • Alleen bereikbaar als de zaklamp aan staat. Houdt de knop 3 seconden ingedrukt vanuit elke modus.

Lock-out modus:

  • Ja, door dubbel te klikken als hij Uit staat.

PWM

  • Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.

Conclusie:

Helaas heb ik weinig met dit soort gebruikers interfaces. Ik heb liever een extra knop om de lamp aan te zetten of om strobe te activeren. Fenix heeft er nu voor gekozen om maar 1 knop te gebruiken om de lamp te bedienen. Sommige mensen vinden dit handig, sommigen niet.

BATTERIJEN EN OPLADEN

Gelukkig dat Fenix ook batterijen meelevert. Als je de zaklamp nieuw hebt, moet je hem eerst openschroeven om de batterijbescherming weg te halen. Dit is een dun stukje plastic dat er voor zorgt dat de batterijen geen contact maken met de driver en daardoor niet leeglopen.

In de lamp zelf zit een USB-C poort die je kunt gebruiken om de batterijen op te laden. Ook dit kan fijn zijn voor mensen die geen oplader willen kopen. Voor mij is het wat minder fijn omdat hij namelijk niet zo snel kan laden als mijn lithium ion lader. Hij laadt ongeveer 2.5A per uur, wat er dus op neerkomt dat hij ongeveer 3-4 uur aan het laden is voor de batterijen vol is. De batterijen zitten namelijk naast elkaar (parallel) waardoor het langer duurt.

De batterijen zelf hebben ook een productcode, namelijk Fenix ARB-L21-4000P. De letter P staat waarschijnlijk voor protected. Tijdens het testen waren de batterijen op 2.5V nadat de zaklamp uitschakelde. Dit lijkt dus op een protection die toen is geactiveerd.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

ModeSpecificaties lumensGemeten
Eco50 lm48 lm
Low450 lm485 lm
Med1200 lm1229 lm
High3000 lm3021 lm
Turbo10000 lm8615 lm (10240 lm bij start)

Als je naar bovenstaande gegevens kijkt zie je dat hij wel meer dan 10.000 lumen kan produceren, maar dan alleen tijdens het inschakelen. Daarna zakt hij als een baksteen richting de 8000 lumens. Na 30 seconden zit hij ongeveer op 8615 lumens. Dat is zeg maar volgens ANSI metingen de output die een fabrikant aan kan en moet houden.

Runtime (batterijduur en output testen):

De batterijduur van de Fenix LR35R is getest met de bijgeleverde 21700 type batterijen. Het is getest in dezelfde integrating sphere als de lumen test.

Ik heb hier de lumens gemeten voor Turbo, High medium en Low. Niet voor ECO.

Bij de rode, blauwe en gele runtime grafiek zie je dat er een horizontale lijn loopt, net boven de 0 lijn. Dit is de output in Eco mode. Turbo High en Med zakken allemaal in output, maar ze zakken tot ongeveer ECO mode (48-50lm) en branden dan nog uren lang verder. (ongeveer 7 uur in totaal, nadat de output helemaal gezakt is). Wanneer de zaklamp in deze output bevindt, knippert het rode indicatielampje in de schakelaar. Je hoeft dus nog niet direct de batterijen te vervangen of op te laden, want hij blijft nog 7 uur branden. Pas op, want je verlaagd op die manier wel de voltage van de lithium-ion batterijen tot ongeveer 2.5V. En dat kan op langere termijn schadelijk zijn voor de batterijen. Ze zullen daardoor een kortere levensduur hebben.

Neem gerust de tijd om andere batterijen te zoeken (of gewoon een paar batterijen opladen als de zaklamp zo dim wordt).

De zigzag grafiek van Fenix is ook een bekend verhaal. Dat zie je eigenlijk bij veel van hun zaklampen terugkomen. Volgens mij hebben al mijn Fenix lampen dat.

Afstand:

Dit keer heb ik de intensiteit gemeten op 20 meter afstand.

  • Totaal gemeten op 20 meter afstand:  52.000 cd ( 456 meter)

Dat is minder dan de handleiding voorschrijft. Fenix zegt dat de zaklamp een intensiteit heeft van 63200 cd, maar dat haalt die van mij helaas net niet. Het verschil is niet zo groot als het lijkt overigens.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/40 sec, 5000K.

Enkele beamshots om de Fenix LR35R te vergelijken met andere bekende zaklampen.

BLF Q8, Emisar D18, Fireflies ROT66 II

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Ligt lekker in de hand
  • Erg fel
  • Er worden veel accessoires meegeleverd
  • Ingebouwde laadfunctie
  • Batterijen worden meegeleverd

NEGATIEVE PUNTEN:

  • De verpakking is benedenmaats voor de prijs
  • De gebruikersinterface kan beter

Korte samenvatting:

Soms is het waarderen van een zaklamp ontzettend simpel. Gewoon 5 sterren. Maar zodra je iets tegenkomt wat niet helemaal prettig werkt of een beetje irriteert zal dit de waardering ook treffen. De verpakking vond ik al tegenvallen als eerste indruk. Daarna blijkt de laagste modus ook nog een 50 lumens te zijn en de gebruikersinterface die niet fijn aanvoelt voor mij persoonlijk. 5 sterren is hij zeker niet waard, maar 3 sterren zou ik te hard vinden. 2 zou gewoon slecht van mij zijn, en 4 zou ook weer te hoog zijn. Ik kan er niet anders aan doen dan 3.5 sterren geven dan.

WAAR KUN JE DE FENIX LR35R KOPEN?

De Fenix LR35R kun je bij de volgende winkels kopen.

Scroll naar boven