Olight M2R PRO Warrior

Tactische zaklamp met 1800 lumens

Introductie

De meest populaire zaklampen van Olight krijgen vaak een update. Soms is het alleen de LED of de gebruikers interface, maar de M2R warrior heeft een groter veranding ondergaan. Laten we eens kijken hoe goed de Olight M2R PRO Warrior presteert.

Een eerste indruk is een daalder waard.. zeiden ze vroeger. Helaas kennen we geen daalders meer. (wist mist niet z’n paddestoelen spaarpot?). Maar de eerste indruk bij Olight zaklampen is fantastisch. Als je de doos in handen krijgt voel je gewoon al dat er iets in zit van hoge kwaliteit. De afwerking en de neus voor details zie je duidelijk. Maar wat zit er in de doos:

 • De Olight M2R PRO warrior zaklamp
 • Olight ORB-217C50 hoge ampere batterij (21700)
 • Draagriempje
 • MCC3 oplaad kabel
 • Handleiding
olight-m2r-pro-warrior-1

In gebruik

De M2R PRO gebruikt 2 schakelaars met 1 aan de zijkant en 1 aan de achterkant. Het grappig is dat je met beide schakelaars de lamp kan bedienen. Meestal is de achterste schakelaar voor aan en uit, maar bij de M2R PRO Warrior kun je de achterste schakelaar ook gebruiken om hem te bedienen, al is het maar met 2 opties.

De pocketclip kun je op 2 manier gebruiken. Je kunt hem namelijk naar beide kanten op gebruiken naar boven en naar beneden. Een dubbele pocketclip dus. Zo kun je zelf kiezen of je de lamp liever met de kop naar boven of naar beneden wilt dragen.

De zijschakelaar is een typische schakelaar zoals je op andere zaklampen vindt. De achterste schakelaar is een verhaal apart. Deze heeft eigenlijk 2 soorten werking: helemaal indrukken voor Turbo (en dan hoor je een klik) en half indrukken voor medium (250 lumens). Daarnaast werkt de schakelaar op 2 manieren. Als je de schakelaar snel indrukt (half of helemaal) dan blijft de lamp in die stand branden. Houd je de schakelaar langer ingedrukt (langer dan 0.5 seconde) dan gaat hij weer uit als je de schakelaar los laat. Daar moet je even aan wennen.

De achterste schakelaar kun je nog configureren. Je kan kiezen voor Turbo of Strobe als je de knop helemaal indrukt. Daar komt ik later nog wel even op terug bij de gebruikersinterface.

Ook heeft de achterste knop een ingebouwde magneet. Hiermee kun je laadkabel vastzetten tijdens het laden.

Tailstand? 

Ja, maar niet heel stevig.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

De kwaliteit van Olight zaklampen is gewoon ontzettend goed. Als je het doosje al in je handen krijgt voel je dat je niet met iets goedkoops staat. De inhoud van de verpakking is ook over nagedacht, zelfs tot in detail. Zo past alles precies op de juiste plek.

De knurling op de zaklamp is redelijk grof, maar volt niet aan alsof het een schuurpapier is. Helemaal niet zelfs. De geribbelde body voelt gewoon fijn aan, met genoeg grip. Er zijn ook geen problemen te vinden als het gaat om de coating. Ze hebben ook een leuk blauw detail toegevoegd aan de zaklantaarn! Een blauwe bezel en een blauwe ring rond de zijschakelaar.

De O-ring is lekker ingesmeerd en het schroefdraad voelt goed, zonder speling.

Afhankelijk van de manier van dragen moet je wel uitkijken dat de bezel scherpe randen heeft, dus de meegeleverde holster is geen luxe extra maar een noodzakelijkheid. Deze is overigens van uitzonderlijk hoge kwaliteit.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

Binnen kijken gaat helaas niet omdat de kop zit vastgelijmd. Voor de M2R PRO is gekozen voor een TIR optic die een heel fijn gedefinieerde hotspot geeft, zonder een te harde rand naar de spil. De spil is zeg maar het gedeelte van de lichtbunden buiten het midden, en vaak veel donkerder. Ook als je buiten bent werkt dit wel fijn, zonder rare artifecten en toch genoeg reikwijdte.

Volgens Olight is het trouwens een CREE XHP35 LED, maar helaas kan ik het niet zien en staat het ook niet in de handleiding.

Als je deze zaklamp draagt moet je oppassen voor de bezel. Deze wordt in het engels ook wel een attackbezel genoemd. Deze heeft allerlei scherpe tandjes waarmee je makkelijker een ruit kan laten sneuvelen. En nog meer dingen doen, die je beter maar niet kan doen, behalve uit hoognodige zelfverdediging. Maar dit is wel belangrijk om te weten omdat je broek er gegarandeerd gaatjes aan over gaat houden.

Gebruik daarom de holster of doe hem in een jaszak waar je niet zo zuinig op hoeft te zijn. Dit vind ik persoonlijk wel een beetje een nadeel, omdat ik zo een scherpe bezel niet echt nodig heb.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

 • Lengte: 136 mm
 • Diameter kop:  26.8 mm
 • Batterijpack:  25 mm

Gewicht:

 • Gewicht met 21700 batterij: 179 gram

Zie hieronder enkele bekende militaire zaklampen naast elkaar.
Van links naar rechts: Fenix PD35 Tac, Olight M2R Pro warrior, Fenix PD36R, Thrunite TN12v4, Oligth Warrior X PRO, Nitecore MH25gts.

olight-m2r-pro-warrior-19
olight-m2r-pro-warrior-20

GEBRUIKERS INTERFACE

Je kunt dus de zaklamp met zowel de zijkant bedienen (en aan en uit zetten) als met de achterschakelaar. Met de achterste schakelaar heb je 2 modus. Medium en Turbo, of Medium en Strobe.

Standaard komt hij dus met Medium en Turbo. Als je de knop helemaal indrukt zodat je een klik hoort en snel los laat blijft hij in Turbo. Als je de schakelaar half indrukt blijft hij in Medium.

Als je liever Strobe hebt dan Turbo, dan kun je dat eenvoudig omwisselen. Dit is trouwens ook de enige aanpassinge die je kan doen aan de gebruikersinterface. Druk de achterschakelaar helemaal in, en houd die ingedrukt. Druk dan op de zijschakelaar terwijl je nog de achterschakelaar hebt ingedrukt. Je zult zien dat je daarom schakelt tussen Strobe en Turbo. Herhaal dit om weer terug te gaan naar Turbo als instelling.

Aanwezige modes:

 • Moon, Low, Med, Med2, High, Turbo en Strobe.

Vanaf UIT-achterschakelaar:

 • 1 snelle volledige klik: Turbo (of Strobe als je dat hebt ingesteld)
 • 1 snelle halve klik: Medium
 • Lang ingedrukt houden: momentary Turbo
 • Lang half ingedrukt houden: momentary Medium

Momentary betekent dat zodra je de schakelaar los laat de lamp weer uitgaat. Je kunt hem echter niet gebruiken om te signaleren of voor morse codes!

Vanaf AAN-achterschakelaar:

 • Halve klik of hele klik: de zaklamp schakelt uit

Vanaf UIT-zijschakelaar:

 • Schakelaar 1 seconde ingedrukt houden: Moon
 • Schakelaar 3 seconden ingedrukt houden: Lock-out
 • 1 klik: laatst gebruikt modes
 • 2 klikken: Turbo
 • 3 klikken: Strobe

Vanaf AAN-zijschakelaar:

 • Schakelaar ingedrukt houden: van laag naar hoog (zonder Moon mode en Turbo)
 • 1 klik: zaklamp schakelt uit
 • 2 klikken: Turbo
 • 3 klikken: Strobe

Deze interface is redelijk eenvoudig te bedienen. Dat je de zaklamp aan kunt zetten met zowel de zijschakelaar als de achterschakelaar is wel prettig. Ik weet echter niet of hij ook de batterij sneller leegtrekt op deze manier.

Locatie lampje voor schakelaar

Achter de zijschakelaar zit een klein lampje.

 • Groen = 75-100%
 • Oranje= 30-70%
 • Rood= minder dan 30%
 • Knipperend rood= lager dan 10%

Waarschuwing lege batterij:

Alleen het lampje achter de zijschakelaar geeft de waarschuwing.

Stroboscoop

Ja, 3 klikken vanaf Uit, en ook 3 klikken met zijschakelaar vanaf Aan.

Lock-out modus:

Ja, electronische lock-out door vanaf UIT 3 seconden zijschakelaar ingedrukt te houden. Maar je kunt ook de tailcap even halve of hele slag losschroeven.

PWM

Ja, Moon mode heeft een snelle PWM. Je kan dit zeker zien, maar is zo snel dat je er waarschijnljik geen problemen van ondervindt.

BATTERIJEN EN OPLADEN

Net zoals bij de Olight Warrior X PRO gebruikt de M2R PRO ook een speciale batterij en oplaadsysteem. Je kunt de batterij niet in een normale oplader opladen en je kan hem ook alleen in de zaklamp opladen. Dit zijn voor mij 2 nadelen. Ik snap echter dat Olight hier garantie mee wil geven om de juiste lader en batterij te gebruiken om de kwaliteit te waarborgen.

Opladen van een lege batterij gebeurt in ongeveer 4.5 uur. De USB lader die ik gebruikte kwam op ongeveer maximaal 1.7A laadsnelheid. Aan het begin van de laadcyclus en aan het eind gaat hij langzamer laden om de batterij te beschermen.

In het doosje zit een MCC3 laadkabel, die je aan de achterschakelaar connect. In zowel de schakelaar als de USB kabel zit een magneet die elkaar sterk aantrekken . Je hoeft dus niet bang te zijn of hij wel goed zit of niet. In de laadkabel zit een klein lichtje die laat zien of de batterij aan het opladen is of als hij klaar is. Rood = laden, groen = vol. Lekker simpel dus.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 137 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn voor de meter, en deze op hol springt.

Olight M2R PRO warriorModeOlightMijn metingen
21700 olightMoon11 lm
Zijschakelaar modusLow1513 lm
Med6059 lm
Med2250251 lm
High750784 lm
Turbo18001947 lm
AchterschakelaarMed250246 lm
Turbo18001931 lm

De achterschakelaar gebruikt dus dezelfde modus als Medium en Turbo van de zijschakelaar. De nummers zijn net iets anders omdat de metingen net een paar seconden verschil zijn en de output een beetje inzakt. Dit is normaal voor elke lamp.

Runtime:

Turbo zakt binnen 4.5 minuten naar ongeveer 750 lumen en de 2e val is rond 2 uur en 30 minuten naar ongeveer 250 lumens. De batterij houdt op bij 3 uur en 13 minuten.

High is redelijk stabiel voor ognever 2 uur en 47 minuten, wanneer hij zakt naar ongeveer 250 lumens en stop op 3 uur en 30 minuten.

Med2 is heel stabiel voor een totaal van 10 uur en 20 minuten, met 250 lumens.

Hieronder zie je de grafiek van de eerste 5 minuten. Hier kun je de output zien zakken van Turbo.

Afstand:

Deze metingen heb ik gedaan op 10 meter afstand, gemeten met de meegeleverde 21700 Olight batterij.

ModeCdMeters
Turbo28000 cd335
High6600 cd162
M23500 cd118
M1800 cd57
L230 cd30

De fabrikant geeft een maximum van 22.400 cd aan, en ik heb dus 28000 gemeten. Olight was dus conservatief in zijn nummers.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

Je kan de laagste 3 standen niet echt zien op deze afstand. Als ik de camera zou verzetten zou de hoogste allemaal onnodig overbelicht zijn. Het gaat voornamelijk om de fellere standen voor de meeste om te zien hoe goed hij is.

Olight M2R PRO in Turbo vs de Olight Warrior X PRO in hoogste stand (er staat High, maar eigenlijk is het Turbo).

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

 • Hoge kwaliteit
 • Moon, Med en Turbo zijn snel bereikbaar
 • TIR lens geeft goede hotspot met fijne spil
 • Batterijduur is heel goed
 • 5 jaar garantie

NEGATIEVE PUNTEN:

 • PWM zichtbaar in Moon. Maar gelukkig op hele hoge frequency
 • Speciale batterij en oplaadsysteem
 • Bezel is heel scherp met puntjes

Korte samenvatting:


De Olight M2R is een zaklamp van hoge kwaliteit. Veel hogere kwaliteit zul je niet snel vinden. Zelfs de verpakking is tot in de details aan gedacht. Het is een echte tactische zaklamp die je niet zo snel in je broekzak stopt. Of je moet de bezel vervangen of glad slijpen. Mocht je op zoek zijn naar een tactische zaklamp met die puntige bezel en interessante gebruikersinterface, neem de M2R PRO zeker als optie. Onthou dat je ook nog eens 5 jaar garantie krijgt!

WAAR KUN JE DE OLIGHT M2R PRO WARRIOR KOPEN?

Niet meer beschikbaar.. inmiddels is de Olight Warrior 3 en Olight Warrior 3S al gelanceerd

Scroll naar boven