Fenix TK11 TAC

De 1600 lumen tactische zaklamp

Introductie

Fenix is ontzettend bekend in de wereld van zaklampen. Wereldwijd verkopen ze tienduizenden (of waarschijnlijk nog een stuk meer dan honderd duizenden) zaklampen. Ze zijn ook vaak te koop in Nederlandse winkel, zowel online als in de winkels op straat. In het verleden heb ik al meerdere Fenix zaklampen gereviewd en in bezit gehad, waardoor de TK11 TAC toch wel mijn aandacht trok.

Fenix staat erom bekend dat ze hoogkwalitatieve lampen produceren, en een tactische zaklamp is altijd leuk om te reviewen. Dus waarom niet de TK11 TAC?

In de verpakking die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • De TK11 TAC zaklamp
  • 3500mAH 18650 batterij met USB poort
  • Clip
  • Reserve o-ringen
  • Holster
  • Papieren zoals handleiding en garantiebewijs

In gebruik

Ik ga proberen uit te leggen hoe het werkt, maar met woorden blijkt het toch nog iets lastiger te zijn, dan in een video of in persoon.

De TK11 TAC heeft namelijk een dubbele switch. Een druk knop en een draaiknop. De druk knop wordt gebruikt om de lamp aan en uit te zetten, en ook de modus te veranderen. De draaiknop geeft je eigenlijk 3 opties. Tactische (Tacital) modus, Uit, en de Normale modus (Duty). Er is geen zijschakelaar, dus je moet alles met deze 2 knoppen aan de achterkant doen.

Het eerste wat mij opviel is eigenlijk de drukknop. Als je meerdere zaklampen hebt weet je wel hoe de gemiddelde drukschakelaar voelt en werkt. Je voelt een klik als je de schakelaar helemaal indrukt, en de lamp is aan. Deze drukknop heeft dat niet. Je voelt bij het indrukken een soort weerstand, alsof je een pinnetje induwt, en dan gaat de lamp aan. Als je hem half ingedrukt houd, werkt de lamp tijdelijk. Afhankelijk van de instelling. Ik ga daar verder op in als we bij de gebruikersinterface komen.

De clip die standaard aan de lamp zit kun je ronddraaien en er afhalen als je hem niet prettig vindt. Je kan de zaklamp namelijk ook gewoon in de holster dragen, die eigenlijk 2 manieren geeft om te dragen. De eerste is een grote lus om je riem doorheen te halen, en ook een kleine om bijvoorbeeld aan een haakje te doen. De TK11 TAC komt niet met een draagkoord, waardoor je dus genoodzaakt bent 1 van deze 2 manieren te gebruiken.

Aangezien de schakelaar aan de achterzijde uitsteekt is het niet mogelijk de zaklamp op zijn achterste neer te zetten op de tafel.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

De bouwkwaliteit van Fenix is voor al de zaklampen die ik van ze heb, nooit slecht geweest. De Tk11 is ook qua bouw en afwerking gewoon een hele mooie zaklamp. Hij lijkt een beetje op zijn grotere broer, de TK22 maar dan in klein formaat.

De afwerking qua karteling is ook mooi, maar maakt de zaklamp wel een piep klein beetje glad is. Voor de rest is hij ook qua coating mooi afgewerkt. Toch blijf ik mijzelf herhalen, dat ik niet de grootste fan ben van hun glimmende afwerking. Ik hou persoonlijk wat meer van een matte afwerking, en als het glimmend is, moet het wel bij het design passen.

Alles past trouwens perfect op elkaar zonder enige loszittende delen en de tailcap schroeft prima. De schroefdraad is overigens gecoat zodat je met een halve slag draaien van de tailcap, de stroomkring doorbreekt en de batterij dus niet zal leeglopen. Trouwens, de schroefdraad is ook ingevet evenals de enkelvoudige o-ring.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

Voor veel mensen is dit 1 van de belangrijkste onderdelen van de review, na de prestaties. Terwijl veel gebruikers er niet echt bij stil staan, wordt er in de zaklampen community juist heel veel over gesproken, de kleur van de lichtbundel. Sommige kopen een lamp om er vervolgens een LED in te doen die een mooiere kleur lichtbundel heeft. Men heeft het dan over de CCT oftewel de kleurtemperatuur en in welk tint de LED valt.

Ik sta er niet teveel meer bij stil, want dan zou 99% van alles zaklampen niet ‘goed genoeg’ zijn volgens deze gedachtegang. Zolang hij niet spuuglelijk paars of groen is ben ik al enigszins tevreden.

De LED die Fenix gebruikt voor TK11 TAC is de Luminus SST40 met een maximale lichtopbrengst van 1600 lumen. De LED zit in een diepe, gladde reflector die de lichtbundel dus lekker ver kan laten schijnen. De reflector wordt weer beschermd door een ultra-lichtdoorlatend stukje glas :–)

Luminus LED’s staan er wel een beetje om bekend dat ze groenige hue hebben bij een lage instelling. Dat kun je zeker ook zien bij de TK11, want je ziet een kleine groene lichtkleuring. Niet vervelend als je buiten in de natuur bent overigens. En bij de sterkste instelling is dit helemaal niet meer op te merken.

Aan de voorkant van de bezel zie je een lichte karteling die je eigenlijk altijd wel terugziet bij militaire/tactische zaklampen. Hij kan eventueel dan gebruikt worden om dingetjes kapot te maken. Wat dat is, mag je zelf kiezen.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

  • Lengte: 140 mm
  • Diameter kop: 34 mm
  • Batterijhouder/body: 23.4 mm

Gewicht:

  • Gewicht leeg: 160 gram
  • Met batterij: 210 gram

Vergelijking met andere militaire zaklampen

Hieronder zie je enkele afbeeldingen met andere militaire zaklampen.

Van links naar rechts: Fenix PD35 Tac, Thrunite TN12 v4, Fenix TK11 TAC, Nitecore MH25GTS, Olight Warrior X PRO, Fenix TK22 v2

en nog een overzichtje met wat andere FENIX zaklampen die ik heb. Dit zijn ze overigens niet allemaal.

Fenix E12 v2, Fenix E35 v3, Fenix PD35 Tac, Fenix TK11 TAC, Fenix PD36R, Fenix TK22 v2, Fenix TK30.

GEBRUIKERS INTERFACE

De TK11 TAC heeft 2 schakelaars. 1 druk schakelaar en 1 draai schakelaar. Met de draai schakelaar kies je eigenlijk tussen 2 groepen: de Tactical groep en de Normale groep. De 3e instelling van de draairing is een soort Uit positie/lockout. De normale groep (duty) werkt eigenlijk zoals een normale zaklamp met meerder modi.

Modi:

  • Low, Medium, High
  • Stroboscoop

Vanaf UIT in Tactische modus:

Vanaf UIT in normale (Duty) modus:

Van AAN:

  • Half indrukken: verandert van modus van Low naar High in het normale menu. Gaat uit als je in  Tactical menu zit.
  • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
  • 2 seconden indrukken: Stroboscoop

Geheugen (mode memory)

  • Ja

Waarschuwing lege batterij:

  • Hij lijkt uit en aan te gaan als de batterij heel leeg wordt.

Stroboscoop

  • Ja, in elke modus te bereiken (tactial) door de schakelaar 2 seconden ingedrukt te houden

Lock-out modus:

  • De middelste instelling van de draaiknop is de uit of lock-out modus. Toch zou ik aanbevelen om even de kap even los te schroeven om zeker geen stroom te verliezen.

PWM

  • Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.

BATTERIJEN EN OPLADEN

Alhoewel mijn exemplaar wel werd geleverd met een batterij, wordt deze volgens de omschrijving niet altijd meegeleverd. De batterij is een 18650 type met een capaciteit van 3500mAh. Op de omhulsel staat een product code: ARB-L18-3500U. Aan de zijkant bij de pluspool zit een micro USB aansluting om de batterij op te laden. Je kan hem ook in een gewone oplader opladen als je dat liever doet.

Tijdens het laden met de USB kabel brand er een klein rood lampje die zichtbaar is naast de pluspool. Deze verandert van rood naar blauw als hij klaar is met laden.

De TK11 TAC kan naast een 18650 batterij ook gebruikt worden met 2 CR123A batterijen. Dit zijn niet oplaadbare batterijen van 3V. De maximale voltage zal daarmee op 6V zitten, en daarom worden oplaadbare 16340 batterijen afgeraden. Deze zouden namelijk na een volle ladig al op 8.4 V uitkomen.

Trouwens, als je geen batterij besteld bij je zaklamp, kun je gewoon jouw flat-tops, unprotected, gebruiken. Die passen namelijk ook gewoon.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumen:

Getest met meegeleverde Fenix 18650 batterij

ModusAmp @ startSpecificaties@30 sec@start
Low5051.6851.68
Medium500538538
High3.95A1600 Lm1488 Lm1556 Lm

De nummers komen redelijk overeen met wat de specificaties zeggen, en de hoogste meting die ik kon doen was 3.95 Ampere. Ik kon helaas geen amperes meten voor Low en Medium, waarschijnlijk omdat de driver in de tailcap zit. De laagste modus is nog steeds 50 lumen wat voor sommige mensen veel te hoog is. Maar je moet begrijpen dat dit een Tactical Zaklamp is, die je liefst niet opeens in een donkere kamer met 5 lumen laat staan.

Runtime:

Zoals je ziet heb ik maar 2 runtimes gedaan. Dit komt omdat de laagste modus volgens mij 47 uur zou duren, en ik de integrating sphere nog moest gebruiken voor mijn andere reviews. Tot ongeveer 15-20 uur runtimes doe ik nog wel, maar daarna wordt het echt een beetje teveel. En vooral als de zaklamp bijvoorbeeld 8 modi heeft (Anduril, ik kijk naar jou)

Voor de rest laat deze grafiek heel goed zien wat deze lamp eigenlijk allemaal kan. De kracht is helemaal niet verkeerd, en ook de batterijduur van bijna 2 uur in High is niet slecht. Ook Medium die bijna 4,5 uur duurt is niet slecht.

Afstand:

Deze meting heb ik zowel binnen als buiten gedaan. Zie hieronder de gegevens:

Gemeten op 5 meter:

ModusSpecificatiesGemeten candelaBereik in meters
High27893 cd27600 cd332 m
Med9525 cd1000 cd200 m
Low857 cd1200 cd69 m

Gemeten op 20 meter. Volgens de richtlijnen van de ANSI FL1 standaarden, moet je meten op 30 seconden van start, vandaar de bovenste meting. Zoals je kunt zien verschillen de getallen best met de meting op 20 meter. Dit komt omdat de lichtbundel afstand nodig heeft om zich geheel te ontwikkelen. En op korte afstand de felste positie in de lichtbundel heel erg verschilt per centimeter, terwijl je dat beter kunt meten op 20 meter afstand.

ModusSpecificatiesGemeten candelaBereik in meters
High 30sec27893 cd28475 cd337 m
High27893 cd29625 cd344 m
Med9525 cd9925 cd199 m
Low857 cd975 cd62 m

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • De dubbele schakelaar (draai en druk) is erg handig
  • Hoge kwaliteit lamp
  • Geen PWM
  • Snel toegang tot High en Stroboscoop

NEGATIEVE PUNTEN:

  • De laagste instelling is 50 lumen
  • De LED (SST40) heeft een beetje een groene gloed op de laagste stand

Korte samenvatting:

Als je op zoek bent naar een tactische zaklamp waar je snel toegang hebt tot High en Strobe, dan is de TK11 misschien wel wat voor je. Als je hem voornamelijk als EDC wilt gebruiken en je een echte Low mode wilt hebben, dan moet je even verder kijken. De dubbele schakelaar vindt ik persoonlijk erg makkelijk en prettig werken, alhoewel je er even aan moet wennen. Aan jou de keus!

WAAR KUN JE DE FENIX TK11 TAC KOPEN?

Koop je Fenix zaklamp hier:

Scroll naar boven