OLIGHT WARRIOR X TURBO
De 1100 lumen en 1000 meter zaklamp
Introductie
Een van de meest interessante zaklampen die ik heb gereviewd is wel de Olight Warrior X PRO van een tijdje geleden. De hele belevenis die je hebt als je de zaklamp ontvangt tot het gebruik ervan is echt heel goed. De verpakking is met de Warrior X Turbo ook net zo goed, en het doet me een deugd om dit te zien. Je voelt bij het vasthouden van de verpakking al dat je met een hoog kwalitatief product te maken hebt. En dat proberen ze ook juist naar voren te brengen.
En als je de doos openmaakt ziet je dat er veel aandacht aan is besteed, aan de verpakking en inhoud alleen al. Als je dan de zaklamp zelf ziet en alle accessoires kun je er gewoon niet meer omheen. Olight zaklampen zijn niet de gemiddelde zaklamp die je in een winkel vindt.
Laat ik ophouden om ze:
- De zaklamp zelf
- Draagriem
- Holster
- Extra tactische siliconen ring
- MCC3 magnetische laadkabel
- Handleiding
Olight Warrior X Turbo in gebruik
Net zoals de Olight Warrior X PRO, heeft de Warrior X TURBO ook maar 1 schakelaar. De schakelaar bevindt zich niet aan de zijkant maar aan de achterkant. Het type schakelaar is ook Olight eigen. Ik ken geen ander merk die dit soort schakelaars gebruikt.
De zakamp zelf heeft maar 2 modes, High (Turbo) en Low.
Ik zal proberen uit te leggen hoe deze drukschakelaar werkt. De schakelaar heeft een lange afstand bij het indrukken. Als je de schakelaar nog maar half hebt ingedrukt gaat de zaklamp in de low mode branden. Als je hem volledig indrukt tot je een klik hoort, gaat hij in Turbo mode.
Maar de schakelaar heeft eigenlijk 2 functies: continu aan, en tijdelijk aan.
Als je de schakelaar minder dan 0.5 seconden indrukt blijft de lamp continu branden in de modus die je hebt geselecteerd (volledig ingedrukt voor Turbo of half ingedrukt voor Low)
Maar als je de schakelaar langer ingedrukt blijft houden, werkt hij tijdelijk. Zodra je de schakelaar loslaat, gaat de lamp uit. Het is lastig uit te leggen hoe het precies werkt, want dit soort systemen kom je niet bij andere zaklampen tegen. Althans, ik ben dit nog niet tegengekomen bij de ongeveer 100 zaklampen die ik heb, of heb gehad.
Standaard zit de pocket clip bevestigd aan de lamp zelf. De ring die je bij de schakelaar ziet, zit precies over de bevestiging van de pocket clip heen. Je kunt de pocket clip dus niet verwijderen als die ring er nog omheen zit. Je moet dus eerst de schakelaar eraf draaien, en vervolgens de ring, om de pocketclip te verwijderen.
Wanneer die is verwijderd kun je gebruik maken van de bijgeleverde siliconen tactische ring. Dit geeft wellicht nog een beetje extra goed grip zonder dat de pocketclip in de weg zit. Ik heb hem even geprobeerd, maar vond het een beetje onhandig.
De X Turbo kun je ook op een wapen bevestigen, mocht dat nodig zijn. Daar heb je wel een extra accessoire voor nodig. En dan heb je ook nog een optionele pressure-switch or remote switch. Hiermee kun je de zaklamp bedienen met een andere soort schakelaar die je bijvoorbeeld op je wapen bevestigd bij je vinger of duim zodat je die daarin kan drukken om de zaklamp aan te zetten. Dit is de ROD-7 Odin.
Qua gewicht is de Warrior X Turbo helemaal niet zo zwaar en zal hij bij lang gebruik niet op je spieren werken.
Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie
Als het om bouwkwaliteit en design gaat, kun je zeker bij Olight komen kijken. Zoals ik hierboven al even aanhaalde heeft Olight volgens mij een filosofie om de hele beleving te geven aan een gebruiker. Van de verpakking tot het design en alle elementen die daar mee te maken hebben.
Daar heb ik eigenlijk al genoeg mee gezegd. De zaklamp zelf heeft een wat glanzende coating waar ik normaal niet zo weg van ben, maar dat heb ik niet bij deze Olight zaklampen. Hij ziet er hetzelfde uit qua kwaliteit en afwerking als de Warrior X PRO, met alleen een stuk grotere kop.
De anodisatie (coating) van de zaklamp ziet er prima uit, en ook bij het verwijderen van de pocket clip zag ik niets noemenswaardigs. Alles was ook lekker ingesmeerd bij het schroefdraad en er zitten zelfs 2 O-ringen om vocht en vuil buiten te houden.
Mocht je liever de pocketclip inruilen voor een draagriem of een holster, dan kan dat natuurlijk met Olight. Ook de kwaliteit van de holster is gewoon heel hoog.
LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR
Een van de dingen waar zaklamp enthousiastelingen zich vaak aan ergeren is het gebrek aan keuzes qua ledjes. Vooral de kleinere fabrikanten zoals Convoy, Emisar, etc laten de gebruikers zelf de keuze maken welke led, tint en kleur temperatuur ze willen.
Bij Fenix heb je deze keuze niet, of heel weinig. Ook geven ze niet aan welke LED er precies gebruikt is in de zaklamp. Gelukkig kan ik een beetje zien welke led het in ieder geval is, maar kan natuurlijk niet de BIN of Tint zien. Het is een Osram KW CSLPM1.TG led die 2 vierkante milimeter groot is qua fosfor.
De led zelf wordt goed gecentreerd met een witte plastic centreerring. En die zit weer lekker diep in een gladde reflector die zo gemaakt is om het maximale lichtbereik te halen. Volgens de specificatie kan deze dus 1 km ver schijnen. Dat hebben we getest, en daar komen we zo nog even op terug.
Olight staat bekend om zijn blauwe bezels. Ook de nieuwe Warrior X Turbo heeft er een. Althans, als je de normale zwarte uitvoering kiest, want als je de special edition kiest, dan krijg je een grijze coating met een zwarte bezel.
AFMETINGEN EN GEWICHT:
- Lengte: 157 mm
- Diameter kop: 58.2 mm
- Batterijpack dunste gedeelte: 23.77 mm
Gewicht:
- Gewicht leeg: 223 gram
- Gewicht met batterij: 296 gram
Verstralers
Omdat de Warrior X Turbo een echte schijnwerper is, heb ik hem naast een paar bekenden gezet.
Van links naar rechts: Lumintop BLF GT Mini, Manker U22 II, Olight Warrior X Turbo, Astrolux FT03, Speras T1.
Afbeelding 2 + 3: Olight Warrior X Pro en Olight Warrior X Turbo
GEBRUIKERS INTERFACE
In principe heb ik bij het gedeelte: Olight Warrior X Turbo in gebruik al even stil gestaan bij de werking van de schakelaar. Als je dat nogmaals wilt doorlezen, ga dan even terug naar boven.
Modes:
- Low en Turbo
Vanaf UIT:
- Schakelaar half indrukken + vasthouden: Low (tijdelijk/ momentary)
- Schakelaar half indrukken + loslaten: Low (continu)
- Schakelaar helemaal indrukken tot je klik hoort + vasthouden: Turbo (tijdelijk/ momentary)
- Schakelaar helemaal indrukken tot je klik hoort + loslaten: Turbo (continu)
Van AAN:
- Schakelaar half indrukken: Uit
- 1 klik in Low mode: de zaklamp schakelt naar Turbo
- 1 klik in High mode: de zaklamp schakelt uit
Waarschuwing lege batterij:
- Dit is ook echt typisch Olight. Er zit namelijk een vibratie ingebouwd. Zodra de batterij op 20% komt, gaat hij trillen.
- <20% = trillen om de 5 minuten
- <10% = trilt elke minuut
- <5% = trilt elke 10 seconden
Stroboscoop
- Zit er niet op
Lock-out modus:
- Je kan de schakelaar een halve slag losdraaien om de stroomtoevoer te verbreken
PWM
- Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.
BATTERIJEN EN OPLADEN
Hier komen we bij een punt van discussie. Olight heeft echt aan elk detail gedacht, van de verpakking tot de inhoud tot het design, tot de schakelaar, tot de gebruikersinterface, tot de trilfunctie, en ook de batterijen en het laadsysteem.
Zelf heb ik veel batterijen die ik gebruik in mijn zaklampen, maar helaas werken die niet met deze zaklamp. Je kan alleen Olight batterijen gebruiken in de lamp, en je kunt de Olight batterij die wordt meegeleverd ook niet gebruiken in een andere zaklamp. En de enige manier om deze op te laden is in de zaklamp. Voor sommige mensen die genoeg hebben aan 1 batterij, is dit misschien oké, maar als je onderweg bent zou je een batterij toch wel graag op willen laden, als je de zaklamp in gebruik hebt. En dat gaat dus niet, behalve als je 2 lampen hebt.
Ik snap de keuze wel van Olight, om op deze manier echt de best kwaliteit te garanderen door hun eigen batterijen en laadsysteem te gebruiken. Dit voorkomt eventuele problemen met slechte batterijen of slechte opladers. En dat proberen ze hiermee te voorkomen.
Dit is dus een prima zaklamp om als cadeau te geven, omdat die persoon geen batterijen hoeft te kopen of een oplader.
Voor mij is het een extra hindernis. Gelukkig heb ik nu 3 Olight zaklampen met hetzelfde laadsysteem, namelijk met de MCC3 kabel. Daardoor kan ik altijd een extra batterij meenemen of opladen als dat nodig is. Helaas vergt dat dus wel een 2e zaklamp. Je kan ze natuurlijk ook van tevoren opladen als je zou willen.
De snelheid is prima met ongeveer 1.75A. Tijdens het laden brandt er een klein rood lampje bij de magnetische connector, die groen wordt als hij klaar is met opladen. Op dat moment is hij nog niet helemaal volgeladen, en blijft hij op lage amperes toch doorladen. De snelheid vermindert ook zodra de batterij bijna vol is. Dit is heel goed voor lithium batterijen.
De meegeleverde batterij is een 21700 batterij met een capaciteit van 5000mAh. De product code is Olight ORB-217C50, mocht je dat handig vinden om te weten. Na de test die ik had gedaan was de batterij nog 2.85 volt. Bij de 2e runtime test kon ik geen spanning meten, dus waarschijnlijk was hij in de protectie geschoten.
Ik heb geprobeerd de Parasitic drain te meten, maar door het design van de zaklamp is dit niet goed te meten. Als ik de multimeter op de batterijwand en de achterkant van de batterij zet, meet ik 4.7mA. Alleen is dit niet de juiste manier om de stroom te meten vanwege het exclusieve design van deze batterij.
Prestaties
De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.
Lumens:
Gemeten met de bijgeleverde batterij.
Specificaties | Na 30 seconden | Bij start |
---|---|---|
150 lm | 159 Lm | |
1100 lm | 1131 Lm | 1183 Lm |
Qua output heeft hij dus meer lumens dan er wordt opgegeven, en dat is ook wel een dingetje van Olight. Hun waardes zijn betrouwbaar. Natuurlijk is mijn opstelling niet 100%, maar de opstelling lijkt goed te werken als ik ze vergelijk met Olight.
Runtime:
Dit is de Turbo mode. Je ziet dat hij binnen 5 minuten zakt van dik 1100 lumens naar ongeveer 600 lumens. Na 1 uur en 42 minuten zakt hij naar 300 lumens en daarna zakt hij bij 2 uur en 10 minuten terug naar ongeveer 160 lumens. Na 3 uur en 1 minuut stopt hij er helemaal mee.
Vanaf 1 uur en ongeveer 35 minuten begint de zaklamp al aan te geven dat de batterij leeg aan het gaan is. Dan gaat hij om de 5 minuten trillen. Je hebt dan nog 1.5 uur om de batterij te vervangen.
De rode lijn is de Low mode. Zoals je kunt zien is die heel erg stabiel tot hij na 11 uur en 30 minuten stopt. Je ziet geen verschil in output, maar je voelt wel de vibratie om aan te geven dat de batterij nog maar op 20% is.
Afstand:
Dit formaat zaklamp komt eigenlijk alleen buiten in het veld tot zijn recht. Ik heb ze gemeten op 20 meter afstand.
- Low gemeten op 20 meter: 33600 cd ( 367 meter)
- High gemeten op 20 meter: 240.000 cd ( 980 meter)
Olight geeft aan dat de zaklamp 1 kilometer kan schijnen, en dat kan hij dus ook echt. Mijn meting was iets onder de 250 kcd. Ik heb het meest intense gedeelte van de lichtbundel gemeten na ongeveer 30 seconden. Dat is namelijk het punt dat wordt aangegeven in de ANSI-standaarden voor zaklampen.
Beamshots:
Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. Camera-instellingen: Canon 100mm F4, Iso 1600, 1/2 sec, 5000K. De toren is ongeveer 450 meter ver.
CONCLUSIE
POSITIEVE PUNTEN:
- Hoge kwaliteit verpakking, accessoires en zaklamp
- Groot lichtbereik tot 1 km
- Inclusief batterij, lader en veel accessoires
NEGATIEVE PUNTEN:
- Exclusieve batterij en oplader wordt gebruikt
- Wellicht een hoge ontlading terwijl hij uitgeschakeld is
Korte samenvatting:
Met deze lamp heeft Olight een hele interessante schijnwerper ontworpen. Net zoals alle Olight zaklampen is er tot in het detail nagedacht over de metalen, accessoires en onderdelen. Qua design, en prestaties verdient hij een dikke 5 sterren. Alleen de exclusieve batterij en oplaadsysteem blijven een dingetje voor mij. Dit is het niet waard om er een hele ster af te trekken, vandaar dat ik het een 4,5 sterren geef.
WAAR KUN JE DE OLIGHT WARRIOR X TURBO KOPEN?
Als je bij Bol kijkt, dan zie je dat er een fake ‘review’ is van iemand die zegt dat dit dezelfde is als de Magicshine.. Zonder te zeggen welk type. Laat ik eerlijk zeggen dat ik niet weet waar hij het over heeft, en waarschijnlijk weet hij het zelf ook niet. Ik heb nog nooit dezelfde zaklamp gezien. Als hij de MTL60 bedoelt, dan is dat een HELE andere zaklamp, maar goed. Internet staat vol met onnozele dingen.