Olight Warrior X PRO

2250 lumen tactical Olight zaklamp

Introductie

Altijd eens geïnteresseerd geweest een in nieuwe en felle zaklamp? En daarnaast ook nog eens in een militaire zaklamp? Misschien is de Olight Warrior X PRO wel iets voor jou.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

 • De zaklamp
 • Mooie houder
 • Reserve o-ring
 • Oplaadkabel MCC3
 • Draagkoord
 • Extra TGR (Tactical Grip Ring)
olight-warrior-x-pro-1

In gebruik

De Olight Warrior X PRO is zeker geen goedkope zaklamp en dat voel je ook. Alle randen en uitsteeksels zijn zo gemaakt dat ze niet scherp aanvoelen. Er is bijna overal over nagedacht. In ieder geval over de werking en de veiligheid. De schakelaar zit aan de achterzijde en werkt net iets anders dan een normale schakelaar. Hij heeft namelijk 2 verschillende werkingen. Als je de knop langdurig indrukt gaat de lamp aan en als je hem weer loslaat gaat hij weer uit. Maar als je de schakelaar maar even kort induwt en weer los laat blijft hij aan. Daarnaast heeft hij 2 modi. 1 voor Turbo en 1 voor Low. Om Turbo langdurig te gebruiken moet je dus snel de schakelaar helemaal indrukken en gelijk weer loslaten. Je hoort even een soort klik dat hij helemaal is ingedrukt. Als je de schakelaar kort indrukt tot ongeveer halverwege en weer loslaat zit je in de Low mode van 300 lumen.

Je kan de zaklamp niet op zijn kont zetten zeg maar. Dan is hij heel onstabiel en valt hij snel om. Sommige mensen houden er van dat een lamp dat kan doen waardoor ze hem als het ware al een soort kaars kunnen gebruiken. In het engels spreek je dan van Tail-standing. En dat kan hij dus niet goed, omdat hij dan heel onstabiel staat.

Bouwkwaliteit, knurling, schroefdraad en anodisatie 

De kwaliteit is uitermate hoog. Als je de verpakking alleen al voelt weet je dat je met een kwaliteitsproduct te maken hebt. Het pakketje voelt zwaar en is heel netjes in elkaar gezet. Het is niet zomaar even een uitsnede maken in wat foam, maar zelfs over de inhoud van het doosje is nagedachte.

De kwaliteit van de lamp zelf doet hier niet aan onder. Over elk detail is goed nagedacht. Zo kun je bijvoorbeeld de pocketclip alleen gebruiken in combinatie met de tactische ring. Dit is zeg maar de ring aan de achterkant van de zaklamp waar je je vinger achter kan klemmen alsof je een dikke sigaar tussen je vinger knijpt. De meegeleverde ring kun je niet gebruiken met de pocket clip.

De coating over de hele lamp is fantastisch. Er is niets raars te vinden zoals missende plekjes of beschadigde plekjes. Nergens op de lamp. Het schroefdraad bij de achterkant is lekker dik ingevet met siliconen smeermiddel.

LED, BEZEL EN REFLECTOR

Olight laat niet echt zien welke LED ze precies gebruiken, maar in de vragen sectie op hun site geven ze toch aan dat het om de bekende CREE XHP35 HI(high intesity) LED gaat. Dit is een platte led. Een platte led maximaliseert de afstand die de lichtbundel kan geven. In het engels noem je dat ’throw’. Dus een lange afstands zaklemp of schijnwerper. Bij een schijnwerper moet ik eigenlijk aan die grote joekels op een truck denken, vandaar dat ik een beetje terughouden bent om ze zo te noemen.

De LED is heel goed gecentreerd in de reflector. De reflector is glad, waardoor je de ’throw’ maximaliseert. De lichtbundel zal daardoor nog verder kunnen reiken. Met een OP (orange peel/sinaasappel) reflector krijg je juist een brede straal die het licht meer verspreid.

De Bezel is bij de Warrior X PRO blauw. En dat vind ik wel interessant. Zo kun je heel makkelijk je zaklamp onderscheiden van de rest van je lampen. Ik heb een hele partij zaklampen waardoor dit handig is. Voor de gemiddelde gebruiker zal dit weinig toevoegen.

Olight heeft de bezel wel vastgelijmd. Je kunt de kop dus niet zo makkelijk openmaken. Wil je dat toch doen, dan moet je veel kracht of de bezel flink verwarmen. Ik heb daar geen zin in.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

 • Lengte: 149 mm
 • Diameter kop:  39 mm
 • Batterijpack: 23.8 mm

Gewicht:

 • Gewicht met batterij: 238.7 gram

Zie hieronder enkele bekende tactische zaklampen naast elkaar.
Van links naar rechts:

Wuben E10, Fenix PD35 TAC, Fenix PD36R, Thrunite TN14, Oligth Warrior X PRO, Nitecore MH25GTS, Fenix TK22 v2.0 en de Jetbeam TH20.

olight-warrior-x-pro-28
olight-warrior-x-pro-29

GEBRUIKERS INTERFACE

Ik heb in het begin al iets gezegd over de gebruikers interface. Ik herhaal het nog maar even voor geval je het begin hebt overgeslagen.

De schakelaar van Olight Warrior X PRO heeft 2 verschillende functies. Als je de knop langdurig indrukt gaat de lamp aan en als je hem weer loslaat gaat hij weer uit. Maar als je de schakelaar maar even kort induwt en weer los laat blijft hij aan.

Daarnaast heeft hij 2 modi. 1 voor Turbo en 1 voor Low. Om Turbo langdurig te kunnen gebruiken moet je dus snel de schakelaar helemaal indrukken en gelijk weer loslaten. Je hoort even een soort klik dat hij helemaal is ingedrukt. Als je de schakelaar kort indrukt tot ongeveer halverwege en weer loslaat zit je in de Low mode van 300 lumen.

Modes:

 • Low-Turbo

Vanaf de uit-positie:

 • Schakelaar helemaal indrukken tot je een klik hoort en ingedrukt houden: tijdelijk Turbo
 • Schakelaar helemaal indrukken tot je een klik hoor en gelijk loslaten: continu Turbo
 • Schakelaar half indrukken en ingedrukt houden: tijdelijk Low
 • Schakelaar half indrukken en gelijk loslaten: continu low

Van AAN:

 • Korte klik voor uit

Waarschuwing lege batterij:

 • De lamp vibreert zodra de batterij bijna leeg is.
  • bij minder dan 30% vibreert hij eens per 5 minuten
  • Bij minder dan 10% vibreert hij eens per minuut
  • Bij minder dan 5% vibreert hij elke 10 seconden

Stroboscoop

 • Niet aanwezig

Lock-out modus:

 • Niet aanwezig

PWM

 • Niet zichtbaar met bloot oog

BATTERIJEN EN OPLADEN

Opladen gebeurt middels de meegeleverde MCC3 laadkabel. Deze is speciaal ontworpen voor de X PRO en kan niet gebruikt worden bij andere modellen. Andersom ook niet, de oude modellen werken niet met de X PRO. Daarnaast is het ook niet mogelijk een normale 21700 batterij te gebruiken. Dan werkt de lamp niet. Dit is een flink nadeel van deze zaklamp. Althans, voor mij. Want ik heb een dozijn aan 21700 batterijen die ik niet kan gebruiken. Je kunt dus de batterij niet even opladen in een normale lader en je kunt geen reserve batterij meenemen, behalve een dure Olight 21700 batterij. Olight probeert hier zowel kwaliteit als veiligheid mee te waarborgen. Ook niet onbelangrijk, gezien er veel mensen zijn die geen ervaring hebben met dit soort zaklampen en lithium-ion batterijen!

De batterij die wordt meegeleverd is de Olight ORB-217C50. Terwijl een normale 21700 batterij voor nog geen 8 euro verkrijgbaar is, kost deze batterij ongeveer 25 euro. Belachelijk veel vind ik.

De magnetische MCC3 oplaadkabel laadt wel erg snel op. Hij laadt met een vermogen van bijna 2 Ampère. Je moet dus wel een USB oplader in huis hebben liggen.

Wat je wel kunt verwachten dat je geen ongelukjes krijgt door bijvoorbeeld een kapotte batterij te gebruiken of een batterij achterstevoren in de lamp te doen. De vorige versie van de Warrior X moest namelijk de batterij met de pluspool naar achter wijzen, terwijl deze nieuwe X PRO juist de pluspool richting de kop van de lamp moet wijzen. Handig dus.

Performance

Ik heb daar verschillende gereedschappen voor gebruikt. Allereerst het lumengedeelte, dus de felheid. Zie hieronder de getallen. Deze zijn gemeten met een zelfgemaakte Integrating Sphere (Bol van ulbricht) die gecalibreerd is op 137 lumens met een Convoy S2+. Op dit moment gebruik ik ook een Camera ND filter om de luxmeter niet te overbelasten. Doe ik dit niet, dan krijg ik alleen errors.

ModeFabrikantGemeten
High22502334 lm
Low300306

Mijn exemplaar overtreft dus de data van de fabrikant en dat is alleen gunstig. De meeste fabrikanten gebruiken hoger nummers om op te vallen.

Runtime:

De Runtime heb ik gemeten met de inbegrepen batterij, net zolang tot de batterij leeg was en de zaklamp uitspringt. Dit is natuurlijk niet aan te bevelen voor normaal gebruik! Maar voor deze test moest dat wel. Sommige zaklampen blijven dagen nabranden met super weinig lumens, en dan stop ik wel gewoon bij een laag aantal lumens.

En ook de eerste 4 minuten

Zoals je kunt zien valt hij terug uit turbo. Maar dat is heel normaal. Er is eigenlijk geen lamp die dat niet doet. Allemaal hebben ze wel een korte turbo. Waarschijnlijk om te laten zien tijdens hun marketing dat ze zo fel zijn. Toch heeft hij in Turbo een batterijduur van 2 uur en 14 minuten. Bij lage voltage van de batterij gaat de lamp vibreren. De eerste vibratie werd gehoord (en normaal gevoeld) bij 1 uur en 15 minuten. Ik weet niet waarom dat al zo vroeg gebeurde, maar dan begint hij elke 5 minuten te vibreren.

De lage stand (low) heeft een batterijduur van 7 uur en 44 minuten. De grafiek laat een hele stabiele lijn zien van iets boven de 300 lumen.

Afstand:

 • Totaal gemeten op 5 meter: 101.000 cd (  636 meter)

Dat is best goed voor zo een klein formaat! Tot ongeveer 2017 was dit alleen weggelegd voor echte ’throwers’. Ook deze meting (met een andere, professionele meter) ligt boven de fabrikant! Dus mijn exemplaar werkt beter dan op papier!

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

 • Vibratie bij lege batterij
 • 21700 batterij inbegrepen
 • Hoge kwaliteit houder inbegrepen
 • Extra tactische ring inbegrepen
 • Compleet pakket zonder dat je nog een speciale Lithium oplader of batterij hoeft te kopen

NEGATIEVE PUNTEN:

 • Je kan maar 1 type batterij gebruiken
 • Je kan alleen de batterij opladen in de lamp opladen met bijgeleverde MCC3 kabel, en niet in een normale oplader

Korte samenvatting:

De Olight Warrior X PRO is een zaklamp die je niet zo snel zult vergeten. Dan gaat het niet alleen om de kwaliteit van de lamp zelf maar ook door zijn accessoires en zijn werking. Het ingebouwde vibratie systeem is redelijk uniek en erg handig. De lichtopbrengst blijft stabiel terwijl toch de batterij verder leegloopt. Het is dan belangrijk dat je op tijd de batterij vervangt of oplaad. Het grootste nadeel is de oplader en de batterij. Deze zijn namelijk speciaal ontworpen voor deze zaklamp en zijn erg duur om te vervangen.

Als je daar geen probleem van maakt is dit een geweldige zaklamp.

WAAR KUN JE DE OLIGHT WARRIOR X PRO KOPEN?

Je kunt hem nog kopen bij de volgende winkels

Scroll naar boven