Manker U22-II

Extreem ver reikende zaklamp

Introductie

Omdat ik zal de verst schijnende LED zaklampen ter wereld in bezit heb en daar ook reviews over heb geschreven kreeg ik de vraag of ik de Manker U22 II kon reviewen. Want zoals je misschien wel weet kun je niet altijd op de specificaties afgaan. Als je mijn reviews leest zul je zien dat ze soms lang niet de opgegeven specificaties halen.

De Manker U22 II is een update van de orginele U22 die ook met 21700 batterijen werkt maar een CREE XHP35 HI onder de motorkap. Deze 2e versie heeft zich puur gefocust op een maximaal bereik. De XHP35 Hi is namelijk een goede thrower en ongeveer 1500 lumens, maar kan niet tegen de Osram White Flat op die misschien maar de helft aan lumens bezit, maar wel 4x zo ver kan schijnen. Het is een interessante oplaadbare zaklamp.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • De Manker U22 II zaklamp
  • Holster
  • Draagkoord
  • USB-C laadkabel
  • USB-C OTG kabel (om de zaklamp te gebruiken als een batterypack)
  • Reserve o-ring
  • Handleiding

In gebruik

De lamp zelf beschikt over 1 knop. Deze gebruik je zowel voor het aan- en uitschakelen, maar ook voor het schakelen tussen de verschilende outputs.

De zaklamp is door zijn vele machinebewerking verreweg van glad. Je zal hem dus niet zo snel uit je handen laten glijden. De body heeft namelijk groeven in horizontale lijn maar ook in verticale lijn. Ook zijn de kartelingen lekker grof zodat dit weer meehelpt met grip.

De lens en bezel zijn redelijk groot voor dit formaat lamp omdat het voornamelijk bedoeld is om zo ver mogelijk te kunnen schijnen. Hij past dus niet zomaar in je broekzak. In een jaszak zou op zich wel weer moeten lukken. Mocht dat nog te klein zijn, dan kun je altijd de meegeleverde holster aan een broekriem bevestigen om hem zo bij je te houden. Naast een holster heeft Manker ook een draagriempje meegeleverd om het hele gebeuren compleet te maken en aan jou de keuze te geven om de lamp te dragen hoe jij wil.

Wel zo netjes vind ik.

Mocht je de lamp in tailstand positie willen zettenop een tafel (zodat hij naar boven schijnt) is dat ook mogelijk, maar hij staat dan niet zo stevig. Oppassen dus met het stoten tegen de tafel.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Zoals ik hierboven al een beetje heb aangekaart is de machinebewerking redelijk grof maar netjes gedaan. Dit komt zeer ten goede van je grip, maar het is niet goedkoop gemaakt. De kartelingen op de tailcap en body zijn lekker grof maar mooi afgewerkt.

Het enige dat mijn opviel is het verschil in coating tussen de body en de bezel. De bezel is namelijk net iets meer zwart dan de rest van de lamp. Het scheelt niet veel, maar je kunt zien dat het een stukje donkerder is. Persoonlijk vind ik dit helemaal niet erg, en vind het wel grappig eigenlijk. Op de kwaliteit valt niets op aan te merken. Er zijn geen problemen te vinden en alhoewel de randjes soms een beetje scherp aanvoelen zijn ze te bot om iets te snijden. Prima dus.

De tailcap is redelijk makkelijk te verwijderen en het schroefdraad is genodiseerd. Je kunt dan namelijk de zaklamp uitzetten door de tailcap een kwart slag te draaien. Zowel het schroefdraad als de o-ring zijn ingevet waardoor alles lekker vloeiend draait en schroeft.

De draagkoord ziet er uit net zoals je een draakoord verwacht. Dus niets speciaals. De holster aan de andere kant is van betere kwaliteit dan je bij sommige andere merken krijgt. Het is een stuk stugger dan de normale goedkope holsters die te koop zijn. Alleen maar positief dus.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

Hier komen we bij 1 van de meest interessante onderdelen van de zaklamp, namelijk de LED. Terwijl de eerste versie van de Manker U22 nog een CREE led gebruikte heeft Manker er nu voor gekozen om te kiezen voor een Osram led. En dan wel de KW CSLNM1.TG, dit is een super kleine led met een phosphor oppervlakte van maar 1 vierkante millimeter. Dit is een van de weinige ledjes die puur voor afstand wordt gebruikt. Hij heeft namelijk een hele kleine oppervlakte waardoor de lichtbundel flink geconcentreerd kan worden, wat resulteert in een ultieme kleine hotspot.

Of je het zelf handig vindt is de volgende vraag, maar daar kun je de foto’s voor bekijken.

Het ledje zit goed gecentreerd in het midden van een witte centreerring in het diepe hol van een gladde reflector. De reflector wordt beschermd door een glazen lens met AR coating (anti-reflectie) om de lichtbundel zijn maximaalste te kunnen bereiken.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

  • Lengte: 141 mm
  • Diameter kop:   51 mm
  • Diameter reflector: 45mm
  • Diameter tailcap: 29 mm

Gewicht:

  • Gewicht leeg: 186 gram
  • Gewicht met Samsung 40T: 253.6 gram

Zie hieronder enkele bekende zaklamp schijnwerpers naast elkaar.

Van links naar rechts: Noctigon K1, Astrolux FT03, Weltool T11, Astrolux FT02, Manker U22-ii, Lumintop GT MINI.

GEBRUIKERS INTERFACE

Niet onbelangrijk is de gebruikersinterface. Als je in het donker je zaklamp pakt wil je wel dat hij werkt zoals je wilt. Want meestal is dat erg belangrijk.

Als je overigens op zoek bent naar een zaklamp die in 1 keer moet doen wat ie moet doen: licht geven, dan moet je naar een ander soort lamp kijken. Deze is puur gericht op een extreem ver bereik.

Mode-volgorde:

  • Moonlight – Low – Medium – High – Medium – Low – Moonlight

Dit is dus anders dan andere zaklampen waar hij na High weer bij begin af aan begint, bij Low of Moonlight dus. Maar de U22 II gaat van laag naar hoog en dan weer terug naar laag.

Vanaf UIT:

  • Schakelaar ingedrukt houden 0.5 seconden: Laatst gebruikt modus
  • Schakelaar ingedrukt houden 4 seconden: Lock-out (blauw lampje bij de schakelaar brandt)
  • 1 klik: Moonlight
  • Dubbele klik: Turbo
  • 4 klikken: programeermodus voor Moonlight

Van AAN:

  • Schakelaar ingedrukt houden 0.5 seconden: de zaklamp schakelt uit
  • 1 klik: de zaklamp gaat door het menu van laag naar hoog en weer terug van hoog naar laag
  • Dubbele klik: Turbo
  • 4 klikken: programmeermodus voor Moonlight

Programmeermodus voor Moonlight: 

Een interessante modus voor de U22 II is de programeermodus voor Moonlight. Je kunt deze namelijk zelf instellen qua felheid van 0.1lm tot maximaal 10 lumen.

Je kunt in de programmeermodus terechtkomen als je 4x snel de schakelaar klikt. Dit kan zowel vanaf uit als aan. In ieder geval als die aanstaat, en in welke modus je ook op dat moment verkeerd. Je kunt dan kiezen uit 9 standen. Allemaal dus tussen 0.1Lm en 10Lm in.

Om eerlijk te zijn vind ik dit heel erg interessant. Want het hebben van een sub-lumen output en een te hoge low is vaak een punt van discussie. Manker heeft op deze manier een manier gevonden om beide partijen blij te maken.

Waarschuwing lege batterij:

  • Achter de schakelaar zit een heel klein indicatie ledje. Deze led is bij volle batterij rood, maar als de batterij leeg loopt verandert de kleur zodat je kan zien hoe vol de batterij nog is.
  • Blauw = 50-100%
  • Paars = 20-50%
  • Rood = Minder dan 20%

Stroboscoop

  • Er zijn een 3 tal flits modus, namelijk Stroboscoop, SOS en Beacon. Je kunt daar alleen in terecht komen als je in Turbo zit.
  • Om in Turbo te komen doe je een dubbele klik. Als je daar in zit gebruik je een enkele klik om door de verschillende flits modus te lopen. Eerst Stroboscoop, daarna SOS en dan Beacon. Als je nogmaals op de schakelaar klikt kom je weer bij High uit. Niet echt ideaal vind ik, maar het is een manier om deze modus te verbergen.
  • Als je in Turbo zit kun je ook dubbel klikken om weer terug te gaan naar de normale modus om de flits modus over te slaan

Lock-out modus:

  • Houd de schakelaar voor 5 seconden ingedrukt in zowel de Uit als Aan positie.
  • Als hij uitgeschakelt staat spring hij even naar Moonlight en vervolgens schakelt hij weer uit.
  • Als hij ingeschakelt is, gaat hij uit en zie je verder niets.. gewoon 5 seconden ingedrukt houden.

PWM

Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.

BATTERIJEN EN OPLADEN

Je kunt er voor kiezen om de lamp te bestellen met batterij en zonder batterij. Aangezien ik voldoende 21700 batterijen heb, koos ik ervoor om geen batterij erbij te bestellen. Om zaklampen te vergelijken gebruik ik standaard de bekende Samsung 40T. Dit is een flat top zonder protectie zodat dit een van de kortste maten heeft van 21700 batterijen. Deze werkte vlekkeloos zonder dat hij erg ratelt of heen en weer beweegt.

Ik heb ook gekeken of een protected Fenix batterij werkt, en dat doet hij zonder problemen. De Fenix batterij in kwestie is de ARB-L21-5000. Ook heb ik een Acebeam batterij geprobeerd en die werkte ook zonder problemen, dit was de IMR21700NP-510A die extra lang is door zijn Micro USB poort.

In de standby modus (uitgeschakeld) trekt hij ongeveer 2,7mA. Dat is eigenlijk best wel veel. Stel dat je batterij 4000mAh is, dan moet je 4000 delen door 2,7, dan kom je uit op 1481 uur. 1481 uur is ongeveer 61,7 dagen. Het is daarom altijd aan te raden om de schakelaar (tailcap) los te schroeven zodat het energie circuit onderbroken wordt.

Het interessante aan deze zaklamp is de USB functie. Je kunt er de batterij mee opladen in de zaklamp. Maar je kunt de batterij in de zaklamp dus ook gebruiken als powerbank. Je kunt er namelijk je telefoon en andere dingen mee opladen. In de doos zit een kabel die je kunt gebruiken om de lamp op te laden, en om de lamp te gebruiken als oplader. Super handig en innovatief. Laden kan tot 3A, en ontladen (dus gebruiken als powerbank) kan tot maximaal 2A.
Als je een lamp van 3000mAh hebt, zal het niet precies 1 uur duren om te laden. Dit komt omdat de snelheid van het laden bij een lege batterij en een bijna volle batterij minder snel gaat. Dit is om te voorkomen dat de batterij beschadigd raakt.

Dus als je op zoek bent naar een ’thrower’ die je ook kan inzetten als powerbank, dan heb je niet veel keus en is de Manker misschien wel jouw volgende maatje.

Performance

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 137 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat ander de felste lampen te fel zijn voor de sensor.

ModeAmpSpecificatiesMijn metingen
Moonlight3 mA?1-100.00
Low0,23 A3579 Lm
Med0,62 A160207 Lm
High1,43 A380416 Lm
Turbo4,00 A850811 Lm

Runtime:

De batterijduur is natuurlijk afhankelijk van de setting en de kwaliteit van de batterij die je gebruikt. Alhoewel ik de keuze had om de Manker batterij er bij te bestellen heb ik er voor gekozen om dat niet te doen omdat ik voldoende 21700 batterijen heb. De runtime is getest met de Samsung 40T 4000mAh.

Turbo zakt binnen de eerste paar minuten tot ongeveer 400 lumens. Daarna blijf hij heel stabiel tot 2 uur en 7 minuten. Op dat moment zakt hij geleidelijk in kracht tot hij bij 2 uur en 30 minuten ophoudt.

High mode is redelijk stabiel rond 400 lumens en zakt vanaf ongeveer 2 uur en 10 minuten tot 208 lumens. Na 2 uur en 46 minuten schakelt hij uiteindelijk uit.

Medium mode is heel stabiel voor 5 uur en 44 minuten met ongeveer 208 lumens. Na 5 uur en 45 minuten is de batterij daadwerkelijk op.

Afstand:

Dit formaat zaklamp komt eigenlijk alleen buiten in het veld tot zijn recht. Ik heb ze ook binnenshuis gemeten op 5 meter, maar dat is niet voldoende om de eigenlijke afstand te berekenen. Voor het meten van de afstand gebruik ik de Hagner E4-X luxmeter.

Gemeten op 5 meter:

.IntensiteitMeters
Low30.500 cd349 m
Medium74.250 cd545 m
High150.000 cd775 m
Turbo274.750 cd1048 m

Met een volle batterij kan hij dus ongeveer 1 kilometer ver schijnen. En dat voor een handzame zaklamp.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/40 sec, 5000K.

Eerste set foto’s met aan het eind van de weg een reflecterend hek is ongeveer 200 meter.

Vergeleken met de Nextorch P80, Lumintop GT Mini en Astrolux FT03

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Compacte ’thrower’
  • Schijnt ontzettend ver
  • Hoogwaardige kwaliteit
  • Beste LED voor throw
  • Moonlight is in 9 stappen zelf in te stellen, tussen 0.1 en 10 lumen

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Gebruikersinterface

Korte samenvatting:

De Manker U22-II verraste mij een beetje qua prestaties. Hij doet helemaal niet ten onder van de grotere bekende merken of de meer bekende zaklampen. Eigenlijk is alles gewoon goed. Al moet ik wel een beetje aan de gebruikersinterface wennen. Lees dat nog maar even door als je alle tekst hebt overgeslagen.

Qua prestatie staat deze lamp gelijk in de top van verst schijnende zaklampen met die formaat! Zeker een aanrader!

WAAR KUN JE DE MANKER U22-II KOPEN?

Inmiddels is deze al vervangen door zijn opvolger U22 III

Voor alternatieven, kijk bij de lijst met de beste schijnwerpers

Scroll naar boven