Imalent MS32

  1. Imalent MS32 introductie
  2. De zaklamp in gebruik
  3. Bouwkwaliteit
  4. LED, Lens Bezel en Reflector
  5. Afmetingen en gewicht
  6. Gebruikersinterface
  7. Prestaties
  8. Conclusie
  9. Imalent MS32 kopen?

Imalent MS32 review introductie

Als je de afgelopen 5 jaar ooit hebt gezocht naar ‘de sterkste zaklamp‘, dan heb je Imalent meerdere keren genoemd zien worden. En dat is niet vreemd, want het is waarschijnlijk de enige fabrikant die de grenzen probeert te verleggen. Dat deden ze al met de DX80, MS12, MS18, SR32, en nu dus met de Imalent MS32.

De eerste zaklamp met 100.000 lumens kwam ook van Imalent en heette de Imalent MS18. Dat was echter alweer in 2019 en nu hebben ze de output verdubbeld naar 200.000 lumen. Gaat een ander bedrijf dat overtreffen? Acebeam, Lumintop? Waarschijnlijk niet in de komende 1 of 2 jaar.

Maar ik hoop wel dat iemand het zal proberen!

Imalent levert hun zaklampen in mooie dozen, en soms in koffers. De koffer van MS32 ziet er best wel mooi uit, behalve de goedkope sluitingen. Dat is dan wel een beetje jammer. Dit is wat je allemaal in de doos van de MS32 kunt vinden:

  • De zaklamp: Imalent MS32
  • USB-C oplader
  • O-ringen
  • Schouderriem
  • Handleiding

In gebruik en kwaliteit

Een zaklamp met 32* XHP70.2 LED’s en 12*21700 batterijen kan nooit licht zijn. En dat klopt, want de MS32 weegt iets meer 3 kilo. Om deze grote jongen een beetje te koelen, heeft het een enorme massa, en koperen heatsink.

De behuizing heeft een zwarte, matte coating, die heel veel lijkt op die van de Imalent SR32. Toen ik de eerste aankondiging van de MS32 zag, klaagde ik bij hunt omdat ik dacht dat ze dezelfde naam gebruikten maar met meer lichtopbrengst door de LEDs te vervangen van XHP50.3 naar XHP70.2. Maar ik had niet door dat er MS32 stond, in plaats van SR32, lol.

Gelukkig levert Imalent een draagriem mee, zodat je hem niet continue in je hand hoeft te dragen. Deze bevestig je redelijk eenvoudig aan de ijzeren deksel (voor de USB poort) aan de achterkant. Maar het bevestigen aan de voorkant is niet zo heel makkelijk, en beschadigt gelijk de coating. Hier had Imalent nog wel wat langer over na mogen denken.

Het beste is nog om de zaklamp bij het handvat te dragen, omdat je daar gelijk ook de schakelaar hebt ingebouwd.

Maar zelfs met het handvat voel je die 3kg best goed moet ik zeggen. En Imalent raadt ook niet aan deze los te schroeven, want hij zit namelijk vastgelijmd. Een andere gebruiker had al geklaagd dat zijn handvast los zat, en ik zou ook Imalent aanbevelen de oppervlakte die de body en het hadvat raakt, wat te vergroten, en misschien met 3 of 4 shroeven.

Er zit nog een tweede schakelaar op de behuizing, aan de rechterkant van het handvat. Dus hij zou officieel ook zonder handvat gebruikt kunnen worden.

Aan de andere kant van het handvat zit een OLED-display, waarop je de huidige modus kan zien, en voltage. Deze verschijnt voor enkele seconden als je de zaklamp inschakelt.

Helaas heeft Imalent nog steeds geen statiefbevestiging ingebouwd, ook al heb ik dat al meerdere keren aangeraden. In mijn gesprek met de mensen van Imalent zeiden ze dat ze bang waren dat mensen goedkope statieven zouden gebruiken die deze zaklamp niet aankunnen, met alle gevolgen vandien. Ik heb toen gezegd dat ze iig een waarschuwing moeten toevoegen en dan is het de verantwoordelijkeid van de gebruiker.

Een ander punt dat ik noemde is de manier om te zien in welke modus de zaklamp op dat moment staat, als de zaklamp uit staat. Dit kwam doordat de SR32 geheugen gebruikte, en je niet wist of hij bij 1000 lumen of 120.000 lumen aan zou gaan. Hun nieuwe oplossing is nog steeds okay, omdat je nu direct toegang hebt tot Moonlight (80 lumen) vanuit de Uit-positie, door de schakelaar 3 seconden ingedrukt te houden.

LED, lens, bezel en reflector

De CREE XHP70.2 heeft zich al lang bewezen als zijnde een betrouwbare LED, met veel vermogen, die goed in zaklampen gebruikt kan worden. Als je een lumenmonster wilt maken, is dit een veelgebruikte optie.

Want de XHP70.2 bestaat eigenlijk al sinds 2017 en wordt dus nog steeds gebruikt, en vooral in de krachtigste zaklampen ter wereld. Ze zijn overigens verkrijgbaar in 6V- en 12V-configuraties. Ook handig dus.

De prijzen van deze LED’s zijn ook gedaald, zodat je een een zaklamp met 32 LED’s nog steeds betaalbaar kan houden. Want sommige LEDs, zoals de Luminus SBT90.2 kost al gauw 30-40USD per stuk.. en als je er dan 32 nodig hebt… Good luck..

Vergeet niet dat 700USD voor de MS32 niet goedkoop is, maar als je de alternatieven bekijken, en hoeveel die kosten. Dan valt het op zich nog wel mee.

Verder staat de XHP70.2 niet bekend om de beste lichtbundels in zaklampen, maar dat geeft ook niet. Want niet elke zaklamp wordt gebruikt om schilderijen te inspecteren, lol. Dit is een lumenmonster, en dan heb je niet echt high CRI nodig, of een perfecte lichtbundel.

Alle LED’s lijken goed gecentreerd te zijn, in vrij ondiepe gladde reflectors. De reflector wordt weer beschermd door een glazen lens en een zwarte aluminium rand.

k heb een Sekonic C800 spectrometer gebruikt om de zaklamp op 5 meter afstand te meten. Ik heb 2 standen gemeten, namelijk Turbo en Middle 2.

Mode:CCT:CRI Ra:duv
Turbo6093K69.30.0019
Mid 25800K69.00.0068

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

Imalent MS32Afmeting in mm
Lengte:235mm
Diameter kop:149mm
Diameter body:68mm

Gewicht

Imalent MS32Gewicht
Gewicht:3118 gr

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele bekende zaklampen naast elkaar.

Groep 1, van links naar rechts: Imalent MS12 Mini, Imalent RT90, Imalent SR32, Imalent MS18, Imalent MS32, Imalent MS12

Groep 2, van links naar rechts: Imalent MS12 Mini, Acebeam X70, Acebeam X75, Imalent MS18, Imalent SR32, Imalent MS32.

Gebruikersinterface

De Imalent MS32 gebruikt interne ventilatoren om de zaklamp af te koelen vanaf mode High 1 en hoger. Ook kan de lamp Turbo mode niet meer activeren als de temperatuur 65 graden of hoger is. De ventilatoren kun je niet handmatig aanzetten, als de zaklamp aan staat. Je kunt ze wel handmatig aanzetten als je de zaklamp uit hebt gezet.

Beschikbare Modes:

  • Moon, Mid Low, Middle 1, Middle 2, High1, High 2, High 3, Turbo
  • Stroboscoop

Als de zaklamp is uitgeschakeld:

  • Schakelaar ingedrukt houden 3sec: Moon mode
  • 1 klik: laatst gebruikte setting
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: Schermpje laat voltage zien
  • 4 klikken: ventilator aanzetten
  • 5 klikken: elektronische lockout

Als de zaklamp is ingeschakeld:

  • Schakelaar ingedrukt houden: de zaklamp schakelt de sterkte van laag naar hoog
  • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: battery check

Stroboscoop:

  • Ja, die zit er op, en alleen via Turbo te bereiken. Dus eerst een dubbele klik voor Turbo, en dan nogmaals voor Strobe

Mode memory (geheugen)

  • Ja. Dus 1 klik brengt je terug naar laatst gebruikte modus.

PWM

  • Niet zichtbaar

Lockout modus:

  • Ja. Deze kun je activeren door 5 klikken als hij uit staat

Batterijen en opladen

Imalent heeft gekozen voor een batterypack in plaats van losse batterijen. Dat deden ze ook al bij de SR16, MS12, MS12 mini, MS18 en de SR32. Een accupack heeft een aantal voordelen, maar ook een paar nadelen. Deze bevat 12*21700 batterijen met elk 4.000 mAh en de totale spanning na een volledige lading is ongeveer 16,5Volt.

Een van de grootste veranderingen voor Imalent in hun nieuwste zaklampen is het gebruik van USB-C laden! Dit was een van de functies die ik, en vele anderen, erg graag wilden. En ze hebben geluisterd.

En het laden gat ook niet zomaar. Nee, je kunt de MS32 met 100 watt opladen, en volgens de handleiding zou hij binnen 2 uur volgeladen moeten zijn. Na elke runtime test die ik deed heb ik de laadtijd gemeten, tot het lichtje groen was (die naast de USB poort zit). En hoe de gebruikt modus was, hoe korter de oplaadtijd. Dit is de volgorde waarin ik de zaklamp heb getest.

LadenTotal charge time
Lading 1 (na Turbo)1 uur en 43 minuten
Lading 2 (na High 3)1 uur en 41 minuten
Lading 3 (na High 2)1 uur en 43 minuten
Lading 4 (na High 1)1 uur en 47 minuten
Lading 5 (na Moon)1 uur en 55 minuten
Lading 6 (na Mid1)1 uur en 47 minuten
Lading 7 (na Mid2)1 uur en 51 minuten

Tijdens het laden merkte ik dat hij makkelijk boven de 100 watt laadde. Helaas kon 1 van mijn USB meters dat niet aan, en gaf gelijk een error.

Powerbank

De powerbankfunctie is ook erg handig, ook al wordt die niet echt benadrukt in de handleiding of op hun website. Ik begrijp die niet, want het is een enorm handig functie. Als test probeerde ik de Acebeam X75 op te laden. Ik zag op de USB meter dat hij met bijna 20v laadde, en ongeveer 3 ampere, wat neerkomt op gemiddeld 60 watt. Best goed!

Prestaties

De lumen metingen zijn gedaan met mijn zelfgemaakte Integrating Spheres. De ene heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp van 249 lumens, en de Extech SDL400 luxmeter gebruikt een Kenko PRO1D ND16 filter tot 80.000 lumens. Daarboven moet ik het filter vervangen door een Gobe ND32 filter. De andere integrating sphere heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp die gekalibreerd is op 261 lumens en heeft geen ND filter. Deze wordt gebruikt voornamelijk gebruikt voor de zwakkere zaklampen, want deze kan maximaal ongeveer 5000 lumens aan.

Voor de licht intensiteit/afstand (candela) metingen gebruik ik een Hagner E4-X luxmeter. Deze wordt meestal binnenshuis gebruikt tot 5 meter, en buitenshuis op 10 of 20 meter, afhankelijk van de zaklamp.

Lumenmeting:

Ik heb de meting handmatig gedaan bij inschakeling en 30 seconden. De 10 minuten meting komt van de runtime data die ik heb gebruikt om onderstaande grafieken te maken.

Helaas is de opening in mijn integrating sphere te klein voor deze zaklamp. Hierdoor blokkeerdeerde het een gedeelte van de lamp, waardoor ik niet alles goed kon moeten. Daarnaast is de bol van piepschuim, waardoor er misschien ook wel meetbaar licht verdwijnt. Dus je kan al snel 5-10% boven op mijn metingen doen. En dan nog zijn ze heel erg indrukwekkend.

ModeFabrikantInschakeling30 sec10min
Moon80 lm92 lm92 lm
Mid Low2000 lm1.787 lm1.787 lm1.719 lm
Mid 14000 lm3.675 lm3.668 lm3.597 lm
Mid 29000 lm8.420 lm8.395 lm8.255 lm
High 118000 lm18.881 lm18.881 lm18.278 lm
High 240000 lm36.051 lm35.924lm36.007 lm
High 3100000 lm103.982 lm137.448 lm34.999 lm
Turbo200000 lm179.678 lm166.133 lm37.396 lm

Runtime:

De runtimes zijn gemeten zonder dat de zaklamp de poort van de bol afsloot. Zelfs op een afstand van ongeveer 7 centimeter smolt de bol op sommige delen. Ik heb de handmatige metingen van mijn lumen metingen gebruikt (waarbij ik de poort wel heb afgesloten) en deze berekend met de runtime grafieken. Ik meet elke modus altijd handmatig, en voor Turbo doe ik het extra lang, dus bij 30 sec, 60, 90, 120, 150 om zo een goede basis te hebben voor mijn runtime test.

ModeFabrikantMeasured runtime (ANSI FL1)Uitschakeling lamp
Moon345h
Mid Low (17.0°C)18h18h 56min18h 56min
Mid 1 (15C)7h 30min7h 33min7h 33min
Middle 2 (19.2°C)3h 30min3h 14min3h 14min
High 1 (17.5°C)1h 35min1h 26min1h 26min
High 2 (17.5°C)45min40 min40 min
High 3 (17.7°C)70sec + 42min37 min37 min
Turbo* (18.5°C)45sec + 40min32 min32 min

High 2 en Turbo tonen het aantal seconden en vervolgens minuten. De seconden hebben betrekking op de hoogste uitvoer voordat deze daalt naar een lager niveau. In dit voorbeeld kunnen High 2 en Turbo de hoogste lichtopbrengst bereiken gedurende 70 seconden en 45 seconden voordat de lichtopbrengst daalt naar High 1. Het aantal minuten moet verwijzen naar de ANSI FL1-normen, wat de looptijd betekent tot de lichtopbrengst 10% van de oorspronkelijke meting bereikt na 30 seconden. Zie de Lumen metingen hierboven.

Ik heb de zaklamp niet getest met de opening van de bol afgesloten, want dat had waarschijnlijk geresulteert in een zaklamp die boven de 100 graden kwam, net zoals bij de Imalent MS18. In plaats daarvan heb ik de bovenplaat van de kist waar de bol in zit, verwijderd en af en toe wat lucht in de bol geblazen zodat mijn bol niet smelt, of de lijm op mijn ND-filter, dat aan de sensor zit, niet smelt. Uit mijn metingen blijkt dus dat ook de MS32 geen temeratuurregelaar heeft. Dit heeft voor en nadelen. Want in de runtime zie je dat High1 zo een hoog vermogen kan leveren, zonder koeling. Dit is echt een gigantische prestatie, ook al zou in indoors bijna 80 graden worden. Buitenshuis, met wat wind, en koudere omgeving, zou je daar nog minder last van hebben.

Afstand:

ModeFabrikantCandelasMeters
Moon300 cd35v
Middle Low5,950 cd154 m
Mid112,375 cd222 m
Mid228,900 cd340 m
High164,500 cd508 m
High2123,000 cd701 m
High3427,250 cd1307 m
Turbo655000 cd387,500 cd1245 m
Turbo turn on672,500 cd1640 m
Turbo 60sec115,000 cd678 m

Turbo bleef in vermogen dalen na 30 seconden, dus heb ik ook de meting voor 60 seconden toegevoegd, omdat het op dat punt vrij stabiel was. En dat is waarschijnlijk toch wat je het grootste deel van de looptijd zult gebruiken. Je krijgt dus ongeveer 700 meter lichtbundel met bijna 40.000 lumen. Behoorlijk ongelooflijk, en geen enkele andere zaklamp kan dit.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Felste zaklamp ter wereld
  • Ingebouwde ventilatoren doen hun werking
  • Handvat met ingebouwde schakelaar
  • Meer dan 100 watt laden
  • USB-C!
  • Laden gebeurt in korter dan 2 uur.. meestal rond 1u 45min
  • Powerbank, dus je kunt ook je telefoon/tablet buitenshuis opladen
  • Bijna 700 meter licht in combinatie met 40000 lumen

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Ventilatoren werken alleen in High 2 en hoger
  • Draagkoord is niet makkelijk vast te maken
  • Geen statiefgat
  • Nog steeds niet gereguleerd door warmte
  • Lege batterij? Dat zie je alleen op het schermpje
  • Kan niet zien in welke modus de zaklamp aangaat, als hij nog uitstaat

Korte samenvatting:

Als reviewer is het erg moeilijk om deze zaklamp betrouwbaar te meten in lumen. Uit mijn tests blijkt in ieder geval dat hij gemakkelijk 180.000 lumen kan produceren, maar in werkelijkheid kun je daar makkelijk 5-10% bij optellen.

Enkele positieve punten: de plaatsing van de schakelaar op het handvat is verbeterd. De 3 ventilatoren helpen ook echt om de temperatuur onder controle te houden, en ze lijken ook een stuk minder lawaai te maken dan die van de MS18 of Imalent SR32

In principe produceert hij 40.000 lumen die een veld van 700 meter kan verlichten. Althans, volgende de candela meting, want bij 700 meter afstand heb je nog maar minder dan de sterkte van maanlicht over.

Helaas? wordt High1 nog steeds niet geregeld met temperatuur, waardoor je ongeveer 18.000 lumens krijg voor bijna 1.5 uur. Dat is ongeveer 3keer zo lang als de Acebeam X75 (met ventilator) en 2 keer zo lang als de Imalent SR32 (ook met ventilatoren). En dan heb je ook nog High 2, High 3, en Turbo tot je beschikking. Dus het is niet echt een nadeel, en zou dus net zo goed gezien kunnen woden als functionaliteit ipv zwak punt.

Ongelooflijk deze zaklamp!

IMALENT MS32 KOPEN?

Kortingscode:1Lumen voor 10% korting bij Imalentstore

Scroll naar boven