Acebeam X75

  1. Acebeam X75 introductie
  2. De zaklamp in gebruik
  3. Bouwkwaliteit
  4. LED, Lens Bezel en Reflector
  5. Afmetingen en gewicht
  6. Gebruikersinterface
  7. Prestaties
  8. Conclusie
  9. Acebeam X75 kopen?

Acebeam X75 introductie

Waarschijnlijk heb je gezocht naar de sterkste zaklampen die er bestaan, en dan heb je waarschijnlijk ook onze lijst gezien. Dan heb je ook gezien dat daar de Acebeam X75 wordt genoemd, en dat is niet raar. Het is 1 van de sterkste zaklampen die er bestaan.

Aangezien ik graag alle felste zaklampen wil testen, kon ik het niet laten ook deze te testen. Het is namelijk op papier (op moment van het schrijven van deze review) de felste zaklamp met 4 batterijen. (Onthou dat de batterij in een batterijpack zitten, en dus niet vervangbaar, zonder hem zelf open te maken, en je garantie te verliezen).

De Acebeam X75 lijkt de opvolger te zijn van de X70, die een lichtopbrengst claimde van 60,000 lumen, met een heleboel ledjes. En daarom is het zo interessant om te zien dat de opvolger juist minder batterijen gebruikt, en een veel hogere lichtopbrengst heeft.

Acebeam maakt in haar specificaties ook een heleboel mooie beloften, zoals snel laden (USB-C PD 65 watt), 98% efficiënte driver, ingebouwde koeling en een totale opbrengst van 80,000 lumens met de koud-witte ledjes. De versie die ik hier test is de neutrale versie met 5000K, precies in mijn favoriete categorie.

Terwijl de oude X70 nog werd geleverd met een mooie draagtas en een schouderkoord (omdat hij zo groot en zwaar was), wordt de nieuwe X75 in een gewone doos verzonden. En in plaats van een schouderkoord zit er nu een handgreep aan de zaklamp. Oh ja, dat had de X70 ook. Nou, laten we kijken wat Acebeam allemaal opstuurt als je de X75 koopt.

  • De zaklamp: Acebeam X75
  • 60 watt USB-C PD oplader
  • Extra ventilator met bijbehorende schroefjes
  • Siliconen hoes die verkleurt bij hoge temperatuur
  • Reserve o-ringen
  • Handleiding

In gebruik

Soms vraag je je af of een zaklamp gemaakt is met een bepaald doel voor ogen. Dan heb ik het voornamelijk over goedkope zaklampen die allerlei onnodige functies hebben, zoals een stroboscoop in het normale menu, een scherpe bezel, of een veel te felle stand die voor 1 seconde werkt.

De Acebeam X75 is een hele sterke zaklamp met brede straal, die zich uitstekend leent voor momenten waar je veel licht nodig hebt voor een klein oppervlakte (zeg maar 200 vierkante meter. Maar het is natuurlijk niet nodig de Turbo mode altijd te gebruiken, want dan is de lichtbundel veel te fel.

Hij is een beetje te zwaar om te gebruiken voor lange wandelingen met de hond, maar de draagbeugel (met ingebouwde schakelaars) maakt hem wel een stuk makkelijker te dragen dan sommige van zijn concurrenten zonder beugel. De voorkant van de X75 is best een beetje zwaar, maar de handgreep geeft een goede balans, precies op de plek waar je je wijsvinger plaatst. Zie afbeelding hieronder.

En mocht je hem willen gebruiken voor het kamperen, is het geen slecht idee om bijvoorbeeld een lege ijsbak te gebruiken die dan dient als diffuser, waardoor de hele omgeving wordt verlicht. Dan moet je de zaklamp wel even op zn achterste zetten, en niet op de hoogste stand, want dan smelt de bak… zeker weten.

De X75 is vrij eenvoudig in gebruik. De handgreep (beugel) heeft 3 kleine schakelaars: de hoofdschakelaar, een hulpschakelaar en een vergrendelingsschakelaar.

De lockout schakelaar is een schuifschakelaar die voorkomt dat je per ongeluk de zaklamp aanzet. De hoofdschakelaar (de kleinste knop) dient om de lamp aan te zetten en om te schakelen tussen de verschillende standen. De hulpschakelaar (auxiliary schakelaar) is om de ingebouwde ventilator te (de-)activeren, en om te schakelen tussen de ECO en POWER modus.

Je kan zelf de handgreep verwijderen en de ingebouwde ventilator vervangen. Maar als het handvat eraf is, kun je de zaklamp niet aan en uit meer zetten, want die schakelaars zijn in het handgreep verwerkt.

De hulpschakelaar is degene met de grootste knop en zit helemaal vooraan de handgreep. De hoofdschakelaar is de kleinere, steekt iets meer uit, en ligt dichter bij je duim. Acebeam zal hier goed over nagedacht hebben, zoals over alle andere functies van deze zaklamp. Echter weet ik niet of dit wel de beste keuze was. Ik had denk ik liever gezien dat de hoofdschakelaar iets groter was geweest.

Acebeam heeft ook een siliconen warmtehoes/huls meegeleverd die om de bezel past. Nogmaals, Acebeam moet over al deze details hebben nagedacht, want dit is niet gewoon een normale siliconen hoes om je zaklamp te beschermen, het verandert van kleur als het opwarmt. Ik weet niet echt het praktische nut hiervan, maar goed. Je zou in ieder geval niet zo snel je handen verbranden.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Acebeam is een bekende zaklamp fabrikant die hoge kwaliteit zaklampen maakt. De X75 is ontworpen met veel aandacht voor detail, van de handgreep, tot de behuizing, warmteafvoer, en eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken.

Over het handvat gesproken: deze is afneembaar en elektronisch verbonden met de de zaklamp door middel van 5 kleine pinnetjes. De ventilator zit aan de handgreep bevestigt, en eenmaal op zijn plek, plaatst precies tegen een groot aantal koperen koelribben van de heatsink. Het lijkt dus op een computer CPU koeler.

Ik zag zelfs een video waarin de X75 (met geactiveerde ventilator) onder water werd gehouden, en gewoon bleef draaien. Dat is erg goed. Ik zou niet aanraden om dit na te doen, omdat de ventilator mogelijk vast kan komen te zitten met vuil uit het water.

De coating over de gehele zaklamp ziet er heel goed uit. Ik heb geen problemen gevonden waar bijvoorbeeld de kleur verschilde of beschadigingen.

De body en achterste kap kan verwijderd worden om toegang te krijgen tot de USB-C poort. Deze zit ‘verborgen’ in het schroefdraad van deze kap, en niet aan de onderkant om het zo maar te zeggen.

Verder kun je de hele batterijpack losschroeven om bijvoorbeeld de zaklamp in zijn bewaarstand te zetten. Dit is aan te bevelen als je de zaklamp voor langere tijd opbergt.

LED, lens, bezel en reflector

Waarschijnlijk heb je wel eens op Aliexpress gezocht voor een felle zaklamp. Dan is je het waarschijnlijk wel opgevallen dat sommige zaklampen enorm veel ledjes gebruiken. Dat zou namelijk een indicatie moeten zijn dat deze enorm veel licht kan produceren. Maar helaas werkt dat niet zo.

De meeste van die leds kunnen waarschijnlijk maar een paar honderd lumen produceren, en de zaklampen zijn daarnaast niet eens ontworpen om de lichtopbrengst maar een beetje hoog te houden, als de zaklamp voor langere tijd gebruikt wordt. Dat is een heel ander verhaal met de X75. Deze gebruikt namelijk de CREE XHP70.2 led (en XHP70.3 is ook beschikbaar), die duizenden lumen per stuk kan produceren. Dus als je er 12 hebt, zou je realistisch gezien de 80.000 lumen kunnen bereiken, al zij het maar voor kort. Verder is hij te koop in de cool white versie, met 6500K, en de neutral white versie, met 5000K. De laatste heb ik.

Deze 12 leds zitten in ondiepe reflectoren, om een enorme brede straal te geven (dat we normaal gesproken flood noemen). Als deze reflectoren dieper en gladder zouden zijn, zou de lichtbundel meer ’throwy’ zijn en verder kunnen schijnen.

Om de reflector te beschermen, heeft Acebeam een dikke glazen lens met paarsachtige AR-coating geplaatst.

De lichtbundel is zeer breed, en veel te fel om je druk te maken over een hoge CRI waarde… In Turbo is alles wit, zelf al had het paars geweest, zo fel is het. Dit is geen EDC zaklamp, dus een hoge CRI heeft veel minder waarde.

Om meer te weten te komen over de zaklamp, heb ik een Opple Light Master 3 gebruikt om de kleurtemperatuur en de gemiddelde CRI (ook bekend als CRI Ra) te meten. Ik mat de laagste en hoogste stand (ultra low en Turbo. Gemeten op ongeveer 3 meter afstand:

Ultra Low

  • CCT: 4653K
  • CRI (Ra): 67.1

Turbo

  • CCT: 4716K
  • CRI (Ra): 67.6

Een CCT van 4600-4700 is gewoon heel goed neutraal wit, zonder gelig over te komen.

Een CRI waarde van 67.3 – 67.6 is niet echt hoog, en redelijk in lijn met 80-90% van alle leds die op aarde gebruikt worden.

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

AfmetingMillimeters
Lengte176mm
Diameter kop92.15
Diameter body57mm

Gewicht

  • Gewicht: 1300 gram

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder een vergelijking met enkele bekende sterke zaklampen.
Van links naar rechts: Imalent RS50, Imalent MR90, Imalent MS12 Mini, Acebeam X45 II, Acebeam X80-GT2, Manker MK38, Acebeam X75, Acebeam X50, Imalent MS08

En nog een paar Acebeam zaklampen naast elkaar: Acebeam X80-GT2, Acebeam X50, Acebeam X45 II, Acebeam X75, Acebeam X70

Gebruikersinterface

De zaklamp heeft 2 gebruikers interfaces, namelijk Turbo mode group en Eco mode group. Ik kan je nu al vertellen dat de Eco mode group geen nut heeft. Het heeft de zelfde instellingen als de Turbo mode group, met een kortere Turbo modus, en High modes. Voor de rest is alles gewoon hetzelfde.

Wat ik wel aan zou raden, is ten alle tijde de Wind mode aan te houden. Wind mode is eigenlijk gewoon de ventilator modus, om het maar simpel te zeggen. Deze activeert als de body boven de 65 graden komt, maar regelt zichzelf naargelang de temperatuur zakt.

Onhou ook dat je de schakelaar rustig en diep moet indrukken. Niet te snel, want dat registreert hij niet altijd. Dat is misschien nog een puntje waar Acebeam aan zou kunnen werken.

Beschikbare Modes:

  • Ultra Low, Low, Mid1, Mid2, high, turbo
  • Stroboscoop

Als de zaklamp is uitgeschakeld:

  • Hulp schakelaar: 1 klik: niets
  • Hulp schakelaar: 3 seconden ingedrukt houden: activeren/deactiveren ventilator (wind mode)
  • Hulp schakelaar: 10 klikken: schakel tussen Power mode group en Eco mode group.
  • Hoofdschakelaar: 1 klik: zet zaklamp aan in laatst gebruike mode
  • Hoofdschakelaar: 2 klikken: Turbo
  • Hoofdschakelaar: 3 klikken: stroboscoop
  • Hoofdschakelaar: Ingedrukt houden: Ultra low mode

Als de zaklamp is ingeschakeld:

  • Hulp schakelaar: 1 klik: niets
  • Hulp schakelaar: ingedrukt houden: momentary Turbo
  • Hoofdschakelaar: 1 klik: schakelt zaklamp uit
  • Hoofdschakelaar: 2 klikken: Turbo
  • Hoofdschakelaar: 3 klikken: stroboscoop
  • Hoofdschakelaar: ingedruk houden: schakel tussen de verschillende modes, van laag naar hoog,

Stroboscoop:

  • Ja, met 3 klikken te activeren

Mode memory (geheugen)

  • Ja

PWM

  • Niet te zien

Lockout modus:

  • Ja door de lockout schakelaar naar voren te schuiven.

Ventilator activatie:

  • Dit kan door de Hulpknop voor 3 seconden ingedrukt te houden. Als je een rood lampje ziet, is hij uitgeschakeld. Als je een groen lampje ziet branden is hij ingeschakeld.
  • De ventilator zal alleen inschakelen als de temperatuur te hoog wordt.

Batterijen en opladen

Veel mensen in de zaklamp communities klagen over het gebruik van ingebouwde accu’s. En dat begrijp ik best. Maar tegelijkertijd wil je als fabrikant de maximale veiligheid kunnen bieden, en de beste prestaties. En daarom is de keuze voor een battery pack volkomen begrijpelijk.

Er zijn genoeg kleine bedrijfjes die zaklampen maken, die zich daar niet zo druk om maken. Ze kunnen toch niet (makkelijk) aangeklaagd worden in het buitenland als er iets mis gaat. Maar grotere partijen kunnen dat risico niet nemen, en moeten op de een of andere manier goede prestaties en hoge veiligheid kunnen bieden.

Hoe dan ook, Acebeam besloot dus te gaan voor een ingebouwde battery pack, die kan worden geladen doormiddel van de meegeleverde 65W USB-C PD lader. Dit betekent dat het opladen gebeurt met ongeveer 20 volt en 3 Ampère, althans voor het grootste deel van de tijd. En volgens Acebeam duurt het slechts 1,5 uur om de 4*21700 batterijen in het accupakket op te laden.

Mocht je dat nog te langzaam vinden, kun je altijd de 100W USB-lader kopen, voor een paar tientjes extra, om de laadtijd tot binnen een uur te krijgen.

Ik heb het laden een paar keer getest, en elke keer was hij makkelijk binnen 1,5 uur klaar. En als je een USB-meter gebruikt, zu l je merken dat een legt batterij begint te laden met een zeer lage stroomsterkte, tussen de 0,1-0,4 ampère. Na ongeveer 15 minuten loopt hij op tot 3 ampère.

Net voor het einde van het laden, wordt de stroom weer teruggebracht tot ongeveer 0,4 Ampère. Als je er goed over nadenkt, is het opladen dus ongeeer al binnen 1 uur klaar, en ook als je stopt als de stroomsterkte afneemt, ben je net iets langer dan 1 uur aan het laden, en zit de batterij voor 90-95% vol. Dat is prima in de meeste gevallen, en ook iets beter voor de levensduur van de batterijen in de batterij pack.

De USB-C-poort bevindt zich in het schroefdraad van de achterste kap. Waarom daarvoor gekozen is weet ik niet. Waarschijnlijk had het beter geweest om de USB poort gewoon aan de onderkant/achterkan te maken, zodat je niet per ongeluk met je vingers tegen het ingevette schroefdraad komt.

De accu werkt ook als powerbank, zodat je overal en altijd andere mobiele apparaten kunt opladen. Als test heb ik mijn telefoon geprobeerd op te laden, en werkt perfect. Hij laadde met ongeveer 7 watt vermogen, maar het is aannemelijk dat hij dit ook sneller kan doen.

Een ander ding dat ik tegenkwam bij zijn kleinere broer (Acebeam X50) is dat de meegeleverde lader niet wilde laden als de batterij te diep ontladen was. Acebeam heeft dat bij de X75 opgevangen door een ‘reset’ knop in te bouwen. Gelukkig heb ik geen problemen gehad met het opladen van de accu.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 249 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

De metingen heb ik opnieuw laten doen, waaruit bleek dat mijn oude meting van 255 lumens niet meer klopte. Het verschil is echter maar 2.5% en in de meeste gevallen verwaarloosbaar.

Lumenmeting:

Het meten van de lumen (lichtopbrengst) is ook in de ingebouwde bol van ulbricht gedaan, en voor turbo heb ik een ander filter moeten gebruiken. De ND16 filter was te zwak, waardoor de sensor overbelichtte.

ModeSpecsLumen bij inschakelingNa 30 secondenNa 10 minuten
Ultra Low900641641635
Low2.0001.8391.8391.815
Mid15.0004.8044.8044.666
Mid211.00010.24510.2219.713
High23.00021.55021.55017.303
Turbo80.000 lm64.295 lm73.716 lm21.061
*Turbo (highest point)83.607 lm*

De hoogste meting was niet bij het inschakelen bij Turbo, maar juist na enkele seconden.

Runtime:

In turbo mode was het heel lastig om de hoogste piek te meten, omdat de meting elke 5 seconden worden gedaan, waardoor het lastig was de hoogste output te meten. Die heb ik handmatig toegevoegd die ik zelf op het scherm had gezien.

ModeOpgegeven batterijduurGemeten batterijduur (ANSI FL1)Uitschakeling zaklamp
Ultra Low8uur 20min12uur 29min12uur 29min
Low5.5uur7uur 32min7uur 32min
Mid12uur 23min+8min2uur 28min2uur 28min
Mid263min+8min1uur 09min1uur 12min
High7min+25min+8min34 min43 min
Turbo*30sec+20min+8min20 min36 min
Turbo (no wind)20sec+70min+8min36 min48 min

Zoals je ziet houdt Turbo modus het maar 36 minuten vol, volgens de ANSI FL1 standaard. Maar dat betekent eigenlijk niets anders dat hij 10% van de 30seconden meting nog opbrengt. Nou, in dit geval is dat 7,000 lumen, dus helemaal niet zwak. De uitschakeling van de zaklamp gebeurde dus 16 minuten later.

Voor de rest valt het misschien op dat hij de hoge lichtopbrengst ontzettend goed kan vasthouden. Hieronder zal ik een vergelijking plaatsen, om te vergelijken met de concurrenten.. Je zult zien dat de prestaties echt enorm goed zijn.

Afstand:

Ik heb de zaklamp buiten gemeten op 20 meter, en binnen op 5 meter. Helaas was het voor


Mode
Opgegeven candelaGemeten candelaIn meters
UltraLow5,402 cd1,70082
Low10,712 cd4,900140
Mid122,500 cd12,950228
Mid243,056 cd28,125335
High96,721 cd59,000486
Turbo330,625 cd197,500 cd889 meters
*Turbo (highest point)330,625 cd223,000944

De getallen heb ik overgenomen van de specificaties, maar deze zijn voor alle versies hetzelfde. Maar dat kan natuurlijk niet, want de 5000K versie is normaal gesproken iets zwakker dan de 6500K versie.

En vergeleken met de andere felste zaklampen die ik in bezit heb, hier een overzichtje:

ZaklampHoogste lichtopbrengstNa 30seconden
Acebeam X5035.50730.383
Acebeam X7057.21647.069
Acebeam X7583.60773.716
Acebeam X80-GT231.89027.143
Imalent MR9052.32632.128
Imalent MS0825.74519.615
Imalent MS12 Mini68.77346.750
Imalent MS18101.626 lumens69.879

Grappig om te zien dat er alleen Acebeam en Imalent staan. Ik heb ook een Manker MK37 die 40000 lumen kan doen, maar ik heb de andere versie, die maar 20000 kan doen. Daarom dat die er niet tussen staat.

Hieronder nog een vergelijking tussen alle sterkste zaklampen, en hoe goed zij hun output kunnen vasthouden. Zoals je hieronder kunt zien zijn de prestaties echt ongekend!

Ik heb hier Turbo en ook de High mode laten staan, zodat je zie dat hij met kop en schouder boven de andere uitsteekt, en dat alleen zijn oudere broer, de X70 vergelijkbare prestaties heeft. Alle andere zaklampen komen niet eens in de buurt.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera en instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

Zoals je ziet valt heel veel licht direct voor je voeten waardoor de voorgrond helemaal overbelicht raakt. Terwijl de MS18 een iets meer geconcentreerde lichtbundel heeft, terwijl hij wel sterker is.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Snel laden met USB-C PD 65watt
  • Enorm krachtig (#2 van de wereld op moment van schrijven)
  • Ventilator voor koeling
  • Extra ventilator
  • Makkelijk in gebruik
  • Handgreep met ingebouwde schakelaars
  • Turbo heeft de hoogst langdurige lichtopbrengst

NEGATIEVE PUNTEN:

  • ECO mode group is onnodig en onhandig
  • 4 batterijen is misschien een beetje te weinig
  • Helaas zijn de afstand (candela) nummers zwaar overdreven door de fabriaktn
  • De knoppen moeten goed ingedrukt worden

Korte samenvatting:

Als je op zoek bent naar iets compacter dan de Imalent MS18 (de felste lamp ter wereld, met 100000 lumen), dan zit je goed met de Acebeam X75. Deze kan namelijk 80.000 lumen produceren en is niet veel groter dan de meeste zaklampen in de categorie: sterke zaklampen. En met maar net 1 kilo gewicht, redelijk eenvoudig te bedienen .

En dan moet je niet vergeten dat de prestaties 1 van de beste ter wereld is. Ze houdt namelijk voor een dikke 20 minuten ongeveer 20.000 lumen vast. En dat kan geen enkele andere zaklamp tot nu toe.

Acebeam X75 kopen?

Gebruik de kortingscode AE15 bij Acebeam.com om 15% korting te krijgen.

Scroll naar boven