Imalent MS18 : De 100000 lumen zaklamp

Introductie

Imalent is voor de gemiddelde leek waarschijnlijk nog een onbekend merk. De fabrikant is echter wel al een aantal jaren bezig met het produceren van innovatieve zaklampen. 5 jaar geleden waren ze als een van de eerste fabrikanten die een Oled schermpje met touch screen gebruikten om hun lamp te bedienen.

Nu, 5 jaar verder hebben ze nog steeds een OLED display, maar zonder touch, en een maximum van 100.000 Lumens. Dit monster wordt dus de Imalent MS18 genoemd.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • De Imalent MS18 zaklamp
  • Draagriem
  • Reserver rubberen ringen (o-rings)
  • Oplader

ps. in onderstaande afbeeldingen zie je de verpakking voor de MS18 + R90TS set die ik heb gekocht. Dus niet alleen de MS18 verpakking!

ms18-63

In gebruik

Het pakket dat ik ontving was in totaal ongeveer 4 KG zwaar. Dit moet dus wel een grote jongen zijn. En aangezien ik de R90TS kop er ook bij heb besteld moet je dat wel meerekenen, maar deze grote jongen is nog steeds ongeveer 2 kg!

De meegeleverde schouderriem is daarom geen overbodige luxe, en misschien zelfs een beetje een vereiste. De MS18 kun je niet al te lang in je handen houden zonder dat het ongemakkelijk gaat worden.

De schakelaar bleef hetzelfde als de MS12 (53.000 lumen) en in plaats van de 6 lampjes ingebouwd rondom de zaklamp, heeft de MS18 2 kleine mini lamjes boven de schakelaar, zodat je de schakelaar in het donker beter kan vinden. Als je ‘m tenminste aan hebt staan. Het liefst had ik gezien dat je de schakelaar in het donker nog wat makkelijker kon vinden. Bijvoorbeeld door de knop wat meer uit te laten steken, of aan beide zijden van de knop een soort richel/verhoging.

De zaklamp bestaat uit 2 stukken, de kop en de batterij pack. Deze accupack bestaat uit 8 * 21700 batterijen, die je niet zomaar kunt vervangen. Als er iets is, moet je hem waarschijnlijk terug naar China sturen, of zelf aan de slag gaan.

Je kan de zaklamp overigens gewoon met de kop naar boven op de tafel zetten, maar dit is niet echt aan te raden omdat dit niet stabiel is.

Bouwkwaliteit, knurling en anodisatie

De bouwkwaliteit van de Imalent MS18 is niet verkeerd, alhoewel ik het voor een lamp van 600 euro nog niet zo super vind. Dit heeft voornamelijk te maken met het schroefdraad waar ik het zo over ga hebben.

Op de zaklamp zelf is niets aan te merken. De randen lijken iets minder scherp en minder uit te steken dan zijn voorganger, de MS12.

1 ding wat mij opviel is dat ze geluisterd hebben naar de manier van het bevestigen van de draagriem. Bij de MS12 werd de bezel nog gebruikt als ophangpunt, en aan de achterkant aan de body (batterypack). Dit resulteerde in beschadigde coating.

De MS18 heeft een extra kapje aan de achterkant, (bedoelt voor het afsluiten van het oplaadpunt). Dus waar de stekker van de oplader wordt aangesloten. Ditzelfde kapje wordt nu gebruikt om de draagriem op aan te sluiten! Aangezien dit kapje gedraaid wordt komt het ook voor dat het niet in rechte lijn staat met de voorste ophanging.

Ventilatoren

Naast deze kleine verbeteringen ten opzichte van de MS12 heeft Imalent er ook voor gekozen de ventilatoren te veranderen. Nu heeft de MS18 2 ventilatoren, 1 die de lucht aanzuigt, en de andere die de hete lucht wegzuigt. In het midden van de lamp zit er nog een gedeelte met koelvloeistof om de temperatuur niet te ernstig te laten verhogen. De ventilatoren zijn overigens verre van stil.
De schroefjes die de kapjes van ventilatoren aan de zaklamp bevestigen zijn gevuld met een soort siliconen lijm. Dus je kunt ze niet zomaar los schroeven, mocht je ze willen veranderen.

Bij de instelling van 22000 lumen, en meer, springen de ventilatoren automatisch aan.

SCHROEFDRAAD EN COATING

Dit is een van de dingen die mij helaas opviel tijdens de review. Het schroefdraad van de batterijpack heeft verschillende plekjes waar de coating er vanaf is gekomen. Ik weet niet of dit komt doordat de lamp zo zwaar is en daardoor is beschadigd of dat het komt omdat er een O-ring mist.

Gelukkig was het schroefdraad wel goed ingevet.
Dat het schroefdraad zo beschadigd is, vind ik wel een beetje een tegenvaller voor zo een dure zaklamp.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

De Imalent heeft geen 1, maar 18 XHP70.2 leds. Normaal gesproken kan een enkele XHP led al opgevoerd worden tot ongeveer 6000+ lumens.

Ik heb al meermalen mensen zien verwijzen naar de specificaties van een bepaalde LED, om te vertellen dat een LED niet zo fel kan zijn. Het probleem is echter dat een specificatie alleen is bedoelt voor een gemiddelde, of maximaal aangeraden output en input. Vergelijk het met een brommer die misschien 45km per uur kan rijden, een beetje opvoeren en je rijd al gauw 70km per uur. Datzelfde geld voor deze XHP70.2 leds. De Imalent pompt er heel zoveel energie doorheen om die maximale felheid te bereiken. Dit is meestal wel voor korte duur. En zo ook bij de MS18. De Turbo werkt voor ongeveer 1 minuut voordat hij minder fel wordt, en verder afzakt. Zie hiervoor de prestaties verderop in de review.

De reflectors hebben een lichte sinaasappeleffect waardoor de straal evenwijdiger wordt verdeeld. Gladde reflectoren zouden dus de lichtstraal verder laten schijnen, maar met het nadeel dat ze aan de buitenrand van de straal scherper afsnijden. Dus in plaats van een zachte rand waar de lichtbundel overgaat in de rand zou een gladde reflector een scherpere rand hebben. Maar net wat je fijn zou vinden.

Imalent heeft met 18 leds op dit moment de meeste leds, en kan daarom 100.000 lumen halen. Maar Acebeam heeft met de Acebeam X75 een nieuw record gehaald, om met 12 leds toch al 80.000 lumen te halen.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

  • Lengte: 265 mm
  • Diameter kop: 130 mm
  • Batterijpack: 58mm

Gewicht:

  • Gewicht imalent ms18 compleet: 1878 gram
  • Gewicht kop: 1081 gram
  • Gewicht batterypack: 797gram

Zie hieronder enkele bekende zaklampen naast elkaar.
Van links naar rechts: BLF Q8, Haikelite MT03 TA, Acebeam X45, Imalent MS12, Imalent MS18

ms18-81
ms18-82

GEBRUIKERS INTERFACE

De Imalent MS18 heeft een gebruikers interface die heel veel lijkt op die van de MS12 met een enkel verschil. HIeronder staan de 8 standaard modes, die de MS18 heeft, met daarachter het aantal Lumen deze aangeeft.

  • Low (700)
  • Middle low (2.000)
  • Middle I (5.000)
  • Middle II (10.000)
  • High I (22.000)
  • High II (30.000)
  • High III (60.000)
  • Turbo (100.000)
  • Knop/schakelaar ingedrukt houden: het mini LED lampje bij de schakelaar gaat aan
  • Enkele klik: laatst gebruikte setting
  • Dubbele klik: Turbo
  • Drie klikken: Scherm laat voltage zien
  • Vier klikken: ventilator aanzetten
  • 5 klikken: elektronische lockout
  • Knop ingedrukt houden: de zaklamp schakelt de sterkte van laat naar hoog
  • Enkele klik: de MS18 schakelt uit
  • Dubbele klik: Turbo
  • Drie klikken: niets
  • Vier klikken: niets
  • 5-10 klikken: de MS18 schakelt uit

Deze interface is niet echt mijn favoriet. Omdat je niet precies kan weten hoe fel de zaklamp is al je ‘m aanzet. Dit kan 60.000 lumen zijn, maar ook 700. (700 lumen is de laagste modus)

Het kleine schermpje laat zien in welke stand de zaklamp zich bevind, dus als je in Low zit, laat hij 700 zien. En als je in Turbo zit, laat hij 100000 zien. Het probleem is dat je dit getal lastig kan lezen, met zoveel nulletjes.

Eerst krijg je de output te zien, en daarna de voltage. Hoe feller de modes, des te lager wordt de voltage. Omdat hij zoveel energie trekt van de batterijen.

Net boven de schakelaar zitten volgens mij 2 kleine LED lampjes. Het kan er ook 1 zijn, maar dit is lastig te zien. Deze is heel erg zwak en gebruikt waarschijnlijk dus ook heel weinig energie. Het lampje zou dus precies de plaats van de schakelaar moeten tonen. Dit is op zich geen gek idee!

Het schermpje laat ook een lege batterij zien als de voltage te laag gaat. Helaas is het niet duidelijk in gebruik, omdatje niet naar het schermpje zit te kijken. Zelf had ik liever een flikkering in de lichtbundel gewild zodat je dit beter kan opmerken en de lamp uitzetten. Of een extra Rood indicatie lampje die gaat knipperen of een kleine piep ofzo. Vooral met zoiets fels zou dat toch wel een beter idee zijn.

De strobe mode kun je alleen activeren vanuit Turbo. Dus eerst een dubbele klik voor Turbo, gevolgd door nogmaals een dubbele klik om in Strobe te komen. Lekker handig, 100000 lumen strobe mode. Stel dat je als politie werkt, en deze inzet tegen demonstranten. Helpt denk ik wel…… Om zeker te zijn dat je niet per ongeluk 100.000 lumens in iemand zn gezicht schijnt kun je de lamp in een lock-out modus zetten. Als je nu op de schakelaar druk gebeurt er niets.
Je kunt de modus inschakelen als je snel 5 keer de schakelaar indrukt. Er verschijnt dan een slotje op het scherm om te laten zien dat je in de lockout modus zit.
Om er weer uit te komen klik je gewoon weer 5 keer.

Ik heb geen PWM gemerkt.

BATTERIJEN EN OPLADEN

Aan de ene kant is het gelukkig dat je geen aparte batterijen en oplader hoeft te kopen, want deze zitten ingebouwd. Aan de andere kant is het ook wel iets lastigs, omdat je namelijk niet de batterijen eenvoudig kan vervangen nadat ze misschien op zijn.

De batterijen die gebruikt zijn in de batterypack zijn volgens Imalent 8 stuks Samsun 40T 21700 batterijen. Dit zijn dezelfde grootte batterijen als in de Tesla worden gebruikt.

Het opladen duurt 4,5 uur met gebruik van de bijgeleverde lader, die 19V en 2A output heeft.

Om te laden verwijder je eenvoudig het ijzeren dekseltje aan de achterkant van de zaklamp. Dit is dus een verbetering van de MS12 waar deze aansluiting juist richting de kop van de zaklamp zat, en je de batterypack moest losschroeven om ze op te laden!

Performance

Ik heb de zaklamp getest met een paar dingen, waaronder de felheid, de afstand dat hij kan schijnen en de runtime. Dus de batterijduur. Ik heb daar verschillende gereedschappen voor gebruikt. Allereerst het lumengedeelte, dus de felheid. Zie hieronder de getallen.
Ze zijn gemeten met het gebruik van een Integrated Sphere die gecalibreerd is op 126 lumens van een Convoy S2+. Ik heb het idee dat boven de 5000 ofzo lumens de waardes niet meer kloppen. De MS18 maakt van mijn integrated sphere gewoon een lampenbol omdat ze er zo doorheen schijnt. Dus ik durf niet met zekerheid te zeggen dat ze kloppen, maar als er 1 ding van te zeggen valt, is het wel dat de nummers aan de lage kant zijn. Dus de daadwerkelijke output moet dus wel meer zijn. Voor dit gedeelte heb ik een Kenko ND filter gebruikt. anders slaat mijn luxmeter op hol.

Ik heb de meting nogmaals gedaan, en nu kon ik hogere getallen krijgen. misschien omdat de batterij voller was… De max lumens gaan snel naar beneden, dus misschien was ik de laatste keer net een beetje te laat met het meten om de top te zien.

De Imalent MS18 is niet alleen volgens specificaties feller dan de Acebeam X70, maar in werkelijkheid is hij het ook!

Deze metingen zijn in 2021 nogmaals gedaan:

ModeSpecificatiesdirect na inschakelingna 30 seconden
Low70015621549
Middle Low200026312645
Middle 1500056015560
Middle 210000101599936
High 1220002029219277
High 2300002861126379
High 3600007034257014
Turbo100.000 lumens101.626 lumens69879 lumens

Runtime:

De batterijduur is natuurlijk afhankleijk van de setting die je gebruikt. Ik gebruik altijd de Turbo setting omdat voor zo’n beest dit voornamelijk belangrijk is. De Imalent MS18 heb ik op de tafel gezet en de telefoon met Ceilingbounce App gebruikt om de runtime te meten. De Turbo setting gebruikt zoveel energie dat je de ventilator gewoon hoort versnellen als de felheid steeds minder wordt.

Turbo duurt ongeveer 1 minuut totdat het naar ongeveer 25% output zakt. Dit gaat langzaam minder worden tot ongeveer 50 minuten. Dan is de output nog maar 2%. Wat eigenlijk al veel te laag is.

Afstand:

Dit formaat zaklamp komt eigenlijk alleen buiten in het veld tot zijn recht. Ik heb ze ook binnenshuis gemeten op 5 meter, maar dat is niet voldoende om de afstand te berekenen.

  • Totaal gemeten op 5 meter: 350.000 cd (1183 meter)
  • Totaal gemeten op 10 meter: 370.000 cd (1217 meter)

Dus hij kan makkelijk 1 kilometer schijnen, alhoewel de sterkte dan af is genomen tot 0.25 lux. Dus alleen voldoende om wat licht te zien bewegen.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Ik heb expres de camera teruggedraaid qua instellingen, anders zijn gewoon alle opnames overbelicht. Dus deze afbeeldingen zijn niet te vergelijken met het blote oog, maar opgezet om te laten zien wat het verschil is qua felheid! Hou dit in de gaten. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/40 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Felste van de wereld
  • Actieve koeling
  • Inclusief hoogwaardige koffer
  • Schouder riem
  • Beter dan MS12
  • Inclusief oplader en batterypack

NEGATIEVE PUNTEN:

  • OLED scherm lastig te lezen
  • Anodisatie (coating) op het schroefdraad beschadigd
  • Turbo is heel makkelijk te activeren, dus kan ook een probleem zijn
  • Mode memory, zodat je moet onthouden wat je laatste output was

Korte samenvatting:

De Imalent MS18 is een beest. Het is de sterkste zaklamp ter wereld op het moment van schrijven in met een maximale output van 100.000 lumens. Gelukkig heeft Imalent enkele dingen verbeterd zoals de ophangingspunten voor de schouderriem en de oplaadconnnector aan de achterkant, en de verbetering van de ventilatoren. Maar ik heb het idee dat ze hem toch iets te vroeg op de markt hebben gezet. het display werkt niet helemaal lekker met die getallen, en de ventilatoren zijn luidruchtig. Maar dit hoeft geen probleem te zijn, omdat je toch opvalt met zo een zaklamp.

PS. inmiddels heeft de MS18 alweer een waardige opvolger, namelijk de Imalent MS32, met 200.000 lumens

WAAR KUN JE DE IMALENT MS18 KOPEN?

Imalent MS18 kortingscode

Ik heb een mooie kortingscode voor bij Nealsgadgets (China). Gebruik de kortingscode 1lumenMS18 voor 30% korting.

Scroll naar boven