Imalent SR32

Imalent SR32 review introductie

Het heeft ongeveer 4 jaar geduurd, voordat Imalent met een opvolger voor de MS18 kwam. En die opvolger is de SR32. Maar ik moet wel een beetje oppassen, want het is niet echt de opvolger, omdat het aan een andere serie toebehoort.
De enige reden dat ik dit een opvolger noem, is omdat hij op papier sterker is dan de MS18.

De totale lichtopbrengst van de SR32 moet namelijk 120.000 lumen zijn. Dat zijn er 20.000 meer dan de Imalent MS18.

En ik ben enorm benieuwd of ze daat ook echt waar kunnen maken.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • Imalent SR32
  • Handgreep met ingebouwde schakelaar
  • 100W USB-C oplader
  • USB-C laadkabel
  • Schouderriem
  • Inbus schroevendraaier
  • Reserve o-ringen
  • Handleiding in 10 talen (EN, CHS, DE, IT, AR, JP, KR, TH, FR, VN)

In gebruik

Voordat je hem gaat gebruiken moet je eerst even de plastic isolater verwijderen.

De SR32 heeft een handgreep met een ingebouwde schakelaar, wat een flinke verbetering is ten opzichte van de Imalent MS18. Tot voor kort waren de meeste handgrepen die bij zaklampen werden geleverd (zoals de Acebeam X80, X80GT, etc.) niet elektronisch verbonden met de zaklamp. Daardoor werkte hij alleen als handvat, maar niet als schakelaar.

Merken als Manker en Acebeam zijn niet zo lang geleden begonnen met het gebruiken van schakelaars in de handgrepen, zodat je de zaklamp makkelijker kan bedienen

De schakelaar zit aan de linkerkant van de handgreep, dus een beetje onhandig voor linkshandigen. Als je linkshandig bent kun je nog wel de schakelaar gebruiken van de zaklamp zelf.

Deze zit op ongeveer 30 graden van het handvat, aan de rechterkant. Je kunt beide schakelaars gewoon door elkaar heen gebruiken. Zo kun je met de ene de zaklamp inschakelen, en de andere weer uit.

Imalent heeft ook de locatie van de schakelaar op de zaklamp veranderd, waardoor je hem iets makkelijker kan vinden in het donker. Bij de MS18 was dat nog een lastig klusje.

In de batterypack zitten 8*21700 batterijen, wat resulteert in een vrij brede batterypack. Daardoor is de handgreep geen overbodige luxe, en maak het gebruik een stuk aangenamer. Daarnaast helpt de handgreep om niet van de tafel te rollen.

Als je zaklamp rechtop wilt laten staan is dat mogelijk, mits je de dop aan de achterkant (waar de laadpoort zit) er hebt opgedraaid. Zodra je die losdraait blijft hij niet meer rechtop staan.

Helaas mistte ik wel iets, en dat is een statiefbevestiging. Zeker bij dit formaat zaklamp hadden ze die eigenlijk niet mogen vergeten.

Imalent zegt dat ze de ventilatoren hebben vernieuwd, maar in mijn geval maken ze nog steeds veel lawaai. En het zijn er 3!

Een klein LCD-scherm geeft aan wat de huidige modus is. Dit schermpje brandt ongeveer 5 seconden voordat het weer uitgaat. Als het lampje uit is, kun je het scherm niet inschakelen om te zien welke modus op dat moment is opgeslagen. Een beetje jammer moet ik toegeven.

Ook ben ik niet al te blij met de gebruikersinterface… deze lijkt een beetje te snel bedacht te zijn. Lees verder!

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

De bouwkwaliteit van Imalent is tegenwoord wel goed te noemen, en dat mag wel ook voor deze prijzen.

Imalent gebruikt een nieuw type anodisatie voor de SR32. De batterijbuis is glad, zonder bewerkingen, met een zeer matte afwerking. De zaklamp voelt niet glad aan, maar wat meer kartelingen had niet verkeerd geweet.

Het nadeel is wel dat de coating een beetje vinger afdrukgevoelig is.

De handgreep lijkt prima sterk, ook bij de schakelaar. Als je de handgreep verwijdert, zie je 2 kleine goud-kleurige pinnen, om contact te maken met de driver. Gelukkig hebben ze de rode batterijindicator weggelaten die nog wel te vinden was op de kleinere broer, de SR16.

Met de handgreep geïnstalleerd, krijg je een schakelaar aan de linkerkant van het handvat, en de hoofdschakelaar op de behuizing aan de rechterkant. Als je linkshandig bent, kun je misschien je wijsvinger gebruiken om de hoofdschakelaar te bedienen, maar het is zeker bedoeld voor rechtshandige gebruikers.

Er zit een USB-C oplaadpoort in de achterkant, afgedekt met een metalen platte schroefplaat. Hierdoor kun je de SR32 op zn achterste zetten, zodat hij naar boven schijnt.

Nog een dingetje dat opviel, is dat je zelf de accu uit de kop moet trekken als je hem los hebt gedraaid. Er zit namelijk een o-ring in, die hem een beetje op z’n plaats houdt. Er onstaat daardoor een soort vacuum. Dus als je hem losschroeft, gewoon even trekken.

LED, lens, bezel en reflector

In tegenstelling tot veel van Imalent’s andere zaklampen, hebben ze gekozen voor de CREE XHP50.3 Hi LED’s. Dit komt ook wel overeen met de SR serie, want ook zijn kleinere broertje, de SR16 maakt gebruikt van XHP50’s. Andere high-power zaklampen gebruiken juist weer de CREE XHP70.2’s of 70.3’s. De reden zal waarschijnlijk zijn dat de XHP50.3 kleiner is, maar ook een betere combinatie van krach en intensiteit. Hierdoor krijg je een brede bundel, die ook nog eens ver kan schijnen. Een mooie combinatie dus.

Alle LED’s zijn perfect gecentreerd in 32 ondiepe, gladde reflectoren. En ook al zijn de XHP50.3 Hi LED’s ’throwy’, de ondiepe reflectors maken van de bundel een combinatie van geweldige throw en flood.

De reflector wordt weer beschermd door een glazen lens met AR-coating (anti reflectie), die weer wordt beschermd door een relatief vlakke rand, ook wel de bezel genoemd.

Ik heb de Asensetek Lighting Passport Pro Standard gebruikt om het volgende te meten. Ik heb gemeten op 5 meter afstand, kort na het inschakelen. De zaklamp werd in de hand gehouden omdat er geen plaats was om hem neer te zetten.

ModeCCTCRI RaDuv
Moon (30lm)6240K690.0141
Middle Low (4,500lm)6351K710.0077
Middle II (25,000lm)6167K700.0094
Turbo (120,000lm)6623K690.0055

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

Imalent SR32Millimeters
Length222 mm
Head diameter138 mm
Body diameter57 mm

Gewicht

Imalent SR32Gewicht
Koop + handgreep1,330 gr
Battery pack843 gr
Totaal2,173 gr

Dat betekent een dikke 2 kilo die je in je hand hebt.

  • Gewicht leeg: gram
  • Gewicht met batterijen:

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele bekende krachtige zaklampen naast elkaar.

Achterste rij: Imalent MS12, Lumintop GT94X, Acebeam X70, Wuben A1.

Linkse 3 bij elkaar: Imalent MS12, Imalent MS18, enAcebeam X50 links vooraan

Imalent SR32 in het midden, de enige die ligt

Rchtse 3: Acebeam X75, Imalent MS08, en vooraan de Imalent SR16

Groep 2: de Imalent MS18 en SR32

Gebruikersinterface

Beschikbare Modes:

  • Moon, Low, Low med, Med 1, Med 2, high, turbo

Als de zaklamp is uitgeschakeld:

  • Schakelaar lang ingedrukt houden: zet de ventilators aan
  • 1 klik: laatst gebruikte setting
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: batterij controle
  • 4 klikken: Elektronisch lockout
  • 5+ klikken: niets

Als de zaklamp is ingeschakeld:

  • Schakelaar ingedrukt houden: de zaklamp schakelt de sterkte van laag naar hoog
  • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: batterij check

Stroboscoop:

  • Niet aanwezig

Mode memory (geheugen)

  • Ja, en dat vind ik niet zo handig, omdat je niet weet welke modus het was. Je kunt 150 lumens krijgen, of 50,000 lumens.. dat is nogal een groot verschil.

PWM

  • Niet zichtbaar

Lockout modus:

  • 4 klikken vanaf de Uit positie

Conclusie Gebruikersinterface:

  • Ik had liever een andere gebruikersinterface gezien. Liefst een shortcut naar Moon or Low, en

Batterijen en opladen

Imalent heeft gekozen voor een batterypack met 8 batterijen, en geen losse batterijen, en dat moet je ook niet willen met zo een zaklamp. Hetzelfde deden ze met de SR16, MS12, MS12 mini en MS18. Een accupack heeft een aantal voordelen, maar ook een paar nadelen.

Het accupack bevat 8*21700 batterijen met elk 4.000 mAh.

Een van de grootste veranderingen voor Imalent is het gebruik van USB-C laden! Dit was een van de functies die ik en andere gebruikers hadden aanbevolen.

En het resultaat is er.

Imalent heeft een 100Watt lader toegevoegd aan in de doos, waardoor je lekker snel kan laden, lol. het pakket. Volgens de handleiding zou je binnen 90 minuten klaar met laden moeten zijn. Zelf meete ik de laadtijd telkens rond 20 V en 5ampere, 1 uur en 15 minuten, dat is dus enorm snel.

De eindspanning na het opladen is 16,9 volt (leeg ongeveer 11,7).

De 100W USB-lader heeft verschillende poorten, waaronder een 100Watt USB-C, 30 Watt USB-C en 2* QC3.0 USB-A poorten. Dus je kan hem ook voor andere apparaten gebruiken, top!

Met de 30 Watt optie heb ik heb een totale oplaadtijd gemeten van 4 uur en 18 minuten. En als je de tijd hebt om te wachten, zou ik aanraden om te kiezen voor de 30 W oplaadoptie in plaats van 100 watt om de levensduur van de batterijen te maximaliseren. Batterijn zullen dan langer mee kunnen gaan.

Powerbank

De powerbankfunctie is ook super handig. Hoewel de handleiding en de website deze functie niet echt benadrukken, is het ech een meerwaarde, omdat je zo makkelijk de zaklamp ondeweg kan gebruiken voor het opladen van andere apparaten. Ik laadde mijn telefoon op met bijna 9V en 2Ampère, wat zeker lekker snel is.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 249 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumenmeting:

Al mijn metingen zijn gedaan met een volledig opgeladen batterij, behalve de laagste 3 standen.

De metingen zijn handmatig gedaan bij het inschakelen en na 30 seconden. De 10-minuten metingen zijn afkomstig van de runtime grafiek.

Ik heb het hoogste vermogen meerdere keren getest om er zeker van te zijn dat ik niet per ongeluk iets over het hoofd zag.

ModeSpecificatieGemeten bij 0 sec30 sec10 minuten
Moon30 lm43 lm43 lm
Low1,500 lm1,898 lm1,896 lm1,849 lm
Mid Low4,500 lm5,044 lm5,023 lm4,733 lm
Mid 19,000 lm8,917 lm8,981 lm8,953 lm
Mid 225,000 lm16,962 lm17,281 lm17,501 lm
High50,000 lm26,488 lm54,737 lm16,978 lm
68,260 lm (60sec)25,544 (90sec)
Turbo120,000 lm101,532 lm91,014 lm17,960 lm
53,234 lm (60 sec)17,065 lm (90sec)

Ik heb op dit moment 2 exemplaren, en de laatste heb ik gebruikt om de hoogste metingen te doen, omdat de eerste namelijk niet helemaal goed werkte.

De nieuwste SR32 die ik heb, presteerde veel beter. De High mode begon laag bij ongeveer 26000 lumen, maar steeg na 30 seconden naar boven de 50.000 lumen. Na 60 seconden was de High meer dan 68000 lumen. Hoewel dit gedrag vrij vreemd is, voldoet het wel aan de ANSI FL1 normen na 30 seconden.

De Turbo modus is ook verbeterd ten opzichte van de vorige SR32 die ik had. De nieuwere kan bijna 90.000 lumen aan gedurende 50 seconden, wanneer het begint te zakken.

Runtime:

ModeSpecificatieMeasured runtime (ANSI FL1)Time till shut off
Moon360uur
Low15uur15uur 41min15uur 41min
Mid Low4uur 25min4uur 41min4uur 41min
Mid 12uur2uur 07min2uur 07min
Mid 255min53min53min
High60sec+ 50min49min 55sec49min 55sec
Turbo*40sec+ 45min41min 35sec41min 35sec

Afstand:

Dit formaat zaklamp komt natuurlijk voor buiten in het veld tot zijn recht. Ik heb ze ook binnenshuis gemeten op 5 meter. Hier zijn de metingen

ModeSpecificatieCd gemetenMeter
Moon350 cd37
Low15,850 cd252
Middle Low43,000 cd415
Mid 180,750 cd568
Mid 2155,000 cd787
High472,500 cd1375
Turbo1,090,000 cd
(2080m)
777,500 cd1764 m

Turbo werd getest met mijn luxmeter ingesteld op 100*, waardoor de cijfers van de luxmeter iets minder gevoelig zijn. De nieuwe SR32 die ik heb ontvangen presteerde veel beter dan de vorige.

High presteerde ook veel beter dan het vorige exemplaar, maar hij startte laag, en werd steeds feller. Na 30 seconden was hij nog niet op zijn piek, maar heb wel deze meting opgeschreven. De piek ligt eigenlijk rond de 50-55 seconden, dus houd daar rekening mee.

Voordat ik de throw testte, ‘verwachtte’ ik al dat hij de opgegeven afstand of intensiteit niet zou halen. Vooral volgens de ANSI FL1-normen, die na 30 seconden worden gemeten. Mijn 2e exemplaar haalt de opgegeven 2080 meter ook niet, maar 1764 meter is zeker niet slecht.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Felste van de wereld
  • Extreem fel
  • Inclusief handgreep met ingebouwde schakelaar
  • 90.000 lumen voor 50 seconden
  • Kan gebruikt worden zonder handgreep
  • Batterijpack heeft ingebouwde powerbank
  • Opladen met USB-C
  • Snelladen met 100Watt
  • Laagste output is ook echt laag
  • Ventilatoren werken prima om de temperatuur laag te houden, en de lichtopbrengst hoog
  • Kan 17.000 lumen volhouden voor bijna 50 minuten

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Zonder statiefbevestiging
  • Gebruikersinterface is niet zo handig
  • LCD scherm laat maar voor 5 seconden zien in welke modus je zit
  • Coating is matte en beetje gevoelig voor vinger afdrukken
  • Ventilators zijn niet stil

Korte samenvatting:

Eindelijk een zaklamp die de MS18 kan verslaan.Het heeft wel 4 jaar moeten duren voordat Imalent eindelijk de MS18 kon verslaan.

Het ontwerp is behoorlijk anders dan de MS18. Hij is korter, heeft een gladde batterypack en een zeer mat afgewerkte coating. Er is ook een handig handgreep toegevoegd met een ingebouwde schakelaar (als je rechtshandig bent). Maar de ventilatoren zijn nog steeds erg luidruchtig, hoewel ze de temperatuur wel effectief onder controle houden.

Ook al haalt hij geen 120.000 lumen, dit is nog steeds de felste zaklamp ter wereld. Hij kan 50 seconden lang bijna 90.000 lumen produceren en bijna 50 minuten lang 17.000 lumen. Geen enkele andere zaklamp kan dat!

De gebruikersinterface is niet erg intuïtief en zou verbeterd kunnen worden, net als de klep van de oplaadpoort.

PS. inmiddels heeft de SR32 alweer een waardige opvolger, namelijk de Imalent MS32, met 200.000 lumens

IMALENT SR32 KOPEN?

De Imalent SR32 is te koop bij verschillende winkels, ook in Nederland. Koop je bij Imalent, gebruik dan de kortingscode 1lumen

Scroll naar boven