Acebeam X80-GT
32500 lumen monster!
Introductie
Een van de meest verbluffende zaklampen die in je binnenzak past. We hebben het over de Acebeam X80-GT. Een zaklamp die 32500 lumens kan produceren en je handen verwarmen. De kleinste felste zaklamp van de sterkste zaklampen ter wereld.
In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:
- Acebeam X80-GT zaklamp
- Draaghandle
- 4*3100mAh 18650 high amp batterijen
- O-rings
- Holster
- Garantiebewijs
- Draagkoord
- Handleiding
In gebruik
De X80-GT heeft maar 1 schakelaar, aan de zijkant. En met dit formaat, vult het de hand goed en geeft je voldoende grip. Aan de andere kant van de schakelaar heb je een statiefmontage gat. Daar kun je eventueel een schroefje indraaien om nog eenvoudiger de zaklamp te bedienen en de schakelaar te vinden als het pikkedonker is.
Dat Acebeam ook nog een draaghandvat meelevert is geen luxe. Dit ding wordt echt ontzettend heet. Je zult je handen verbranden als je hem te lang in Turbo gebruikt. Gelukkig vermindert hij in sterkste al snel na het opstarten in Turbo, maar nog is hij ontzettend heet. Deze draag-handvat is daarom een prima middel om de zaklamp langer te gebruiken.
Er wordt ook een draagkoord meegeleverd, mocht je daar meer van houden. Tot de hoogste stand is het nog wel te doen, maar daarboven wordt het ding heel heet.
Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie
De bouwkaliteit van de Acebeam is gewoon heel goed, net zoals andere Acebeam producten. Inmiddels heb ik er een stuk of 4-5 in bezit waardoor ik er redelijk bekend mee ben. Mijn eerste Acebeam was de K40M van rond de 2014. Een monster was het toen, inmiddels is het geen monster meer, maar een matig beestje.
Het schroefdraad is netjes ingesmeerd evenals de O-ring. De kwaliteit van de accessoires is ook prima. Het meegeleverde handvat is lekker stevig en lijkt ook bruikbaar op een soort rails. Wat voor soort rails weet ik niet, maar er zitten allerlie uitsparingen in, waardoor hij ergen op te bevestigen is. Misschien op een boot? Of op een wapen?
LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR
Zou jij het geloven dat er 18 stuks CREE XHP50.2 in een zaklamp passen ter grootte van een cola blikje? Nou, dat kan dus zeker wel. De X80GT heeft 18 stuks waardoor ze heel erg dicht op elkaar zitten. Bekijk de foto’s maar eens.
De reflectors zijn heel erg ondiep, maar wel glad. De beam wordt daardoor heel erg breed. De LEDs zijn overigens aan de koude kant, 6000K welteverstaan. De bezel is overigens gemaakt van roestvrij staal dat veel sterker is dan aluminium. De aluminum body zal dus sneller beschadigen dan de bezel.
AFMETINGEN EN GEWICHT:
- Lengte: 118 mm
- Diameter kop: 65 mm
- Batterijpack: 49.2 mm
Gewicht:
- Gewicht met 4 batterijen: 525 gram
Zie hieronder enkele bekende, superfelle zaklampen naast elkaar.
Van links naar rechts: Acebeam X80-GT, Acebeam X45-II, Imalent MS12, Imalent MS18 en Acebeam X70.
Daaronder nog een foto met kleiner lampen, die veel minder fel zijn, maar wel hetzelfde formaat.
GEBRUIKERS INTERFACE
De Acebeam X80-GT heeft een simpele gebruikers interface
Modes:
- Low, Medium1, Medium2, Medium3, High, Turbo en Turbo Max
- Schakelaar ingedrukt houden 1 sec: Low
- Schakelaar ingedrukt houden 3 sec: Lock out
- 1 klik: laatst gebruikte mode
- Dubbele klik: Turbo
- 3 klikken: Strobe
- Schakelaar ingedrukt houden: de zaklamp schakelt de sterkte van laat naar hoog
- 1 klik: de zaklamp schakelt uit
- Dubbele klik: Turbo en nogmaals een dubbele klik voor Turbo Max (32500lm)
- 3 klikken: Strobe
- Er is een kleine batterij voltage, indicatie lampje aan de zijkant. Als de batterijen gezamenlijk op 13V komen kleurt hij rood. Als hij gaat flikkeren betekent dat nog 11-12V. Als de batterijen tot 10.8V komen, schakelt de lamp automatisch uit. 10.8V gedeeld over 4 batterijen is dus 2.7Volt per batterij
- Tijdens het testen blijkt er telkens minimaal 1 batterij in de protectie te zijn gesprongen omdat die 0V meette. Dit is dus niet echt 0V, maar de beveiliging.
Ja, door 3 keer te klikken. Er is maar 1 zo een speciale knipper functie.
Ja, als je de zaklamp uit hebt staan druk je de knop in voor 3-5 seconden. Hij gaat even aan in Low en dan in Lockout. Om eruit te komen doe je precies hetzelfde, maar het lijkt iets langer te zijn om er weer uit te komen. Dus zeg maar een seconde of 7?
Ik heb geen PWM kunnen zien met blote oog.
BATTERIJEN EN OPLADEN
De batterijen die mee zijn geleverd zijn Acebeam 3100mAh batterijen met Button top en protectie. Ze zijn dus beveiligd voor overladen en te diep ontladen. Tijdens het testen was er telkens minimaal 1 batterij die in de beveiliging was gesprongen. Dit zou dus 2.5V moeten zijn.
Helaas kun je geen unprotected flat-top batterijen gebruiken. (Batterijen zonder uitstekende pluspool). Ik beveel ze ook niet aan omdat je de batterijen te diep zou kunnen ontladen en daarmee de batterijen beschadigen.
Hou daarom ook het batterij indicatielampje in de gaten en laad de batterijen op zodra deze rood gaat knipperen. Beter op tijd laden dan te diep ontladen. Vandaar ook de aanbeveling om beschermde (protected) batterijen te gebruiken.
Performance
De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 137 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.
Gemeten met de 4 bijgeleverde Acebeam 18650 batterijen met 3100mAh
Mode | Volgens fabrikant | Mijn meting: |
Low | 200 lm | 176 lm |
Med1 | 1.000 lm | 1.057 lm |
Med2 | 2.000 lm | 2.078 lm |
Med3 | 4.000 lm | 4.058 lm |
High | 8.000 lm | 7.958 lm |
Turbo | 15.000 lm | 15.210 lm |
TurboMax | 32.500 lm | 27.765 lm |
Runtime:
De batterijduur is natuurlijk afhankelijk van de setting die je gebruikt. Hierboven zie je dat Turbo Max ongeveer 1 minuut duurt en dan keldert naar ongeveer 3600 lumens. Nog steeds niet slecht. En na 1 uur en 12 minuten stopt hij abrupt en schakelt de lamp uit.
Turbo duurt ongeveer 2.5 minuut voor hij zakt naar 3600 lumens en de batterijen houden het vol tot 1 uur en 30 minuten.
High duurt 6.5 minuten voor hij zakt naar 3600 lumen en 1 uur en 8 minuten. Dit lijkt mij een beetje apart vergeleken met de andere runtime tests. Maar hou dit maar aan als runtime.
Afstand:
Dit soort zaklamp is een echte ‘flooder’ waardoor hij niet heel ver schijnt. Ik heb hem gemeten en de volgende getallen kwamen er uit
- High op 5 meter: 10500 cd ( 205 meter)
- Turbo op 5 meter: 19750 cd ( 281 meter)
- Turbo Max op 5 meter: 36750 cd (383 meter)
Dat is niet gek voor zo een flooder! Je verlicht er dus een hele wei mee, of een heel voetbalveld.
Beamshots:
Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.
En hier vergeleken met 4 extreem felle zaklampen.
CONCLUSIE
POSITIEVE PUNTEN:
- Extreem fel voor zn formaat
- Inclusief een handvat om te dragen
- Met hoogwaardige batterijen
- Geen PWM
NEGATIEVE PUNTEN:
- Wordt ontzettend heet.
Korte samenvatting:
De Acebeam X80-GT is een wolf in schaapskleren. Niet groter dan een 5000 lumen BLF Q8 maar toch 6 keer zo sterk. De kwaliteit van Acebeam laat geen wensen te over. Hij wordt wel heel erg warm als je hem vast houdt, en dat is ook gelijk een groote nadeel. De batterijduur is ook niet echt top, maar dat hoef je ook niet te verwachten voor deze lumenmonster. Dat is het met vlag en wimpel!
WAAR KUN JE DE ACEBEAM X80-GT KOPEN?
Inmiddels vervangen door de Acebeam X80GT 2. Zie ook de lijst met de sterkste zaklampen voor andere, en fellere modellen.