BLF Q8

INTRODUCTIE BLF-Q8

Sinds ik lid ben van budgetlightforum hebben we veel projecten voorbij zien komen die leden met zaklamp fabrikanten hebben georganiseerd.
In 2017 was dit het BLF Q8 project, waar we zochten naar een herleving van de aloude en beruchte Sky Ray King. In 2013 was dat een van de meest populaire zaklampen met 3 XML LED’s. De afmetingen waren klein genoeg om te vergelijken met een blikje cola of met een soepblik. Vandaar dat er in het engels al snel jargon ontstond met de naam coup-can.
Dit keer was het fabrikant Thorfire die de zaklamp tot productie heeft gebracht. Het ontwerp van zowel de buitenkant, als de binnenkant, de driver, de modes, eigenlijk alles werd overeengestemd met een groepje leden van BLF (budgetlightforum), vandaar ook de naam BLF Q8.
Het resultaat mag er zijn, een budget zaklamp met 5000 lumens voor minder dan 50 dollar. Iets waar we trots op mogen zijn.

WAT JE KRIJGT:

 • De Thorfire BLF Q8 zaklamp
 • Reserve O-ringen
 • Reserve dopje voor schakelaar
 • Handleiding (en productdetails)
 • UI cheatsheet om de gebruikersinterface te begrijpen.

Het vasthouden en gebruiken

Hoewel de zaklamp niet erg “dun” is, is de BLF Q8 prima te bedienen met 1 hand. Alhoewel hij niet de sterkste zaklamp is, is het nog steeds een leuke zaklamp om mee ’te beginnen’.

Het bewerken van de zaklamp is ook goed uitgevoerd zodat de body van de zaklamp redelijk grof is, en niet zo snel uit je handen glipt.  De diameter is wel een beetje het maximum voor mij om comfortable in de hand te houden. Als hij nog een beetje dikker zou zijn had ik m niet meer zo goed in 1 hand kunnen bedienen. Er wordt bij de Q8 geen lanyard (koord) meegeleverd, maar er zit trouwens ook geen bevestigingspunt voor een draagkoord, dus dat had een beetje overbodig geweest, lol. Op de kop heb je een aantal vlakke delen, die helpen om de zaklamp op zijn plek te houden op een gladde ondergrond zoals een tafel. Dit wordt in het engels een anti-roll genoemd. De Q8 is overigens wel veel makkelijker vast te houden dan zijn grotere broer de BLF GT. Bekijk de beoordeling van de BLF GT hier .

Knurling (zeg maar de ruwheid van de zaklamp, oftewel karteling)

Gelukkig is bij et ontwerp en het tot stand komen van de zaklamp niet aan onderdelen bespaard. De lamp heeft een hoogwaardige bouwkwaliteit waar alle onderdelen goed op elkaar passen en van goede kwaliteit zijn. Zo is er een koperen ledboard gebruikt, en andere premium materialen om de lamp zo veel mogelijk tot zijn recht te laten komen. Iets wat heel goed gedaan is voor een lamp voor dit geld.

De coating (anodizatie) is over de hele lamp niets op aan te merken. Alhoewel hij een beetje blinkt, wat meer richting de goedkopere uitstraling gaat in mijn beleving, is het goed gedaan, zelfs bij het schroefdraad.

Schroefdraad, opdruk en het anodiseren (coating).

Een bekend probleem bij goedkope zaklampen is dat het schroefdraad niet mooi is afgewerkt of dat de coating dun of niet goed is. De Q8 heeft prima schroefdraden die niet scherp zijn en ook nog ingesmeerd zijn met een smeermiddel. Het lijkt een beetje op vet of een pasta.

Aan de achterkant bevind zit een losse dop die je kunt verwijderen met de hand, en daar zie je een stukje printplaat waar de negatieve polen van de batterijen contact maken. In dit gedeelte heb je een mooi plekje om je kleine UI cheatsheet te verbergen. Zo heb je altijd de uitleg bij de hand mocht je de lamp willen programmeren. Als je het programmeren van de standen niet zo vaak doet, dan is dit geen overbodige luxe om bij je te hebben moet ik eerlijk zeggen!

LED, LENS, BEZEL EN REFLECTOR

De BLF Q8 heeft 4  Cree XPL Hd LED’s en zorgen voor een mooi helder wit licht. Volgens de specificaties betekent dat een lichttemperatuur tussen de 4750K-5000K. Dus niet te koud, maar ook niet te warm.

De quatro-reflector (op de BLF Q8 4x LED) is glad en gemaakt van plastic! Sommige vinden dit niets, maar volgens mij kun je niet anders, en er zijn trouwens ook geen noemenswaardige problemen mee ondervonden.

De lens is gemaakt van glas en is  54,9 mm breed en 2,8 mm dik heb ik gemeten.

De roestvrijstalen lensrand maakt de hele lamp iets schokbestendiger, maar nog steeds kun je hem beter niet van 2 meter hoog op de straat laten vallen. Dat gaat een beetje te ver.

AFMETINGEN EN GEWICHT VAN DE BLF-Q8:

De afmetingen van Q8 zijn bijna hetzelfde als die van de originele SkyRay King en de ook andere oude populaire Supfire M6 bij BLF. De achterkap is vlak, zodat hij zeer stabiel kan blijven staan met de lamp gericht naar het plafond ​​en daarom kan worden gebruikt met een diffusor als een kampeerlamp. De meeste van de 18650 zaklamp recensies die ik heb gedaan, zijn lampen met meerdere batterijen/cellen.

 • Lengte: 135 mm
 • Breedte kop: 59 mm
 • Breedte body: 50 mm
 • Breedte-achterkap: 52 mm

Gewicht

 • Leeg: 407 gram
 • Alleen kop : 264 gram

Hieronder in vergelijking met zijn grotere broer, de BLF GT giga thrower :–))

blf-gt-q8

GEBRUIKERSINTERFACE / BEDIENING

Bedienen met een soort dimfunctie maar ook met verschillende kliks? De Q8 heeft het allebei!

De standaard gebruikersinterface voor de Thorfire Q8 is de ramping mode. Dit betekent dat wanneer je de elektronische schakelaar indrukt en vasthoudt, het lampje traploos en geleidelijk naar zijn maximale felheid gaat, (net zoals een dimmer werkt in huis). Als hij bij zijn maximale sterkte komt, stopt hij en geeft een korte knipper. Als je nu de knop los laat en opnieuw ingedrukt houd gaat hij langzaam weer van sterkte minderen tot hij bij 1% komt. Ook dan flikkert hij weer eventjes om aan te geven dat hij klaar is.

Als je de knop ingedrukt houd en de zaklamp feller of minder fel wordt kun je de knop loslaten op de door jouw gewenste felheid. Zodra je dit doet wordt deze felheid opgeslagen in het geheugen, en als je de volgende keer vanuit de uit-positie 1 keer klikt, komt hij gelijk weer terug op die instelling.Waarschuwing!
Houd niet de knop ingedrukt als hij al op zijn maximale felheid is gekomen en is gaan flikkeren, want dat kom je automatisch in het Programmeer menu terecht! Laat de knop dus los zodra hij even kort knippert en niet meer feller wordt!

NARSILM-FIRMWARE

Voor gebruiksgemak raad ik je aan om alleen de standaard UI te gebruiken , tenzij je bekend bent met de NarsilM-firmware van het stuurprogramma en hoe je de modussets kunt wijzigen in het programma menu. De uitleg is niet voor iedereen erg duidelijk!!!!

Bekijk hier de handleiding van de BLF Q8

Ik moet toegeven dat het heel irritant is om uit de verkeerde modusprogramma te komen zonder de handleiding. Alhoewel de Q8 1 van de meest geavanceerde stukjes software draait die op een zaklamp te vinden is, vind ik het toch niet altijd een goed idee om ze toegankelijk te maken. Je maakt er al snel een puinhoop van als je wilt gaan experimenteren. Doe dat dus niet, en hou m lekker in de simpelste UI staan… de dimmerstand.

Zie de uitleg van CPF / BLF-lid Walkintothelight hoe je de modussets kunt wijzigen. Dit is veel logischer dan wanneer je de uitleg alleen maar leest in het boekje.

Vanaf de uit positie:

 • Ingedrukt houden: de zaklamp gaat van zwak licht naar fel licht
 • Eén klik: gaat naar laatste opgeslagen instelling (lichtsterkte)
 • Dubbelklik : Maximale felheid (nog 1 dubbele klik ga je naar de Strobe-modus)
 • Drie keer klikken: batterijcontrolemodus. (lees onderstaande uitleg)
 • 4x klikken: elektronische vergrendel modus (electronisch is de zaklamp nu vergrendeld, als je nu op de schakelaar klikt gebeurt er niets).

De firmware heeft ook een optie om de minst felle sterkte te optimaliseren. Ze maakt namelijk gebruik van 2 verschillende manieren, 1 met 7315 chips, en 1 met een FET. Dus als je alleen de 7135 wilt gebruiken kan dat om minimale sterkte te gebruiken, denk hier aan moon-mode. (je mag dat woord wel vergeten) Als je de knop ingedrukt houd vanaf UIT voor ongeveer 1 secode, en je laat m los, dan zal hij of 1 of 2 keer knipperen. Als hij 1 keer knippert gebruikt hij alleen de 7135 chip en als hij 2 keer knippert gebruikt hij de 7315 + de FET.

Locatielampje:

Op de schakelaar zit een klein mini LEDje ingebouwd. Deze brandt standaard als het licht uit is geschakeld..als je snapt wat ik bedoel.

Als je deze achtergrondverlichting (tijdelijk) wilt uitschakelen, druk je gewoon op de knop en houdt deze ingedrukt totdat hij begint te schijnen en snel weer loslaten en 1 keer klikken. Daarmee schakel je de achtergrond verlichting uit, maar alleen tot de volgende keer dat je de lamp weer gebruikt. Dus dit is alleen een tijdelijke oplossing. In de UI is er nog wel een optie om die helemaal uit te schakelen. Maar dat moet je zelf uitproberen.

Batterijcontrolemodus:

Je kan de gemiddelde voltage weten door de batterijcontrole modes te gebruiken. Hier kom je in als je 3 keer snel achter elkaar klikt. De zaklamp begint met een aantal knipperingen aan te geven hoeveel Volt er nog in de batterijen zit. Dit gebeurt in 2 stadia, allereerst de Voltage voor de komma, en daarna de decimale voltage. Dus als het lampje eerst 4 keer knippert, even een kort pauze heeft, en dan 1 keer knippert, betekent dat dus 4,1 Volt.
En als het lampje 3 keer zou knipperen, en daarnat 7 keer, dan is de gemiddelde voltage nu 3,7Volt. Dit is een erg intuitief stukje software die ze hebben toegepast, vooral door de leden Toy Keeper en Tom E.

Strobe:

De intelling stroboscoop kun je aan en uitzetten in de software. Standaard staat hij volgens mij aan. Zodra je de zaklamp op 100% felheid hebt gezet (door een dubbele klik) dan kun je in de strobe modus komen als je nogmaals 2 keer snel achter elkaar klikt.

Lock-out modus/ elektronische vergrendeling:

Je kan  deze modus activeren door 4 keer te klikken vanaf de UIT-positie. Als je de zaklamp weer wilt gebruiken kun je hem weer 4 keer snel klikken om de zaklamp weer te ontgrendelen.

Mijn advies zou zijn om de kop van de body los te schroeven zodat hij geen contact meer maakt en de batterijen niet leeg kunnen lopen. Want als je achtergrond verlichting aan houd staan bij de schakelaar lopen de batterijen binnen 30 dagen leeg. Wil je hem een tijdje wegleggen, doe dit dan ipv gebruik te maken van de elektronische vergrendeling.

Programmeermodus:

Houd de knop ingedrukt voor 8 seconden als je in de ramping-modus zit. Of 3,2 seconden als je in een andere modus groep zit.

Als je eenmaal in de programmeermodus bevindt, krijg je telkens wanneer je een instelling invoert twee soorten knipperingen. Dit is lastig te zien voor de eerste keer als je het gebruikt. Maar het zijn 2 sets. Eerst 2 snelle flitsen, en dan langzamere flitsen. Bekijk de handleiding welke opties er zijn.

PWM

Ik kon geen knipperingen ontdekken met het blote oog.

ENERGIEVERBRUIK

Op zoek naar een professionele zaklamp van 5000lm voor een mooie prijs? .

Je hebt goede 18650 lithium-ion batterijen nodig, oftewel batterijen met een hoge ontlaadstroom (High Drain Batteries) en hoewel batterijen met een vlakke pluspool werken (flat top batteries) , worden batterijen met een uitstekende pluspool aanbevolen! Als je nog geen goede batterijlader hebt, is dit het juiste moment om er eentje te kopen!

Koop er alsjeblieft geen op eBay omdat ze toevallig goedkoop zijn! Je weet niet hoe gevaarlijk ze zijn. Koop een goede en betrouwbare zaklamp. Vooral als je er op moet gaan vertrouwen. We leggen het verschil tussen een goedkope en duurdere zaklamp ook uit.

De volgende tabel is gemaakt door Tom E, de maker van de NarsilM-firmware. Als je echt de  maximale sterkte wilt hebben moe je de Sony VTC6-batterijen gebruiken. Maar ik verzeker je dat je het verschil tussen 6000 lumen met de Sony en 5500 lumen met de Sanyo GA batterijen niet zult merken. Je kan de zaklamp modden bij de veren met een koperen draad om nog eens 300 lumen extra te krijgen, maar is dat de moeite waard? Jij mag dat beslissen. Het is al een super heldere led-zaklamp voor nog geen $50.

De BLF Q8 is toegevoegd aan de Flashlight of the Year 2017 op BLF.

RUNTIME:

Dit heb ik zelf niet getest, omdat het echt heel veel tijd kost en zo een verschil kan uitmaken met het type batterijen dat je gebruikt, plus de koeling etc.  Ik zal de specificaties van de fabrikant hieronder laten zien. Meer informatie is te vinden op de website van de fabrikant: Thorfire.

THROW / HOE VER KAN HIJ SCHIJNEN:

Gemeten op 5 meter , kreeg  ik 183lx (x10), wat gelijk is aan 46000 cd oftewel 46kcd.
Ik testte met de Samsung 30Q flat-top batterijen. In Tom E’s overzicht kun je zien dat dit ongeveer 400 meter zou zijn. Dat is best flink voor dit soort type lamp!

Hieronder zie je een vergelijking tussen de 2000 lumen BLF-GT monster Thrower en de 5000lm BLF-Q8 flooder. Thrower en flooder zijn engelse termen die te maken hebben met de focus van de beam. Dus thrower kan heel ver schijnen en de flooder kan heel breed schijnen.

BEAM SHOTS:


CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

 • Extreem lange batterijduur
 • Lekker compact, ter grootte van een blikje cola of een soepblik
 • 5000+ lumen voor nog geen $ 50
 • Ramping-modus is zeer eenvoudig te gebruiken
 • Hoogwaardige materialen, zoals de koperen mcpcb voor warmteafvoer van de LED’s en de stainless steel bezel.
 • Werkt op zowel 1, 2 3 of 4 batterijen, dus super handig in nood situaties!
 • Backlight (locator lampje) (kan ook een nadeel zijn)

NEGATIEVE PUNTEN:

 • Firmware / gebruikersinterface kan complex zijn als je per ongeluk in de verkeerde set zit.
 • Beetje te eenvoudig om per ongeluk in de programmeer modes te komen.
 • Locator lampje (hij loopt dan veel sneller leeg), maar het lampje kan ook als voordeel worden beschouwd.

WAAR IS DE BLF Q8 TE KOOP

Deze is niet meer te koop en inmiddels vervangen door de Q8 Pro.

Scroll naar boven