Noctigon KR4

De 4300 lumen EDC zaklamp

Introductie

Noctigon, hoewel deze naam misschien niet direct bij iedereen een belletje zal doen rinkelen, is het een zeer bekend merk, voornamelijk door de hoogwaardige kwaliteit zaklampen met veel af-fabriek beschikbare opties, zoals LED emitter keuze en verschillende kleuren anodisatie.

Het begon allemaal met de Noctigon Meteor die bekend stond om zijn hoge output en kleine vormfactor en sindsdien zijn er vele nieuwe zaklampen gevolgd.

De noctigon KR4 Quinta is Hank’s (de eigenaar van intl-outdoor) nieuwste zaklamp, en zoals eerder vermeld verkrijgbaar in meerdere kleuren geanodiseerd alumiunium en de keuze uit 5 LED types. Optioneel kun je zelfs kiezen voor een tritium staafje (een soort glow in the dark buisje) in de schakelaar en heb je de keuze uit maar leifst 10 kleuren. Hierdoor kun je jarenlang de zaklamp in het donker terug vinden! 

Deze lamp biedt enorm veel waar voor zijn geld, hij heeft veel opties en mogelijkheden en laat de competitie ver achter zich.

Hoewel dit misschien niet de goedkoopste lamp is, hij heeft meer dan menig concurrent te bieden heeft.

Het pakketje is erg compleet. Aan de buitenkant zit een sticker met het merk noctigon en een leuk persoonlijke tintje van Hank met handgeschreven details over het model, de kleurkeuze en het type LED.

Alles wordt goed beschermd geleverd met stevig stevig wit schuim.

Let op dat de roestvast stalen bezel en de 18350-buis optioneel zijn, deze moeten apart worden gekocht.

Het pakket bevat:

 • Noctigon KR4 Quinta-zaklamp  
 • 2 reserve o-ringen  
 • 1 reserve O-ring t.b.v.cliphouder 
 • zaklamp clip  
 • Keycord ring voor zaklamp  
 • Keycord

In gebruik

Wanneer je de lamp in je hand houdt voel je dat je een kwaliteits stuk vasthoudt, alles voelt doordacht en goed  ontworpen aan.  De lamp heeft een elegant en strak zandloper ontwerp en biedt voldoende grip.

Het lijkt misschien alsof het oppervlak glad is, maar dat is het niet, als je goed op de foto’s kijkt is te zien dat er zijn kleine ribben in het oppervlak zijn bewerkt. Deze geven voldoende grip zodat de lamp niet gemakkelijk uit uw handen glijdt.

Hij is maar een beetje groter dan de Emisar D4, (1 van Hanks vorige topproducten) maar ondanks het kleine verschil in grootte, voelt het verschil meer dan verwacht. De Noctigon is een stukje zwaarder wat natuurlijk ook meespeelt, waardoor de ervaring is dat de KR4 net wat degelijker is gebouwd.

De lamp is voorzien van een elektronische schakelaar op de einddop. Meestal zijn deze schakelaars mechanisch, dus om een ​​e-schakelaar te gebruiken, heeft Noctigon een geanodiseerde binnenbuis gebruikt die het stuursignaal van de e- schakelaar naar de driver stuurt. De stroom van de driver naar de LED’s keert terug naar de min- pool van de cel via de buitenste buis.

De KR4 is door zijn handzame formaat makkelijk elke dag mee te nemen in je broekzak of jaszak, omdat hij nauwelijks groter is als een Emisar D4. Hij is wel iets breder dan een Convoy S2 +  door de quad LED-optiek.

De clip is groot genoeg voor een dikke leren riem, persoonlijk vind ik hem wat te groot, de foto laat zien hoeveel ruimte er nog over is aan een leren riem. Persoonlijk vind ik de clip iets te lomp, een kleinere en elegantere clip zou welkom zijn. Inmiddels heeft Hank op basis van reacties al aangegeven een nieuw ontwerp voor de clip te ontwerpen!

De onderkant heeft platte vlakken aan de zijkanten, wat erg handig is en fungeert als anti rol functie, ook het strakke design van de E-switch zorgt ervoor dat deze lamp kan staan. Omdat hij een beetje breder is dan de meest voorkomende 18650-lampen, is hij perfect stabiel

De bediening van de E-switch is erg eenvoudig, de weerstand en de feedback van de schakelaar zijn zeer goed. Ik heb geen onbedoelde in- of uitschakeling ondervonden.

Het enige lastige is dat je even door moet hebben hoe snel je meerdere malen achter elkaar op de schakelaar dient te drukken om in de programmeer mode of andere gewenste modus te komen (bijvoorbeeld om in de AUX LED-kleurinstelling te komen).

Mijn vrouw heeft het ook getest en had na een paar klikken al door hoe de lamp werkte, dus de lamp werkt erg intuïtief.

moest er een paar keer beetje mee oefenen omdat het de juiste intervaltijd vereist.

Om een key​cord te gebruiken, moet de clip worden verwijderd. De clip wordt op zijn plaats gehouden door een kleine rubberen O-ring. Wanneer de rubberen O-ring is verwijderd, kan de clip worden verwijderd en verwisseld voor de lanyard ring.

Deze ring is uitgerust met een klein uitstekend gedeelte met een opening voor een keycord. Ik heb direct de grote clip verwisseld voor de keycord, waardoor de lamp prettiger in je jaszak zit omdat de clip nogal groot is en ver uitsteekt.

En het ziet er nog eens beter uit ook ;–)

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Er is geen echte traditionele karteling, Hank noemt het discrete karteling, Het lijkt alsof het een glad oppervlak is, maar als je goed kijkt zie je dat het oppervlak bestaat uit veel kleine lijntjes of ribben ​wat een goede grip geeft. Erg slim bedacht, want het ziet er optisch erg elegant uit en toch zorgt het ervoor dat de lamp een goede grip heeft en niet snel uit je hand glijdt, erg goed gelukt!

De KR4 is gemaakt van vliegtuigaluminium (wat moeilijk val te controleren, omdat alle leveranciers aangeven dat ze vliegtuigaluminium gebruiken) maar de kwaliteit van de lamp is ongeëvenaard.

Anodisatie is top, ik ben nogal precies (mijn collega’s noemen mij wel eens een OCD’er) en ik kon in deze lamp geen enkel gebrek of verbeterpunt vinden, de kwaliteit van deze lamp is uitzonderlijk goed.

De schroefdraad is prachtig strak gesneden en heeft een vierkante vorm, dus ze ze zijn erg duurzaam, iets wat bij lang niet elke fabrikant zo netjes gefabriceerd wordt. De kwaliteit is snel te bepalen door de afwerking van de draad en de anodisatie, vaak zie je bij goedkope lampen dun driehoekig getapt draad en de anodisatie rondom is meestal gevoelig voor slijtage . Het was goed gesmeerd, je ziet dat er aandacht is besteed aan het ontwerp van de KR4.

De kwaliteit van de Noctigon KR4 is buitengewoon goed!

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

De KR4 wordt geleverd met 10 mm QUAD OPTIC SPOT CIRCULAR FLANGE Carclo 10622-optiek ( http://www.carclo-optics.com/optic-10622 ) Een hele mond vol

Dit is geen onbekend type, het wordt gebruikt in meerdere zaklampen zoals o.a. de Emisar D4.

Hoewel de Carclo optiek de vorm van de lichtstraal in grote mate bepaalt, zijn ook de emitters erg belangrijk, wanneer je een ander type LED kiest zal de straal toch anders zijn. Bijvoorbeeld dezelfde optiek met een SST20 in 3000K (dus erg warm) zal een compleet andere uitstraling geven dan een 5000K (helder daglicht) XPL-Hi.

Omdat de KR4 verkrijgbaar is met meerdere types LED’s, welke allemaal een Carclo optiek hebben kun je ervan uitgaan dat de straal voornamelijk divergerend is, dus hoe groter de te overbruggen afstand des te groter het beschenen oppervlak, wat automatisch inhoudt dat de lichtintensiteit over grote afstand snel afneemt.

Mijn specifieke model is de XPl-HI 3A met een tint van 5000K, deze geeft in combinatie met de Carclo een wijde straal.

De lichtstraal ziet er erg goed uit, zonder enige afwijking qua vorm of corona kleurverschillen. In de Turbo stand heb je een puur helder witte zee van licht, de XPL-Hi versie presteert erg goed!

Een van de leukste dingen van deze lamp is  dat hij  beschikt over AUX LED’s

Voor degenen die hier niet mee bekend zijn, dit zijn extra LED’s  zonder direct noodzakelijke functie, deze zijn gewoon voor de fun en omdat het er mooi uitziet. Deze LEDs verbruiken zeer weinig stroom, ze gebruiken slechts 50 µA op de laagste stand en ongeveer 390 µA op de hoogste stand.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken over dit verbruik, aangezien de typische zelfontlading van een lithiumioncel bijna meer is dan dat.

Het leuke is dat je de AUX LEDs kunt instellen in elke gewenste kleur of intensiteit, ook kun je kiezen uit diverse knipperstanden, regenboogstanden of andere leuke ‘party modes’.

Ik hoor je vragen, Waarom? Nou, gewoon omdat het kan!

AFMETINGEN EN GEWICHT:

 • Kopdiameter: 28,8 mm
 • Lichaamsdiameter: 24 mm
 • Lengte 98 mm (18650 buis)
 • Lengte 68 mm (lengte 18350)

Gewicht:

 • Gewicht: 93 g (zonder batterij)  
 • Gewicht 140 g (met batterij)   

Hieronder een vergelijking qua grootte met andere zaklampen. De eerste 2 foto’s zijn met de Emisar D4.
De 3e fotos is van links naar rechts: BLF Q8, Convoy C8+, Convoy S2+, Noctigon KR4, Emisar D4, Lumintop Tool AA Ti.

Afbeelding 4 is hetzelfde rijtje zonder de BLF Q8.

GEBRUIKERS INTERFACE

De Noctigon KR4 gebruikt de Anduril-firmware, gebouwd door Toykeeper. Het is op het moment van schrijven de meest geavanceerde firmware die beschikbaar is voor zaklampen.

Bekijk hier de volledige gebruikershandleiding van Anduril.

Houd er rekening mee dat de AUX-LED’s standaard uit zijn, wanneer ze zijn ingesteld, zullen ze altijd aan zijn, afhankelijk van de ingestelde modus.

Van UIT:

 • Enkele klik: AAN
 • Dubbelklik: Max Ceiling ramp
 • 3 klikken: batterijcontrole

Ga naar de speciale / leuke modi vanuit UIT:

 • 2 klikken + vasthouden: Strobe-modi
 • 4 klikken: Lock Out-modus (tijdelijk aan: gedimd)
 • 5 klikken: kortstondige modus (helder) (u kunt alleen deactiveren door het elektrische contact tussen de batterijen en de bestuurder los te koppelen door het lichaam van het hoofd los te schroeven of de staart los te schroeven).
 • 6 klikken: Dreuzelmodus

Van AAN:

 • Enkele klik: Uit
 • Dubbelklik: Turbo
 • 3 klikken: verander de ramping-modus. In plaats van een soepele toename, heeft het 6 kleine stappen tussen laag en max.
 • 4 klikken: overschakelen naar ramping-configuratiemodus
 • Ingedrukt houden: de helderheid neemt toe .. laat los en houd opnieuw ingedrukt om af te nemen.

SPECIALE EN LEUKE FUNCTIES:

Lees de volledige handleiding over het openen en aanpassen van deze modi. Zie ook het firmwarebeeld.

Blinky Utility-modus: (Van UIT: klik, klik, klik + vasthouden)

 • Batterijcontrole
 • Zonsondergangmodus
 • Beacon-modus
 • Temperatuurcontrole

Strobe / Mood-modi:

 • Kaars
 • Fietsknipperlicht
 • Feeststroboscoop
 • Tactische stroboscoop
 • Bliksemmodus
 • Vergrendelingsmodus (kan het licht niet gebruiken) (activeer met 4 klikken vanaf uit)
 • Momentaire modus (signalering / morse-codering)
 • Dreuzelmodus: (voor minder ervaren gebruikers)
 • Configuratiemodus
 • Ramp-configuratiemodus

LOCKOUT-FUNCTIE:

 • Van UIT: 4 klikken. Om te deactiveren, klik nog 4 keer.
 • Een mechanische vergrendeling is nog steeds mogelijk door de kop of de onderkant een slag los te draaien waardoor je niet per ongeluk de lamp aan zet.
 • De bovenkant losdraaien gaat eigenlijk gemakkelijker dan de onderkant.
 • Let op dat bij een mechanische vergrendeling de binnenbuis nog steeds contact heeft vanwege de dubbele veer. Het vasthouden van de schakelaar tijdens lockout zorgt voor een toename van licht welke telkens snel wordt onderbroken, tot een kleine flits. Dit is opzettelijk en geeft een alternatieve reset naar de fabrieksinstellingen.

Firmware / UI-conclusie:

 • De gebruikersinterface is geavanceerd en er zijn veel opties. Het past erg goed bij deze lamp, het geeft het net dat beetje extra wat de concurrentie niet biedt, vooral de AUX LED’s zijn leuk!

PWM

 • Ik heb geen PWM kunenn waarnemen, wat op zich logisch is omdat gebruik is gemaakt van een constant current driver.

BATTERIJEN EN OPLADEN

De Noctigon KR4 geeft naast een heleboel licht ook een boel warmte. Het nadeel is dat hij op de hoogste stand ook veel stroom zal verbruiken.

Voor het behalen van de maximale prestaties is het benodigd een goede kwaliteitsbatterij te gebruiken welke ook hoge stromen kan leveren. Beschermde cellen worden afgeraden omdat deze gewoonweg niet de energie kunnen leveren voor de hoge stromen die de KR4 op Turbo gebruikt, wat dus de prestaties beperkt.

Houd er rekening mee dat 18650 batterijen met platte bovenkant dient te worden gebruikt, wellicht dat een button top past omdat de KR4 aan beide uiteinden berylliumveren heeft, maar zoals gezegd worden batterijen met platte bovenkant aangeraden.

 Er is geen laadsysteem op deze lamp, dus je moet de batterij eruit halen om hem op te laden met een externe oplader.

 Een extra oplader en Samsung 18650 batterijen zijn optioneel verkrijgbaar in Hanks-winkel (INTL-OUTDOOR) tijdens de aankoop van de KR4.

Performance

Lux-metingen zijn uitgevroerd met een UNI-T UT 383S lux-meter, temperatuurmetingen zijn geregistreerd met een infrarood contactloze thermometer, type Benetech GM-320. Stroomverbruik is gemeten met een UNI-T 210E digitale stroomtang

Ampèremeting

 • Laag / maanlicht 0,094 A (94 mA)
 • max Ramp 4,99 A
 • Turbo 10,3 A! (dat is meer dan 40 W van één enkele cel!)

Runtime-grafiek

De looptijd meting is gedaan op de maximale intensiteit welke bereikt wrdt bij het feller instellen van de lamp (ramping mode, max ceiling), die ongeveer 2290 Lm geeft bij het opstarten op een frisse en opgeladen Samsung 30Q-cel.
De output neemt vrij snel af doordat de lamp vrij warm wordt.
Wanneer de Turbo-functie wordt gebruikt besef je pas wat voor een krachtige zaklamp dit is, Turbo geeft een zee van licht (zo’n 5000Lm tijdens activeren) dat is echt waanzinnig veel lichtintensiteit uit dit kleine lampje! Het nadeel van veel licht is dat dit veel energie kost en dus de lamp in deze stand ook meteen snoeiheet wordt, gelukkig grijpt de temperatuurregeling snel in.

De temperatuurregeling is afgesteld op ongeveer 53 graden, dit is de instelling zoals ik hem kreeg, deze zou volgens opgave 55 C moeten zijn. Er is dus weinig afwijking en deze temperatuur lijkt me prima. De firmware biedt overigens de mogelijkheid om de temperatuurinstelling te kalibreren of anders in te stellen. 53 DegC is zoals gezegd voor mij prima, dit levert een goede stabiele output welke zeer efficiënt is voor minimaal 2 uur De output in Turbo is zoals gezegd fenomenaal maar zal door de temperatuurinstelling snel worden afgeregeld. Wat bijzonder is dat de output in Turbo uiteindelijk lager uitpakt dan in de maximale setting van ramping mode, zoals te zien in de grafiek.
Wanneer je dus langerre tijd gebruikt maakt is het dus efficienter om een setting van ramping mode te gebruiken

Lumenmetingen (voor elke modus)

De resultaten moeten met een korreltje zout worden genomen, aangezien ik een geïntegreerde Lumen-buis gebruik die niet officieel is gekalibreerd, dus houd rekening met een afwijking van + – 10%

 • Laag: 1 lm
 • Max. ceiling 2290 Lm
 • Turbo: 5000 Lm

Throw nummers:

 • 401 Lux @ m5 (ongeveer 10025 Cd)
 • 904 Lux @ 5m (ongeveer 22600 Cd)

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

 • Elegant design met hoge output
 • Erg veel mogelijkheden
 • Efficiënte driver
 • Compleet pakket
 • Aux LED is leuk
 • UI heeft heel veel opties

NEGATIEVE PUNTEN:

 • Pocketclip is te lomp
 • Ui kan moeilijk zijn voor minder ervaren gebruikers

Korte samenvatting:

Ongetwijfeld 5 sterren ! De KR4 heeft alle ingrediënten die een goede lamp zou moeten hebben en zelfs meer, het laat de concurrentie er bleek uitzien, omdat er eigenlijk geen enkele lamp zo goed is als deze.
Hij is klein, elegant, multifunctioneel, hij heeft een gereguleerde stroom tot 5A en een FET voor turbo, waardoor hij zeer efficiënt is voor lagere stromen, maar met de FET voor Turbo kan hij maar liefst 5000Lm. Dat is waanzinnig veel voor zo’n kleine lamp!
De kwaliteit is fenomenaal, de firmware is misschien wat moeilijk, maar dat is een kwestie van de leercurve.
Hij is fysiek eenvoudig te bedienen, en natuurlijk de fun factor zijn de AUX LED’s, ze zijn LEUK en mooi tegelijk.
En dan is er de service van Hank, met alle fabrieksopties, zoals de tritium in de schakelaar, optionele anodisatie kleuren, roestvrijstalen ring, 18350 buis, optionele floody-optiek, beschikbare 18650 cellen en oplader, alles is aanwezig!

Als alleen die clip nu wat kleiner zou zijn ;–)

WAAR KUN JE DE NOCTIGON KR4 KOPEN?

Alleen voor ons te koop online bij Intl outdoor. Andere winkels zijn er niet echt, behalve een paar verkopers in Amerika.

Scroll naar boven