MAXTOCH X PRO

MAXTOCH X PRO review

Introductie

Ik wil je vragen de naam eens proberen hardop te zeggen. Allereerst denk je dat het Max Torch is, omdat Torch de Engelse benaming is voor zaklamp. Maar nee, er staat geen Torch, er staat toch echt Toch. Ik heb geen idee waarom er voor deze naam is gekozen, maar laten we daar niet te lang bij blijven hangen. We hebben het namelijk om een stukje geschiedenis.

De Maxtoch X PRO is namelijk 1 van de verst schijnende zaklampen op het moment van schrijven, en zal het nog wel zijn 1-2 jaar na deze review. Hij is zelfs op dit moment de verst schijnende LED zaklamp die werkt op 1 batterij, ter wereld. Ik heb er expres bijgezet: LED en 1 batterij.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

 • De Maxtoch X PRO zaklamp
 • Draagriempje
 • Tasje
 • Reserve o-ringen
 • Reserve schakelaar
 • Tactische rubberen ring
 • Reserve rubberen dop voor schakelaar
 • 3 kleuren filters: rood, groen en geel
 • Garantie kaartjes
 • Optioneel: USB lader
 • Optioneel: 21700 Maxtoch batterij

In gebruik

Als zaklamp gebruiker kijk je vaak even 2 keer als je een lamp ziet met zo’n grote kop. Dat betekent namelijk iets. Hoe groter de reflector is, hoe verder een lamp eigenlijk kan schijnen.

Tot dit moment was de Noctigon K1 een beetje de beste in deze klasse, maar de X PRO doet er qua afmetingen nog een schepje bovenop. De kop is zo groot, dat je eigenlijk wel een foedraal moet gebruiken om hem bij je te houden, of gebruik de draagkoord.

Maxtoch verkoopt allerlei accessoires die helpen met het dragen van de zaklamp.

De X PRO maakt gebruik van 2 verschillende schakelaars, eentje aan de achterkant (tail) en een aan de zijkant. De achterste schakelaar wordt alleen gebruikt voor het in- en uitschakelen van de lamp, terwijl de zijschakelaar wordt gebruikt om de lamp te bedienen. De achterste schakelaar is een mechanische schakelaar, en de zijschakelaar is elektronisch.

Omdat hij elektronisch is, werkt klikken en ingedrukt houden anders. De UI is namelijk ramping (vloeien zachter en sterker zetten), en bij het ingedrukt houden kun je de felheid traploos instellen.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Ik moet hier nog even teruggaan naar het merk Maxtoch.

Op dit moment zijn er niet veel namen in de zaklamp wereld die zicht helemaal op 1 soort gebruikers stort. Maxtoch doet dat wel. Ze maken namelijk lampen die geschikt zijn voor jagers. Daarom zien ze er ook niet altijd even mooi uit.

En dat is wat je opvalt als je de lamp in handen hebt. Er wordt eigenlijk geen gebruik gemaakt van roestvrij staal, wat vaak voor accessoires (pocket clip en bezel) erg mooi is. Daarnaast wordt er ook een soort matte coating gebruikt, i.p.v. een glimmende coating, zodat de zaklamp geen onnodig licht weerkaatst.

Daardoor is het gebruik van karteling (knurling) een beetje buiten de boot gebleven.

De kleur van de kop, body en achterkap zijn hetzelfde.

Het schroefdraad is aan beide zijden van de batterijhouder geanodiseerd. Hierdoor kun je de lamp eenvoudig in lockout modus zetten (zodat er geen stroom meer door de zaklamp loopt) door de schakelaar even een halve slag te draaien.

Verder valt het op dat de bezel juist rood is, en je de mogelijkheid krijgt filters te gebruiken.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

De X PRO is gemaakt om zo ver mogelijk te kunnen schijnen. En daardoor maken ze gebruiken van een diepe en brede reflector, met een high power Luminus LED.

Wat wel opvalt zijn de gekleurde filters. Maxtoch levert gekleurde filters met veel van hun zaklampen, omdat ze voornamelijk gericht zijn op jagers. De filters veranderen de witte lichtbundel in een gele, rode of groene.

Het is belangrijk om te vermelden, dat de gekleurde filters veel licht tegenhouden, waardoor ze minder ver kunnen schijnen. Heb je maar 1 kleur nodig, dan zou ik aanbevelen een lamp te kopen met een LED van die kleur. Daarmee kun je veel verder schijnen, dan met het gebruik van een filter.

Om de filters te bevestigen schroef je de bezel los. Zodra die los is, leg je de filter in het gat, en schroef je de bezel weer terug. Ook hier is een woord van waarschuwing nodig. De schroefdraad is namelijk erg scherp, waardoor het kan zijn dat je hem misschien wel eens verkeerd vastdraait, en het schroefdraad kruislings gaat.

Probeer hem daarom zo min mogelijk te verwisselen. Een betere oplossing had waarschijnlijk geweest om een rubberen ring te gebruiken die je zo over de bezel heen schuift, zoals bijvoorbeeld Nitecore doet.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

 • Lengte: 183 mm
 • Diameter kop: 78 mm
 • Reflector: 69.8 mm
 • Batterijhouder: 25mm

Gewicht:

 • Gewicht leeg: 342 gram
 • Met 21700 batterij: 398.4 gram

Lange afstand schijnwerpers

Zie hieronder enkele bekende verschijners naast elkaar.

Van links naar rechts: Maxtoch X PRO, Noctigon K1, Nitecore P30i, Astrolux FT03, Astrolux FT02, Olight Warrior X Turbo, Weltool T11.

GEBRUIKERS INTERFACE

Maxtoch gebruikt hun eigen software/UI. De ramping (traploze instelling) gaat iets sneller dan die van de bekende Anduril UI, en blinkt bij de minimale en maximale instelling. Hierdoor weet je dat je aan het eind gekomen bent.

Ik noem de hoogste instelling hier High, omdat je met een dubbelen knop een nog hogere instelling kunt bereiken, namelijk Turbo.

De achterste schakelaar is alleen te gebruiken voor Aan en uit.

 • Low, ramping, high, Turbo
 • Achterste schakelaar half indrukken: Momentary On (tijdelijk aan)
 • Achterste schakelaar: 1 klik: aan (in laatst gebruikte instelling)
 • Zijschakelaar: werkt niet, totdat de zaklamp is ingeschakelt
 • Schakelaar ingedrukt houden: de zaklamp loopt traploos op of af
 • 1 klik: werkt alleen in Turbo (gaat dan terug naar laatst gebruikt modus)
 • Dubbele klik: Turbo
 • 3 klikken: Strobe
 • Nee
 • Ja, 3 klikken met zijschakelaar als de zaklamp is ingeschakelt
 • Nee
 • Is een klein beetje te zien als je de zaklamp heen en weer zwaait.

BATTERIJEN EN OPLADEN

Als je al genoeg 21700 batterijen hebt, hoe je die er dus niet bij te bestellen. De X PRO kan zowel met een lader alswel zonder oplader geleverd worden.

De batterij die er bij kan worden geleverd is een 21700 lithium batterij met 5000mAh capaciteit, zonder product code, er staat simpelweg gewoon het merk op en de capaciteit.

Gelukkig kun je zowel flat tops als button tops gebruiken, waardoor je eigenlijk elke 21700 bruikbaar is. Dit komt omdat aan beide zeiden (bij de driver en schakelaar) er gebruik wordt gemaakt van een veer.

Hieronder een paar foto’s van de oplader die erbij kan worden geleverd.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumen:

De amperes waren gemeten met een Fluke 77III. De batterij voor deze test is de Maxtoch 21700 5000mAh.

ModeAmpsSpecificatiesLumen @ 10minLumen @ 30secLumen @ start
Lowest0.095044.7544.75
High3.8950563759777
Turbo3.91000560771 Lumens817 Lumens

Zoals je ziet haalt hij niet de geadverteerde output, maar omdat deze is gefocust op lange afstand, is dat belangrijker. Zie hieronder voor meer informatie over de afstand dat de lamp kan schijnen.

Runtime:

Afstand:

De intensiteit is gemeten op een afstand van 20 meter, na 30 seconden.

ModeCandelaIn meters
Turbo776,000 cd1762 m
High752,0001734

Dit betekent dat de zaklamp wel geen 2000 meter kan schijnen zoals er wordt geadverteerd, maar 1762 meter is nog steeds de verst schijnende LED zaklamp met 1 batterij!

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 100mm F4, Iso 1600, 0.5 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

 • Een van de verst schijnende LED zaklampen ter wereld met 1 batterij
 • Komt met 3 gekleurde filters
 • Er zijn veel optionele accessoires te koop

NEGATIEVE PUNTEN:

 • Helaas is High en Turbo een beetje te dicht bij elkaar.
 • Traploos felheid gaat een beetje te snel
 • Haalt helaas niet de geclaimde output of afstand.

Korte samenvatting:

Het is altijd interessant als je een zaklamp kan reviewen die mogelijk de beste is in zijn klasse. Bij het openen van het pakket viel al gelijk op dat de reflector enorm groot is, waardoor de verwachting al flink verhoogd wordt. En ja, hij is de beste op dit moment in zijn klasse als het gaat om pure afstand.

Het enige jammere is dat de traploze instelling niet helemaal geleidelijk gaat, en dat hij niet zo fel en ver kan schijnen als de fabrikant deed vermoeden.

Maar nog steeds is de beste in zijn klasse met meer dan 1700 meter bereik. Een geweldig prestatie.

WAAR KUN JE DE ZAKLAMP KOPEN?

Helaas is de Maxtoch X Pro niet meer beschikbaar. Bekijk de lijst met de beste verschijners hier.

Scroll naar boven