Astrolux FT03

Reviewer: Pieter

INTRODUCTIE

De Astrolux FT03 is de nieuwste zaklamp van Astrolux, de zaklamp is een slag groter dan een Convoy C8 (ongeveer Convoy L2 formaat) en heeft een grote lens waardoor het beslist geen lamp voor kleine klusjes in en om het huis is, maar een echte ver-schijnende zaklamp is, een echte thrower dus!

Astrolux is het huismerk van Banggood, en beschikt over een hele lijn aan zaklampen, echter de lamp wordt gefabriceerd door mateminco, welke hem zelf als Mateminco MT35 mini op de markt heeft gebracht.

Hij beschikt over een elektronische schakelaar op de zijkant, waardoor hij makkelijk te bedienen is, USB charging en heeft een Luminus SST40 LED, waarover later meer. Laten we beginnen met de verpakking en de inhoud plus bijgeleverde accessoires, de eerste indruk is zeer goed, waar sommige lampen in een heel zielig wit kartonnen doosje komen is dit een aangename verrassing.
De lamp komt in een mooie stevige luxe verpakking met een mooi in zilverkleurig geprinte afbeelding van de zaklamp.

Als we de doos openen zien we dat de doos netjes is afgeschermd door wit kunststof foam, waaronder de zaklamp stevig is geplaatst in een exact passende uitsnede van wit kunststof foam. Ook zit er een zakje silicagel in voor eventuele vochtopname van condens, erg netjes. Verder zit er een kleine, maar uitgebreide handleiding bij, een draagriem en twee reserve rubber O-ringen en een kunststof 18650 naar 26650 adapter.

DE LAMP IN GEBRUIK

De lamp is geschikt voor een 26650 batterij, maar kan in combinatie met de bijgeleverde 18650 adapter dus ook met dit type batterij gebruikt worden.
Omdat ik mijn gematchte 26650 niet wil gebruiken heb ik de lamp eerst getest met een Samsung 30Q batterij.

De lamp beschikt zoals eerder gezegd over een elektronisiche zij schakelaar, welke beschikt over een dual-color LED, waardoor de schakelaar mooi groen oplicht en ook in het donker goed zichtbaar is. (Door het geringe stroomverbruik hiervan zal de accu wel heel langzaam leeglopen)

Het leuke van deze lamp is dat hij ook beschikt over USB charging, waardoor je de lamp met een telefoonlader kunt opladen. De connector is een USB-C type, dus erg bij de tijd, dus geen gedonder meer met zoeken hoe je nu het stekkertje erin moet steken.

De eerste keer dat ik de USB lader aansloot zag ik niets gebeuren, waardoor ik dacht dat de USB functie defect was, na nogmaals de handleiding te hebben gelezen las ik dat de driver de spanning van de cel controleert. Boven de 4 V zal de driver niet laden, dus na de lamp een tijdje te hebben gebruikt en later nogmaals de lader aan te sluiten begon de schakelaar keurig rood re branden wat aangeeft dat er opgeladen wordt.

Bouwkwaliteit, knurling en anodisatie

De bouwkwaliteit is dik in orde, je voelt dat de zaklamp goed in elkaar zit en dat de passing van de materialen goed op elkaar is afgestemd. Hij voelt solide en degelijk aan, zonder gekke rammeltjes.

De anodisatie ziet er goed uit en oogt professioneel, niet te glimmend en niet te mat en is volgens de specificatie type HAIII, ik zie geen reden om hieraan te twijfelen, het testen hiervan sla ik over, ik houd ervan om netjes met materiaal om te gaan ­čÖé

De knurling (ruwheid/karteling) is fijn bewerkt waardoor de grip niet overmatig is, alleen wordt dit ruimschoots gecompenseerd door alle extra groeven welke zijn aangebracht waardoor de lamp lekker veel grip geeft en erg goed in de hand ligt, Astrolux noemt dit anti slip knurling design.

Wat opvalt zijn de dubbele fosfor brons veren voor zowel de positieve als de negatieve kant, waardoor de elektrische weerstand erg laag is en waardoor de prestaties van de LED zeer goed zijn!

Het formaat ligt lekker in de hand en de schakelaar is goed bereikbaar.

SCHROEFDRAAD EN COATING

De schroefdraad ziet er netjes uit met rechthoekig schroefdraad profiel, wat de levensduur ten goede komt. Het schroefdraad komt ongesmeerd en heeft nogal een fijne spoed voor de afmeting van de lamp waardoor de kwaliteit wat onder doet ten opzichte van sommige concurrenten, bijvoorbeeld een kleinere Convoy C8 heeft een grotere spoed waardoor deze verbinding veel robuuster is.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

De lamp beschikt over een Luminus SST40 LED, welke beschikbaar is in Cool White en Neutral White, de lamp voor de review is de NW en heeft een prettige tint. De maximale output is volgens de specificaties 2400 Lumen.
De FT03 heeft een Anti Reflective gecoate glazen lens en beschikt over een lichte crenelation, dit zijn de opstaande schuine kanten op de bezel wat weer de engelse term is voor de aluminium ring welke de reflector en de lens middels een O-ring op zijn plaats houdt.

Hierdoor is goed te zien of de lamp nog aan staat als hij met het hoofd naar beneden is geplaatst. De aluminium reflector is glad en ziet er kwalitatief netjes uit, wat de throw ten goede komt!

AFMETINGEN EN GEWICHT:

 • 304 gram zelf gewogen(301 volgens Astrolux)
 • Diameter hoofd 69,5 mm zelf gemeten
 • Diameter tube 34,15 mm zelf gemeten
 • Diameter cap 34,5mm zelf gemeten
 • Lengte 170mm zelf gemeten Hij kan heel goed op zn achterkant staan, doordat de eindkap geen schakelaar bevat en 34,5 mm diameter is, waardoor je de lamp als lantaarn kan gebruiken.
astrolux-ft03-1

GEBRUIKERS INTERFACE

De Astrolux FT03 heeft een geavanceerde interface, namelijk de Narsil V1.3 Dit is een interface welke is ontworpen door TOM E, een gerespecteerd lid van de BLF community (BudgetLight Forum) met input van de BLF leden. Bij het inschakelen wordt de laagste helderheid gebruikt, de schakelaar ingedrukt houden zorgt ervoor dat er traploos wordt versteld naar een hogere helderheid. Loslaten en weer ingedrukt houden zorgt ervoor dat er traploos gedimd wordt.
Een korte klik schakelt de lamp weer uit

LOW/Moonlight mode wordt geactiveerd door, wanneer uitgeschakeld, de schakelaar voor 1 seconde ingedrukt te houden.

Dubbelklik: TURBO mode, wat zoals gezegd goed is voor 2400Lm !

Het leuke van deze opties is dat ze onafhankelijk van de laatst gebruikte mode kunnen worden gebruikt en de laatst gebruikte instelling onthouden blijft.

Batterijspanning controleren:

 • Druk drie maal op de schakelaar. de LED en de schakelaar zullen beide tegelijk oplichten van 1 tot 4x om aan te geven wat de spanning de batterij is. Na een korte pause worden op dezelfde wijze tienden weergegeven.
  (4 x knipperen, een korte pauze, daarna 1x knipperen geeft bijvoorbeeld 4,1V aan)

Lock-out:

 • druk 4x op de schakelaar, en er wordt een knipperend signaal gegeven om aan te geven dat lock out is geactiveerd, nogmaals 4x klikken deactiveert deze optie weer.

Momentary turbo;

 • druk 5x op de schakelaar, voor het deactiveren hiervan dient de eindkap even worden losgedraaid zodat de spanning even wordt uitgeschakeld.

Stroboscoop modes:

 • standaard uitgeschakeld op de FT03, maar kunnen geactiveerd worden. Eenmaal geactiveerd kun je ze gebruiken door dubbelklikken voor TURBO en daarna nogmaals te dubbelklikken.

Mode set UI

 • Indien men liever voor een meer klassieke gebruikersinterface kiest, kan er worden gekozen uit 12 mode sets, met allerlei verschillende mogelijkheden, de Narsil firmware heeft echt legio mogelijkheden!

Zijschakelaar LED

 • Je kan ook kiezen voor de funcitonaliteit van de LED in de zijschakelaar, deze kan naar voorkeur worden uitgeschakeld. Batterij niveau indicatie via de schakelaar kan worden aan of uitgezet, evenals de mogelijkheid om de LED uit te zetten tijdens gebruik, ook dit is aan of uit te zetten.

USB LADER met USB-C

Het opladen met de interne USB verbinding gaat snel, de poort kan op maximaal 2A laden, dus indien men een goede lader gebruikt kan er eenvoudig opgeladen worden zonder dat de batterij eruit gehaald hoeft te worden om via een externe lader op te laden, best handig en scheelt weer ruimte want je hoeft geen extra losse batterijlader mee. Elke nieuwe telefoon gebruikt tegenwoordig USB-C dus die is meestal wel bij de hand.
Tijdens het opladen brandt de LED op de schakelaar rood, als de batterij vol is brandt hij groen, waardoor duidelijk de status wordt weergegeven.
Plaatjes toevoegen USB meter tester

Performance

OK, tijd voor het serieuze werk, de performance!
Deze lamp laat niets aan de verbeelding over, tijdens het inschakelen van de lamp wordt het al duidelijk, dit is een hele andere klasse dan de gemiddelde lamp met een XPL-hi
De lamp heeft een mooie intense lichtstraal en schijnt zeer ver, een woning van ca 100 m verderop zet hij vol in het licht waarbij de gehele woonkamer wordt verlicht ­čśë

Plaatjes beamshots

Lux readings (afstand)

Mijn uni-t 383S @1m de Luxmeter liet het voor gezien, de meter gaf OL OverLoad.

Op 3 meter met een Samsung 18650 30Q (omdat ik momenteel geen geschikte 26650 heb), meet ik 26670 lux tijdens de start. Na ruim 30 seconden waarbij de lamp al redelijk warm begon te worden en de lamp al tikkende geluiden begon te maken door uitzetting van materiaal (wat je ook wel eens bij een stilstaande auto hoort welke net hard heeft gereden) kwam ik op ca 25560 Lux.

Dat komt neer op ca 240 kcd en 230 kcd en is voor een lamp in deze prijsklasse geweldig!

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

 • Goed formaat
 • Zeer goede throw
 • Handige verlichte zij-schakelaar
 • Zeer veel instelmogelijkheden
 • Dubbele fosfor brons veren
 • USB-C charging
 • Waar voor je geld

NEGATIEVE PUNTEN:

 • Intense hotspot waardoor de lamp minder geschikt is voor binnenshuis en close-up werk

Korte samenvatting:

De kracht van deze lamp met een grote reflector ligt in de throw en dat maakt deze lamp meer dan waar. Ook is het een fijne lamp, welke qua afmetingen zeer goed gedimensioneerd is en vormgegeven is, hij ligt lekker in de hand, de schakelaar is goed bereikbaar en bedienbaar en ook nog eens verlicht zodat hij in het donker goed is terug te vinden.
De Firmware biedt legio aan mogelijkheden, voor elke gebruiker lijkt er wel een geschikte modus aanwezig te zijn, en de ramping firmware zoals Narsil ook wel wordt genoemd is zeer intuïtief, persoonlijk vind ik het erg prettig. Ook biedt de lamp USB charging, waardoor de noodzaak om een externe lader mee te nemen ook niet aanwezig is.
Het enige nadeel wat ik kan bedenken is dat de lamp minder geschikt is voor klusjes in en om het huis door zijn intense hotspot.

WAAR KUN JE DE ASTROLUX FT03 KOPEN?

Nog steeds te koop bij de volgende winkel

Scroll naar boven