Fenix HT30R

  1. Fenix HT30R introductie
  2. De zaklamp in gebruik
  3. Bouwkwaliteit
  4. LED, Lens Bezel en Reflector
  5. Afmetingen en gewicht
  6. Gebruikersinterface
  7. Prestaties
  8. Conclusie
  9. Fenix HT30R kopen?

Fenix HT30R review introductie

Voordat je de review gaat lezen moet ik je eerst even uitleggen dat dit niet om een LED zaklamp gaat. Het gaat namelijk om een LEP zaklamp. Dit is een zaklamp die in plaats van een LED een laser heeft als lichtbron.

Fenix heeft hier al een tijdje ervaring mee, omdat ze eerder al de Fenix TK30 hadden gemaakt, die inmiddels van Class3 laser naar Class1 laser is gegaan, zodat ze ook in Nederland en andere landen gekocht mogen worden door consumenten.

Eerst was dit namelijk nog niet het geval, en kon je de Fenix LEP zaklamp alleen als professional, zoals een politie agent, de lamp kopen. Dat is verleden tijd, want ook de HT30R maakt gebruik van een LEP met Laser Class1.

In de doos zitten de volgende dingen:

  • Fenix HT30R zaklamp
  • 21700 batterij met 5000mAh
  • Holster/foedraal
  • Draagriem
  • Pocket clip
  • Reserve o-ringen
  • Handleiding

In gebruik

De Fenix HT30R is best comfortabel om te gebruiken, alhoewel hij wel een stukje langer is dan zijn voorganger, de Fenix TK30. De kop vand e zaklamp is ook een stukje gegroeid wat waarschijnlijk de grootste reden is dat de HT30R nog veel en veel beter presteert dan de TK30.

Als je alleen LED zaklampen gewend bent, zul je al snel merken dat dit geen gewone zaklamp is. Dat kun je voornamelijk zien in de lichtbundel, die heel klein is, en niet in lijn is met wat je gewend bent van LED zaklampen.

De HT30R wordt standaard geleverd met een pocketclip, zodat je hem op die manier zou kunnen dragen. In het doosje zit ook een foedraal/holster zodat je deze aan je broekriem kan bevestigen, en zo kan dragen. Voor elk wat wils dus.

Hij heeft twee schakelaars aan de achterkant, met de ene voor aan-uit en de andere voor instant-Strobe en het schakelen tussen de verschillend modi. Door deze opstelling lijkt hij erg op een tactische zaklamp, maar met de intese lichtbundel is hij meer bedoelt voor het langere werk.

Hiedoor is hij niet echt handig voor gebruik rond huis, of voor een wandeling met de hond. Ben je echter op zoek naar iets dat klein van formaat is, maar toch een kilometer ver kan schijnen, lees dan zeker verder.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Kwaliteit? Dan weet je eigenlijk wel dat je goed zit. Fenix maakt al decennia lang zaklampen voor professioneel en recreationeel gebruikt. Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik ze qua coating niet bij mijn favorieten kan tellen. Ze maken gebruik van een zwarte coating, die vaak toch een beetje goedkoop overkomt. Althans, dat is mijn persoonlijke overtuiging.

Met de bouwkwaliteit van de HT30R is helemaal niets mis. Sterker nog, de zaklamp voelt (en dat mag wel ook voor de prijs) ook echt als een stuk gereedschap waar je nog lang plezier van kan hebben.

LEP, lens, bezel en reflector

Je hebt het nu inmiddels wel door, maar de Fenix HT30R is geen doorsnee zaklamp. In plaats van een LED of meerdere LED’s gebruikt de HT30R een laser als lichtbrond. Volgens Fenix is het een “447nm Klasse 1 witte laser” om precies te zijn.

Dit betekent automatisch dat ze in Nederland ook door consumenten gekocht kunnen worden.

De lichtbundel van een LEP is eigenlijk altijd erg klein vergeleken met die van een LED zaklamp. Wil je toch een bredere lichtbundel, dan moet je echt even bij LED zaklampen kijken.

Ook de lichtbundel van de HT30R is nauw, maar zeker niet onaangenaam. Zo schijn je makkelijk een kilometer ver, en kun je (met behulp van een verrekijker) eenvoudig dingen zien lopen of opmerken op die afstand.

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

Afmeting in mm
Lengte:179 mm
Diameter kop:40mm
Diameter body:26mm

Gewicht

Gewicht
Gewicht leeg:191 gram
Gewicht met batterij:264 gram

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele ander LEP zaklampen.

Acebeam W10 Gen2, Fenix TK30, Weltool W3 Pro, Weltool W3 Pro Tac, NEXTORCH T10L, Fenix HT30R

Gebruikersinterface

De gebruikersinterface van de Fenix HT30R is best eenvoudig, wat ook het beste past bij een LEP zaklamp. Hij heeft twee knoppen aan de achterkant. De hoofdknop, die Fenix de “Tactical Switch” noemt, is een forward-clicky die je gebruikt voor aan- en uitzetten. De andere knop, die Fenix de “Functional Switch” noemt, is een kleinere e-switch die wordt gebruikt voor instant strobe, en om te schakelen tussen de verschillende modes.

Beschikbare Modes:

  • Low, high
  • Stroboscoop

Als de zaklamp is uitgeschakeld:

  • Grote schakelaar: half ingedrukt houden: Momentary
  • Grote schakelaar, klik: aan
  • Kleine knop, ingedrukt houden: momentary strobe

Als de zaklamp is ingeschakeld:

  • Grote knop: klik: schakelt uit
  • Kleine knop, ingedrukt houden: momenaty strobe
  • Kleine knop, klik: schakelt tusen high en low

Stroboscoop:

  • Ja, door de kleine schakelaar ingedrukt te houden

Mode memory (geheugen)

  • Ja, voor High en Low

Lockout modus:

  • Geen, maar de grote schakelaar is mechanisch, dus gebruikt hij geen stroom

Batterijen en opladen

De HT30R maakt gebruik van 21700 batterijen, maar je kunt ook 18650 gebruiken met de Fenix’s ALF-18 batterijadapter. De lamp ontving ik met een Fenix ARB-L21-5000 V2 5000mAh 21700 batterij. Dit is een protected, button top batterij. Voor je de zaklamp gebruikt moet je eerst nog wel even een klein stukje plastic weghalen die achter de batterij zit. Deze is gebruikt voor bescherming.

Als je een andere batterij wilt gebruiken zul je merken dat flat tops te kort zijn. Je hebt dus echt een Protected batterij nodig.

De kit bevat een USB-A naar USB-C oplaadkabel die je kunt gebruiken om de batterij op te laden in de zaklamp. Je moet even de kop losschroeven zodat je de USB poort kunt zien. Dan werkt overigens de zaklamp niet meer! Dus je moet hem eerst weer aandraaien alvorens hem te kunnen gebruiken.

Opladen duurt ongeveer 3 uur en een paar minuten.

Prestaties

De lumen metingen zijn gedaan met mijn zelfgemaakte Integrating Spheres. De ene heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp van 249 lumens, en de Extech SDL400 luxmeter gebruikt een Kenko PRO1D ND16 filter tot 80.000 lumens. Daarboven moet ik het filter vervangen door een Gobe ND32 filter. De andere integrating sphere heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp die gekalibreerd is op 261 lumens en heeft geen ND filter. Deze wordt gebruikt voornamelijk gebruikt voor de zwakkere zaklampen, want deze kan maximaal ongeveer 5000 lumens aan.

Voor de licht intensiteit/afstand (candela) metingen gebruik ik een Hagner E4-X luxmeter. Deze wordt meestal binnenshuis gebruikt tot 5 meter, en buitenshuis op 10 of 20 meter, afhankelijk van de zaklamp.

Lumenmeting:

Ik heb de meting handmatig gedaan bij inschakeling en 30 seconden.

ModeVolgens fabrikantGemeten bij aanzettenna 30 sec
Low100 lm109 lm106 lm
High500 lm490 lm474 lm

Onhou dat de lichtopbrengst niet het belangrijkste is voor LEP zaklampen. Daar gaat het meer om de afstand die de zaklamp kan schijnen ipv de total lichtopbrengst. Dit zijn 2 totaal verschillende dingen.. wat mensen vaak niet begrijpen..

Runtime:

ModeSpecified runtimeMeasured runtime (ANSI)Time till shut off
Low7 hr 15 min6 hr 53 min6 hr 53 min
High2 hr 20 min2 hr 16 min3 hr 5 min

Afstand:

Dit formaat zaklamp komt eigenlijk alleen buiten in het veld tot zijn recht. Ik heb ze ook binnenshuis gemeten op 5 meter, maar dat is niet voldoende om de afstand te berekenen. Deze heb ik gemeten op 20 meter afstand, 30 seconden na inschakeling, zoals het hoort volgens de ANSI FL1 standaard.

ModeVolgens fabrikantMijn meting:Meters
Low100,000 cd169,200 cd823
High600,000 cd700,000 cd1673 m

Zoals je ziet presteerde die van mij een stuk beter dan de fabrikant had opgegeven. Dus dat is altijd mooi om te zien. Een echte top schijnwerper.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 100mm F4, Iso 1600, 1/2 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Makkelijk in gebruik
  • Throw is beter dan de fabrikant vermeld
  • Goed prestaties
  • Geen onverwachte drop in output
  • USB-C oplaadmogelijkheid

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Kan helaas niet gebruikt worden met unprotected flat top 21700 batterijen, die zijn te kort.

Korte samenvatting:

Als je op zoek ben naar een LEP zaklamp zul je merken dat je in Nederland niet zo heel veel keuze hebt. De Fenix HT30R is gelukkig wel te verkrijgen, zonder de lamp uit China te ontvangen. Echter is het soms wel meer rendabel om hem van buiten Europa te halen, om toch iets minder te betalen.

De HT30R is echt een verrassing en verademing. Hij presteert beter (met lichtbereik) dan de fabrikant opgeeft, heeft een makkelijk te gebruiken UI. En dat komt ook door de dual-schakelaar opstelling. Aan de achterkant heb je namelijk niet 1, maar 2 knoppen. Zo heb je snel toegang tot speciale functies.

Het enige echte nadeel is dat je wel wat langere batterijen nodig hebt. Dus als je nog een extra batterij wilt gebruiken, moet je een toch wel iets langere zoeken, want flat tops passen niet allemaal even lekker.

FENIX HT30R KOPEN?

Je kunt de HT30R op meerdere plekken kopen. Denk ook aan de garantie, en het mogelijk terugsturen naar het buitenland als je hem daar koopt. Bij Nealsgadgets (China) kun je een leuke korting krijgen als je 1LumenLEP gebruikt.

Scroll naar boven