Weltool W3 PRO
Een LEP zaklamp met groot bereik
Introductie
Als je nog nooit van LEP zaklampen hebt gehoord zul je wel eens versteld kunnen staan. LEP staat voor Laser Excited Phosphor. Dit zijn dus geen LED zaklampen, maar hebben een laser ingebouwd. Dit lijkt allemaal eng en gevaarlijk, maar valt in principe wel mee.
De Weltool W3 PRO is overigens de opvolger van de Weltool W3 van 2018. De nieuwe versie heeft ongeveer een dubbele intesiteit en kan daardoor een stuk verder schijnen dan zijn voorganger.
Ook al zijn ze niet zo gevaarlijk als je zou denken, ze zijn niet geschikt voor kinderen onder 18 jaar.
In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:
- De Weltool W3 PRO
- Oplaadbare battery: 21700 UB21-50 (5000mAh)
- Reserve o-ring
- Veiligheidsdop
- Pocket clip
In gebruik
Qua gebruik is de Weltool W3 PRO niet anders dan een gewone zaklamp. De machine bewerking is ontzettend mooi (en grof) waardoor je maximale grip hebt. Sommige zaklampen zijn namelijk heel glad en dat is een beetje gevaarlijk omdat je hem makkelijker uit je hand laat glippen.
De W3 PRO heeft daar dus geen last van. De bewerking van de lamp is echt heel goed.
Aan de achterzijde van de zaklamp zit de schakelaar. Deze schakelaar is een forward clicky. Dat houd in dat de zaklamp al aan gaat voordat je de schakelaar helemaal hebt ingedrukt tot je de klik hoort.
Pas als je de klik hoort blijft hij aan, en voor dat je de klik hoort kun je de knop dus gebruiken om hem Momentary-On te gebruiken.
Omdat de schakelaar uitsteekt kun je de zaklamp niet als een kaars neerzetten. Wil je hem liever aan een draagkoord gebruiken, ook dan zul je iets moeten verzinnen, want die wordt niet meegeleverd.
Wat wel is meegeleverd is een bescherming kapje voor de voorkant van de zaklamp. Hiermee geef je de zaklamp extra bescherming. Niet alleen voor het laten vallen, maar ook tijdens het gebruik. Het heeft een kleine klep die je open kunt duwen zodat hij als gewone zaklamp gebruikt kan worden. Het probleem hiermee is echter dat je niet wat dat de zaklamp aan staat als je hem per ongeluk aanklikt. Al moet ik zeggen dat dit weinig zal gebeuren omdat de schakelaar redelijk stijf is en niet zomaar per ongeluk aangetikt kan worden.
Hou ook in de gaten dat je de kop stevig aandraait op de batterijhouder. Als je dit niet doet zul je merken dat je tijdens het openschroeven van de tailcap soms de kop losdraait. Een manier om hiervan af te komen is het stevig aandraaien van de kop, of gewoon bij de batterijhouder vasthouden als je hem openschroeft.
Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie
Als je een Weltool zaklamp hebt zal het je gelijk opvallen. De bewerking van de karteling op de zaklamp is typisch Weltool. Geen andere fabrikant bewerkt dit op zo een manier. Kijk maar naar de afbeeldingen om te zien wat ik bedoel. Door de karteling heen zie je een streep lopen die op d’n duur ophoudt. Typisch Weltool.
De bouwkwaliteit is echt heel goed. Ook is hij lekker grof bewerkt zodat je maximale grip hebt op de lamp. De tailcap is bijvoorbeeld veel breder dan de batteryhouder (body) waardoor je maximale grip hebt om hem los te schroeven.
De schroefdraad aan de achterzijde was goed ingesmeerd en ook de 2 o-ringen aan de achterzijde. Deze zullen waarschijnlijk ook de reden zijn dat je bij het opendraaien veel tegenwerking voelt. Niet vervelend, maar je draait op die manier soms wel de kop van de zaklamp los.
De coating van deze Weltool is gewoon heel erg goed. Fenix zou hier bijvoorbeeld nog iets van kunnen leren.
LENS, LEP, BEZEL EN REFLECTOR
Omdat we het niet over een LED maar over een LEP houden is dit gedeelte iets anders. Helaas kan ik geen foto’s laten zien van het LEP mechanisme want alles zit vastgelijmd. Juist om mensen zoals mij er uit te houden.
De LEP wordt beschermd door een stukje glass en natuurlijk de kap als je die wilt gebruiken.
Als je de verpakking opendoet zie je eigenlijk als eerste een Waarschuwingspapier. En dat is niet verkeerd, want ook al zijn het geen normale lasers, het is wel belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan.
Aan de binnenkant van een LEP zaklamp zit namelijk een blauwe laser die gericht is op Phosphor, deze phosphor verandert de kleur van de straal zodat hij er niet meer blauw, maar juist wit (of geel) eruit ziet.
Ik zeg geel, want alle LEP zaklampen die ik heb zijn namelijk helemaal niet zo wit als je zou verwachten misschien. Ze zijn eigenlijk allemaal gelig.
Nog wat dingen die de Weltool website vermeld. Dit is gewoon in het Engels.
- Max. output power: 250 milliwatts (0.25 watt)
- Wavelength: 400-700 nanometers (visible light)
- Min. divergence: 1 milliradian
- Output: Continuous (CW)
- Laser hazard classification: Class 3B “Warning”
AFMETINGEN EN GEWICHT:
- Lengte: 156 mm
- Diameter kop afgerond: 33 mm
- Batterijpack afgerond: 26.5 mm
Gewicht:
- Gewicht leeg: 171 gram
- Gewicht met batterij: 244.5 gram
Zie hieronder enkele bekende zaklampen naast elkaar.
Van links naar rechts: Nextorch T7L, Jetbeam M2S, Weltool W3 PRO, Fenix TK30, Jetbeam M1X, Weltool W4, Acebeam W30.
GEBRUIKERS INTERFACE
De zaklamp heeft een gebruikers interface die heel simpel is. Dit is eigenlijk ook typisch voor LEP zaklampen.
Modes:
- Low en High
- Schakelaar half indrukken: Momentary On (dus je kunt hem loslaten om geen licht meer te geven)
- Schakelaar kort half indrukken: veranderen van modus
- 1 klik: Aan, en die begint altijd in de hoogste modus.
- 1 klik: de zaklamp schakelt uit
- Voordat de batterij op is, flikkert de lamp een aantal keer. Dan weet je dat je de batterij moet vervangen.
- Heeft hij niet. Je kunt de schakelaar een stuk losschroeven.
- Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.
BATTERIJEN EN OPLADEN
Weltool verzend samen met de zaklamp een hoge kwaliteit 21700 batterij. Deze heeft een product code: UB21-50. Dit is een 5000mAh batterij met een USB-C poort.
Helaas is de batterij te lang voor 99% van alle Lithium Ion opladers op de markt, dus je moet wel een USB-lader gebruiken. Helaas laadt hij maar met ongeveer 1.3-1.5Ampere, en aangezien de batterij 5000mAh groot is, ben je wel 3 uur aan het laden.
Tijdens het laden zie je aan de positieve zijde van de batterij een rood lampje branden. Zodra de batterij vol is, verandert de kleur naar blauw.
Je kunt gelukkig wel andere batterijen gebruiken in de zaklamp, dus ook die niet “Weltool” batterijen.
Prestaties
De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.
De felheid is gemeten op 30 seconden na het aanzetten.
Mode | Ampere | Specificatie | Weltool batterij gemeten | Samsung 40t gemeten |
high | 2.87 A | 505 Lumens | 478 Lumens | 490 Lumens |
low | 0.72 A | 102 Lumens | 118 Lumens | – |
Runtime:
De runtime is gedaan met de 50cm Integrating Sphere.
En nog eens maar dan alleen voor High:
Je ziet een duidelijke zigzag in de output. Dit komt waarschijnlijk door de temperatuur sensor. De zaklamp is namelijk ongekoeld getest. Als de zaklamp in een koude omgeving zou zijn, zal het waarschijnlijk langer de hoge output vast kunnen houden.
De total runtime voor High zou ik zetten op 2 uur en 15 minuten. Daarvoor zie je al dat hij op en neer gaat, dit komt door de ‘beveiliging’ van de lage voltage, waardoor hij gaat knipperen.
Afstand:
Dit formaat zaklamp komt eigenlijk alleen buiten in het veld tot zijn recht.
- High gemeten op 20 meter: 363,600 cd ( 1206 meter)
- Low gemeten op 20 meter: 97200 cd ( 624 meter)
Je ziet dus dat hij dus maximaal 1200 meter kan schijnen. Maar vergeet niet dat je het hebt over een zaklamp die in je broekzak past. Natuurlijk zul je op 1200 meter weinig zien, omdat de standaarden die berekening gebruiken voor 0.25 lux. En dat is ontzettend weinig.
Beamshots:
Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. Camera instellingen: Canon 1000mm F4, Iso 1600, 1/2 sec, 5000K.
CONCLUSIE
POSITIEVE PUNTEN:
- Ontzettend goed gemaakt
- Heel veel grip
- Lenskap bijgeleverd voor bescherming van het glas en de kop
- Simpele gebruikersinterface
- Geen PWM
NEGATIEVE PUNTEN:
- Bij het losschroeven van de tailcap kan wel eens de kop per ongeluk losgaan, daarom kun je beter de batterijhouder vasthouden tijdens het losschroeven.
- Weinig accessoires meegeleverd
Korte samenvatting:
De Weltool W3 PRO is een echte ’thrower’. Dit zijn zaklampen die heel ver kunnen schijnen. (Zie ook de link naar de lijst). De W3 PRO is niet alleen heel goed en mooi bewerkt, hij presteert ook nog eens heel erg goed. Beter dan zijn directe concurrenten zoals de Jetbeam M2S, Fenix TK30 en Nextorch T7L.
WAAR KUN JE DE WELTOOL W3 PRO KOPEN?
Je krijgt 15% korting als je de volgende code gebruikt bij Nealsgadgets: lumenmonsters