Fenix E35 v3

De 3000 lumen EDC zaklamp

Introductie

Fenix zaklampen worden overal verkocht, en ook in Nederland zijn ze erg populair. De meeste outdoor winkels hebben wel 1 of meerdere Fenix zaklampen op voorraad.

De zaklamp die ik ga reviewen is de derde generatie E35. De eerste was ergens geproduceerd in 2012 met een paar honderd lumens, in 2016 kwam de Ultimate Edition uit met ongeveer 1000 lumens, en in 2020 kwam de derde generatie uit met 3000 lumens. Dat is best een leuke vooruitgang.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • De Fenix E35 v3 zaklamp
  • Draagriem
  • Reserve o-ring
  • Oplaadbare 21700 batterij met USB-C poort
  • USB-C laadkabeltje
  • Clip
  • Papieren zoals handleiding, brochure etc.

In gebruik

De E35 gebruikt geen achter schakelaar, maar alleen een zijschakelaar. Dit is belangrijk om te weten. Je gebruikt dus 1 schakelaar om alles te regelen, aan en uit zetten, en ook voor de gebruikersinterface.

Qua gewicht voelt hij erg fijn in de hand, maar is wel een beetje glad. De clip die er standaard aan zit, geeft wel weer een beetje extra grip. Zonder de clip zou hij nog een stukje gladder zijn en dat zou ik persoonlijk niet zo fijn vinden.

De achterkant van de zaklamp heeft geen schakelaar, maar wel een plek om je draagriem aan te bevestigen. Dezelfde randjes kun je gebruiken om hem op zijn kop te zetten. Het grappige vind ik wel dat ze ervoor gekozen hebben de inhammen waar je duim normaal gesproken op rust, te laten zitten. Je zou bijna zeggen dat er eerst een knop gezeten heeft. Hierdoor kun je hem zeker op zijn achterste zetten (tail) maar door deze inhammen staat hij ook minder stabiel.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Wie Fenix kent, weet dat het qua bouwkwaliteit meestal wel goed zit. Ik heb hier ook nooit echt problemen mee gehad, en ook de E35 v3 zit qua bouw goed in elkaar.

De zaklamp heeft eigenlijk maar 2 delen, de batterijhouder (zonder tailcap) en de kop. De batterijhouder schroef je los aan bij de kop, en niet bij de staart zoals ook vaak gebeurt. De schroefdraad waar deze 2 onderdelen aan elkaar schroeven zijn geanodizeerd waardoor je de stroomkring kan breken als je hem een kwartslag losdraait. Hiermee voorkom je dat de batterij sneller leeg kan lopen door de kleine spanning die wordt gebruikt.

Het schroefdraad, alsmede de rubberen o-ring zijn voldoende ingevet, waardoor alles lekker soepel op elkaar draait.

Een ander puntje is nog de anodisatie. Dit is ook echt een Fenix dingetje, die ervoor kiest een wat meer glimmende finish te hebben, terwijl ik persoonlijk een matte uitstraling mooier vind.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR


Ik had eigenlijk helemaal niet in de gaten welk soort LED erin zat tot ik de handleiding erbij pakte. Vaak is de kleur van het licht een reden om een zaklamp wel of niet te kopen. Helaas heeft Fenix eigenlijk nooit de keus te kiezen tussen een NW, CW of WW. (Neutraal wit, cool wit, of warm wit).

Dus ik wist eigenlijk wel dat het een cool white LED had, maar niet dat het een Luminus SST70 was. Dit is de eerste zaklamp die ik heb die deze LED heeft. Dat was op zich wel een leuke verrassing.

De LED zit niet diep in een reflector, maar achter een TIR optic. Als je de LED probeert te bekijken zie je dat deze wazig is en dat komt doordat de optic een melkglazen effect heeft. Dit maakt de lichtbundel heel erg fijn en zacht. Je ziet namelijk helemaal geen harde randen of ringen.

Als je de lichtbundel op een witte muur schijnt, zie je zeker een duidelijke hotspot, maar het verloop tussen de hotspot en de rest van de lichtbundel is heel erg zacht. Dat maakt het gebruik van deze EDC zaklamp voor buiten een prima kandidaat.

Om nog even terug te komen op de lichtbundel. Helaas staan Luminus SST LED’s bekend om de groene gloed die ze hebben in de lichtbundel. Helaas is dat ook met deze zaklamp. Toch valt het allemaal wel mee als je hem buiten gebruikt en de kleuren die je ziet niet 100% hoeven te kloppen. Wat ik wil zeggen is dat juist in de natuur al het groen een mooie kleur groen is, terwijl je huid niet helemaal goed wordt weergegeven. Als je hem wilt gebruiken om kleuren goed te kunnen onderscheiden op lage output, dan zijn SST cool white emitters niets voor jou.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

  • Lengte: 118 mm
  • Diameter kop: 26.5 mm
  • Batterijhuis: 24.8 mm

Gewicht:

  • Gewicht leeg: 68.2 gram

Hieronder zie je enkele bekende zaklampen naast elkaar.

foto 1: Lumintop EDC05, Olight Warrior Mini, Fenix E35 v3, Fenix PD36R

Foto 2: Fenix E12R, Fenix E35 v3, Fenix PD35 TAC, Fenix TK11 Tac, Fenix PD36R, Fenix TK22 v2, Fenix TK30.

GEBRUIKERS INTERFACE

Sinds er maar 1 schakelaar is, gebruik je die voor het uit- en aanzetten en ook voor het bedienen van de lamp.

Modes:

  • Eco, Low, Medium, High, Turbo
  • Strobe

Vanaf UIT:

  • 1 klik: batterij status (met kleurtjes)
  • 2 klikken: Lockout
  • Schakelaar ingedrukt houden; 0.5 seconden: de zaklamp gaat aan
  • Schakelaar ingedrukt houden; 2 seconden: Strobe

Van AAN:

  • 1 klik: je verandert van modus, van Eco naar Turbo en weer vanaf Eco
  • Dubbele klik: niets, je gaat gewoon door het menu
  • Schakelaar ingedrukt houden 0.5 seconden: de zaklamp schakelt uit
  • Schakelaar ingedrukt houden 2 seconden: Strobe

Batterij status

  • De batterij status kun je zien aan de kleur van het lampje in de schakelaar.
  • Groen: 85-100%
  • Groen knipperend: 50-85%
  • Rood: 25-50%
  • Rood knipperend: 1-25%

Stroboscoop

  • Deze heeft een Stroboscoop modus die je kunt bereiken door de schakelaar ongeveer 2 seconden ingedrukt te houden. Dit kan zowel vanaf de Uit als Aan positie.

Lock-out modus:

  • Als de zaklamp uit staat, kun je met een dubbele klik de zaklamp in lockout modus zetten. Nog een dubbele klik deactiveert de lockout modus weer.

PWM

  • Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.

BATTERIJEN EN OPLADEN

Fenix levert vaak een batterij met hun zaklampen, en de E35 v3 heeft een 5000mAh battery van het 21700 formaat. Dit betekent dus 21 mm dik en 70 mm lang. Helaas is dat niet echt het geval en is de batterij langer dan 70mm doordat er ook nog een protectie en een USB poort op zitten.

De USB-poort is een USB-C, en de meegeleverde USB-A >-USB-C kabel kun je gebruiken om hem op te laden. De batterij vermeld het volgende: ARB-L21-5000U als type, en de input van 5V/2A. Tijdens het testen kwam ik niet hoger dan 1.4A en gebruik daarom mijn Nitecore UMS2 lader op lange batterijen zoals deze, op te laden.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

.ModeSpecificatie@30 seconden@start
Fenix E35 v3Eco505454 Lm
21700 batterijLow150158158 Lm
.Med450469469 Lm
.High120012271238 Lm
.Turbo30002730 Lm3096 Lm

Zoals je kunt zien zijn de specificatie erg dicht bij mijn metingen, enkele procenten verschil. Alleen de Turbo modus is na 30 seconden ongeveer 10% lager dan wordt aangegeven, terwijl hij bij het opstarten ongeveer 3% hoger is.

Runtime:

Door het grote aantal zaklampen dat ik review, beperk ik me meestal tot runtimes die niet langer zijn dan ongeveer 15 uur of 20 uur. Vandaar dat ik alleen Turbo, High, Medium en Low heb gemeten, en niet Eco. Eco zou namelijk 50 uur duren, en ik heb mijn opstelling nodig om andere zaklampen te testen, dus helaas geen ECO runtime test.

Dit is het overzicht van de eerste 20 minuten om duidelijker weer te geven wat Turbo en High doen. Turbo begint iets hoger dan 3000 lumens en zakt geleidelijk naar ongeveer 1000 lumens. Dat houdt hij vol voor een dikke 2 uur.

Turbo en High zien er qua grafiek redelijk hetzelfde uit. High begint natuurlijk iets lager en heeft een iets langere runtime, maar ziet er qua output redelijk hetzelfde uit.

Medium heeft een runtime van ongeveer 6 uur en Low heeft een stabiele output van ongeveer 18,5 uur. Dat zijn leuke runtimes moet ik zeggen.

Afstand:

De lux heb ik gemeten met een Hagner E4-X luxmeter die gecalibreerd is op een afstand van 5 meter.

ModusSpecificatiesCandelaBereik in meters
Eco225300 cd35 m
Low625850 cd58 m
Med20252525 cd100 m
High56256500 cd161 m
Turbo (start)1440016375 cd256 m
Turbo (30s)1440014250 cd239 m

De nummers komen redelijk overeen.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Krachtig met 3000 lumen
  • Wordt geleverd met een 21700 batterij
  • Geen PWM
  • Goede kwaliteit
  • Hele nieuwe LED (SST70)

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Beetje glad in de hand
  • De gebruikersinterface: dubbele klik voor lockout en het lang indrukken voor aan, en strobe. Had liever snel toegang tot Eco en Turbo
  • Eco mode is 50 lumen en te hoog voor een EDC-zaklamp

Korte samenvatting:

De E35 is een leuke EDC zaklamp, maar heeft wel wat tekortkomingen. Je krijgt wel een leuke krachtige zaklamp met goede runtimes, hij gaat een beetje tegen de draad in. De gebruikersinterface moet je liggen omdat hij iets anders werkt dan andere zaklampen in deze categorie.

Als je het verder niet erg vindt dat de laagste modus nog 50 lumen is, dan kan het een hele fijn zaklamp zijn.

Fenix E35v3 te koop

Jet kunt de Fenix E35 v3 nog wel kopen, maar vaak niet meer voor een normale prijs.

Scroll naar boven