Weltool W5 Pro

  1. Weltool W5 Pro introductie
  2. De zaklamp in gebruik
  3. Bouwkwaliteit
  4. LED, Lens Bezel en Reflector
  5. Afmetingen en gewicht
  6. Gebruikersinterface
  7. Prestaties
  8. Conclusie
  9. Weltool W5 Pro kopen?

Weltool W5 Pro review introductie

Als je al een tijdje jezelf in de wereld LEP zaklampen leeft, herken je de naam Weltool direct. Zij waren namelijk niet alleen een van de eerste (zo niet de eerste) die ELP zaklampen produceerden, maar ook hele goede, en daardoor enorm bekende. Dan moet je denken aan de Weltool W3 Pro, Weltool W4 Pro etc. En aangezien de Weltool W4 PRO de verst schijnende LEP zaklamp is ter wereld in zijn categorie (1 21700 batterij), verwacht ik veel van deze W5 PRO.

Maar in plaats van te focussen op alleen de verst schijnende zaklamp, probeert Weltool nu iets nieuws.

Dit hebben ae al gedaan met de Weltool W3 Pro Tac, maar ze hebben zicht toegelegd om het aantal Lumens flink op te krikken, om zo een bredere lichtbundel te krijgen, met ongeveer dezelfde afstand. Want op een gegeven moment heb je misschien een lichtbundel die 4 kilometer kan schijnen, maar met een diameter van maar 2 meter… dan wordt het erg lastig om iets te zien op die afstand.

En niet idereen wil een zaklamp met zo een strakke lichtbundel.

De W5 Pro wordt geleverd in een vrij standaard verpakking, zonder vermelding van het woordje Laser. Dit ligt in lijn met de Weltool W3 Pro Tac, die dit ook niet heeft, omdat dit gevolgen heeft gehad bij de douanes in verschillende landen. Vaak weten zij niet wat wel en niet is toegestaan, en worden ze daarom in beslag genomen. Dat kan de verzender veel geld kosten, want de koper weet hier vaak niets van. Dit is trouwens wat er in de verpakking zit:

  • Weltool W5 Pro
  • 2*22430 batterijen (1900mAh)
  • USB-C oplaadkabel
  • Reserve o-ring
  • Handleiding

Opmerking: verwijder voor je eerste gebruik even de plastic dingetje bij de batterij. Dit doe je door de achterkap even los te schroeven, en het plastic dingetje te verwijderen.

In gebruik

Als je zelf de Weltool W3 of W4 hebt, zul je gauw een paar dingetjes opmerken qua design. Weltool heeft namelijk besloten om de mechanische schakelaar aan de achterkant van de W3 en W4 te vervangen door een e-switch aan de zijkant. De W5 en W5 Pro lijken daarom sterk op elkaar.

Iets wat ik niet zo prettig vond aan de originele W5 was deze nieuwe electronics schakelaar, want hij voelde een beetje ‘zacht’ aan als je hem indrukte, en helaas lijkt de W5 Pro weer dezelfde schakelaar te gebruiken.

Weltool leverde mijn W5 Pro opnieuw met 2*22500 batterijen, maar met een lagere capaciteit. Het design is nog steeds hetzelfde, maar in plaats van 2200mAh hebben ze nu 1900mAh capaciteit, en dat komt met name door de ingebouwede USB poort. Gelukkig kun je ook nog een verlengbuis gebruiken, om zo 2*21700 batterijen te gebruiken, en daarmee je runtimes te verdubbelen.

Maar ik geef eerlijk doet dat met deze extensie het er wel een beetje vreemd uitziet. Over het algemeen ben ik namelijk ook een fan van losse verlengbuisjes. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld mijn Sunwayman V10R Ti of de Lumintop Thor 2. Ik heb liever dat ze een vaste buis gebruiken voor iedere batterijtype, en niet die los in elkaar schroeven. Maar dat even terzijde.

Ook de W5 Pro heeft geen bevestigingspunt voor een draagkoord, en dat is voor sommige gebruikers best jammer. Daarnaast heeft deze ook geen statiefbevestiging, mocht je die belangrijk vinden. Maar je kunt hem natuurlijk wel in je favoriete holster dragen.

Het schroefdraad op de batterijbuizen zijn nog steeds heel erg lang, maar wel gesmeerd, en je moet m 7 volledige draaien geven om hem lost te schroeven. Das best veel moet ik zeggen. Er zijn ook 2o-ringen gebruikt om water of condens buiten te houden.

De coating van de W5 Pro ben ik dan wel weer heel tevreden mee, met een prachtige matte afwerking. Het schroefdraad aan de achterkant heeft ook een coating, dus een kwartslag losdraaien zorgt ervoor dat de batterij geen verbinding meer heeft. Handig voor extra veiligheid tijdens het dragen.

LEP, lens, bezel en reflector

Er zijn momenteel eigenlijk maar twee soorten LEP-modules: de klassieke spiegelmodule en de transparenate of lichtdoorlatende module. De W5 Pro heeft er een van deze laatste.

De originele W5 had ook een zelfde soort module, maar ziet er toch een beetje anders uit, want het gedeelte fosfor is verdubbeld qua oppervlakte. Dit zal denk ik ook de reden zijn van de verhoging van het aantal lumens etc. Want die is met de W5 Pro namelijk verdubbeld.

Omdat dit een LEP-zaklamp is, heeft hij geen reflector zoals een LED zaklamp, maar gebruikt hij in plaats daarvan een bolle lens. En om deze lens te beschermen, hebben ze besloten om een beschermende lens toe te voegen omdat deze bolle convex lens veel lastiger is te vervangen.

De bezel heeft een grijs/zilveren kleur en zou wellicht van roestvrij staal kunnen zijn, maar deze kan niet worden losgeschroefd.

Maar laten we het eens even over de lichtbundel zelf hebben, want dit is wel het belangrijkste voor een zaklamp. Deze is veel breder, inclusief spill, als je hem vergelijkt met andere LEP zaklampen, inclusief zijn voorganger. En helaas moet ik er wel bijvertellen dat deze lichtbundel erg groen overkomt. En dat kun je voornamelijk zien in de spill van het licht. Weltool had gezegd dat het groene niet in de hotspot zat… maar dan nog steeds valt die groene beam erg op. Als je hem niet naast een andere zaklamp gebruikt, kun je er wellicht wel aan wennen, afhankelijk van je gebruik.

Ik weet ook heel goed dat LEP zaklampen niet gemaakt zijn voor mensen die enorm veel waarde hechten aan de perfecte lichtbundel.

Hieronder zie je het verschil tussen de lichtbundel van de W5(links) en de W5 PRO (rechts). Je ziet het verschil heel erg goed.

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

Weltool W5 ProAfmeting in mm
Lengte:212 mm
Diameter kop:60 mm
Diameter body:32 mm

Gewicht

Weltool W5 ProGewicht
Gewicht leeg:376 g
Gewicht met batterijen:470 g

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele bekende zaklampen naast elkaar.

Groep 1, van links naar rechts: Weltool W5 Pro, Weltool W5, Weltool W4 Pro, Weltool W4, Weltool W3 Pro Tac, Weltool W3 Pro.

Groep 2, van links naar rechts: dual cell LEPs: Weltool W5 Pro, Weltool W5, Maxtoch L2K, Maxtoch L3K, Maxtoch LA60, Maxtoch L2Kd

Gebruikersinterface

De W5 Pro gebruikt een andere UI dan de originele W5. Kun kun je hem ingeschakelen door 1 klik, in plaats van de knop ingedrukt te houden. En om hem uit te zetten kun je gewoon 1 keer klikken inplaats van ingedrukt houden.

Beschikbare Modes:

  • Low, High

Als de zaklamp is uitgeschakeld:

  • Schakelaar ingedrukt houden: niks
  • 1 klik: High (altijd)
  • Dubbele klik: niks
  • 3 klikken: niks
  • 4 klikken: lockout mode (vergrendeling)

Als de zaklamp is ingeschakeld:

  • Schakelaar ingedrukt houden: de zaklamp schakelt de sterkte tussen laag naar hoog
  • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
  • Dubbele klik: niets
  • 3 klikken: niets
  • 4 klikken: niets

Stroboscoop:

  • Niet aanwezig

Mode memory (geheugen)

  • Nee, begint altijd in High (perfect dus)

PWM

  • Niet te zien

Lockout modus:

  • Ja, activeer met 4 snelle klikken als hij uit staat

Conclusie Gebruikersinterface:

  • Dit is een makkelijke UI, maar misschien zou ik nog 1 klein dingetje toevoegen om hem helemaal perfect te maken. Ingedrukt houden voor Low, en een normale klik voor High als hij uitstaat. Zo heb je altijd direct toegang tot je favoriete modus.

Batterijen en opladen

De Weltool W5 pro gebruikt 2 batterijen, en mijne bevatte 2* INR22430 batterijen met een capaciteit van 1900mAh per stuk. Dit is een nogal ongebruikelijk formaat, en volgens de verpakking hebben ze een capaciteit van 1900mAh, en worden ze aangeduid als Weltool UB22-19. Volgens de website kun je ook 2*22500 batterijen gebruiken. (In principe even groot, maar zonder USB-C oplaadpoorten).

Je kunt bij het bestellen kiezen tussen deze 2 soorten batterijen. Wil je meer capaciteit, kies de 22500, en wil je met USB poort, kies dan de 22430.

Ik heb de mijne getest en het duurde 1uur 32minuten om de batterijen op te laden. Tijdens het laden was de hoogste laadstroom die ik zag 1,35A, en de eindspanning was tussen 4,18 en 4,19V.

Als je geen 22500 of 22430 hebt, kun je nog steeds 2* 21700 batterijen gebruiken met de optionele verlengstuk. En natuurlijk moet je niet vergeten dat je Button tops nodig hebt, anders kunnen de batterijen niet contact maken met elkaar. Ook is het belangrijk dat je geen unprotected button tops gebruikt, want dan zijn ze te kort. Je hebt langere 21700 batterijen nodig, met button tops.

Weltool W5 Pro Prestaties

De lumen metingen zijn gedaan met mijn zelfgemaakte Integrating Spheres. De ene heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp van 249 lumens, en de Extech SDL400 luxmeter gebruikt een Kenko PRO1D ND16 filter tot 80.000 lumens. Daarboven moet ik het filter vervangen door een Gobe ND32 filter. De andere integrating sphere heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp die gekalibreerd is op 261 lumens en heeft geen ND filter. Deze wordt gebruikt voornamelijk gebruikt voor de zwakkere zaklampen, want deze kan maximaal ongeveer 5000 lumens aan.

Voor de licht intensiteit/afstand (candela) metingen gebruik ik een Hagner E4-X luxmeter. Deze wordt meestal binnenshuis gebruikt tot 5 meter, en buitenshuis op 10 of 20 meter, afhankelijk van de zaklamp.

Lumenmeting:

Ik heb de meting handmatig gedaan bij inschakeling en 30 seconden. De 10 minuten meting komt van de runtime data die ik heb gebruikt om onderstaande grafieken te maken.

2*22430 batterijen:

ModeFabrikantMijn meting start:30 sec.10 min.
Low280 lm289 lm284 lm272 lm
High990 lm1050 lm981 lm671 lm

Ik heb hem ook getest met 2*21700 batterijen, inclusief het verlengstuk. Deze batterijen zijn niet nieuw en waarschijnlijk meer dan 20 cycli gebruikt. Maar het geeft in ieder geval een goede indicatie van hoe de W5 Pro presteert met gebruikte 21700 batterijen.

Uit testen weet ik dat de zaklampen van Weltool het uiterste vergen van batterijen. Daarom kan het zijn dat jouw meting met gebruikte batterijen iets lager zijn. zaklampen houden van nieuwe en verse cellen die de hoogste output en maximale prestaties kunnen leveren. Dus ook na langer gebruik zie je de lichtopbrengst bij inschakeling langzaam afnemen.

ModeFabrikantLumens start30 sec.10 min.
Low280 lm285 lm281 lm271 lm
High990 lm1037 lm968 lm667 lm

Runtime:

Let op dat Weltool voor de runtimes de 22500 batterijen heeft gebruikt, en ik de 22430 batterijen. Vandaar dat ze iets korter kunnen zijn.

ModeFabrikantGemeten runtime (ANSI FL1)Tot uitschakeling
Low 2*224303uur 40min3uur 30min3uur 30min
High 2*224301uur 47min1uur 19min1uur 19min
Low 2*217008uur 8uur 24min8uur 24min
High 2/217003uur 12min3uur 22min3uur 22min

Hieronder de normale runtimes, maar ook de runtimes vergeleken met zijn voorganger.

Afstand:

Dit formaat zaklamp komt eigenlijk alleen buiten in het veld tot zijn recht. Ik heb ze ook binnenshuis gemeten op 5 meter, maar dat is niet voldoende om de afstand te berekenen.

Het is interessant om te zien dat de W5 Pro binnenshuis op 5 meter iets lager meet dan buitenshuis op 20 meter, terwijl het tegenovergestelde het geval was bij het meten van andere LEP zaklampen. De omgevingstemperatuur kan ook hier meespelen.

Hier zijn de 20 meter metingen.

ModeFabrikantGemetenMeters
Low640,000 cd704,000 cd1678 m
High2,020,000 cd2,284,000 cd3023 m

Zoals je ziet presteert hij beter dan is opgegeven.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 100mm F4, Iso 1600, 1/2 sec, 5000K.

Afstand tot de toren is 450 meter.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Uitstekende bouwkwaliteit
  • Bijna 1000 lumens
  • Presteert beter dan opgave
  • De lengte van deze lamp is vergelijkbaar met die van een 1*21700
  • Extra verlengstuk beschikbaar voor 2*21700 om de runtimes te verdubbelen.

NEGATIEVE PUNTEN:

  • De schakelaar voelt een beetje zacht aan
  • Ongebruikelijke batterijkeuze (2*22430) hoewel ze de zaklamp lekker kort houden
  • De lichtbundel is groenig

Korte samenvatting:

Weltool heeft met de W5 Pro een waardige opvolger gebouwd voor de W5. De sterkte is bijna verdubbeld, maar nog steeds met een goed bereik. Hij raakt even de 1000 lumen aan bijn inschakeling, en dat is echt goed voor een LEP.

Qua bouwkwaliteit is deze zeker op hetzelfde niveau als de W4, W4 Pro, enz. En dat mag ook genoemd worden.

Als je op zoek bent naar iets unieks, en je niet teveel waarde hecht aan de kleur van de lichtbundel, dan kun je de Weltool W5 Pro zeker overwegen.

WELTOOL W5 PRO KOPEN?

Kortingscode: 1LumenLEP bij Nealsgadgets voor meer dan 25% korting

Scroll naar boven