Olight Seeker 4 Pro

  1. Olight Seeker 4 Pro introductie
  2. De zaklamp in gebruik
  3. Bouwkwaliteit
  4. LED, Lens Bezel en Reflector
  5. Afmetingen en gewicht
  6. Gebruikersinterface
  7. Prestaties
  8. Conclusie
  9. Olight Seeker 4 Pro kopen?

Olight Seeker 4 Pro review introductie

Ik was best enthousiast toen ik over de Seeker 4 PRO hoorde, omdat zijn voorgange de beste van zijn klas was. En dan heb ik het met name om de hoeveelheid licht die hij kon opbrengen tijdens zijn runtime. Voor veel zaklampen is alleen de eerste paar seconden belangrijk, en promoten de fabrikanten deze maximale lichtopbrengst. Maar het is veel knapper om een hoge lichtopbrengst vast te houden voor langer tijd. En daar is waar de Seeker 3 PRO als 1 van de best in was.

Daarom was ik heel erg benieuwd wat deze opvolger allemaal had te brengen, want het is inmiddels alweer 2 jaar later sinds de Seeker 3 Pro het licht zag.

In tegenstelling tot sommige merken die nieuwere versies van zaklampen maken zonder echte veranderingen . Olight vernieuwt altijd wel wat dingen bij een nieuwe editie. En dus heeft de Seeker 4 Pro een aantal nieuwe functies, maar er zijn ook een aantal functies verwijderd. En 1 daarvan is misschien wel een interesante.

Dus laten we eens kijken welke dat zijn en of hij de Seeker 3 Pro verslaat… en zo ja… …. dan mogen we blij zijn.

Oh… en vergeet niet de plastic bescherming bij de batterij te verwijderen voordat je hem gaat gebruiken.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • Olight Seeker 4 PRO
  • Olight 21700 batterij (5000mAh)
  • USB-C laadkabel (ja, dat lees je goed)
  • Holster met ingebouwde oplader, en met USB-C port
  • Handleiding

In gebruik

Als je van zaklampen houdt, weet je dat alle felle zaklampen heet kunnen worden. En je weet ook dat ze daarom soms lastig vast te houden zijn, wanneer de bbq-temperaturen bereikt.

En daarin heeft Olight wel een beetje een unikum. Ook al klinkt het als iets heel simpels, de rubberen laag als handvat helpt enorm. Dit is overigens niet de eerste keer dat ze zo een laagje hebben toegevoegd, want ze is ook al te vinden bij de Seeker 3 Pro, Mauader 2, en de Marauder Mini. En dit helpt echt om de temperaturen voor je handen onder controle te houden.

Als je hem normaal onderhands vasthoudt, rust je duim automatisch in de buurt van de schakelaar, dus je hoeft niet veel rare posities te maken met je vingers om de lamp te gebruiken. Alles werkt met 1 hand.

De schakelaar is wel een beetje gekopieerd, maar is ook een heel stuk verbetered. Daar ben ik enorm blij mee. Standaard is de schakelaar gelockt (uitgeschakeld/geblokkeerd). Nou… niet helemaal moet ik zeggen, want dat ga ik zo uitleggen.

Om de zaklamp te ontgrendelen, moet je de schakelaar 90 graden ronddraaien. En als hij eenmaal ontgrendeld is, kun je hem simpelweg met een druk op de knop aanzetten (in de laatst gebruikte modus).

Houdt je de schakelaar ingedrukt, zal hij langzaam van lage naar hoge output gaan, maar je kan dan ook de draaiknop gebruiken om de lichtopbrengst in hele kleine stapjes te verhogen/verlagen. Dit wordt in het Engels stepless dimming genoemd. Met de klok meedraaien is verhogen, en tegen de klok in, verlagen. De schakelaar is sterk verbeterd en zelfs snellere draaibewegingen worden geregistreerd. Dit was een probleem met de 3 PRO en de Marauder 2 bijvoorbeeld, waarbij een snelle draai niets deed. Ik hoop daarom dat deze nieuwe schakelaar ook snel naar andere modellen wordt gekopieerd!

Er is echter nog iets nieuws aan de Seeker 4 Pro en dat is directe toegang tot de Moon-modus vanuit de Lockout out-status. Dit is nieuw, en niet beschikbaar bij zijn voorganger.

Wat verder opvalt is het missen van een draagkoojhrd in de doos. En dat niet alleen, er is ook geen bevestiging mogelijk van een draagkoordje. In plaats daarvan heeft Olight is er een plastic holster meegeleverd met een ingebouwde oplaadadapter. Aan de buitenkant van de oplaadadapter kun je een USB-C kabel bevestigen, zodat je hem onderweg kunt opladen.

Het is ook interessant om te weten dat de plastic holster 2 unieke functies nog heeft. Als je de zaklamp uit het holster haalt, wordt de zaklamp automatisch ontgrendeld, en hoef je niet eerst de draaiknop om te draaien! En daarnaast, als je de zaklamp weer in het holster doet, wordt de modus automatisch verlaagd, om niet je broek te verbranden.

Hieronder even de verschillen tussen de Seeker 3 Pro, en Seeker 4 Pro

  • De Seeker 4 Pro heeft directe toegang tot de moonmodus, zelfs in vergrendelde toestand
  • De Seeker 4 Pro heeft een verbeterde (en grotere) schakelaar
  • De Seeker 4 Pro laadt de batterij op een normale manier, met de positieve pool naar de kop toe, terwijl dit bij de 3 Pro omgekeerd was.
  • De Seeker 4 Pro heeft geen proximity sensor (afstandssensor)
  • De Seeker 4 Pro heeft een vernieuwed dubbele oplaadmogelijkheid, zodat hij gebruikt kan worden met het nieuw ontworpen oplaadholster maar ook met de oude MCC3 kabels.
  • De Seeker 4 Pro heeft GEEN koordbevestiging, in tegenstelling tot de Seeker 3 Pro

Dat gezegd hebbende, ben ik toch wel een beetje verbaasd over de veranderingen in de vergrendeling en het verwijderen van de sensor. Ik dacht namelijk dat ze deze wel moesten gebruiken om veiligheid. De 4 Pro kan nu dus worden ingeschakeld in Moon modus door de knop lang in te drukken als hij in lockout zit. Veel mensen zullen dit enorm waarderen, maar ik denk dat het ook weer tot problemen kan leiden.. anyway, we zullen wel zien hoe dat gaat.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Op dit moment is de Seeker 4 Pro verkrijgbaar in 3 varianten: Midnight Blue, Matzwart en Oranje. Maar ik denk dat ze binnnenkort ook met andere kleuren komen, en misschien zelfs met een limited edition.

Het is een echte Olight met degelijke bouwkwaliteit, net als andere Olight zaklampen in deze categorie. De Seeker 4 Pro is overigens niet echt ‘goedkoop’, maar dat is ook een beetje onmogelijk met deze functies, bouwkwaliteit, R&D en garantie.

Want als het om garantie gaat, Olight geeft tegenwoordig Liftime warranty. En daarnaast zijn ze in het buitenland (ik weet niet precies hoe het in de benelux is) bekend om hun goede klantenservice.

LED, lens, bezel en reflector

Olight is een van de bedrijven die niet graag het exacte type van hun LED vermelden. Als je gewoon een goede zaklamp van hoge kwaliteit wilt, denk je hier waarschijnlijk niet eens over na. Maar voor heel wat mensen die zich met zaklampen bezighouden, is het type LED een van de redenen waarom ze wel of geen zaklamp kopen.

Sinds een paar jaar geeft Olight ook de mogelijkheid om te kiezen tussen bijvoorbeeld koud wit licht, en neutral wit licht. De Seeker 4 Pro is ook beschikbaar in CW (5700-7000K) en NW: (4000-5000K).

De Pro 4 maakt gebruik van 4 LED’s achter/in een hybride TIR, welke lijken op een mix van TIR en reflector. En er is nog iets unieks aan dit… wat ik denk dat het is, en dat is wat ze erover zeggen: Eerste laser microperforatie in de zaklampindustrie. Dit betekent eigenlijk dat het plastic microgaatjes bevat, die de lichtopbrengst met nog een paar procent verhoogt.

Best uniek!

De lichtbundel heeft een duidelijke hotspot in het midden, en een redelijk vloeiende overgan naar spill.

De versie die ik review is de Cool White versie, met een CCT tussen 5700K en 7000K. Om de lichtbundel te meten, maak ik gebruik van een Sekonic Spectromater C-800. En dit zijn de waardes dit ik heb gevonden, gemeten van 5 meter afstand.

  • CCT: 6989K
  • (CRI) Ra: 72.7
  • duv: -0,0003

Dit betekent dat de CRI standaard (laag) is en dat de lichtbundel ook vrij koud is.

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

Afmeting in mm
Lengte:133 mm
Diameter kop:35 mm
Diameter body:30 mm

Gewicht

Gewicht
Gewicht leeg:135 gram
Gewicht met batterij:207 gram

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele bekende EDC zaklampen naast elkaar.

Groep 1, Olight Seeker 4 Pro vs Olight Seeker 3 Pro

Groep 2, Olight zaklampen: Olight S2R baton II, Olight Warrior Mini 3, Olight Seeker 4 mini, Olight Seeker 3 Pro, Olight Seeker 4 Pro, Olight Marauder MiniOlight Marauder 2.

Groep 3: Wurkkos TS21, Olight Seeker 4 Pro, Acebeam E70 Mini, Emisar D1 (v2).

Gebruikersinterface

Voordat je de zaklamp kunt gebruiken, moet je de schakelaar minimaal 90 graden ronddraaien. Dit is een lock-out (veiligheids)functie die automtisch wordt ingeschakeld bij 30 seconden na het uitschakelen van de zaklamp.

Er is echter nog een andere manier om de Seeker 4 Pro te ontgrendelen en dat is door de schakelaar enkele seconden lang ingedrukt te houden om Moon mdoe te activeren. Dan is hij ook automatisch ontgrendeld.

Om de helderheid te veranderen, draai je aan de knop met de klok mee voor meer output in kleinere stapjes, en tegen de klok voor minder licht, in kleine stapjes. Als je de knop ingedrukt houdt, verandert hij van Low naar High, in grotere stappen.

Beschikbare Modes:

  • Low, medium, high, turbo (en alles wat daartussen zit, als je de draaiknop gebruikt)
  • Stroboscoop

Als de zaklamp is uitgeschakeld (en ontgrendeld):

  • Schakelaar ingedrukt houden: Moon mode
  • 1 klik: laatst gebruikte setting
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: Stroboscoop

Als de zaklamp is ingeschakeld:

  • Schakelaar ingedrukt houden: de zaklamp schakelt de sterkte van laat naar hoog
  • Schakelaar draaien: van laag naar hoog, en van hoog naar laag in hele kleine stapjes
  • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: Stroboscoop

Stroboscoop:

  • 3 klikken van uit en aan

Mode memory (geheugen)

  • Ja, de laatste modus wordt onthouden

PWM

  • Niet zichtbaar

Lockout modus:

  • Automatisch ingeschakeld, 30 seconden na uitschakeling

Olight Seeker 4 Sleep Timer

  • Er is een slaaptimer beschikbaar met een timer van 3 minuten en een timer van 9 minuten.
  • Om de slaaptimer te activeren, doe je het volgende: 2 klikken, en bij de tweede klik moet je de schakelaar ingedrukt houden. Dus het gaat zo, klik, klik&vasthouden.
  • Het is niet 2 keer klikken en dan klikken en vasthouden, maar bij de tweede klik blijf je de schakelaar een paar seconden indrukken. Het lampje zal kort 1 of 2 keer knipperen. Als je het één keer ziet knipperen, is de timer van 3 minuten geactiveerd. Als het 2 keer knippert, is de 9-minuten timer geactiveerd. Herhaal dit om te wisselen tussen de korte en lange timer.

Conclusie Gebruikersinterface:

  • Ik ben best wel blij met deze functionaliteit. De draaiknop is enorm verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. En de rest van de UI is gewoon lekker duidelijk zonder te veel poespas.

Batterijen en opladen

Let op: voor het eerste gebruik moet je even een stukje plastic verwijderen bij de batterij.

De batterij wordt deze keer wel gewoon in de zaklamp gedaan met de Plus naar de kop, en de Min naar de achterkant. Dit was namelijk precies omgekeerd bij de Seeker 3 pro.

Voor de meeste Olights gebruiken ze hun eigen MCC oplaadsysteem. Dit is gewoon een magnetische lader, die gebruik maakt van een USB kabel. Het is dus uniek, en je moet dus wel zo een kabel in de buurt hebben liggen. Daarnaast kun je de custom Olight batterij niet vervangen met een normale batterij, behalve dan bij de Perun 2 Mini. Ook de Seeker 4 Pro werkt niet met andere batterijen.

De meegeleverde 21700 batterij is een Olight ORB-217C50, Lithium-Ion batterij met 5000mAh. Bij aankomst zag ik dat hij 3,8V was, wat een goede voltage is voor langdurige opslag, en voor het versturen. Trouwens, de meeste mensen denken dat je deze soort batterijen niet kunt opladen met een normale lader, maar dat klopt niet helemaal. Dat kan namelijk wel, zolang de pluspool maar contact kan maken met de lader. Als je oplader geen nippel op de positieve pool heeft, kun je een magneetje gebruiken. Maar wees gewaarschuwd, losse magneten kunnen problemen veroorzaken!

Deze keer heeft Olight gekozen voor een nieuw ontworpen oplaadsysteem. Dit is nog steeds magnetisch laden, maar is hier ingebouwd in de plastic holster! Bovendien is de afstand tussen de positieve en negatieve oplaadpads vergroot. Deze verandering zorgt ervoor dat de oudere Seeker 3 Pro niet kan worden opgeladen in deze nieuwe stijl holster. De totale oplaadtijd was precies 3 uur en 00 minuten. De maximale laadstroom op mijn USB-lader was ongeveer 1,8 A.

En om de plastic holster te verbinden, kun je een gewone USB-C kabel gebruiken!

Prestaties

De lumen metingen zijn gedaan met mijn zelfgemaakte Integrating Spheres. De ene heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp van 249 lumens, en de Extech SDL400 luxmeter gebruikt een Kenko PRO1D ND16 filter tot 80.000 lumens. Daarboven moet ik het filter vervangen door een Gobe ND32 filter. De andere integrating sphere heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp die gekalibreerd is op 261 lumens en heeft geen ND filter. Deze wordt gebruikt voornamelijk gebruikt voor de zwakkere zaklampen, want deze kan maximaal ongeveer 5000 lumens aan.

Voor de licht intensiteit/afstand (candela) metingen gebruik ik een Hagner E4-X luxmeter. Deze wordt meestal binnenshuis gebruikt tot 5 meter, en buitenshuis op 10 of 20 meter, afhankelijk van de zaklamp.

Lumenmeting:

Ik heb de meting handmatig gedaan bij inschakeling (start) en 30 seconden. De 10 minuten meting komt van de runtime data die ik heb gebruikt om onderstaande grafieken te maken.

ModeFabrikantStart30 sec10 minuten
Moon5 lm6 lm6 lm
Low50 lm45 lm44 lm
Med300 lm274 lm273 lm272 lm
High1200 lm1094 lm1090 lm1079 lm
Turbo4600 lm4210 lm4088 lm1071 lm
Turbo at 3.77V2797 lm2762 lm

Het verbaast me wel een beetje dat mijn metingen niet echt in de buurt zitten van wat Olight heeft opgegeven. Meestal komen ze aardig in de buurt, maar dit keer niet.

Toch is het nog best indrukwekkend dat hij 2800 lumen kan produceren bij inschakeling, als de batterij nog maar 3.77V is.

Runtime:

Hier zijn de runtimes

ModeVolgens fabrikantRuntime (ANSI FL1)Complete uitschakeling
Moon15 dagen
Low60 uur
Med11uur11uur 06min11uur 06min
High3uur (135min-35min-10min)2uur 56min2uur 56min
Turbo*2uur 39min(2.5min-122min-35min)2uur 44min2uur 52min

De batterij was tussen de 2.88V en 2.89V na elke runtime test.

Afstand:

Ik heb deze voor LEDs binnenshuis gemeten op 5 meter.

Seeker 4 ProSpecifiedGemetenin meters
Moon0 cd0 m
Low150 cd24 m
Med1,050 cd65 m
High4,300 cd131 m
Turbo16,895 cd16,850 cd260 m

Moon mode was te zwak om te weten.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Auto lockout (kan ook negatief zijn)
  • Heel erg fel
  • Compleet pakket, met batterij, holster en laadkabel
  • Draaiknop voor stapsgewijs aanpassen licht
  • Proximity sensor is er niet meer
  • Snel toegang tot Moon, Turbo en Strobe
  • Hoge kwaliteit
  • Rubberen handvat om je hand te beschermen

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Auto lockout (kan ook positief zijn)
  • Helaas niet zo fel als fabrikant zegt
  • Moet officieel geladen worden in de foedraal/holster
  • Rubberen handvat wordt wel snel vies

Korte samenvatting:

Dit was weer eens een leuk zaklamp om te reviewen. Aangezien ik de Seeker 3 Pro al had, hoopte ik op een mooie upgrade met een hogere continue output. Maar helaas, dat was niet helemaal zo, maar de prestaties liggen zo dicht bij elkaar dat er niet echt een overduidelijke winnar aan te wijzen valt.

De Seeker 4 Pro heeft nog steeds een van de hoogste continue output van alle EDC-zaklampen.

Houd er ook rekening mee dat ik mijn kalibratie lamp opnieuw heb laten kalibreren, nadat ik de Seeker 3 Pro had beoordeeld. Dus wellicht zijn de verschillen nog kleiner.

Dat gezegd hebbende, de Seeker 4 Pro heeft geen nabijheidssensor/proximitie sensor meer en ook geen draagkoord bevestiging. Er zijn nog wel een paar andere wijzigingen die ik heb genoemd in de review, waaronder: grotere en betere draaischakelaar, geen nabijheidssensor, lang indrukken om te ontgrendelen en de batterij gaat er op de ‘normale’ manier in.

Al met al is de Seeker 4 Pro zeker een van de beste zaklampen in zijn categorie.

OLIGHT SEEKER 4 PRO KOPEN?

Koop hem bij 1 van de volgende winkels

Scroll naar boven