Olight Marauder 2

De 14.000 lumen lumenmonster

Introductie

Eerst even een korte introductie tot de Olight Marauder 2.

Een paar jaar geleden bracht Olight de Olight X7R Marauder uit. Een sterke zaklamp met een maximale output van 12000 lumen. Voor veel mensen ging er toen een nieuwe wereld open. De wereld van de lumen monsters. Nu, enkele jaren later heeft Olight de X7R een update gegeven, en wordt nu de Olight Marauder 2 genoemd.

Dit is mijn eerste Olight zaklamp die meer dan 10.000 lumens kan behalen. De andere Olights die ik heb waren al fantastisch qua techniek, afwerking en prestaties, dus ik ben erg benieuwd wat Olight hiermee te bieden heeft.

Net zoals de rest van alle zaklampen van Olight, kwam ook deze zaklamp in een mooie stevige doos die speciaal voor de zaklamp ontworpen was. In de doos zaten de volgende dingen:

  • De Olight Marauder 2 zaklamp
  • Usb-c naar usb-c kabel
  • USB-C lader
  • Draagkoord
  • Handleiding

In gebruik


In het Engels praten we over Soup Can flashlights of Soda Can flashlights als we het hebben over die formaat zaklamp. Het is ongeveer ter grootte van een soepblik of cola blikje.

De Marauder 2 is een zaklamp die dus lekker compact is maar tegelijk wel ontzettend fel. Doordat hij zo dik is, heb je wel wat grotere handen nodig om hem comfortabel te dragen. Mocht dat na een tijdje wat lastig worden kun je altijd nog het draagkoord gebruiken. Om hem toch nog comfortabel vast te houden hebben ze rubber rondom de body van de zaklamp gedaan. Hierdoor glipt hij dus niet zomaar uit je handen.

Qua gebruik moest ik echt weer de handleiding induiken. Aan de zijkant van de zaklamp zit namelijk een draaiknop die je ook in kan drukken. Na wat gespeel was het nog steeds niet duidelijk hoe het werkte, waardoor ik de handleiding er dus echt bij moest pakken. Daaruit blijkt dat je eerst de draaiknop minimaal 90 graden moet draaien, en dat hij dan gebruikt kan worden. Na 20 seconden schiet hij dus automatisch in het slot, zodat je weer eerst de draaiknop 90 graden moet draaien alvorens je de zaklamp weer kunt gebruiken. Ik denk wel dat dit een goede beveiliging is.

Vaak doe je hem toch in je tas of zak, en dan kun je hem per ongeluk activeren. Ook al gebeurt dat, Olight heeft daar ook iets op bedacht. En daar kom ik straks nog even op terug.

Onder de draaiknop bevindt zich ook nog een schakelaar om te schakelen tussen Flood en Throw. Dus een brede lichtbundel vs een strakke, dunne lichtbundel die ver kan schijnen. Dat noemen we throw, de brede Flood. Even onthouden!

Je kan de zaklamp ook gerust op zijn achterste laten staan (tail standing) en blijft dan lekker stevig staan, zonder problemen. Trouwens, er zit ook een ingebouwde draagkoord bevestigingspunt, die je even uit de body moet trekken, want die wordt met een veertje tegengehouden, dus dan zou je de lamp nog aan een draagkoord kunnen gebruiken.

Aan beide zijden van de draaiknop zitten nog ledjes. Die geven aan in welke stand L1-L7 hij staat, en de rechtse lampjes laten zien hoeveel batterij hij nog heeft. Handig dus!

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Vergeet niet dat een zaklamp van dit formaat en deze functionaliteiten geen dingetje is van 1 dag ontwerpen. Je wilt niet weten hoeveel techniek, uitvinding en design in is gestoken.

Dat kon je al zien bij de verpakking, maar de zaklamp zelf is ook echt heel interessant ge-designd. Elk onderdeel van de zaklamp heeft een eigen uitstraling. Niets is zelfs overgenomen van zijn voorganger, de X7R Marauder, behalve misschien de uittrekbare bevestiging voor je draagkoord.

Ik wilde wat zeggen over schroefdraad, maar dat heeft geen zin. Je kunt hem namelijk niet uit elkaar schroeven. Ik kreeg wel de bezel eraf, maar daar bleef het bij. Dan moet je toch met schroevendraaiers gaan werken, en dingen heel warm maken. De TIR optics kon ik helaas niet verwijderen trouwens.

De achterkant heeft nog wel hetzelfde design met een USB-C poort in het midden.

Dit is trouwens een limited edition zaklamp, met de kleur blauw. De werking van de ‘normale Olight Marauder 2’ is gewoon hetzelfde, alleen de kleur is anders.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

Hier moeten we wel even bij stilstaan. Eigenlijk heeft hij 2 ‘soorten leds’, namelijk ledjes voor flood en 1 led voor Throw. De middelste LED is een Osram W2 LED die ontzettend ver kan schijnen, maar niet tegelijk met de andere LEDs. Je kunt met de schakelaar maar 1 ‘soort’ LED activeren. Het is: of throw, of flood. Dus niet allebei.

De buitenste rij met LEDs zijn onbekend voor mij. Ik weet niet wat voor soort LEDs dat zijn.

Wat ik bijn vergeet te melden is dat de TIR optics die in 1 geheel is gemaakt heeft in het midden een soort convex vorm. Dit lijkt dus op een vergrootglas. Hiermee wordt de lichtbundel geconcentreerd om het maximale bereik te halen. En dat haalt hij ook, zal ik later laten zien.

AFMETINGEN EN GEWICHT:


  • Lengte: 140 mm
  • Diameter kop: 75 mm
  • Batterijpack: 52,5 mm

Gewicht:

  • Gewicht: 754 gram

Sterke zaklampen vergeleken

Hieronder staan enkele felle zaklampen naast elkaar.

Van links naar rechts: Acebeam X80-GT, Lumintop GT3, BLF Q8, Olight Marauder 2, Acebeam X45 II.

GEBRUIKERS INTERFACE

Alhoewel de zaklamp 2 schakelaars heeft, werkt hij eigenlijk hetzelfde in beide standen. Ik heb het over de spotlight vs brede straal stand. Deze hebben allebei 7 modi, beginnend bij L1, helemaal tot L7.

Om de zaklamp te geb

Modes:

  • L1-L7

Om de zaklamp te gebruiken moet je hem eerst altijd uit de Lock-out modus halen. Daar schiet hij standaard in, 30 seconden nadat de zaklamp voor het laatst is gebruikt. Dit doe je door de draaiknop minimaal 90 graden te draaien. Daardoor komt hij uit het slot, en kun je hem gebruiken op de volgende manieren.

  • Schakelaar ingedrukt houden: L1 (Low)
  • 1 klik: laatst gebruikte setting
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: Stroboscoop
  • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
  • Dubbele klik: Turbo (nog een dubbele klik brengt je terug naar L4, ook al zat je eerst in L1-L3)
  • 3 klikken: Strobe

Geheugen

  • Ja, dat doet hij, behalve voor L7. Maar L5-L6 wordt maar voor 10 minuten onthouden. Na 10 minuten gaan L5 en L6 terug naar L4.
  • Een rood lampje gaat branden als de batterij bijna leeg raakt
  • Zowel vanaf de UIT als AAN positie te bereiken door 3 snelle kliks achter elkaar.
  • Automatisch 20 seconden na gebruik.
  • Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.
  • De Marauder 2 heeft een ingebouwde afstands sensor. Dit betekent dat de output automatisch verlaagd wordt als er iets voor de sensor komt binnen een bepaald bereik. Als je het handmatig doet zul je zien dat het al bij 50 cm of minder werkt. Laat je hem wat langer staan, dat doet hij het ook op 1 meter.
  • Er is trouwens een HACK. (niet echt, want dit is door Olight zelf gedeeld)
    • De sensor kun je uitschakelen door 15 klikken te doen als de zaklamp aan staat.
    • Bij de 15e klik gaat de zaklamp vanzelf uit, dus dan weet je dat hij uit/aan staat. Je kunt het weer activeren als je die 15 kliks weer herhaald met de zaklamp aan.
  • De proximity sensor kun je ook aanpassen. Helaas kan ik niet echt zien wat dat verschil is.
    • Zet de zaklamp uit: klik 3 keer snel achter elkaar, maar houdt bij de 3e klik de knop ingedrukt voor enkele seconden. De kleine ledjes aan beide kanten van de schakelaar gaan branden. Er zijn 2 opties, de linkse en de rechtse. Het resultaat is niet echt duidelijk. Met testen kon ik niet echt zien wat het verschil was.

BATTERIJEN EN OPLADEN

De Marauder 2 is niet alleen een oplaadbare zaklamp, maar ook een powerbank in 1. Je kunt de ingebouwde batterijen dus gebruiken om onderweg bijvoorbeeld jouw telefoon of laptop op te laden (mits die een USB-C aansluiting heeft). En dat is wel erg interessant.

Bij mijn exemplaar zat een Amerikaanse oplader, die ik niet aan de praat kreeg. Ik had een adapter gebruikt, maar geen lampje die ging branden. Dus ik heb mijn eigen oplader moeten gebruiken.

De zaklamp kan overigens wel met de volgende protocollen overweg: QC2.0, QC3.0, PD2.0, PD3.0, Apple, DCP, AFC. De Voltage waarmee de zaklamp geladen kan worden zijn, 5V 3A, 9V 3A, 12V 2.5A, 15V 2A, 20V 1,5A.

Een Nederlandse adapter zou wel gewoon moeten werken en de lamp binnen 2,5 uur opladen.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Dit is waarschijnlijk de enige zaklamp waarbij ik zoveel runtime tests heb uitgevoerd. Helaas kon ik niet zomaar de metingen doen, omdat er een proximity sensor in zit. Door veel getob en nadenken besloten de runtime test op basis van lumens te doen via een ceiling bounce.

Ik leerde later pas dat ik die sensor uit kon zetten. Ik heb eerst van alles geprobeerd, en heb ze nu allemaal nog een keer gedaan, omdat ik nu wel die sensor uit kan zetten. Normaal gesproken gingen L3-L7 gelijk dimmen zodra ik de zaklamp in mijn Integrating Sphere stopte. De sensor merkte dat er wel erg veel licht werd weerkaatst en dimde gelijk.

Ook bleek na mijn rare testen dat deze proximity meter alleen in de Flood positie werkte, en niet in de Throw setting. Lekker handig dus al mijn rare testen die mislukten etc. Zelfs een half slapeloze nacht van gehad omdat ik in dezelfde kamer sliep als waar de test werd uitgevoerd. Dat is dus het leven van een reviewer :–)

Dit zijn de metingen voor de Flood modus.

Mode@ 30 sec@ start
L1205205
L2413413
L3830830
L416441645
L532253225
L663216379
L71396414251

Dit zijn de metingen voor de Throw modus.

Mode30 seconds@ start
L16868
L2152152
L3274274
L4433433
L5618618
L6848848
L711201151

Runtime:

Een van de belangrijkste onderdelen van een zaklamp review is de runtime grafieken. Hier kun je zien hoe lang de zaklamp de geclaimde lichtopbrengst kan volhouden. Als je geen reviews leest van een zaklamp en je verder weinig verstand van zaklampen hebt, zul je jezelf soms bedrogen kunnen voelen. Heel veel zaklampen claimen een lichtopbrengst van duizenden lumen, maar in de praktijk is dat misschien voor 1 seconde, of hij haalt het niet eens.

Hier zijn de grafieken:

De eerste grafiek laat de runtime zien voor de 3 hoogste settings. Deze zijn dus in de integrating sphere gedaan.

Ik heb ook getest wat het verschil zou zijn met koeling. Ik heb hier een ventilator gebruikt, en het verschil is zichtbaar, maar is niet super groot. Dit zijn de eerste 8 minuten van de runtime.

De tweede grafiek laat de runtime zien van de hoogste setting (L7) in de throw mode, maar dan niet met lumen, maar candela. Dit is belangrijker dan lumen in deze modus.

Afstand:

Gemeten na 30 seconden, op een afstand van maar 5 meter. Dit is niet ideaal, maar het was een tijdje slecht weer, dus heb ik het maar binnen gedaan.

MoudsCandelaMeters
L112.000219
L227.250330
L349.000443
L477.500557
L5110.000663
L6151.250778
L7193.750 cd880 meter

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera-instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Ongelooflijke technologie in een zaklamp
  • Hoge kwaliteit
  • Veiligheidsfunctie met afstandssensor
  • Ingebouwde Powerbank
  • Snel laden en ontladen

NEGATIEVE PUNTEN:

  • De draaiknop lijkt mij lastig om met droge/ongevoelige vingers te bedienen (denk aan kou, handschoenen)
  • De Throw lichtbundel is rechthoekig, wat voor sommige mensen niet zo fijn werkt.

Korte samenvatting:

Na zoveel verrassingen van Olight met mijn andere zaklampen werd ik toch weer aangenaam verrast door de Olight Marauder 2. De techniek die in deze zaklamp is gestoken en de bouw, afwerking en detail is bewonderenswaardig. Ik snap steeds meer en meer waarom Olight zo een grote aanhang heeft met fanboys.

Je kunt trouwens de zaklamp ook gebruiken onderweg als powerbank, met vele mogelijkheden. Een dikke, verdiende 5 sterren van mij.

WAAR KUN JE DE MARAUDER 2 KOPEN?

Koop je Marauder in deze winkel

Scroll naar boven