NEXTORCH TA20

  1. NEXTORCH TA20 introductie
  2. De zaklamp in gebruik
  3. Bouwkwaliteit
  4. LED, Lens Bezel en Reflector
  5. Afmetingen en gewicht
  6. Gebruikersinterface
  7. Prestaties
  8. Conclusie
  9. NEXTORCH TA20 kopen?

NEXTORCH TA20 review introductie

NEXTORCH staat best wel bekend om hun tactische zaklampen (militaire zaklampen). Ze leveren veel producten aan meer dan 100 landen en instanties over de hele wereld, inclusief Nederland. Ik zag zelfs een klein rek met NEXTORCH zaklampen bij de lokale bouwmarkt. Hun “TA”-lijn is de meest tactische in hun assortiment en deze TA20 is waarschijnlijk een van de kleinste echte tactische zaklampen ter wereld met een lengte van maar 10cm.

De TA20 wordt verstuurd in een simpele witte kartonnen doos met aan de voorkant een foto van de zaklamp zelf. Er zit dus geen kijkvenster in om de echte zaklamp te bekijken. Op de achterkant staan wat specificaties en informatie over de verschillende mode menu’s. De lamp werd geleverd met een batterij, die al in de zaklamp zit, met een spanning van ongeveer 3,69V. Voor je de zaklamp wilt gebruiken moet je eerst de plastic isolator verwijderen bij de batterij. Alle andere onderdelen zitten in een klein plastic zakje. Dit zit er allemaal in de doos:

  • NEXTORCH TA20
  • 16340 Batterij met 800mAh
  • Pocket clip
  • USB-C kabel
  • Handleiding
  • Draagkoordje

In gebruik

De NEXTORCH TA20 is echt een heel kleine zaklamp met een mooie coating (Type HAIII), echt zoals je het van NEXTOCH gewend bent. Ook al is hij best klein, hij voelt toch prettig in de hand, en terwijl de zaklamp er niet erg grof uitziet, voelt hij niet glad aan.

Aan de acherkant zit een beetje een unieke schakelaar, die niet aanvoelt als een normale. Hij steekt uit, en ziet er misschien normaal uit, toch zul je nooit een normale klik horen of voelen! Dit klinkt misschien een beetje raar, maar dan moet je een beetje aan een Olight 2-traps schakelaar denken (al is die ook anders). Wanneer je hem half indrukt, voel je de weerstand toenemen, dat is de eerste trap/fase. Als je nog iets harder indrukt, activeer je de 2e trap/fase. Bij de eerste trap in Duty Modus blijf het lampje tijdelijk barnden, maar als je hem helemaal indrukt blijft hij continu branden. Je zult echter nooit een normale klik horen.

De TA20 heeft 2 modusgroepen, namelijk een Tactische en een Duty modusgroep. Deze kun je activeren door de kop rond te draaien. Eigenlijk is dit gewoon een grote ring die soepel draait met 3 standen: Uit (lockout), Tactisch, en de Duty mode group.

Verder zit er een draagkoordje bij, die je aan de pocket clip moet bevestigen, en nergens direct aan de body.

Door het gebruik van een draaibare magnetische ring bij de kop, en een schakelaar aan de achterkant kun je hem redelijk goed op verschillende manieren vasthouden. In een bovenhandse grip heb je je duim op de achterste schakelaar rusten, zodat je direct Turbo modus hebt, en in een normale onderhandse grip, kun je met je duim en wijsvinger de magnetische ring draaien. Je moet dan wel je andere hand even gebruiken om te schakelen tussen de verschillende modi. Ook in dit formaat is het goed te doen.

Als je de bijgeleverde draagkoord niet wilt gebruiken, heb je nog altijd de pocketclip nog. Deze is redelijk stevig, en niet draaibaar.

Daardoor kun je hem naast tactisch gebruik ook best voor EDC gebruiken, al moet je dan wel oppassen dat je niet per ongeluk je zak verbrand. Want hij gaat eigenlijk altijd in de hoogste stand aan… perfect voor tactical use, maar niet zo handig voor in je broekzak.

Als je nog wat accessoires mist, hoef je je geen zorgen te maken, want NEXTORCH verkoopt optionele accessoires zoals de FR-1 Tactical ring, RM25S picatinny rail mount en het V31 tactical quick draw holster. Genoeg om zoveel mogelijk mensen blij te maken.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

De bouwkwaliteit van de NEXTORCH TA20 is echt uitstekend te noemen. En dat ben ik intussen best wel gewend van NEXTORCH, omdat ik meerdere modellen heb, en vooral de T series (TA en TL) mooi zijn, en ze zitten ook goed in elkaar. Maar ze hebben ook wat goedkopere modellen zoals de P80 series, die net ietsje minder mooi zijn.

Daardoor voelt de TA20 echt aan als een van de mooiste zaklampen (en zeker met de magnetische ring) die NEXTORCH tot nu toe heeft gemaakt, en zeker in lijn met de NEXTORCH T10L en T20L.

En zoals ik net al zei, zijn er optionele accessoires voor de TA20 om hem nog veelzijdiger te maken.

LED, lens, bezel en reflector

Als je de TA20 van de voorkant kijkt, zie je een vrij algemeen uitziende LED in een LOP (light orange peel) reflector. Dit is de OSRAM P9, die NEXTORCH vaker gebruikt. En deze wordt bescherm door een glazen lens met antireflecterende coating.

De bezel beschermt de lens weer, met 3 ultraharde nano-keramische kogeltjes, waarmee je een raam in kan tikken. Maar omdat de TA20 zo klein is, zou ik zoiets toch niet zo gauw doen zonder hele stevige handschoenen.

De lichtbundel is gemeten met de Sekonic C800 spectrometer.

Hier zijn de metingen in High mode op ongeveer 5 meter afstand:

  • CCT: 6367K
  • CRI Ra: 69.2
  • duv: 0.0055

Dit betekent dat het licht vrij koud is en door een positieve duv een klein beetje een groenachtige tint heeft.

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

NEXTORCH TA20Afmeting in mm
Lengte:100 mm
Diameter kop: 30 mm
Diameter body:25 mm

Gewicht

NEXTORCH TA20Gewicht
Gewicht leeg:110 gram
Gewicht met batterij:129 gram

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele bekende zaklampen naast elkaar.
Van links naar rechts: NEXTORCH TA20 (16340), Olight Warrior Mini 3 (18650). Olight Warrior 3S (21700), Fenix TK11TAC (18650), Armytek Predator Pro (18650)

Groep 2: NEXTORCH TA20, NEXTORCH TA30C MAX, NEXTORCH T7L, NEXTORCH T10L, NEXTORCH T20L.

Gebruikersinterface

Tac modus is alleen tijdelijk te gebruiken (momentary). Dit betekent dat je alleen licht hebt als je de schakelaar indrukt. Als je continu licht wilt, moet je Duty modes gebruiken.

Beschikbare Modes:

  • High, Medium, Low (en dan stroboscoop)
  • Stroboscoop

Als de zaklamp is uitgeschakeld TAC MODE:

  • Schakelaar half ingedrukt: High mode momentary
  • Schakelaar helemaal indrukken: Stroboscoop momentary

TAC mode heeft alleen tijdelijke (momentary) modes, dus je hebt alleen licht als je de schakelaar indrukt.

Als de zaklamp is uitgeschakeld DUTY MODE:

  • Schakelaar half ingedrukt: High mode momentary
  • Schakelaar helemaal indrukken: High mode continu

Als de zaklamp is ingeschakeld DUTY MODE:

  • Schakelaar half indrukken: de zaklamp schakelt de sterkte van hoog naar laag, en Strobe
  • 1 klik: de zaklamp schakelt uit

Stroboscoop:

  • In TAC mode schakel je Stroboscoop in (tijdelijk) door de schakelaar helemaal in te drukken. Maar hij zit ook in het menu van TAC mode, wat ik jammer vind. Dat is nu net het enig wat ik niet slim vind.

Mode memory (geheugen)

  • Nee. Hij begint altijd in High

PWM

  • Niet te zien

Lockout modus:

  • Draai de magnetische ring naar Lockout mode, of draai de achterkap een beetje los.

Conclusie Gebruikersinterface:

  • Ik hou wel van een magnetische ring, in combinatie met een schakelaar. Maar het enige dat ik niet handig vind is de strobe mode in duty mode. Zonder dit, had dit perfect geweest. Gelukkig hoef je niet ‘langs’ stroboscoop, want bij uitschakeling begin je altijd in High.

Batterijen en opladen

De meegeleverde 16340 cel heeft een capaciteit van 800mAh, en is genaamd: NEXTORCH DC20061. Hij is iets langer dan een unprotected 16340 batterij omdat er een USB-C poort is ingebouwd. Een volledige lading duurde 2 uur en 1 minuut, en een andere 2 uur en 06 minuten.

Als je de TA20 koopt, hoe je niet nog eens een losse 16340 batterij of oplader te kopen. Dus dat is mooi meegenomen. NEXTORCH heeft een USB-A naar USB-C kabel meegeleverd, maar je kunt ook een USB-C naar USB-C kabel gebruiken.

Tijdens het opladen is er een klein rood lampje zichtbaar naast de positieve pool van de batterij. En de hoogste laadstroom die ik zag was 537mA, maar neemt toe aan het begin en af aan het einde. De eindspanning was 4,16V, wat prima, en veilig is.

Platte, unprotected batterijen zijn te kort om contact te maken, dus die werken niet.

NEXTORCH TA20 Prestaties

De lumen metingen zijn gedaan met mijn zelfgemaakte Integrating Spheres. De ene heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp van 249 lumens, en de Extech SDL400 luxmeter gebruikt een Kenko PRO1D ND16 filter tot 80.000 lumens. Daarboven moet ik het filter vervangen door een Gobe ND32 filter. De andere integrating sphere heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp die gekalibreerd is op 261 lumens en heeft geen ND filter. Deze wordt gebruikt voornamelijk gebruikt voor de zwakkere zaklampen, want deze kan maximaal ongeveer 5000 lumens aan.

Voor de licht intensiteit/afstand (candela) metingen gebruik ik een Hagner E4-X luxmeter. Deze wordt meestal binnenshuis gebruikt tot 5 meter, en buitenshuis op 10 of 20 meter, afhankelijk van de zaklamp.

NEXTORCH TA20 Lumenmeting:

De metingen werden handmatig uitgevoerd bij inschakeling en na 30 seconden. De getallen bij 10 minuten komen van de runtimes. Ik heb de High-modus wel 5 keer moeten testen, omdat de 1e en 2e meting ongeveer 100 lumen uit elkaar lagen.

Daarna heb ik het nog een keer getest, en nog een keer, en nog een keer. En elke keer waren de metingen ietsje anders. De omgevingstemperatuur voor alle tests lag tussen de 24,4 en 24,9 graden Celsius, maar de temperatuur was tijden de runtime tests iets anders. Zie hieronder.

ModeFabrikant:Start30 sec.10 min.
Low24 lm25 lm25 lm24 lm
Med190 lm183 lm181 lm166 lm
High1000 lm1094 lm1006 lm248 lm

Runtime:

ModeFabrikant:Gemeten runtime (ANSI FL1)Time till shut off
Low24uur24uur 22min24uur 22min
Med2uur 30min2uur 36min2uur 36min
High1uur 15min1uur 26min1uur 31min

Na de runtimes voor Medium en Low waren de eindspanningen 2,71V en 2,63V. Dit is best laag, maar nog niet TE laag.

Afstand:

Dit formaat zaklamp komt eigenlijk alleen buiten in het veld tot zijn recht. Ik heb ze ook binnenshuis gemeten op 5 meter, maar dat is niet voldoende om de afstand te berekenen.

ModeFabrikant:GemetenMeters
Low228 cd275 cd33 m
Med1,808 cd2,100 cd92 m
High11,028 cd11,450 cd214 m

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Een van de kleinste tactische zaklampen ter wereld
  • Magentische ring werkt heel soepel
  • Kit kwam met batterij en laadkabel
  • Handige modes, Tac en Duty

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Helaas is stroboscoop ook toegangelijk in het normale Duty menu, en komt na Low
  • 16340 batterijen zijn erg klein, en minder krachtig dan 18350 or groter
  • Schakelaar voelt iets apart aan in het begin
  • High en Medium hebben geen constante output

Korte samenvatting:

De TA20 was een klein beetje liefde op het eerste gezicht. Voor dat ik hem ontving had ik er weinig verwachting van, en had daarom niet het idee dat hij zo mooi en handig zou zijn.

Vooral de mooie afwerken, anodisatie, en de magnetische ring vielen als eerste op. Het compacte formaat voor een tactische lamp sprak mij ook erg aan.

En qua prestaties is hij ook niet mis, zelfs met een kleine 16340 batterij wist hij nog meer dan 1000 lumen vast te houden bij de eerste 30 seconden. Dat is echt heel goed en opmerkgelijk voor zo een kleine lamp!

De NEXTORCH TA20 is echt gericht op tactisch gebruik, zoals beveiliging, politie etc. De 2 speciale modusgroepen passen zeker bij deze gebruikssituaties, en voor EDC valt ook iets te zeggen, mits je hem niet zomaar los in je zak steekt. Als je dat wel zou willen zou ik hem toch een beetje afraden ivm mogelijk activatie in je broek, met alle gevolgen van dien. Maar ook omdat de zaklamp altijd in High aangaat, en niet in Low.

NEXTORCH TA20 KOPEN?

Koop ‘m hier:

Scroll naar boven