Olight Warrior 3S

  1. Olight Warrior 3S introductie
  2. De zaklamp in gebruik
  3. Bouwkwaliteit
  4. LED, Lens Bezel en Reflector
  5. Afmetingen en gewicht
  6. Gebruikersinterface
  7. Prestaties
  8. Conclusie
  9. Olight Warrior 3S kopen?

Olight Warrior 3 S introductie

Als je van zaklampen houdt, dat heb je vast en zeker van Olight gehoord. De huidige line-up van het bedrijf omvat vele soorten zaklampen, waaronder een aantal zeer populaire tactische zaklampen. Degene die ik hier review is de Olight Warrior 3S, de nieuwste editie in de Olight Warrior-serie.

De 3S heeft een aantal functies, die niet aanwezig waren in de vorige modellen. Laten we snel kijken wat dat zijn, en natuurlijk of hij net zo goed presteert als volgens de specificaties.

Olight staat ook bekend om hun hoog kwalitatieve verpakking, en dat heeft de Warrior 3S ook zeker. Deze zit namelijk in een hele stevige witte doos, met een magnetisch sluitsysteem. In de doos vindt je het volgende:

  • De zaklamp: Olight Warrior 3X
  • 21700 batterij
  • Draag clip
  • Foedraal
  • Magnetische laadkabel
  • Handleiding

Met al deze accessoires heb je dus een compleet pakket zodat je geen extra batterije of oplader hoeft aan te schaffen. Alhoewel ik wel aan zou raden minimaal 1 extra Olight batterij te kopen, als je dit nog niet hebt.

In gebruik

Als je inmiddels zelf de vorige versie in bezit hebt, de Warrior 3, zul je niet zo heel snel de verschillen zien. Maar als je goed oplet vaal en ze toch wel op.

Het eerste dat opvalt is de minder agressieve bezel van de 3S. En dat maakt de lamp een stuk makkelijker om bij je te dragen. Want de bezel op de Warrior M2R PRO en Warrior 3 waren toch best scherp. En deze switch heeft denk ik ook te maken met het feit dat men ze iets meer EDC-achtig heeft gemaakt. Je kan hem nu beter voor je dagelijks gebruik meedragen. De vorige was te scherp, en echt meer gericht op tactisch gebruik.

De clip is nog steeds hetzelfde, en helpt om de zaklamp zowel neerwaarts als opwaarts aan je broek vast te klemmen. En daarnaast kun je ook nog kiezen om de clip meer richting de kop vast te maken, zodat je ook die keuze nog hebt. Super handig dus.

Deze versie heeft de letter S toegevoegd, welke staat voor Sensor. De 3S heeft namelijk een proximity (afstands) sensor ingebouwd die kan zien of er een object te dichtbij de zaklamp is. Als dat zo is, schakelt hij over naar een lagere lichtsterkte.

Dit is dus een extra beveiliging. Mocht je namelijk de schakelaar per ongeluk indrukken in je broekzak, zul je nu geen brandlucht meer ruiken (of erger), omdat de sensor de lichtsterkte heeft aangepast. En dat doet hij voor 60 seconden, want daarna schakelt hij gewoon uit, als hij in de hoogste 3 sterktes stond.

Verder gebruikt de 3S gewoon nog 2 schakelaars, met 1 aan de zijkant, en de andere aan de achterkant. Dit maakt de zaklamp dus beter voor EDC gebruik, maar ook handig voor tactisch gebruik.

Als je hem niet in je zak wilt dragen, kun je altijd nog de meegeleverde foedraal gebruiken. Deze heeft aan de achterzijde een klein gaatje, waar je mogelijk kan zien dat de zaklamp aan staat.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Eigenlijk kunnen we dit wel overslaan, want Olight bouwt enorm mooie zaklampen van degelijke kwaliteit. En de 3S is geen uitzondering. Echter is het wel handig om te weten, dat de 3S ook enkele limited editie modellen heeft. Deze zijn van titanium en van koper. De titanium modellen hebben verschillende kleuren, maar deze zijn gevoeliger voor ‘lakschade’. Ik noem het maar even lakschade, want het is niet van dezelfde sterkte als de normale zwarte anodisatie op aluminium zaklampen.

Houd daar dus rekening mee.

En hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de speciale kleur (maar wel van aluminium) die ik hier review. Deze is ook een stuk gevoeliger voor krassen.

Verder is er 1 o-ring die water buiten moet houden.

LED, lens, bezel en reflector

Olight geeft eigenlijk nooit aan welke led ze gebruiken in hun lampen. Wat ze tegenwoordig soms wel doen, is aangeven welke kleurtemperatuur de led is. Maar dat heeft Olight ook niet gedaan met de Warrior 3 S.

Normaal gesproken kijk je dan even naar de led in de reflector zodat je kan zien welke het is, maar ook dat is niet mogelijk, want de 3S maakt gebruik van een TIR optiek. Dit betekent dat de LED niet zichtbaar is, en er is nog iets aparts te vinden. Er is namelijk een half maantje aan 1 zijde van het optiek. Daar zit de sensor ingebouwd. En daar komen we straks nog even op terug.

Ik heb de Opple Light Master III weer gebruikt om te zien wat de kleurtemperatuur is van de led, en daarnaast ook de CRI waarde. Dit is een goedkope gadget en niet te vergelijken met high-end spectrometers, dus het is niet ongebruikelijk om enkele procenten naast de werkelijke getallen te zitten.

Maar hier heb ik de 2 metingen, voor low mode en Turbo mode.

  • CCT: 5685K
  • Ra (CRI): 65.3
  • DUV: 0.0124

Dit betekent een redelijk koude kleurtemperatuur, en een lage CRI waarde. Hoe hoger de CRI (maximaal 100) hoe kleurgetrouwer de dingen zijn die je verlicht.

Turbo mode:

  • CCT: 6389K
  • Ra (CRI): 69.1
  • DUV: 0.0033

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

AfmetingMillimeters
Lengte138mm
Diameter kop26.73mm
Diameter achterste kap27mm

Gewicht

  • Gewicht leeg: 103 gram
  • Gewicht met batterij: 175.8 gram

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele geweldige tactische, militaire zaklampen naast elkaar.

Groep 1: Olight Warrior 3S, Warrior 3, en Warrior M2R PRO

Groep 2: Olight Warrior X3, Nitecore MH25 v2, Olight Warrior 3S, Fenix PD36R, Fenix PD35 Tac, Olight Warrior Mini 2, Olight Baton S2R

Gebruikersinterface

De Warrior 3S gebruikt nog dezelfde UI als de oudere Warrior 3. Je kunt zowel de achterste schakelaar als de zijschakelaar gebruiken om het de zaklamp aan te zetten. De zijschakelaar kan echter schakelen tussen 5 lichtstanden en de achterste chakelaar maar 2.

De achterste schakelaar heeft 2 menu configuraties, en heeft de unieke 2-traps schakelaar, die je in veel Olight zaklampen vindt. De standaardconfiguratie is half indrukken (eerste stand) voor Medium en volledig indrukken (tweede stand) voor Turbo. In configuratie 2 heb je een halve druk voor Turbo en een volle druk voor Stroboscoop.

In configuratie 1 (standaard) kun je het licht ook tijdelijk (momentary on) gebruiken door de schakelaar langer dan een seconde ingedrukt te houden. Als je hem dan loslaat, schakelt hij gelijk uit.

Beschikbare Modes:

  • Moon, low, medium, high, turbo
  • (turbo en stroboscoop zijn geen onderdeel van het normale schakelmenu)

Als de zaklamp is uitgeschakeld: met achterste schakelaar

  • Schakelaar helemaal indrukken (kort): constant turbo mode
  • Schakelaar helemaal indrukken (langer dan 1 sec): tijdelijke turbo mode (loslaten om uit te schakelen)
  • Schakelaar half indrukken (kort): constant medium mode
  • Schakelaar half indrukken (langer dan 1 sec): tijdelijke medium mode (loslaten om uit te schakelen)
  • in constante modus, kun je de zaklamp uitschakelen door nogmaals op de achterste schakelaar te drukken

Als de zaklamp is uitgeschakeld: met zijschakelaar

  • Schakelaar ingedrukt houden: Moon mode
  • 1 klik: de zaklamp schakelt aan in laatste gebruikte modus (behalve turbo en stroboscoop)
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: stroboscoop

Als de zaklamp is ingeschakeld: met zijschakelaar

  • Schakelaar ingedrukt houden: de zaklamp schakelt de sterkte van laag naar hoog en herhaalt dan weer vanaf Low
  • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: stroboscoop

Stroboscoop:

  • Ja, alleen met de zijschakelaar in de normale modus, of met de achterste schakelaar in configuratie modus 2.

Mode memory (geheugen)

  • Ja, standaard modus, maar geen Turbo en stroboscoop.. die zijn toch direct bereikbaar als de zaklamp is uitgeschakeld.

PWM

  • Niet zichtbaarin de hogere modus.. Wel in de lagere

Lockout modus:

  • Ja, deze kun je activeren door de zijschakelaar lang ingedrukt te houden in de uit-positie. Als je de schakelaar dan indrukt zie je een klein rood lampje.

Batterij waarschuwing met trillingen:

  • Ja, als de batterij bijna leeg raakt gaat de zaklamp trillen.
  • Als de batterij lager is dan 30% trilt hij om de 5 minuten
  • Lager dan 10% elke minuut
  • Lager dan 5% elke 10 seconden

Proximity sensor

  • De sensor kan zien of een object te dichtbij de lens komt, en schakelt dan de lichtsterkte naar een lagere stand. Je kan hem ook tijdelijk uitzetten in Turbo en High mode door een dubbele klik te doen als de sensor de lichtsterkte aanpast. Dat kan dus alleen in die 2 standen, en is tijdelijk.
  • Als je de zaklamp uitschakelt wordt automatisch ook deze instelling weer gedeactiveerd.

Batterijen en opladen

De Olight Warrior 3S is een oplaadbare zaklamp, en maakt gebruik van Olight’s eigen laadsysteem omdat ze willen kunnen garanderen dat de zaklamp presteert zoals geadverteerd, en om de gebruikers te beschermen tegen mogelijke problemen.

Hoe meer mensen een zaklamp gebruiken met een ‘standaard’ laadsysteem en ‘standaard batterijen’ hoe vaker het voorkomt dat er problemen ontstaan. Denk maar aan het gebruik van een verkeerde batterij. Een batterij op de verkeerde manier erin te doen. Een lage kwaliteit batterij te gebruiken die invloed heeft op de prestaties. De verkeerde laadkabel te gebruiken, etc.

Daarom heeft Olight al lang geleden besloten hun eigen batterijen en laadsysteem te ontwerpen. En dat door het gebruik van een magnetische USB kabel, en een batterij die de positieve en negatieve contacten aan de voorkant heeft.

Olight levert hun eigen batterij, en in dit geval is dat de Olight ORB-217C50, met een capaciteit van 5000mAh. Dit is een 21700 type lithium-ion batterij. Een 5000 mAh heeft ongeveer 1.5 keer zoveel capaciteit als een gemiddelde 18650 batterij.

Om te laden maak je gebruik van de MCC3 magnetische laadkabel. Deze klemt zich automatisch vast aan de achterzijde van de zaklamp (schakelaar), waardoor het niet nodig is een aparte oplader te kopen. Het is echter wel aan te raden een extra batterij te kopen en een extra laadkabel. Want als de batterij op is, kun je nog de reserve batterij gebruiken, en als je laadkabel het begeeft, zou je de zaklamp niet meer kunnen gebruiken. En dat zou natuurlijk erg zonde zijn.

De laadkabel heeft ook een ingebouwde led die de laad status aangeeft. Als hij aan het laden is, zie je een rood lampje branden, en als hij klaar is, groen. Je moet echter wel weten dat het groene lampje niet betekent dat hij ook echt 100% vol is geladen. Nee, dit lampje gaat al branden als de batterij voor 95% is geladen. Dat komt juist ook weer ten goede van de levensduur van de batterij.

De onderstaande foto’s kunnen iets afwijken van het design en kleur. Deze veranderen namelijk soms.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumenmeting:

ModeSpecificatie@ inschakelen@ 30 seconden@ 10 min
Moon10.990.99
Low151919
Med200217217215
High800846838798
Turbo2300 lumens2568 lm2358 lm776

Runtime:

Ook weer gemeten in mijn zelfgemaakte integrating sphere.

Deze laten zien hoe goed de hoogste 3 modes presteren.

De laagste modes zouden dagen lang duren, dus die heb ik niet gedaan.

Hieronder heb ik ook de 3 verschillende edities van de Olight Warrior vergeleken in Turbo mode.

Zoals je kunt zien zijn ze erg aan elkaar gewaagd. De rode lijn is de vorige versie, die iets sterker is, maar minder veilig, door het missen van de proximity sensor.

Afstand:

Ik heb ze ook binnenshuis gemeten op 5 meter, na 30 seconden, zoals wordt aangegeven in de ANSI FL1 standaard.

ModeSpecificatieCandelaMeter
Moon
Low25 m20028
Med90 m240098
High180 m9400194
Turbo300 meter26,400 cd325 meter

Normaal laten fabrikanten de intensiteit van de lamp zien in candela, maar dit keer zag ik alleen het aantal meter. Daarom kun je beter de specificaties in meters vergelijken met de laatste kolom.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. Camera en instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

De volgende zaklampen staan hier: Olight Warrior 3S, Olight M2R PRO ltd edition, de Olight M2R pro, Olight Warrior Mini 2, en Olight Warrior Mini.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Hoge kwaliteit
  • Fel zat
  • Goed gereguleerde runtimes
  • Bezel is niet zo scherp meer, zodat je hem makkelijker bij je kan dragen
  • De moon mode is echt laag
  • Ingebouwde afstandsensor voor meer veiligheid
  • Trilfunctie voor waarschuwen bij lege batterij

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Coating op speciale uitvoeringen is kwetsbaarder
  • Geen keuze uit led kleurtemperatuur

Korte samenvatting:

Als je op zoek bent naar een mix tussen een tactische zaklamp en een EDC zaklamp, dan is de Warrior 3S misschien wel iets voor je. Hij schijnt namelijk ver genoeg, heeft een ingebouwde trilfunctie als de batterij leegraakt, en je kunt hem met 2 verschillende mode configuraties instellen, zodat de achterste schakelaar gebruikt kan worden voor tactische doeleinden. De zijschakelaar is super handig voor normaal dagelijks gebruik.

Olight Warrior 3S kopen?

Ik link even naar een paar speciale edities en de normale editie.

Scroll naar boven