Lumintop FW3A review
Introductie
De Lumintop FW3A is waarschijnlijk de langsverwachtte zaklamp van 2019, en waarschijnlijk wel aller tijden. Een groepje mensen van de Duitse zaklampen forum TLF en BLF is sinds 2017 bezig geweest met het project. Ze wilden een uitermate goede en felle zaklamp met een geavanceerde gebruikersinterface voor zo weinig mogelijk geld. En dat heeft dus 2 jaar op zich laten wachten. En met succes als het om de verkoopcijfers gaat. Want op de dag dat hij ook daadwerkelijk besteld kon worden, waren er al 2-3 duizend exemplaren voorzegd.
Ben jij op zoek naar een felle zaklamp met de allerlaatste snufjes, dan moet je zeker de Lumintop FW3A overwegen!
Wat je allemaal krijgt:
- Lumintop FW3A
- SImpele doos
- Reserve O-ringen
- Handleiding
- Pocketclip
De Lumintop FW3A in gebruik
Het eerste dat je op zal vallen is de grootte van de FW3A. Hij valt ontzettend klein uit voor een 18650 type zaklamp. Want in vergelijking met andere 18650 zaklampen zou je eerder denken dat het een 18350 zaklamp is. Kijk maar naar de foto’s verderop in de review.
De body (batterijenhuis) van de zaklamp heeft eigenlijk geen karteling, waardoor hij een beetje glibberig aan kan voelen. De enige plekken waar het een beetje knurling heeft is op de bezel en op de tailcap. (btw, als je niet precies weet waar deze woorden voor staan, bekijk dan ook het zaklamp woordenboek op de site.
Het enige nadeel dat ik ondervond is de schakelaar. Omdat er gekozen is voor een zo minimalistisch model is de schakelaar niet hetzelfde als bij 99 van de 100 andere zaklampen op de markt. Het is een elektronische schakelaar, met een paar consequenties. 1 daarvan is dat hij een beetje kan piepen van metaal op metaal. Dat is overigens niet bij iedereen het geval die deze zaklamp gekocht heeft.
Waarschuwing: om de batterij in de zaklamp te doen, moet je de kop van de body draaien, en niet de tailcap!!!!! doe je dat wel, dan heb je kans dat de tailcap uit elkaar valt!
De pocketclip is redelijk strak, en helpt zeker bij het vasthouden van de lamp.
Bouwkwaliteit, knurling en anodisatie
Lumintop is een bekende zaklampen fabrikant met een paar hoogwaardige producten. De FW3A past zeker goed in het rijtje van hun producten. Nergens kon ik iets verkeerds ontdekken.
Zoals ik hierboven al even aantipte ben ik niet helemaal weg van de schakelaar. Toen ik de zaklamp ontvangen had, heb ik de zaklamp gelijk uit elkaar gehaald, waaronder ook de tailcap. En dat was niet zo handig.
Ik moest even goed kijken waar nu alles hoorde, en na het in elkaar zetten kwam ik dus achter die rare schakelaar. Toen piepte hij, en ‘klikte’ hij niet lekker. Dus ik weet niet 100% of dat voor het uit elkaar halen ook al zo was, maar het lijkt er op dat alle onderdelen nog gewoon goed zaten.
Na wat gelezen te hebben in de lange BLF thread bleek dat ik niet de enige was met dat gevoel. Na een paar weken ben ik er inmiddels wel gewend aan, en vind het niet zo erg meer!
In de foto’s hieronder zie je dat in de rubberen knop van de schakelaar een klein rubber pinnetje zit. Deze is onmisbaar! Zonder dat kleine dingetje werkt de schakelaar niet meer lekker! Wees je dus hier bewust van als je ooit dat ding uit elkaar haalt.
SCHROEFDRAAD EN COATING
De coating is prima gedaan, over de hele lamp. Ik kon geen gekke dingen vinden, en het schroefdraad was ook goed gedaan. Wat we ook wel mogen verwachten van deze fabrikant.
LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR
De Lumintop FW3A heeft maar liefst 3 Ledjes. En je kunt zelf ook nog kiezen welk type je wilt. Je kan naast de bekende Cree XP-L ook kiezen voor de Luminus SST20 of de Nichia 219C. Het verschil tussen deze leds is teveel om uit te leggen. Maar de Nichia heeft bijvoorbeeld een hogere CRI waarde en is 4000K, terwijl de Cree XP-L de felst Leds heeft, en ook nog eens een keuze heeft uit de ‘warmte kleur’ van de LED. Ik bedoel hiermee dat je kan kiezen tussen een lichtbundel die koud wit (richting blauw) gaat, of een warm wit (richting rood).
Het maakt ook gebruik van een matte Carclo 10511 TIR-optiek om een goed verdeelde lichtbundel, zonder scherpe overgang van licht naar donker. Hij maakt daarom geen gebruik van een reflector.
Ik zelf koos voor de Cree XP-L HI 3D (NW 5000K) omdat dit de felste optie was met een neutrale tint, en daardoor een van de sterkste zaklampen in EDC formaat.
AFMETINGEN EN GEWICHT:
- Lengte: 92,5 mm
Gewicht:
- Gewicht : 53 gram
Zie hieronder enkele andere bekende zaklampen naast elkaar.
Van links naar rechts: Nitecore MG25gts (18650), Zebralight SC700d (21700), Lumintop FW3A (18650), Sunwayman V10R Ti + (18350), Panasonic 18650 batterij.
GEBRUIKERS INTERFACE
Een van de redenen waarom deze lamp zo populair is, is vanwege de Anduril gebruikersinterface. Deze gebruikersinterface is samengesteld door een BLF forum lid, genaamd ToyKeeper. Zij is een drijvende kracht achter de meest geavanceerde zaklampen firmwares die er op dit moment bestaan.
Fabriek af wordt de Lumintop FW3A geleverd met de traploze dimfunctie. Knop ingedrukt houden voor traploos feller worden, even loslaten, en de knop ingedrukt houden om weer traploos minder fel te worden. De 2e menu groep voor normaal gebruik is de trapsgewijze modus. Hier zie je dat er kleine sprongetjes gemaakt worden van minst fel, naar meest fel. Dit zijn 6 sprongetjes, oftewel 6 modi. (gek woord, modi)
- 1 klik: AAN
- Dubbele klik: Turbo
- 3 klikken: toegang tot de flikker modes
Naar de Speciale oftewel Fun-modes vanaf de UIT positie:
- 2 klikken + vasthouden: stroboscoop
- 4 klikken: vergrendelingsmodus (lock out)
- 5 klikken: momentary on
- 6 klikken: muggle mode (oftewel kinder mode)
- 1 klik: Uit
- Dubbele klik: Turbo
- 3 klikken: verander de hoofd modus. Dus van trapsloos, naar trapsgewijs.
- 4 klikken: overschakelen naar ramping configuratiemodus
- Ingedrukt houden: de helderheid neemt toe … laat los en houd opnieuw ingedrukt om naar beneden te gaan.
INTERESSANTE, SPECIALE EN FUN-MODI:
Lees de handleiding zorgvuldig door om te weten hoe je in deze verschillende groepen kunt komen en hoe je ze aan kunt passen.
- Blinky Utility-modus:
- Batterijcontrole
- Zonsondergangmodus
- Bakenmodus (beacon mode)
- Temperatuur controle
- Strobe / Mood-modi:
- Kaars
- Fietsverlichting met flits
- Party strobe
- Tactische stroboscoop
- Bliksemmodus (deze is heel leuk, dan maak je als het ware bliksemschichten!)
- Lockout-modus (dan kan je de lamp niet meer gebruiken)
- Momentary mode (signalering / morse codering)
- Muggle mode: (veiliger voor kinderen)
- Configuratiemodus
- Ramp config mode
LVP staat voor Low Voltage Protection. Dit is een beveiliging voor de batterij. Zodra de batterij p 2.8V komt zal de LVP inschakelen. En dit gebeurt plotseling.
Er is ook een warmte regeling, die voorkomt dat de lamp te heet wordt. Je kunt deze ook zelf instellen. Zie ook hier weer de handleiding voor!
LUMINTOP FW3A PROBLEMEN en OPLOSSINGEN
Als je, net zoals mij, in de problemen komt doordat je te veel met de zaklamp hebt gespeeld, begin dan bij het volgende:
- Zorg ervoor dat de batterij volledig is opgeladen. (komt voor dat je batterij het niet meer trekt)
- Zorg ervoor dat de kop en de tailcap stevig zijn vastgeschroefd
- Kijk of je nog een Turbo-modus hebt (zo niet, dan zit je waarschijnlijk in de Mugglel-modus)
BATTERIJEN EN OPLADEN
Waarschuwing: hier past eerst een waarschuwing. Probeer niet de batterij te vervangen door de tailcap er af te draaien! Je kunt zelfs overwegen om deze vast te lijmen. Want als het donker is, en je draait per ongeluk de tailcap er af, dan zal het kunnen zijn dat je een onderdeel van de schakelaar verliest! Pas dus op!!!!
De Lumintop heeft geen ingebouwde oplader, jammer genoeg voor sommige mensen. Maar dan zou hij ook een stuk langer worden! En dat was niet de bedoeling. Plus was het ook goedkoper.
Als je 3 CREE XP-L ledjes wilt voeden heb je een serieuze batterij nodig. Kies voor een onbeveiligde (unprotected) high amp batterij zoals de Samsung 30Q, Sony VTC4, VTC5 of VTC6. Dat zijn geweldige batterijen voor de maximale output !
GEEN PROTECTED batterijen! Die passen niet.
Performance
Veel mensen zullen vooral hier geïnteresseerd in zijn, en dat is te begrijpen. Want kan hij echt 2800 lumens produceren zoals de fabrikant zegt? Ik ben benieuwd!
RUNTIME:
Runtime werd opgenomen met behulp van een roze Samsung 30Q 18650 High Amp batterij. De runtime werd genomen in Max Output (dus niet in Turbo). Eigenlijk heeft het bijna geen zin om een runtime-test uit te voeren met dit soort zaklampen, omdat iedereen een andere batterij gebruikt. Maar toch kan het nuttig zijn om te zien hoe een zaklamp zich gedraagt tijdens zo een runtime. Het komt vaker voor dat hij iets geks doet, of opeens feller, dimmer wordt etc.
Je ziet dat de output langzaam daalt tot ongeveer 8 minuten. Daarna blijft hij redelijk stabiel op 17%. Het eerste uur zie je een flinke schommeling van felheid, maar dat komt omdat ik een doos gebruikte om de runtime in te meten. De lichtbundel zal dan heen en weer kaatsen tussen alle kanten van de doos. Als oplossing heb ik een zwarte sok gebruikt rondom de sensor om het licht nog maar vanaf 1 zijde te belichten.
De looptijd was 452 minuten (7,5 uur) tot de daling. En dan nog eens 20 minuten tot zijn output ongeveer 1% was. Daarom zeg ik dat de runtime 7,5 uur is met ongeveer 160 lumens!
Alhoewel de handleiding zegt dat er een LVP aanwezig is, heb ik dit niet opgemerkt. Nadat de runtime was afgelopen had ik nog 2.93V. Dit is nog te hoog om de LVP te activeren.
PWM:
- Nee, kon niets met mijn oog ontdekken.
Lichtbundel afstand:
Om de maximale afstand te meten gebruik ik een lux meter. Deze zet ik op 5 meter afstand (en in veel gevallen ook 10 meter om zo de afstand te kunnen meten. De batterij in gebruik was de Samsung 30Q. Lumintop zegt dat de Lumintop FW3A maximaal 10.000cd kan schijnen, maar mijn meting was bijna het dubbelen. Ik weet dus niet met welke LEDjes zij gemeten hebben, en met welke optics.
- Lumintop FW3A’s maximale lichtbereik gemeten op 5 meter: 18500 cd
BEAMSHOTS
- Tintvergelijking, binnenshuis.
Van links naar rechts: Lumintop FW3A (XP-L HD 3D 5000K), Reylight Krystal (Nichia 219C Hi CRI), Wuben E10 (Osram P9)
CONCLUSIE
POSITIEVE PUNTEN:
- Een van de kleinste 18650 type zaklampen ter wereld
- Anduril firmware, een van de meest geavanceerde UI ter wereld
- Betaalbaar
NEGATIEVE PUNTEN:
- Kan alleen gebruikt worden met unprotected batterijen
- Schakelaar kan piepen
- Batterij kun je er niet vanaf de tailcap in doen (niet zoals gewoonlijk dus)
Korte samenvatting:
Als je op zoek bent naar een goede EDC-zaklamp met veel vermogen, dan is de Lumintop FW3A een aanrader. Mede door het formaat heb je het voordeel van een 18650 zaklamp in het formaat van een 18350 type zaklamp. En mede door de aangename prijs zeker het overwegen waard. Als dit niet de meest populair zaklamp is van 2019 en 2020 dan weet ik het niet meer.
Handige links voor meer info:
- Trouble shooting tips op budgetlightforums, wanneer je problemen hebt met de lamp
- Handige tips over de FW3A op budgetlightforum
- Duits forum (TLF) met discussie punten Lumintop FW3A
- Engelse review van de Lumintop FW3A
DE LUMINTOP FW3A KOPEN?
Helaas is de FW3A niet langer makkelijk verkrijgbaar. Hier en daar zul je hem misschien nog wel kunnen vinden.