Convoy S2+

 1. Convoy S2+ introductie
 2. De zaklamp in gebruik
 3. Bouwkwaliteit
 4. LED, Lens Bezel en Reflector
 5. Afmetingen en gewicht
 6. Gebruikersinterface
 7. Prestaties
 8. Conclusie
 9. Koop je Convoy S2+ hier

Convoy S2+ introductie

Oke.. als iemand mij vraagt: Welke zaklamp moet ik kopen zonder gelijk al mijn zuur verdiende geld op te maken.

De Convoy S2+

Waarom?

Het is namelijk één van de beste zaklampen voor weinig geld. Ja, er staan genoeg goedkopere zaklampen op eBay of AliExpress, maar die zijn bij lange na niet zo goed van zulke kwaliteit. Dit is waarschijnlijk de beste budget zaklamp op de markt, zonder geintje.

De Convoy S2+ is een goedkope zaklamp met voldoende mogelijkheden, en perfect voor veel toepassingen. Kamperen? yup. Huis-tuin-en-keuken zaklamp? yup. EDC zaklamp? yup.

Er zijn op dit moment zoveel opties beschikbaar dat het kiezen tussen alle leds je hoofdpijn kan geven. Als je mij vraagt welke je moet kiezen, zou ik zeggen: Kies voor de S2+ met de Luminus SST20 (4000K of 5000K), en met 8 chips. (deze wordt meestal aangegeven als 3*7135 / 6*7135 of 8*7135. De laatste is het sterkst.

Sorry, nu verder met de review

Kwaliteit van de verpakking:
De S2+ is erg goedkoop, en wordt vaak ook nog eens kosteloos opgestuurd. Je moet dan denken aan een prijs van ongeveer 15 euro, inclusief verzenden. Voor die prijs moet je qua verpakking en accessoires niets verwachten. En als je dat doet, wordt je ook niet teleurgesteld als je ziet dat hij in een goedkoop wit doosje wordt verzonden, met 1 accessoire, namelijk een goedkoop draagkoordje.

Het enige dat ik wel een beetje mistte is een papiertje met de handleiding. Deze is namelijk programmeerbaar met 12 verschillende mode groepen. Later hier meer over.

Wat heb je dan precies? Een prima zaklamp die je zelf nog eens kan aanpassen zoals je zelf wilt. Niets is vastgelijmd, zodat je makkelijk de reflector, pill en lens kan vervangen. Met een soldeerapparaat verwissel je zonder al teveel moeite ook nog de led, als die je niet aan mocht staan.

In gebruik

De Convoy S2+ heeft maar 1 schakelaar, en die zit aan de achterkant. Het is een reverse-clicky switch. Dit betekent dat je de zaklamp aan moet zetten door de schakelaar helemaal in te drukken. En nadat je de klik hoort staat hij aan. Als je vervolgens de schakelaar even kort half indrukt, schakelt hij naar de volgende mode. En dit kun je herhalen door telkens de schakelaar even kort half in te drukken. Als je de schakelaar helemaal indrukt en weer die klik hoort, schakelt hij uit.

Dit is de meest standaard schakelaar voor zaklampen.

Toch bestaat er nog een ander type schakelaar, die “forward clicky switch” wordt genoemd. Deze kun je overigens ook gewoon los kopen en zelf vervangen. Maar met deze schakelaar hoef je de knop maar half in te drukken om licht te maken. Als je hem helemaal indrukt en de klik hoort kun je niets meer doen. Half indrukken werkt met deze schakelaar niet als de lamp aanstaat. Je kan namelijk alleen van mode veranderen als de zaklamp uitstaat, en de schakelaar half indrukken. Als je de gewenste mode hebt gevonden moet je de schakelaar helemaal indrukken om hem te activeren.

De Convoy S2+ wordt dus geleverd met de eerstgenoemde (reverse clicky), en niet de laatste.

Bij de schakelaar kun je ook je draagkoordje bevestigen, dmv van de 2 kleine gaatjes.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Ja, het is een zeer goedkope zaklamp, maar nee, het is geen slechte kwaliteit.

Alle onderdelen kunnen worden losgeschroefd en zijn gemakkelijk toegankelijk. Niet is vastgelijmd, waardoor je alles kan losmaken en vervangen. Daarom is dit echt een van de leukste zaklampen om mee te beginnen.

De schakelaar is toegankelijk, net als de pil, driver en LED-board. Hierdoor krijg je toegang tot de LED, die je zonder al te veel moeite kunt vervangen door een andere LED (en mcpcb). De MCPCB (LED board) is 16mm in diameter.

En het mooie van dit alles is dat je heel gemakkelijk vervangende onderdelen kunt vinden. Ze zijn verkrijgbaar bij convoy’s winkel op Aliexpress, en als je ze niet in hun winkel ziet, stuur ze dan gewoon een mailtje.

Garantie?

Ik denk niet dat er een officiële garantie is voor Convoy zaklampen. Maar als je problemen hebt, stuur je gewoon even een berichtje naar Simon, de eigenaar van Convoy. Link naar zijn winkel: https://convoy.aliexpress.com/store/330416

LED, lens, bezel en reflector

Convoy zaklampen zijn beschikbaar met tientallen led opties. Deze zaklamp bestaat namelijk al bijna 10 jaar, en telkens worden er nieuwe led opties toegevoegd.

Ik test hier de Luminus SST20 met 4000K en CRI95. Dit is een neutraal witte led kleur, en heeft ook een hoge CRI waarde. Dit betekent dat het de kleuren zo perfect mogelijk kan weergeven. Hoe lager de CRI (meestal rond de 60-70) hoe minder kleurtrouw het licht is.

Ik heb deze met mij gemeten:

 • CCT: 3922K
 • Ra (CRI): 94.4

Maar je kan gemakkelijk de lens, led, of reflector vervangen om een iets andere lichtbundel te krijgen. De keuze is reuze.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat de standaard Convoy wordt geleverd met een gladde reflector, waardoor de lichtbundel redelijk geconcentreerd is. Wil je een ‘zachtere’ lichtbundel, dan kun je er een grove reflector bij bestellen. Ik moet echter toegeven dat de grove refelctoren (orange peel) niet echt veel uitmaken. Je kan dan beter een stukje folie op de lens plakken die je bij de Action kan kopen. Dat is raamfolie om niet naar binnen te kijken, maar wel lichtdoorlatend.

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

AfmetingMillimeters
Lengte117mm
Diameter kop24mm
Diameter body24mm
Reflector hoogte11.6mm / 12mm
Reflector opening7mm

Gewicht

 • Gewicht leeg: 75.3 gram
 • Gewicht met Samsung 30Q batterij: 121 gram

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele bekende zaklampen

Van links naar rechts:  BLF Q8, Convoy S2+, Lumintop FW3A, Lumintop Tool AA, en een Samsung 18650 30Q batterij.

Gebruikersinterface

De Convoy S2+ wordt geleverd met een programmeerbare gebruikersinterface. Deze firmware wordt Biscotti genoemd. Deze geeft je eigenlijk de mogelijkheid om te kiezen tussen 12 verschillend mode groepen. Sommige groepen hebben 3 lichtsterktes, de andere 5. Sommige hebben knipper functies (SOS, stroboscoop etc). Terwijl de meeste beginnen met sterktes van laag naar hoog, zijn er ook enkele opties die juist van sterk naar zwak gaan.

Beschikbare Modes:

 • Teveel om op te noemen

Als de zaklamp is uitgeschakeld:

 • 1 klik: laatst gebruikte setting

Als de zaklamp is ingeschakeld:

 • Schakelaar half indrukken: schakel tussen de verschillende modes.
 • 1 klik: de zaklamp schakelt uit

Stroboscoop:

 • Mogelijk

Mode memory (geheugen)

 • Ja, maar je kunt deze ook deactiveren. Wel aan te raden voor normaal gebruik, zodat je altijd weet wat de sterkte is als je hem aanzet de volgende keer.

PWM

 • Ja, maar niet echt zichtbaar

Lockout modus:

 • Nee, het is een mechanische schakelaar, dus er is geen elektronische lockout nodig.

Biscotti UI

Convoy S2+ mode menu programmeren

Moeite met programmeren?

Om een andere mode groep te kiezen moet je eerst in het configuratie menu komen.

 1. Zet de zaklamp aan door de schakelaar helemaal in te drukken en weer los te laten
 2. Druk de schakelaar meer dan 10 keer half in. (Je mag geen klik horen). Je ziet op dit moment dat de zaklamp in allerlei verschillende modes terechtkomt. Maar op d’n duur houdt hij er mee op, en blijft donker.
 3. Laat nu de schakelaar los
 4. Je ziet nu dat de zaklamp 1 keer knippert, en dan enorm snel flikkert, en daarna zie je hem 2 keer knipperen, en weer heel snel flikkeren. Dit zijn de 2 opties die je hebt.
 5. Om in het configuratiemenu te komen moet je bij de eerste knipper de schakelaar even half indrukken. Daarmee geef je aan dat je een ander mode groep wilt kiezen

Zodra je in het menu zit, zie je weer dat hij een keer knippert, gevolgd door snel flikkeren. Daarna zie je dat hij 2 keer knippert, gevolgd door het flikkeren, en daarna 3 keer knipperen etc.

Het aantal knipperen komen overeen met de mode groep nummer. Dus 3 keer knipperen betekent mode groep 3.

Als je de modegroep wilt activeren, klik je de schakelaar nadat je het aantal knipperingen hebt gezien. Dus wil je mode groep 3 hebben, dan wacht je tot je de zaklamp 3 keer ziet knipperen, en klik je op de schakelaar.

Zet het licht aan, en begin ongeveer 15+ keer op de schakelaar te tikken (niet klikken). (je verandert eigenlijk van modus, totdat het licht donker blijft). Als je geen licht meer ziet, ben je in de programmeermodus.

En dat kun je dus ook doen met de Mode Memory functie.

Batterijen en opladen

Als er 1 nadeel is aan de Convoy S2+, is dat je zelf nog een 18650 batterij en oplader moet aanschaffen. Het is dus geen oplaadbare zaklamp.

Eigenlijk passen alle soorten 18650 batterijen, behalve degene met ingebouwde USB poort. Die zal net iets te lang kunnen zijn. Pas daar dus mee op. Ik probeerde een lange Fenix 18650 batterij met USB-poort, en die werkte wel, maar niet altijd. Ik moest de kop een beetje losschroeven, want anders werkte hij niet.

Dat is dus niet erg betrouwbaar, en daarom niet aan te raden.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumenmeting:

De lumen totalen zijn enorm afhankelijk van de versie die je koopt. Toch wil ik ze hier even noteren voor de Luminus SST20 versie met 4000K, en 8*7135.

ModeDirect na aanzettenNa 30 secondenNa 10 minutes
11.311.31
22424
3717171
4195193189
5543519 lumen258

Zoals je ziet is hij niet ontzettend sterk, maar prima voor de meeste toepassingen.

Runtime:

Ook de runtime is afhankelijk van de versie die je koopt. Koop je een minder krachtige versie, zoals de 6*7135 or 4*7135 dan zal de output minder zijn, maar de runtimes langer.

Afstand:

Dit is binnenshuis gemeten op een afstand van 5 meter. De meting is gedaan op 30 seconden na inschakelen van de zaklamp.

ModeCandelaMetersYards
Mode 1251011
Mode 24754448
Mode 314007582
Mode 43,900125137
Mode 510,825 cd208228

Nou, 10,000 cd is helemaal niet gek voor zo een kleine zaklamp.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

 • Een van de beste budget zaklampen die er bestaat
 • Enorm veel keuze uit leds en kleuren
 • Onderdelen kunnen eenvoudig nabesteld worden
 • Ideaal als eerste zaklamp
 • Perfect om mee te beginnen om te modden (aanpassen, veranderen, verbeteren).

NEGATIEVE PUNTEN:

 • Alleen een draagkoord wordt meegeleverd
 • Geen handleiding
 • Je kan tijdens gebruik een hele hoog piep horen, dan moet je alles even goed vast aandraaien
 • Geen hoge lichtopbrengst

Korte samenvatting:

Nee, dit is geen nieuwe zaklamp, maar omdat ik er 14 heb gekocht om te kijken welke led ik het best vind, kon ik het niet laten om er gelijk maar een review voor te schrijven.

De Convoy S2+ is een aanbevelenswaardige zaklamp voor iedereen die zich voor het eerst in de zaklampwereld wil verdiepen. Het is een van de beste, betaalbare zaklampen, met enorm goede bouwkwaliteit, en veel opties. Je kunt makkelijk onderdelen nabestellen, om zelf aan te passen.

Dit licht is een aanrader voor iedereen, ook voor de liefhebbers.

CONVOY S2+ KOPEN?

Koop je Convoy S2+ hier:

Scroll naar boven