Boruit C8

De 1050 lumen zaklamp en 1 kilometer bereik

Introductie

Misschien ben je ze wel eens tegengekomen op AliExpress, Banggood of eBay. Ik heb het over Boruit zaklampen. Boruit heeft een aantal zaklampen die aanbieden op het internet. Het is wel een ‘echt’ merk, en daarom zou je ook denken dat hun advertenties overeen moeten komen met de werkelijkheid.

Boruit zegt zelf over de C8 dat het een bereik van 1000 meter heeft en een lichtopbrengst van 1050 lumen. Dat zijn hele aardige getallen, die best wel eens waar kunnen zijn. Als je niet zo bekend bent met deze getallen kan ik je vast vertellen dat een ouderwetse Maglite 3D nog geen 50 lumen kan produceren en misschien 100 meter kan schijnen.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

Hier kan ik erg kort over zijn. Hij kwam namelijk helemaal niet in een doos, maar ingewikkeld in een envelop, en er zaten de volgende dingen bij.

  • De zaklamp
  • Oplader
  • 2200mAh 18650 batterij

In gebruik

De C8 type zaklamp is misschien wel 1 van de bekendste verstralers in de budget wereld van zaklampen. Je hebt ze voor nog geen 20 euro in huis, vanuit China. De Boruit was 22 dollar inclusief een oplader en batterij. Ik kan je nu alvast waarschuwen voor de oplader. Als je hem gaat gebruiken, blijf er dan altijd bij in de buurt als hij aan het laden is.

De zaklamp zelf ziet er gewoon best goed uit voor een zaklamp van ongeveer 20 euro. Het heeft trouwens dezelfde vorm als de Convoy C8+.

Op de body van de zaklamp zit best grove karteling waardoor je niet zomaar de zaklamp uit je hand laat glippen, dus dat is wel erg fijn. Voor de rest zitten er weinig kartelingen op (geen enkele zelfs).

Er wordt volgens mij nog wel een draagkoordje meegeleverd, dus die kun je altijd nog gebruiken om de lamp aan je pols te laten bungelen. Ook niet verkeerd in sommige situaties. Omdat het een verstraler is, heeft hij een veel grotere kop dan zijn body of tailcap, waardoor hij tailstanding niet zo stevig blijft staan.

Voor ik het vergeet, de schakelaar is een typische reverse-clicky switch. Dit betekent dat je de schakelaar helemaal moet indrukken tot je een klik hoort, en als je hem dan loslaat gaat hij branden. Een forward-clicky switch zou de lamp al laten branden als je de knop nog maar half ingedrukt hebt, voordat je de click hoort.

Het laatste dat ik wil zeggen is het geluid. Ja, mijn Boruit maakt een hele hoge piep. En als je daarnaast zit kan dat een beetje irriteren. Het kan zijn dat er iets heel klein beetje los zit aan de binnenkant.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Ik kan niet echt klagen over de bouwkwaliteit. De afwerking is misschien wat grof, zoals de karteling en randjes, maar over het algemeen valt het best wel mee. Ook de coating ziet er prima uit, zonder rare vlekken, kleurverschillen en dergelijke. Ook daar mag ik positief over zijn.

Het schroefdraad aan de achterkant van de batterijtube is ingesmeerd met vet, en daarmee schroef je eenvoudig de achterkap (tailcap) op de body zonder gepiep.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

Ik heb deze zaklamp eigenlijk gekocht omdat die werd aanbevolen door een lezer van mijn andere website, en hij zei dat dit wel eens de beste ’thrower’ kon zijn rond de 20 dollar. Voornamelijk door de geadverteerde aantal lumen en bereik.

Daarom was ik best benieuwd naar deze lamp. En de reden dat het bereik misschien zelfs geloofwaardig kon zijn was door de LED keuze. Er zit namelijk een Osram CSLNM1.TG in met een 1 vierkante millimeter phospor. De opbouw van de led is wel groter, maar wat oplicht is echt maar 1 vierkante millimeter. Deze heeft een hele geconcentreerde lichtbundel om zo heel ver te kunnen schijnen.

Rond de LED zit een diepe reflector, die weer beschermd wordt door een stukje glas. Dit glas is overigens niet met Anti-reflectie coating behandeld, dus hij zou daardoor misschien nog een procentje minder ver kunnen schijnen. Maar of dat uit gaat maken zullen we zo bespreken bij de prestaties van de lamp.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

  • Lengte: 142 mm
  • Diameter kop: 44,55 mm
  • Batterijpack: 25,3 mm

Gewicht:

  • Gewicht leeg: 142 gram
  • Met Boruit batterij: 187,7 gram

Schijnwerpers / verstralers

Hieronder zie je het verschil in grootte van enkele van de bekendste en verst schijnende zaklampen in dit formaat.

Lumintop GT Mini, Boruit C8, Microfire Falcon H8, Astrolux FT02, Astrolux FT03

GEBRUIKERS INTERFACE

De beschrijven op Aliexpress liet niet zien dat ik te maken had met een driver met 2 modi groepen. Deze is nu wel aangepast zie ik.

Je kunt namelijk schakelen tussen 2 verschillen groepen. Dit kun je doen door de zaklamp in zijn laagste stand te zetten, en dan 5 seconden te wachten, en wanneer je dan een flikker ziet, moet je gelijk de zaklamp uitschakelen. Nu ben je van de ene groep naar de andere groep gewisseld.

Modes:

  • Standaard: Low-Med-High-Strobe-SOS
  • Groep 2: Low-Med-High

Ee 2e groep heeft echt mijn voorkeur. De eerste was waardeloos en zag mezelf al flink reageren in dit stukje van de review. Gelukkig (maar per ongeluk) kwam ik erachter dat er ook nog een 2e groep was. Daar kwam ik pas achter toen ik geen stroboscoop meer in mijn menu zag. Heel apart.

  • 1 klik: laatst gebruikte setting (zelfs inclusief Stroboscoop en SOS… ughhhhh)

Verder kun je niets met deze schakelaar doen.

  • Schakelaar kort half indrukken: schakelen tussen de verschillende modi
  • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
  • Ja, de zaklamp heeft geheugen, zelfs inclusief SOS en stroboscoop. Helaas
  • Ja, het licht begint te knipperen
  • Ja, in de normale groep. Niet in de 2e groep.
  • Nee, omdat het een mechanische schakelaar is, dus niet nodig.
  • Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.

BATTERIJEN EN OPLADEN

Bij de zaklamp krijg je een oplader en batterij. De batterij heeft protectie (bescherming) en heeft een capaciteit, van… schrik niet…. 2200mAh. Dat lijkt inderdaad of je even 10 jaar terug in de tijd gaat. Volgens mij was 2500-2600mAh wel een beetje het meest gangbare (van de laagste capaciteit) die nu worden verkocht. Toch verraste het mij dat de zaklamp niet beter presteerde qua bereik of lichtopbrengst met een Samsung INR18650 30Q batterij.

Ook wil ik hier nogmaals een waarschuwing doen voor de batterij oplader. Deze ziet er niet echt betrouwbaar uit. Het wordt een Yonii Y2 genoemd. Gek genoeg kan ik geen reviews vinden, maar ook geen ‘normale’ websites die deze lader verkoopt.

Als je hem gaat gebruiken, doe het dan altijd onder toezicht. Ik heb er weinig vertrouwen in.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Volgens Boruit hebben we hier dus een zaklamp met 1050 lumen. Ik ben benieuwd of dat hij dat waar kan maken. Nou, laat ik je niet langer in de spanning houden, hier komen de metingen.

ZaklampModusAmps @startLumen @ 30 secLumen @ start
Boruit C8Low0.02 A27.5827.58
Osram w1Med0.22 A193193
Boruit 2200mAhHigh1.01 A435 Lumen441 Lumen

Zoals je ziet komt hij niet eens aan 50% van de geclaimde output. Jammer, maar het was ook niet geloofwaardig, want een Osram CSLNM1.TG kan ook geen 1050 lumen halen. Dus dat had je in principe al kunnen weten. Maar dat is ook de reden dat ik deze review plaats, zodat jij meer en meer snapt dat je niet zomaar wat getalletjes moet geloven op eBay, Aliexpress en dergelijke sites. Sommige merken zoals Fenix en Olight zijn betrouwbaar, maar kleine merken, en onbekende merken overdrijven eigenlijk standaard.

Runtime:

Ik heb de runtime testen gedaan met 2 verschillende batterijen in 2 modi, Hoog en Medium. Dus niet in Low, want dan zou het veel te lang duren.

De zaklamp begon te knipperen toen hij erg leeg was, dat kun je ook wel een beetje zien in de lijntjes van de grafiek. Ook is erg interessant te zien dat de Samsung en de Boruit batterij hetzelfde werken tot 1 bepaald punt. Dat valt wel heel erg op. De afzwakking begint precies op hetzelfde punt. Apart, alsof er een timer in treding werkt in plaats van een vermindering op basis van Voltage of temperatuur. Met de standaard batterij heb je ongeveer 1 uur en 10 minuten licht op zijn hoogste stand, en 1 uur en 30 minuten met een Samsung INR18650 30Q.

Afstand:

Voor deze zaklamp heb ik de meting op 20 meter gedaan. Hierbij heb ik de normale batterij gebruikt, maar ook een Samsung INR18650 30Q, maar beiden presteerden hetzelfde, dus ik hoef maar 1 getalletje te laten zien.

  • 120.0000 cd = 693 meter

Dus hij kan niet 1 kilometer ver schijnen, ook al wil Boruit jou dat wel laten geloven. Belangrijk dus om eerst een (betrouwbare) review te lezen.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Prijs
  • Presteert prima voor de prijs
  • Inclusief een batterij (en oplader)

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Onbetrouwbare, geadverteerde output en bereik
  • De oplader is niet echt betrouwbaar
  • Ik kan een hele hoge piep horen tijdens gebruik.

Korte samenvatting:

Ik wil niet gelijk de hele zaklamp afkraken omdat hij niet zijn geclaimde output behaald, noch het geclaimde bereik. Toch kan ik hierdoor zeker geen 5 sterren geven. Juist omdat ze zo overdrijven met die getallen zou ik ze nog een lager cijfer geven, maar qua bereik en werking doet hij het redelijk goed. 3 sterren is hij zeker waard, en 4… een beetje.

WAAR KUN JE DE BORUIT C8 KOPEN?

Koop de goedkope Boruit C8 op Aliexpress

Scroll naar boven