ASTROLUX MF04

INTRODUCTIE

Astrolux is het huismerk van Banggood, en daardoor alleen bij hun te koop. Het ontstond uit het samenwerken met budgetlightforum tijdens de bekende group-buys waarbij veel mensen zich inschreven voor een bepaalde zaklamp en daardoor de prijs flink naar beneden konden krijgen.

Na al veel andere modellen zoals de fameuze S41, S42 , maar ook de MF01 heeft Astrolux de stap gezet om de concurrentie aan te gaan met de bekende Lumintop BLF GT giga thrower. De zaklamp die de wereld veroverde met zijn ontzettende grote afmetingen die ook nog eens ontzettend ver kan schijnen, tot wel 2km, en 1miljoen candela. Kan de MF04 hier tegenop boksen? Laten we kijken.

HOE VOELT HIJ IN GEBRUIK

De MF04 is geen zaklamp in de zin dat hij in je zak past. Net zoals de BLF GT is hij bedoelt om objecten die heel ver weg zijn te kunnen belichten. Een echte schijnwerper dus. Denk hierbij vooral aan de hulpdiensten maar ook ideaal voor boeren etc die hele velden over kunnen schijnen. Omdat hij zo ver kan schijnen is het niet echt handig voor in de stad of indoors. Dan kun je beter iets kopen die een bredere lichtstraal heeft/lichtbundel zoals bijvoorbeeld de bekende BLF Q8. Die ook nog eens stukken goedkoper is.

Omdat de kop van de lamp zo groot is, hangt hij een beetje voorover zeg maar. Front-heavy wordt dat genoemd. Je kan hem lastig in balans houden, ook al heb je er 4 batterijen in gedaan.

De schakelaar zit een beetje verzonken in de body wat heel fijn is! 1 voordeel is dat je de schakelaar minder eenvoudig per ongeluk activeert, en ten tweede kun je in het donker snel de schakelaar vinden!

Statiefkoppeling


Omdat ik ook fotografeer, ben ik in het bezit van een Manfrotto-statief met een 029-kop. Deze kop gebruikt de Manfrotto zeskantige snelkoppelingsplaat! En raad eens! De zaklamp past er niet op, net zoals bij de BLF GT.

Van de fabriek af zullen de meeste statieven niet passen omdat het gat dat in de zaklamp zit groter is dan de gemiddelde statiefaansluiting. In het zakje dat bijgeleverd wordt zit een dopje die je er in kan schroeven zodat een schroef van een statief wel past.

KNURLING (de karteling van de zaklamp)

Zoals in elke review bekijk ik ook de karteling en machine werk van een zaklamp. Het is namelijk belangrijk om te zien of hij slipperig is of juist ruw aanvoelt. Het kan voorkomen dat een zaklamp dus scherp afwerking heeft en je kleding kan scheuren of beschadigen.

mf04-knurling2

SCHROEFDRAAD EN COATING

Anodisatie is het coaten van een zaklamp. Dit is een soort chemisch proces waardoor de hardheid van de coating gewaarborgd wordt. De kwaliteit hiervan is ook belangrijk omdat dit de zaklamp een exclusieve of juist goedkope uitstraling geeft.

Het schroefdraad wordt door velen niet bij stilgestaan, maar er was eens de bekende Starrylight 4AA zaklamp met plastic schroefdraad die problemen ondervond bij hevig gebruik. Ook kleine AAA zaklampen hebben wel eens problemen doordat het schroefdraad kruiselings gaat, dus over elkaar heen, en dan wordt het beschadigd en lastig om nog vast te draaien.

Waarschijnlijk weet je wel dat bijvoorbeeld een maglite lastig vast te schroeven is wanneer je er een aantal batterijen in hebt gedaan. Ook dat schroefdraad moet dus goed uitgelijnd worden.

De coating is erg vlekkengevoelig, zoals je in de rechtse foto kan zien zie je aardig wat vlekken. Dit komt omdat ik de o-ring van de lens een beetje had ingesmeerd met vet (silicone grease), en daardoor wat vettige vingers had.

LENS, BEZEL EN REFLECTOR

De reflector is gemaakt van aluminium en is glad. Maar niet super glad. Je kunt namelijk nog steeds wel wat machineringen zien.

  • Diameter binnenkant van de kop 118 mm
  • Diameter buitenzijde kop: 135 mm

De ring is gewoon zwart aluminium, en niet blinkend roestvrij staal helaas :–). Dit betekent dat een val op het beton de aluminium rand kan beschadigen waardoor het onmogelijk wordt om de rand/bezel los te maken. De bezel kun je wel losdraaien met je hand zonder al teveel kracht!

De afmetingen zijn zo goed als gelijk aan de BLF GT. Zie hieronder de vergelijking. De BLF GT aan de linkerzijde, en de Astrolux MF04 aan de rechterzijde.

BATTERIJHOUDER:

De batterijhouder heeft een metalen constructie. Het is aan te raden om goede 18650 batterijen te gebruiken met een hoge ontlading. De houder is zo ontworpen dat je eigenlijk geen button-top kan gebruiken omdat ze dan geen contact maken. Bij de pluspool van de batterij is een plastic ring om het contactpunt geplaatst om dit tegen te gaan. Dit is eenvoudiger te verwijderen dan het hele plaatje dat de BLF GT heeft.

Panasonic NCR18650B met protection passen niet! Ze zijn te lang. Dus je moet un-protected batterijen gebruiken die meestal een paar milimeter korter zijn.

Zoals ik al zei is de ‘beveiliging” om de batterijen niet omgekeerd in de houder te steken, een simpele plastic ring. Zodat de minpool van de batterij geen contact kan maken om kortsluiting te voorkomen.

Hieronder laat ik zien dat je toch flat-top batterijen kan gebruiken door deze “bescherming” te verwijderen.

WAARSCHUWING : hierdoor vervalt waarschijnlijk de garantie! Doe het dus op eigen risico! Het verwijderen van deze extra “bescherming” zal de mogelijkheid geven om batterijen op de verkeerde manier in te steken en daardoor de de zaklamp te beschadigen door kortsluiting.

Oplossing: Een andere manier om flat-top batterijen te gebruiken is door het gebruiken van een magneetje. Je moet wel oppassen dat deze niet losschiet en kortsluiting maakt, dus dit is niet aan te bevelen voor langdurig gebruik!!!!

AFMETINGEN EN GEWICHT:

  • Lengte:   235 mm
  • Diameter kop: 136 mm
  • Diameter reflector 125 mm
  • Diameter handvat waar batterijhouder in zit: 52 mm
  • Gewicht leeg: 1290 gram

Hieronder staat hij naast de bekende BLF GT. Je zou bijna zeggen dat de Astrolux een grotere kop heeft, maar dat komt denk ik gewoon door de kortere body. De diamater van de BLF GT kop is 135mm! Dus gelijk!

mf04-size-comparison

GEBRUIKERS INTERFACE

Gelukkig weer eens een simpele gebruikersinterface :–)

Hij heeft 4 standaard lichtsterktes in de hoofdgroep, welke zijn: Moon, Medium, High, Turbo, en daarnaast ook nog een aparte groep met knipperfuncties: Strobe, SOS en Beacon. Beacon is zeg maar 1 lichtflits om de paar seconden om locatie door te geven. Bijvoorbeeld als je de batterijen zo lang mogelijk wil gebruiken en je in nood zit.

Je klikt door het hele menu heen, en het werkt als volgt.

Vanuit de UIT positie:

  • 1 korte klik: terug naar laatste setting
  • Dubbele klik: Turbo
  • Driedubbele klik: kipper menu
  • Lang ingedrukt: elektronisch vergrendeling

Vanuit de AAN positie:

  • 1 korte klik: loopt door het menu heen van minimum naar sterkste lichtintensiteit.
  • Dubbele klik: Turbo
  • Driedubbele klik: stroboscoop menu (met enkele klik ga je door het menu)
  • Lang ingedrukt: zaklamp gaat uit.
Momentary On:
  • Heeft hij niet! Dus dat kun je vergeten.

Elektronische vergrendeling:

  • Als de zaklamp uit staat, hou je de knop ingedrukt voor ongeveer 3-4 seconden. Als je nu de schakelaar probeert te gebruiken gebeurt er niets. Hou hem weer 3-4 seconden ingedrukt om de lamp weer te ontgrendelen.

Achtergrond verlichting

  • Bij de schakelaar zit een heel klein led lampje dat continu brand. Wanneer je de lamp elektronisch vergrendeld, gaat ook dit lampje uit!

PWM

  • Ook dit kan je negeren omdat het niet te zien is. Dit komt steeds minder vaak voor.

SCHIJNT HIJ VERDER DAN DE GT?

Allereerst heb ik de lampen binnenshuis gemeten op 5 meter afstand. Ik heb de maximale lux gemeten. Met een eenvoudige tool kun je dan berekenen hoeveel candela dat is. https://www.rapidtables.com/calc/light/lux-to-candela-calculator.html

Astrolux MF04 gemeten op 5 meter

  • 825kcd in Turbo (4 Samsung 30Q batterijen)

BLF GT gemeten op 5 meter

  • 802 kcd in Turbo (4 Samsung 30Q batterijen)

ASTROLUX MF04 gemeten op 10 meter

  •  kcd in Turbo (4 batterijen Panasonic NCR18650B 3400mAh)
  •  kcd in Turbo (8 batterijen Panasonic NCR18650B 3400mAh)

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Goedkoper dan de BLF GT
  • Een van de verst schijnende LED zaklampen ter wereld
  • Draagriem meegeleverd
  • Simpele gebruikersinterface

NEGATIEVE PUNTEN:

  • De lamp balanceert niet helemaal lekker zodat je een beetje kracht moet gebruiken om hem recht te houden.
  • Nog steeds een dure zaklamp
  • Coating is vinger afdrukgevoelig.

WAAR KUN JE DE MATEMINCO MT35 PLUS KOPEN?

De Astrolux MF04 is nog wel te koop, maar onder een andere naam, namelijk Mateminco MT35 Plus. Het is dus precies dezelfde lamp, maar met een andere naam. Mateminco is trouwens de maker, en Astrolux heeft van hun een aantal lampen afgenomen met hun eigen naam. OEM dus, en niet andersom.

Scroll naar boven