AMUTORCH E3H

Amutorch E3H review

Amutoch is niet het merk waar de meeste mensen naar op zoek gaan. En vooral niet in Nederland. Hier zullen mensen waarschijnlijk eerder zoeken naar Led Lenser, Maglite, Olight of Fenix. Daarom is het ook niet raar dat je hier nog nooit van gehoord hebt.

Deze review gaat over de Amutorch E3H, de 21700 versie van de E3Q (20350). Deze hebben beiden dezelfde specificaties behalve natuurlijk de runtime. De E3H gebruikt de meeste voorkomende batterij, terwijl de E3Q een redelijk onbekende batterij formaat gebruikt, namelijk 20350. Weinig (of geen) verkopers in Nederland die deze maat verkopen.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • De zaklamp: Amutorch E3H
  • Reserve o-ring
  • Optioneel: 21700 Amutorch batterij
  • Optioneel: Amutorch A1 batterijoplader

Zoals je misschien is opgevallen mist de verpakking een handleiding. Hopelijk valt het allemaal een beetje te ontcijferen. We zullen zien.

In gebruik

De E3H (en ook E3Q) gebruikt een reverse clicky schakelaar. Dit betekent dat je de schakelaar helemaal moet indrukken, tot je de klik hoort, voor je licht ziet.

De schakelaar voelt vertrouwd aan zonder enige rarigheden.

Gelukkig heeft Amutorch er voor gekozen om de 18650 batterij over te slaan en gelijk met een 21700 te beginnen. Met een 3 mm bredere batterijbehuizing en 5mm langere body, heb je wel 1.5 keer zoveel capaciteit.

Helaas mist de zaklamp zelf wel kartelingen (knurling) waardoor hij een beetje glipperig aanvoelt.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet bepaald een fan ben van het design. Het ziet er nogal basic uit, zonder dat er echt goed over na is gedacht. Het enig waarover na is gedacht is volgens mij de manier waarop ze de ring hebben toegepast. Hierdoor kun je een draadkoord bevestigen, maar voor de rest lijkt het wel een design van een …. vul maar in…

Daarnaast zie je dat de kwaliteit ook niet echt bepaald hoog is, en dan met name rond de schroefdraad. Daar zie je hier en daar wat beschadigingen, wat erg zonde is. De anodisatie is daarom niet om over naar huis te schrijven. Bedenk natuurlijk wel dat we het hebben over een 30 euro zaklamp, en niet 130 euro.

Wat me ook opviel is het ontbreken van enige smering op de schroefdraad. Niet dat dit erg is, maar de meeste fabrikanten doen dit zeker wel, omdat je niet alleen de schroefdraad beschermd, maar ook zeker de o-ring, die het water buiten moet houden.

Voor de rest zou ik zeggen, bekijk gewoon de foto’s hieronder.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

Amutorch heeft gekozen voor een Triple LED. Wat wel interessant is dat je de kleur/type LED kan kiezen bij je aankoop. Degene die ik hier voor me heb heeft Luminus SST20 6500K LEDs. Er is ook een XPL-Hi versie die veel feller zou moeten zijn dan deze.

Verder maakt de (waarschijnlijk Carclo) TIR optics een fijne lichtbundel, zonder rarigheden, en een mooie geleidelijke overgang van hotspot naar spill.

Aan de voorkant bevindt zich een roestvrij stalen bezel, die je eenvoudig kunt verwijderen. Hierdoor kom je bij de LEDs, mocht je zin hebben deze te vervangen.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

  • Lengte: 106 mm
  • Diameter kop: 28 mm
  • Achterste kap / tailcap: 28 mm
  • Batteryhouder: 25.5mm

Gewicht:

  • Gewicht leeg: 73.5 gram
  • Met 21700 batterij: 142 gram

Dit is weinig gewicht, waardoor de output snel zal zakken als die wordt geregeld door een temperatuur sensor.

EDC zaklampen

Hier enkele EDC zaklampen naast elkaar:

Amutorch E3Q, Amutorch E4, 21700 Amutorch batterij, Lumintop EDC AA, Baivic V4+, Amutorch E3H.

GEBRUIKERS INTERFACE

Helaas had Amutorch hier geen handleiding bij gegeven, waardoor ik zelf op onderzoek uit moest. Na wat proberen (en op de website kijken) kwam erachter dat er eigenlijk 5 groepen bestaan in de gebruikersinterface.

Je kunt van groep verwisselen als je 5 keer klikt wanneer de zaklamp is ingeschakeld. Op dat moment gaat de zaklamp knipperen. 1 keer, dan 2 keer achter elkaar, dan 3 keer achter elkaar, 4 en 5 keer.

Elke knipper staat dus voor een mode groep. Volgens de website zou deze geen Eco mode hebben, maar de E3Q en E4 wel. Door te testen zie ik dat de E3Q gewoon hetzelfde is, dus ik houd die gegevens aan.

Mode Groep:Modes
Groep 11 mode: High
Groep 22 modes: Eco, High
Groep 32 modes: Med, High
Groep 43 modes: Eco, Med, High
Groep 54 modes: Eco, Low, Med, High

Modes:

  • Eco, Low, Med, High, en Turbo
  • Stroboscoop is verborgen
  • 1 klik: schakelt aan, in laatst gebruikte setting
  • Halve indrukken (dus geen klik): de zaklamp verandert van modus
  • Klik: zaklamp schakelt uit
  • Dubbele tik (geen klik, maar half indrukken): Turbo
  • 3 tikken (geen klikken): Stroboscoop
  • 5 tikken (geen klikken): Programmeer modus

Half indrukken kun je vergelijken met een DSL camera. Als je de sluiter half indrukt gaat hij scherm stellen, en bij de volledige klik maakt hij pas de foto. Dat is zeg maar tikken, en geen klikken. Weet even geen beter woord in het Nederlands.

  • Ja, met 3 tikken te activeren.
  • Ja, bij een lage batterij gaat de lamp knipperen. Tijd om de batterij te vervangen.
  • Ik heb geen PWM kunnen zien

BATTERIJEN EN OPLADEN

Amutorch stuurde bij deze zaklamp ook een oplader en batterij toe. Die zijn optioneel, en zitten er niet standaard bij. Het is dus geen echte oplaadbare zaklamp als sommige advertenties je willen doen geloven.

Alhoewel ik moet zeggen dat ze redelijk goedkoop zijn, en als je nog geen oplader of 21700 batterij hebt, misschien wel een goeie om mee te bestellen.

De A1 lader (met USB kabel) laadt met een lading van rond de 1Ampere, waardoo het ongeveer 5 uur duurt voor de batterij vol is. Daarom is het aan te raden een echte 21700 lader te kopen zodat je de batterij veel sneller kunt laden.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumen:

Ik ben er weer vanuit gegaan dat er een Eco mode aanwezig was, want die zat gewoon bij mij in het menu, ook al stond dat op de website van Amutorch niet aangegeven.

ModeAmpereSpecificaties@10 min@30sec@start
Eco0.05A3021.5522.15
Low0.35A150160160162
Med0.70A350309311314
High1.52A700618633635
Turbo6.29A3000 lumen623 lumen2598 lumen2981

Het grappige is dat de zaklamp precies bij 30 seconden overschakelt van Turbo naar een lagere modus. Dit wordt gedaan om de zaklamp te beschermen tegen oververhitting. Ook dat is niet helemaal correct op de website. Er staat namelijk dat er een soort automatische temperatuursregeling in zit, maar dat is niet helemaal waar. Je kunt namelijk de zaklamp gelijk weer in Turbo zetten, en dan schakelt hij na 30 seconden weer lager. De zaklamp kan dan ontzettend heet worden, dus zoveel ‘automatisch’ zit er niet in.

Runtime:

Turbo is zoals je ziet van korte duur. Terwijl het verloop van Turbo en High wel hetzelfde zijn. Allebei schakelen ze uit net voor de 3 uur.

Medium duurt langer en kan wel meer dan 6 uur branden, terwijl Low zelfs meer dan 12 uur blijft branden.

Geen slechte prestantie.

Afstand:

Deze metingen heb ik binnenshuis gedaan op een afstand van 5 meter. De meting heb ik na 30 seconden opgeschreven.

ModeCandelain Meters
Eco10020
Low85058
Med165081
High3400117
Turbo15225 cd247 meters

Als je de zaklamp langer dan 30 seconden wilt gebruiken in Turbo, heb je pech, ook al zou je de zaklamp goed koelen.

Maar met deze lichtbundel heb je genoeg zicht tot een meter of 50 in High, daarna wordt het wel een beet zwak.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera-instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

Je ziet ook goed het verschil tussen start en de zaklamp na 1 minuut. Bij sommige reviews doe ik dat.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Erg klein voor een 21700 zaklamp
  • Waarschuwing bij lage batterij
  • Fijne lichtbundel

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Design
  • Temperatuur regeling werkt niet goed, het is gewoon een timer
  • Haalt niet de geclaimde output
  • Er zat bij mij geen handleiding bij

Korte samenvatting:

Als je voor weinig geld een compacte 21700 zaklamp wil, dan kun je de E3H overwegen. Voor ongeveer 35 euro kun je deze zaklamp kopen.

Wil je een zaklamp met een mooi design of die Turbo voor enkele minuten kan vasthouden, kijk dan even verder.

WAAR KUN JE DE AMUTORCH E3H KOPEN?

Deze Amutorch is niet langer beschikbaar meer. Bekijk de volgende pagina’s:

Scroll naar boven