Lumintop EDC AA

EDC zaklamp met 160 / 600 lumen

Introductie

Over de jaren heen heb ik meerdere Lumintop zaklampen gehad en gereviewd. De meest bekende zal denk ik de Lumintop BLF GT zijn. Een gigantische zaklamp die een paar kilometer ver kan schijnen.

Dit keer review ik een kleiner lampje, eentje die gewoon in je zak past. Een echt zak lamp dus. LOL. Even alle gekheid op een stokje, de Lumintop EDC AA is zoals je zou denken, een EDC zaklamp. Dat betekent dat je hem elke dag bij je zou kunnen dragen. Je kan hem zowel voeden met een Alkaline batterij als met een oplaadbare NiMH batterij. En als kers op de taart, ook nog met een 14500 batterij, om die geclaimde 600 lumen te halen.

Laten we deze review maar weer eens beginnen met de verpakking. Wat zit er allemaal in:

 • De Lumintop EDC AA zaklamp
 • Witte diffuser
 • Reserve o-ring
 • Clip
 • Handleiding

In gebruik

Waarschijnlijk het meest aparte aan deze zaklamp is misschien dat het een forward clicky heeft. Niet dat dat uniek is, maar wel een beetje voor dit formaat. De meeste AA zaklampen hebben een reverse-clicky. Het verschil zit erin wanneer de lamp gaat branden. Een zaklamp met een forward clicky gaat al branden als je de schakelaar nog maar half hebt ingedrukt, dus voor je klik hoort. Een reverse clicky gaat pas aan na de click. Dit lijkt geen verschil te maken als je dit lees, maar het heeft wel invloed op het gebruik. De schakelaar steekt uit, waardoor je hem niet op z’n achterste kan zetten.

De zaklamp heeft weinig houvast om het zo maar te zeggen. Het is klein en dun. Gelukkig helpt de pocket clip nog een beetje de grip te verbeteren, maar je moet deze zaklamp natuurlijk niet gebruiken voor je ‘werk’. Ik zou het meer als een emergency zaklamp gebruiken, of voor kleine klusjes.

Wat wel noemenswaardig is, is de twee-richting clip. Je kan hem dus aan je pet vastknijpen om hem te gebruiken als een hoofdlamp, maar je kan hem ook de andere kant op richten en aan je zak vastmaken.

Voor de rest is de kwaliteit van de zaklamp niet echt om naar huis te schrijven. Het voelt eigenlijk een beetje goedkoop aan.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Als je de hoogste kwaliteit zaklamp wilt hebben, met de laatste snufjes, dan zal dit een beetje tegenvallen. De zaklamp is misschien maar rond de 20 euro, maar dan zou ik ook de Tool AA aanbevelen. Ook gemaakt door Lumintop, maar toch een beetje mooier dan deze.

Ik zeg niet dat hij slecht is, maar moet wel toegeven dat dit niet hun beste zaklamp is qua bouw en afwerking. De coating is overigens wel goed, en er is ook verder niet echt op af te dingen, maar hoge kwaliteit is het niet.

Mocht je een forward clicky willen en vindt je de prestaties goed, dan zou je hem zeker kunnen overwegen, want slecht is hij, niet, maar zou hem eerder rond de 10 tot maximaal 15 euro rekenen.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

Ook niet onbelangrijk is de LED die wordt gebruikt. Dit is natuurlijk de lichtbron, en moet dus passen bij de zaklamp. Gelukkig zijn er honderden soorten en maten, waardoor er altijd wel iets voor jou bij zit.

De LED die hier gebruikt is blijkt een Osram GW PUSRA1.PM te zijn met een kleur temperatuur van 6500K. Een beetje aan de cool white kant, mocht je daar geen voorstander voor zijn. Gelukkig is de bezel gewoon verwijderbaar en heb je rijkelijk toegang tot de LED mocht je die willen vervangen.

Lumintop heeft er voor gekozen om geen normale reflector te gebruiken, en in plaats daarvan hebben ze gekozen voor een soort TIR optic met een soort bloemetjeseffect. Dit is volgens mij de eerste keer dat ik dit heb gezien. Het voordeel van dit is een hel universele en brede lichtbundel. Best wel prettig moet ik zeggen.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

 • Lengte: 91,3mm
 • Diameter kop: 17mm
 • Batterijpack: 17mm 

Gewicht:

 • Gewicht leeg: 23.7 gram
 • Met Eneloop batterij: 50.1 gram

EDC zaklampen Zie hieronder enkele bekende EDC zaklampen naast elkaar.
Afbeelding 1: Van links naar rechts: Lumintop EDC AA, Lumintop Tool AA 2.0

Afbeelding 2: van links naar rechts: Eneloop AA battery, Enogear AA, Lumintop EDC AA, Lumintop Tool AA 2.0, Lumintop EDC05

GEBRUIKERS INTERFACE

De gebruikersinterface is redelijk eenvoudig. Het enige verborgen binnen de UI is de stroboscoop modus.

Modi:

 • Low, Medium, High, Turbo
 • Stroboscoop
 • Schakelaar half indrukken: tijdelijk aan (momentary on), snel half indrukken is voor veranderen van modus
 • 1 klik: Aan, laatst gebruikte setting
 • 6x half indrukken: stroboscoop
 • Schakelaar half indrukken: verander modus van laag naar hoog.
 • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
 • Bij een lage batterij begint de zaklamp te knipperen. Op een Alkaline batterij kun je die nog wel 1 of 2 nachten laten knipperen. Hoe leger de batterij raakt, des te langer uit elkaar de zaklamp even aangaat.
 • Als je 6 keer de schakelaar half indrukt
 • Niet nodig. Gewoon de zaklamp uitschakelen
 • Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.

BATTERIJEN EN OPLADEN

Helaas wordt deze zaklamp niet met een batterij geleverd, maar je kunt er wel een batterij bijkopen. Dit zou dan een 14500 lithium-ion batterij zijn. Omdat hij prima op normale batterijen werkt zullen sommige mensen waarschijnlijk alkaline batterijen gaan gebruiken. Niet doen. Het enig voordeel dat Alkaline batterijen hebben is een ontzettend lange runtime, maar met heel zacht licht. Ze kunnen dagen op ontzettend lage spanning blijven gloeien.

Gebruik gewoon oplaadbare NiMH batterijen zoals de Panasonic Eneloop om meer kracht te hebben voor langere tijd. Zoals je straks zult zien is er een groot verschil tussen oplaadbare en Alkaline batterijen. Een zaklamp gebruik je om licht te geven, niet om te gloeien als een vuurvliegje.

Voor ik het vergeet, als je echt de maximale lichtopbrengst wilt hebben, dan moet je 14500 type batterijen gebruiken. Je moet dan wel een button-top batterij gebruiken, omdat er een reverse-polarity beveiliging op zit. Dit houdt in dat je een batterij achterstevoren in de zaklamp kan doen zonder dat hij beschadigd.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumen Meting

ModusSpecs@ inschakelingNa 30 seconden
Low22.292.29
Medium222424
High130132132
Turbo180214206

Lumenmeting met een Duracell Alkaline batterij.

ModusSpecs@ inschakeling
Low21.14
Medium2224
High125133
Turbo180199

Met een Olight 14500 batterij

ModusSpecs@ inschakelingNa 30 seconden
Low89.59.5
Medium807373
High400389368
Turbo600688587

Runtime:

De batterijduur is sterk afhankelijk van de batterij die je gebruikt. Hieronder zie je een overzicht met de 3 hoogste standen van de zaklamp, Turbo, High en Medium. Low zou veel te lang gaan duren. En ik heb veel meer reviews te doen, dus daar heb ik helaas geen tijd voor om op te wachten.

Turbo begint dus bijna op 220 lumen maar stort snel naar beneden. Daarna blijft hij nog stevig op ongeveer 170 lumen branden tot hij na 1 uur en 48 minuten plots zakt naar ongeveer 3 lumen. Ik heb de test na een uur of 2 gestopt omdat hij alleen nog maar bleef knipperen. Enkele seconden aan, enkele seconden uit, enkele seconden aan, enkele seconden uit.

Closeup van de eerste minuut:

De volgende is een vergelijking tussen de Eneloop AA en de Duracell AA. Voor beiden heb ik de runtime gestopt omdat die nog uren door kunnen blijven gaan. Niet interessant dus.

Een duidelijk verschil is er dus te zien tussen deze 2 batterijen. Alkaline batterijen hebben nooit de kracht om een felle zaklamp aan te houden. Ze zakken te snel en zijn daarom niet goed voor felle zaklampen. Zoal je zit zakt hij binnen 30 minuten naar 3 lumen, terwijl de Eneloop AA er met gemak 1 uur en 48 minuten uithaalt. Groot verschil dus. Ik heb de Duracell batterij gebruikt in de zaklamp in de buurt van de slaapkamers zodat we die nacht nog een lichtje hadden als we de trap afliepen. Na 3 nachten gebruiken was de voltage nog maar 0.68 V. En dat is erg laag. Te laag voor een oplaadbare NiMH batterij, en dan beschadig je hem onnodig. Vandaar dat ik bij de Eneloops de zaklamp niet nog enkele nachten heb gebruikt.
Trouwens, met de Alkaline batterij ging het knipperen steeds langzamer. Misschien tot 10 seconden uit, 3 seconden aan. zoiets.

En als laatst nog een vergelijking met een Olight 14500 met 750mAh. Interessante grafiek.

Runtime is ongeveer 47 minuten, maar veel en veel feller dan zowel de Eneloop als de Alkaline batterij.

Afstand:

Ik heb ze binnenshuis gemeten omdat de zaklamp gewoon niet fel genoeg is om het op 10 meter te meten.

Met Eneloop AA

ModusBeam intensity @ 2m
Low4 cd / 4 meter
Med32 cd /11 meter
High184 cd / 27meter
Turbo272 cd / 33meter

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

 • Redelijk goedkoop
 • 4 modus met een echt low modus
 • Geen PWM
 • Kan dagen blijven gloeien en knipperen
 • Diffuser meegeleverd
 • Kan op Alkaline, NiMH en 14500 werken
 • Stroboscoop is alleen toegankelijk als je 6 keer klikt

NEGATIEVE PUNTEN:

 • De kwaliteit valt een beetje tegen
 • Geen accessoires behalve de diffuser
 • Laat een oplaadbare batterij een beetje te diep ontladen als je hem per ongeluk vergeet

Korte samenvatting:

De Lumintop EDC AA is een eenvoudig EDC zaklamp die makkelijk in elke zak past. De meeste interessante aan de zaklamp zijn de forward clicky en de 2-richting clip. Qua sterkte werkt hij prima en je kan hem zelfs met een 14500 batterij gebruiken. Dat maakt een serieus verschil in lichtkracht. Maar er zijn ook wat nadelen, en dat is de kwaliteit en alhoewel hij redelijk betaalbaar is, had hij nog wel iets goedkoper gemogen. Voornamelijk gezien de kwaliteit.

WAAR KUN JE DE LUMINTOP EDC01 KOPEN?

Je krijgt 15% korting als je de volgende code gebruikt bij Nealsgadgets: lumenmonsters

Scroll naar boven