Acebeam E70 – SS

  1. Acebeam E70 introductie
  2. De zaklamp in gebruik
  3. Bouwkwaliteit
  4. LED, Lens Bezel en Reflector
  5. Afmetingen en gewicht
  6. Gebruikersinterface
  7. Prestaties
  8. Conclusie
  9. Acebeam E70 kopen?

Acebeam E70 review introductie

Als je interesse uitgaat naar zaklampen die er iets unieker uitzien dan de rest, moet je zeker eens naar de Acebeam E70 kijken, en dan vooral naar de stainless steel versie (roestvrij staal).

Deze werd als eerst uitgebracht in de aluminium versie, en later ook in titanium, en roestvrij staal (stainless steel). Degene die ik heb is dus gemaakt van roestvrij staal, wat echt een opvaller is.

Hij komt uit de inmiddels lange rits aan nieuwe zaklampen die zijn gemaakt door Acebeam. En als je nog niet bekend bent met dat merk, is het misschien verstandig toch eens wat meer onderzoek te doen. Het bedrijf bestaat namelijk al een jaar of 10, en heeft een aantal hele interessante zaklampen op de markt gebracht. Dan heb ik het over de Acebeam X70, X50, X75 etc. Dit zijn enorm sterke zaklampen met tientallen duizenden lumens. En dan heb je nog de ultra bekende zaklamp, de W30. Maar dat is van een ander kaliber, want de lichtopbrengst is maar enkele honderden lumens, maar wel met een gigantisch bereik.

Nu, we zijn hier niet om Acebeam een hart onder de riem te steken, maar kijken wat de E70 allemaal te bieden heeft.

Laten we beginnen wat je eigenlijk allemaal krijgt als je deze besteld:

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • De zaklamp
  • Draagkoort
  • 21700 batterij met USB-C poort
  • USB kabel om de batterij te laden, en te ontladen!
  • (de stainless steel versie komt ook met een kleine zakje)
  • Extra o-ringen
  • Handleiding etc.

In gebruik

Op het eerste gezicht kun je denken dat het een mooi formaatje is, dat goed in je zak past voor EDC. Maar toch valt de lamp wat groter uit dan je zou denken.

En dat kan een voordeel zijn, en een nadeel. Het voordeel is dat hij lekkerder in je hand valt, en daardoor ook meer grip geeft. Het nadeel is dat hij wat minder geschikt is om te dragen.

Oh, en als je kiest voor de roestvrij stalen versie, dan moet je wel rekening houden met het extra gewicht. Want daar heeft hij zeker last van… lol.

Verder vond ik het erg lastig om het draagkoordje aan de zaklamp te krijgen nadat ik hem had losgemaakt. Niet doen dus, als je de lamp met draagkoord wilt gebruiken.

De schakelaar bevindt zich aan de achterzijde van de lamp. Dus je kan hem overhands dragen, op de tactische manier, zodat je je duim kunt gebruiken om de knop te bedienen. Of je kan hem onderhands dragen, maar dan heb je je andere hand nodig om de modus aan te passen.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Ik hou wel van glimmende zaklampen, en daarom vond ik de stainless steel versie zo ontzettend interessant. Maar zoals ik hierboven al zei, is roestvrij staal een stuk zwaarder dan aluminium. Als je geen zin hebt in het extra gewicht, koop dan gewoon de aluminium versie.

Nergens op deze zaklamp zul je de normale kartelingen vinden zoals je misschien gewend bent. In plaats van de traditionele maakt Acebeam gebruik van een soort schil en binnenste huls. Dit geeft een hele mooie combinatie van zilver en blauw.. mijn lievelingskleuren toch wel.

Toch moet je niet denken dat de binnenste huls gewoon los zit en je hem er zo uit kunt trekken. Nee, hij zit gewoon vast.

Verder bestaat de zaklamp uit 2 delen. De kop en de rest van de zaklamp. De achterkant is niet open te maken, zonder gereedschap, waardoor je de kop moet verwijderen om de batterij erin te doen.

Verder is de afwerking gewoon tip top in orde. Het schroefdraad was goed ingesmeerd, en alles voelt gewoon heel solide aan. Niets op aan te merken dus.

LED, lens, bezel en reflector

Veel mensen die actief zijn in de zaklamp communities (BLF, CPF, Reddit) hebben hun voorkeuren als het om de LED gaat. Men spreekt dan gauw over de kleur temperatuur van het licht, of de CRI waarde, en over de tint.

De tint kun je een beetje vergelijken met een verkleurde foto, die je zelf op een printer hebt uitgeprint. De foto wordt al snel een beetje blauwer, en de rode kleuren vervagen snel. Dit kun je dus vergelijken met de tint. De temperatuur van het licht is dan warm, of koud, maar je ziet ook dat de kleur van het licht een beetje groenig of rozig wordt.

Daar ligt nu net het probleem met de LED die in de E70 zit. Het is namelijk een enorm krachtige CREE XHP70.2, die er wel een beetje om bekend staat de tint zowel richting het rode en groene te krijgen. Hierdoor ontstaat een lichtbundel die verschillende kleuren heeft als je heel goed kijkt. Zo kan de buitenste ring van de lichtbundel een beetje richting het roze zijn, terwijl het midden van de lichtbundel groenig is.

En dat heeft deze ook een beetje. Maar we hebben het hier wel over 1 van krachtigste ledjes die er bestaan voor zaklampen.

Om deze tint verschuiving een beetje te corrigeren heeft Acebeam er voor gekozen om een reflector te gebruiken met een sinaasappel effect. Deze is dus niet heel erg glad, maar een beetje bobbelig. Helaas helpt dat niet helemaal, maar het maakt de lichtbundel wel een stuk ‘zachter’ dan een gladde reflector.

Aan de voorkant heeft de E70 een glazen lens met een Anti reflectie coating, waardoor meer dan 99% van het licht wordt doorgelaten.

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

AfmetingMillimeters
Lengte128 mm
Diameter kop30mm
Diameter body27 mm

Gewicht

  • Gewicht leeg: 207.7 gram
  • Gewicht met batterij: 289 gram

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele bekende EDC zaklampen naast elkaar.
Van links naar rechts: Olight Warrior M2R PRO, Acebeam E70-ss, Fenix E35 v3, Lumintop X1L , Wurkkos TS21, Zebralight SC700d, Amutorch E3H.

Gebruikersinterface

Acebeam heeft zijn eigen gebruikersinterface ontworpen, net zoals veel van de grotere partijen. Kleinere partijen kiezen er vaker voor om een bekende firmware te gebruiken zoals NarsilM, Anduril, or Biscotti.

Beschikbare Modes:

  • Moonlight, Low, Medium1 , Medium 2, Medium 3, High, Turbo

Als de zaklamp is uitgeschakeld:

  • Schakelaar ingedrukt houden: schakelt aan in Moonlight
  • 1 klik: niets
  • Dubbele klik: naar de laatst gebruikte modus
  • 3 klikken: Stroboscoop

Als de zaklamp is ingeschakeld:

  • Schakelaar ingedrukt houden: de zaklamp schakelt de sterkte van laat naar hoog
  • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: Stroboscoop

Stroboscoop:

  • Ja, deze kun je activeren met 3 klikken.

Mode memory (geheugen)

  • Ja, met een dubbele klik ga je terug naar de laatst gebruikte modus, als de zaklamp is uitgeschakeld.

PWM

  • Niet te zien.

Lockout modus:

  • Nee, maar je kan gewoon de kop losdraaien zodat hij geen contact meer maakt (met de aluminium versie)

Conclusie Gebruikersinterface:

  • Het is even wennen om met een dubbele klik de zaklamp aan te zetten in de laatst gebruikte modus. Toch kun je altijd vanaf de uit posite in Moonlight mode komen door een lange klik.

Batterijen en opladen

Acebeam levert standaard een batterij bij deze zaklamp. En dat is de Acebeam IMR21700NP-510A.

Dit is dus een 21700 batterij, met een capaciteit van 5100mAh. Dit is ongeveer 1.5 keer zoveel als de gemiddelde 18650 batterij. En het leuke is dat de batterij ook een ingebouwde USB poort heeft. Zo kun je onderweg de batterij opladen, mits je een USB kable hebt meegenomen. Daarnaast heeft Acebeam ook een korte kabel meegeleverd die wel heel erg interessant is. Want deze kabel kun je niet alleen gebruiken om de batterij op te laden, maar ook om de batterij te gebruiken als een power bank. Je kun dus je telefoon opladen, als je een USB-A kabel hebt. Dit is echt een enorm interessante batterij.

Het laden gaat niet zo heel hard, en ik kon maar 1.1 Ampere meten. Dus het opladen duurt nog wel even, en dat maakt het wel een beetje jammer. Natuurlijk kun je de batterij gewoon opladen in een 21700 lader, mocht je die hebben. Ik moet wel zeggen dat het een lange batterij is, en dat niet alle 21700 opladers deze lengte accepteren.

Doordat alleen de batterij is op te laden, is het dus niet echt een oplaadbare zaklamp. Daarvoor kun je kijken naar onze lijst met de beste oplaadbare zaklampen.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumenmeting:

Modespecificaties@ 10 min@ 30 sec@ start
Moon10.590.59
Low503636
Mid 1180144144144
Mid 2650525536536
High10009549981004
Turbo400010063576 lumens3822

Je moet hier eigenlijk naar de 30 seconden kolom kijken, want die is volgens de ANSI FL1 standaard het moment om de meting te doen, en niet bij het inschakelen zoals veel mensen doen.

Runtime:

Zie de grafiek hieronder. Deze vertelt eigenlijk het hele verhaal.

Afstand:

Dit formaat zaklamp komt eigenlijk alleen buiten in het veld tot zijn recht. Ik heb ze ook binnenshuis gemeten op 5 meter, maar dat is niet voldoende om de afstand te berekenen.

Hier een overzicht, met de metingen op een afstand van 5 meter. En deze is dan omgerekend naar candela, welke weer is omgerekend naar afstand in meters.

ModeSpecificatiesCandelas gemetenAfstand in meters
Low10020
Mid162542541
Mid21600150077
High30253100111
Turbo12.100 cd11.500 cd214 m

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Enorm interessant design
  • Genoeg accessoires meegeleverd
  • Batterij heeft USB-C om te laden
  • Batterij kan gebruikt worden als powerbank
  • De batterijen gaan langer mee dan gespecificeerd
  • Mooi afwerking

NEGATIEVE PUNTEN:

  • De gebruikersinterface is een beetje wennen
  • Laad snelheid een beetje onder de maat
  • Turbo is erg kort

Korte samenvatting:

Als je op zoek bent naar een mooie zaklamp die ook nog eens heel fel is, dan moet je zeker deze zaklamp overwegen. Met bijna 4000 lumens is dit een echte lumenmonster.

ACEBEAM E70 KOPEN?

De zaklamp bij Amazon is de normale aluminum versie.

Scroll naar boven