Wuben X3

  1. Wuben X3 introductie
  2. De zaklamp in gebruik
  3. Bouwkwaliteit
  4. LED, Lens Bezel en Reflector
  5. Afmetingen en gewicht
  6. Gebruikersinterface
  7. Prestaties
  8. Conclusie
  9. Wuben X3 kopen?

Wuben X3 review intro

Wuben startte dit model met een Kickstarter-campagne om de benodigde fondsen te werven. Ik had zelf al het prototype ontvangen, samen met nog een paar reviewers, maar deze review gaat over de productie versie, niet het prototype.

Tijdens mijn testen, en die van andere reviewers, bleek dat het prototype nog wat te wensen over had. Gelukkig hebben ze dat snel op kunnen pakken, en was de productie versie een feit.

De Wuben X3 heeft een paar coole functies, zoals draadloos opladen, een speciale laadbox, en een draaibare kop.

Ik ontving de X3 in een leuke Wuben doos, die specifiek ontworpen was voor dit model. Dit zet hun toch een beetje apart van de goedkopere merken die generieke doosjes gebruiken voor meerdere modellen.

En dit is wat ik ontving:

  • Wuben X3
  • Sleutelkoord met USB-C stekkers
  • Oplaadstation

Voordat je de Wuben X3 kunt gebruiken, moet je de elektronische vergrendeling uitschakelen door 4 snelle klikken. Als je te langzaam klikt werkt het niet.

Let op: ik raadt aan om je X3 te vergrendelen als je hem draagt. Je activeert deze elektronische vergrendeling met dezelfde 4 snelle klikken als de zaklamp uit is. (Dit werkt niet als de zaklamp aan staat)

In gebruik

Wat je gelijk opvalt met de Wuben X lampen is de unieke vorm. De meeste zaklampen zijn rond, zoals de vorm van een batterij, maar de X series zijn rechthoekig, met platte zijden. Gelukkig zijn de randjes een beetje afgevlakt, maar dat neemt niet weg dat ze nog steeds redelijk ‘puntig’ zijn.

Bij een platte zaklamp zoals deze moet je zelf een comfortable positie weten te vinden. Er zijn ook andere zaklampen met platte zijden, waarbij je je duim op het smalle deel van de zaklamp legt, zoals de Fenix TK35.

Maar bij de Wuben X3 zit de schakelaar aan de brede zijde, aan de voorkant van de zaklamp. Dit gedeelte kan zweken waardoor je de leds 2 verschillende kanten op kan laten schijnen. En dit is 1 van de verbeteringen ten opzichte van het prototype model, die al ging draaien zodra je de knop indrukte. Gelukkig is dat helemaal verholpen, en hoef je je daar geen druk meer over te maken.

Hij is lekker klein, dus past goed in je zak, maar je kunt ook de meegeleverde draagkoord gebruiken. En dit is niet zomaar een draagkoor, want het is eigenlijk een USB-C kabel. Hiermee kun je dus onderweg eenvoudig je X3 opladen. Maar je kunt hem ook gewoon aan je riem (of broek) klemmen met de sterke pocketclip die er al aan zit.

Aan de onderkant zitten 2 sterke magneten, dus je kan hem eenvoudig aan iets bevestigen van metaal. En dan kun je ook nog eens de kop draaien, om het nog makkkelijker te maken.

De laatste handig functie die ik wil noemen is het kleine LED schermpje. Hier kun je zien in welke modus hij staat, en hoeveel batterij je nog over hebt.. super handig dus.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Eigenlijk ben ik altijd tevreden over de bouwkwaliteit van Wuben zaklampen. En alhoewel de X3 niet gemaakt is van aluminium, ik kon geen problemen ondervinden. Alles zit goed in elkaar, zonder gaatjes, scheurtjes of wat dan ook.

De zaklampen die ik gebruik voor deze review zijn de transparante versie en de zwarte versie. De transparante heeft ook Glow In The Dark, zodat je hem makkelijker in het donker kan vinden.

Aan de binnenkant van de zaklamp zie je een (blauw) indicatielampje dat je gelukkig zelf kunt uitschakelen. Het uitschakelen kan door 5 keer te klikken.

Naast deze zwarte en witte heeft Wuben ook nog een blauwe en groene versie. En de reden dat ze van plastic zijn gemaakt heeft waarschijnlijk te doen met de draadloze oplading. Ik denk dat een aluminium behuizing problemen zou veroorzaken.

LED, lens, bezel en reflector

Alle Wuben X3’s gebruiken 2 soorten LED’s, 1 voor wit licht en de ander voor rood licht. Wuben koos voor de Samsung LH351D (met High CRI) voor het witte licht, en een 650nm Luminus SST10 LED voor het rode licht.

Beide LED’s zitten achter een TIR, zonder beschermed glas. Dit vinden sommige gebruikers wel jammer, omdat plastic natuurlijk sneller kan krassen, en vies worden.

Om de kleurtemperatuur en andere aspecten van de lichtbundel te meten, gebruik ik de Sekonic Spectromaster C-800.

Dit zijn de resultaten van de meting op 5 meter afstand.

  • CCT: 4936K
  • CRI Ra: 88,3
  • duv: 0.0079

Een CCT van 4900 is redelijk neutraal wit. Een CRI Ra van 88.3 is redelijk High CRI… tenminste, het is hoger dan een standaard CRi die meestal rond de CRI Ra van 70 zit. Een positieve duv van0.0079 betekent dat de lichtbundel een heel klein beetje groening kan lijken.. Echt een heel klein beetje, want als je het echt op gaat vallen, zit je al boven de 150.

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

Wuben X3Afmeting in mm
Lengte:70 mm
Breedte body:35 mm
Dikte body:20 mm

Gewicht

Wuben X3Gewicht
Gewicht met batterij:64 gram

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele bekende zaklampen naast elkaar.
Groep 1, van links naar rechts: Wuben X2, Wuben X3, Wuben X3, Wuben X0, Wuben X1

Groep 2, van links naar rechts: Nitecore TUP, Wuben X2, Wuben X3, Wuben X3, Wuben X1, Olight Arkfeld, Nitecore Tip, Fenix E03R

Gebruikersinterface

De UI van deze zaklamp is redelijk eenvoudig te bedienen.

Beschikbare Modes:

  • Wit licht: Low, medium, high, turbo
  • Rood licht: Low, High
  • Stroboscoop, SOS

Als de zaklamp is uitgeschakeld:

  • Schakelaar ingedrukt houden: rood licht
  • 1 klik: laatst gebruikte setting
  • Dubbele klik: Turbo
  • 4 klikken: lockout

Als de zaklamp is ingeschakeld:

  • Schakelaar ingedrukt houden: de zaklamp schakelt de sterkte van laag naar hoog
  • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
  • Dubbele klik: Turbo (en herhaal een dubbelen klik om terug te keren naar vorige modus)
  • 3 klikken: Stroboscoop (nog een dubbele klik is SOS, of een enkele klik om terug te keren naar normale modus)

Stroboscoop:

  • 3 klikken activeert stroboscoop.

Rood licht

  • Activeer rood licht door de schakelaar lang ingedrukt te houden. Hij gaat dan aan in de lage rode modus. Als hij in Low staat, kun je lang de knop ingedruk houden om naar High te gaan, en visa versa.

Mode memory (geheugen)

  • Ja, de normale modus wordt herinnerd. Maar niet de rode modus.. Die moete je weer met een lange klik activeren.

PWM

  • Niet te zien

Lockout modus:

  • Activeer door 4 klikken

Conclusie Gebruikersinterface:

  • Ik ben wel blij met deze UI. Het is simpel te gebruiken, en de draaibare kop is helemaal handig, vooral in combinatie met de magnetisch onderkant.

Batterijen en opladen

De X3 heeft een ingebouwde batterij met een capaciteit van 1000 mAh. En om hem op te laden, krijg je iets speciaals. De X3 heeft geen oplaadpoorten, maar maakt gebruik van magnetisch opladen en draadloos opladen.

Als je de goedkopere set koopt, zit er een kleine plastic laaddock in met een USB-C oplaadkabel (die ook dienst doet als draagkoord). In dit kleine dock zitten 2 pinnetjes die contact maken met 2 magnetisch pinnen aan de onderkant van de zaklamp.

Wuben verkoopt de X3 echter ook met een oplaaddoos/powerbank in de duurdere kit. Deze oplaadbox heeft een ingebouwde batterij waarmee je de X3 altijd en overal kunt opladen. Daarnaast dient deze ook als kleine powerbank om je telefoon op te laden via USB C kabel. De totale capaciteit van de poewrbank is 3.000mAh, maar hiervan gaat natuurlijk een gedeelte verloren tijdens het laadproces.

Tijdens het opladen in de houder geeft de batterij-indicator vrij snel 70% aan nadat het opladen is gestart. En het batterijpercentage stijgt niet met 1s, maar met 5s of meer. Dus als je ziet dat de zaklamp lange tijd op 70% blijft hangen, maak je dan geen zorgen. Hij springt snel naar het volgende getal.

Toch zou ik je sterk aanraden om een USB-tester te kopen, zodat je kunt zien hoeveel stroom hij gebruikt. Hierdoor kun je gauw genoeg zien of hij bijna aan het einde van zijn laadcyclus is, zodat je de lading kan onderbreken.

De totale oplaadtijd was 2 uur en 48minuten, en ik zag een maximale oplaadstroom van 0,48A. Ik had verwacht dat de oplaadtijd iets korter zou zijn, maar 2 uur en 48 minuten is niet slecht. Gelukkig zie je tijdens het laden een blauwe led die oplicht, en die uitgaat als hij klaar is met laden.

Prestaties

De lumen metingen zijn gedaan met mijn zelfgemaakte Integrating Spheres. De ene heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp van 249 lumens, en de Extech SDL400 luxmeter gebruikt een Kenko PRO1D ND16 filter tot 80.000 lumens. Daarboven moet ik het filter vervangen door een Gobe ND32 filter. De andere integrating sphere heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp die gekalibreerd is op 261 lumens en heeft geen ND filter. Deze wordt gebruikt voornamelijk gebruikt voor de zwakkere zaklampen, want deze kan maximaal ongeveer 5000 lumens aan.

Voor de licht intensiteit/afstand (candela) metingen gebruik ik een Hagner E4-X luxmeter. Deze wordt meestal binnenshuis gebruikt tot 5 meter, en buitenshuis op 10 of 20 meter, afhankelijk van de zaklamp.

Lumenmeting:

Ik heb de meting handmatig gedaan bij inschakeling en 30 seconden. De 10 minuten meting komt van de runtime data die ik heb gebruikt om onderstaande grafieken te maken.

Wuben X3Volgens fabrikantStart30sec10min
Low1 lm2.22.2
Med50 lm575755
High150 lm143139127
Turbo700 lm554 lm187 lm169 lm

Zoals je kan zien komt hij helemaal niet in de buurt van de 700 lumens, zelfs niet bij inschakeling. Een beetje jammer vind ik dit altijd. Toch denk ik dat dit te maken heeft met mijn neutral witte versie. De CW (koud wit) zou hoogstwaarschijnlijk iets feller zijn, maar ik denk ook niet dat hij na 30 seconden in de buurt komt.

Runtime:

ModeSpecified runtimeMeasured runtime (ANSI FL1)Time till shut off
Low50uur
Med6uur4uur 22min4uur 22min
High2uur1uur 37min1uur 37min
Turbo1.5uur1uur 24min1uur 24min

Afstand:

Dit formaat zaklamp komt eigenlijk alleen buiten in het veld tot zijn recht. Ik heb ze ook binnenshuis gemeten op 5 meter, maar dat is niet voldoende om de afstand te berekenen.

Wuben X3GespecificeerdCandelasmeters
Low00
Med150 cd24 m
High400 cd40 m
Turbo2,590 cd500 cd45 m
Turbo at Turn on1,550 cd79 m

Ook hier zien we dat hij niet in de buurt komt van de specificaties.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Draaibare kop
  • Fel zat voor een kleine zaklamp
  • Beschikbaar in meerdere kleuren
  • Mogelijk met powerbank
  • Heeft ook een rood licht
  • Sterke pocket clip

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Niet zo fel als geadverteerd
  • Baterij is niet vervangbaar

Korte samenvatting:

Dus even in het kort. De Wuben X3 is best een unieke zaklamp met een aantal interessante functies. Dan heb ik het over een draaibare kop, wit en rood licht, maar ook draadloos opladen, en een LED display.

Je moet misschien een beetje aan de vorm wennen, maar je kan hem ook op zoveel manieren gebruiken, en dan moet ik vooral denken aan de magnetische onderkant. Hierdoor is hij perfect voor mensen die in fabrieken werken, met auto’s etc.

Dat de batterij niet makkelijk te vervangen is vind ik nog niet zo erg, maar ik vind het wel jammer, dat de specificaties niet helemaal kloppen qua lichtopbrengst.

ZAKLAMP KOPEN?

De Wuben X3 is op meerdere plaatsen te koop, maar voornamelijk in China

Scroll naar boven