OLIGHT ODIN TURBO

Olight Odin Turbo review

Voor veel mensen zal deze zaklamp niet de eerste keus zijn, vanwege de doelgroep waar deze zich op richt. De Olight Odin Turbo is namelijk een zaklamp die je op een wapen kan bevestigen. Dit kan natuurlijk ook een paintbal of airsoft pistool, mits daar de bevestigingsmogelijkheid is.

En daarnaast is het een LEP zaklamp. Dit betekent dat het geen LED gebruikt als lichtbron, maar een laser die via een doorschijnend stukje phosphor en een silicone dome, licht maakt. Dit is overigens niet te vergelijken met een laserpointer die heel gevaarlijk kan zijn.

De LEP zaklamp zet de kleur van de blauwe laser om in ‘wit licht’ door de phosphor waar hij doorheen schijnt. Daardoor krijg je een lichtbundel die erg veel op die van een LED zaklamp lijkt.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • De zaklamp: Olight Odin Turbo
  • Railmount
  • 5000mAh battery (21700 type)
  • Magnetische laadkabel MCC3
  • Bedraad afstandsbediening
  • Kleine torx inbussleutels
  • Handleiding

In gebruik

De Olight Odin Turbo heeft maar 1 schakelaar, en die zit aan de achterkant. Hierdoor kun je de lamp eigenlijk alleen bedienen als je hem bovenhands gebruikt. Als je hem onderhands gebruikt moet je 2 handen gebruiken of je positie veranderen om de instellingen te veranderen.

Standaard zit er een railbevestiging aan vast zodat je hem aan een wapen kunt vastzetten. Deze railbevestiging kun je ook verwijderen, en dan blijft er een klein bevestigingspunt over. Deze zou je ook nog wel kunnen halen, maar dat is niet gemakkelijk. Ik zag dat iemand de schroefjes had afgebroken doordat ze vastgelijmd zaten. Het moet mogelijk zijn, maar ik zou dat alleen doen met voorzichtigheid.

Mocht je hem op een wapen gebruiken, dan kun gebruik maken van de afstandsbediening. Deze bevestig je bij de schakelaar door hem erop te schroeven.

De tailcap heeft overigens een sterke magneet in zich, speciaal bedoeld voor deze accessoires (afstandsbediening en de laadkabel).

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Als je al een Olight in bezit hebt, die in de afgelopen 5 jaar is gemaakt, dan weet je dat we hier praten over kwaliteitslampen. Ja, ze worden in Azie gemaakt, maar nee, het zijn geen slechte producten. De Olight waar we het nu over hebben is ook zo een zaklamp, gebouwd met kwalitatief goede materialen en een mooi design.

Dit Turbo model is niet hun eerste Olight Odin. Ze hebben er namelijk al meerdere gehad, en toch vind ik het design van de Turbo mooier dan de standaard Odin of de Odin Mini. En dan gaat het niet om de mooie coating, want dat hebben ze allemaal. De anodizatie (coating) van de Turbo ziet er gewoon heel professioneel en goed uit. Geen rarigheden dus.

Om pottenkijkers buiten te houden gebruikt Olight een threadlocker zodat je niet eventjes ‘binnen’ kan kijken. En dat heeft natuurlijk weer te maken met veiligheid en voornamelijk garantie.

Alleen de tailcap (achter kap) kun je verwijderen om de batterij erin en eruit te halen. Het schroefdraad is hier overigens netjes ingesmeerd, en zit er een o-ring om water en viezigheid buiten te houden.

LENS, LEP, BEZEL EN REFLECTOR

Ik heb het al eventjes gezegd, maar de Olight Odin Turbo maakt geen gebruik van LED, maar LEP. LEP staat voor Laser Excited Phosphor, wat eigenlijk niet ander betekent dat er licht wordt gemaakt door een laser, en niet door een LED. De laser wordt via een laagje fosfor/phosphor veranderd van kleur en doormiddel van een convex (bolle) lens gefocust.

Er zijn op dit moment 2 types LEP modules. De klassieke module die sinds 2018 wordt gebruikt, waar de laser via een spiegel op phosphor wordt geprojecteerd, en de nieuwe (zoals bij de Odin Turbo), waarbij de laser door de phosphor heen schijnt.

Het eerste type, dus met de spiegel, is nog wel de meest gebruikte, maar daar gaat verandering in komen. De module die hiervoor gebruikt wordt is namelijk veel groter in afmetingen dan de nieuwe. De nieuwe kun je eigenlijk zelfs gebruiken in het formaat van een EDC-zaklamp, terwijl de oude (met de spiegel) veel groter is en daardoor ook een grotere behuizing nodig heeft.

De Odin Turbo gebruikt dus het ‘shine through’ model, waardoor ze zelfs in zo een kleine behuizing past.

Oh, en voor ik het vergeet. Als jij de kleur en hoge CRI belangrijk vindt, kun je beter maar even naar LED zaklampen kijken. LEP zaklampen zijn nog in het beginstadium, waardoor de lichtbundels nog niet helemaal Je van Het zijn. De Odin Turbo heeft een geel/groene lichtbundel, waar je waarschijnlijk wel even aan moet wennen!

AFMETINGEN EN GEWICHT:

  • Lengte: 155 mm
  • Diameter kop: 31 mm
  • Batterijpack: 24.3 mm

Gewicht:

  • Gewicht leeg: 137 gram
  • Met batterij: 210 gram

Omdat ik ook een verzamelaar ben van LEP zaklampen, kun je hieronder mijn huidige collectie zien.

Achterste rij: Astrolux WP3, Jetbeam M1X WP-RX, Astrolux WP2, Jetbeam RRT M1X Raptor, Weltool W4, Acebeam W30, Maxtoch LA60, Maxtoch L2K, Maxtoch L3K

Voporste rij: Lumintop Thor 1, Lumintop Thor 2, Acebeam W10 gen2, Nextorch T7L, Olight Odin Turbo, Jetbeam M2S WP-RX, Fenix TK30, Weltool W3 PRO, Jetbeam RRT M2S Raptor, Nextorch Tool T10L, Nonbranded 26650 LEP.

GEBRUIKERS INTERFACE

Wanneer je een zaklamp zoekt die gebruikt wordt in gevaarlijke situaties, dan wil je dat hij zo simpel mogelijk werkt.

Je moet wel goed in de gaten houden dat ze werkt met 2 soorten functionaliteiten: namelijk kort indrukken (normaal inschakelen), en lang ingedrukt houden (momentary on/tijdelijk inschakelen). Als je de schakelaar langer dan 1 second ingedrukt houdt zit je in een ’tijdelijke’ modus. Want zodra je de schakelaar dan loslaat, schakelt de lamp uit.

Daarnaast heb je de functie om de knop maar half in te drukken. Dat is voor de lage modus.

  • Low, High
  • Halve klik: constant aan, low mode
  • Half ingedrukt houden (> ~0.5 sec): momentary-on, low mode
  • Klik: constant aan, high mode
  • Ingedrukt houden (> ~0.5 sec): momentary-on, high mode
  • Klik: uit
  • Ja, door middel van vibratie, dus niet met ledjes etc, want daar let je niet op als je een geweer in je hand houdt.
  • <20%: elke 5 minuten
  • <10%: elke minuut
  • <5%: elke 10 seconden
  • Nee
  • Nee, je moet dan de batterij verwijderen
  • Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.

BATTERIJEN EN OPLADEN

Olight maakt gebruik van hun eigen batterij en laadsysteem. Dit betekent dat je geen andere merk batterijen kunt gebruiken in een Olight.

Toch moet ik zeggen dat het vaak nog wel lukt om de Olight batterijen in een normale oplader te gebruiken, mits de positieve terminal contact maakt met de lader.

Omdat Olight gewoon garantie en veiligheid wilt bieden kiezen ze ervoor om dit systeem te gebruiken. Hierdoor weten ze dat hun specificaties worden gehaald, en dat men de juiste batterijen gebruikt! Hierdoor verbeteren ze hun producten, krijgen minder vragen of problemen, en behouden hun reputatie.

Bij de Odin Turbo wordt een 21700 batterij geleverd, met een capaciteit van 5000mAh. Dit is bijna 1.5 keer zoveel als de gemiddelde 18650 batterij, maar zijn ze maar 3mm dikker en 5mm langer.

Als je de ingebouwde lader gebruikt, zul je binnen ongeveer 3 uur klaar zijn met laden.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat anders de felste lampen te fel zijn voor de luxmeter.

Lumen:

Dit is zeker niet het belangrijkste als het gaat om LEP lampen. Ze produceren minder lumen dan een LED zaklamp, maar schijnen wel veeeeeel verder.

ModeSpecificaties@ 30 seconden@ start
High330 lumen379 lumen395
Low90108 lumen111

Zoals je ziet worden de specificaties makkelijk gehaald. Het gebruik van conservatieve specificaties is iets waar Olight (in ieder geval bij mij) bekend om staat.

Runtime:

Deze test is ook gedaan met de 21700 batterij.

Zoals je ziet begint Turbo lekker hoog, en zakt vervolgens naar beneden tot een dikke 30 minuten, wanneer hij van ongeveer 330 lumen zakt naar 240 lumen. Daarna zakt hij nog 1 keer tot onder de 100 lumen en vervolgens bij 3 uur en 35 minuten schakelt hij uit.

Low Start dus net boven 100 lumen, en blijft daarna constant rond die 100 lumen hangen voor 7 uur en 17 minuten.

Afstand:

Hier komen we bij het belangrijkste onderdeel van de test, namelijk de afstand. LEP zaklampen schijnen ontzettend ver, en daardoor zijn de hierboven vermelde lumen metingen niet zo belangrijk. Afstands….. Dat is waar het hier om gaat.

De metingen zijn weer gedaan met de Hagner E4-X lux meter, op 20 meter afstand.

Mode:SpecificatiesGemeten @30secin meters
High275,625 cd368,000 cd1213 m
Lown/a112,000 cd669

Dus hij kan makkelijk meer dan 1 kilometer schijnen, en eigenlijk bij het begin wel meer dan 1200 meter. Meer dan de specificaties.

Beamshots:

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Hoge kwaliteit zaklamp
  • Kan enorm ver schijnen, tot 1200 meter
  • De accessories

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Gericht op het gebruik met wapens
  • De groen kleurige lichtbundel

Korte samenvatting:

Olight had in het begin van 2020 al laten doorschemeren dat hun eerste LEP zaklamp er aan zat te komen, maar het duurde nog minimaal 1.5 jaar voordat ze hem daadwerkelijk ging maken. De Olight Odin Turbo is eigenlijk een weapon mounted light (WML), maar je kan hem ook gewoon gebruiken.

De kleur van de lichtbundel wordt niet door iedereen positief ervaren, omdat hij nogal groenig is.

WAAR KUN JE DE OLIGHT ODIN TURBO KOPEN?

Helaas is de Olight Odin Turbo niet meer verkrijgbaar. Bekijk hier de beste verschijners.

Scroll naar boven