Olight Arkfeld Pro

  1. Olight Arkfeld Pro introductie
  2. De zaklamp in gebruik
  3. Bouwkwaliteit
  4. LED, Lens Bezel en Reflector
  5. Afmetingen en gewicht
  6. Gebruikersinterface
  7. Prestaties
  8. Conclusie
  9. Olight Arkfeld Pro kopen?

Olight Arkfeld Pro review introductie

Op het moment van schrijven bestaan er 3 variaties van de Olight Arkfeld, namelijk de originele Olight Arkfeld met een laser pointer. Daarna kwam de Olight Arkfeld UV, en nu dus de 3e versie, waarbij de Olight Arkfeld UV en Laser samen zijn gekomen, en is genaamd: Olight Arkfeld Pro.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • Olight Arkfeld Pro
  • MCC3 laadkabel

In gebruik

Eigenlijk is er weinig veranderd sinds de eerste Arkfeld, want het uiterlijk en de schakelaar lijkt nog steeds hetzelfde. Maar om te schakelen tussen UV en Laserpointer is er dus een 3e stand toegevoegd.

Daarnaast is het formaat toch wel iets gewijzigd omdat de batterij ook nog eens groter is geworden. En dat wel met 43% meer capaciteit.

Het schakelen tussen wit licht, Uv, en Laserpointer is super makkelijk. Je draait gewoon de buitenste ring, om te switchen. En de ronde knop in het midden voor de verschillende standen.

Met behulp van icoontjes kun je eenvoudig zien welke lichtbron hij gebruikt zodat je ook zonder inschakeling kan zien welke je gaat gebruiken. Er zijn helaas genoeg zaklampen met meerdere lichtbronnen die niet zoiets hebben.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Als je Olight zaklampen hebt, dan weet je dat het eigenlijk altijd wel goed zit met de bouwkwaliteit. In de jaren dat ik zaklampen gebruik en verzamel heb ik eigenlijk nog geen slechte Olight bouwkwaliteit meegemaakt.

De coating van mijn exemplaar is uniek, omdat het een limited edition is. Echter is hij ook in normale kleuren zoals zwart, blauw en donkergroen te krijgen.

Er valt eigenlijk niet veel te praten over de kwaliteit, want alles zit vastgeschroefd, en gelijmd. Dit ter voorkoming dat mensen de batterij gaan verwijderen etc.

LED, lens, bezel en reflector

Zoals ik al zei, heeft de Arkfeld Pro 3 verschillende lichtbronnen. De eerste is gewoon wit licht, de 2e is een groene laserpointer, en de derde dus een UV.

De UV LED is een Luminus SST-10-UV, rated met 900mW (maar verminderd tot 560mW). De wavelength is 365nm, wat eigenlijk de gewenste wavelength is voor UV.

De laserpointer heeft eigenlijk 2 varianten. Namelijk een Class 3R (5mW), en een Class 1 (0.39mW), en de laatste is dus degene die je kunt kopen in Nederland en Europa. De 5mW is alleen te koop in andere delen van de wereld. (En ik heb die ook).

Om de kwaliteit van de witte LED te meten is een Opple Lightmaster Pro gebruikt.

CCT: 6093K, Cri Ra 70.

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

Afmeting in mm
Lengte:120mm
Breedte :27mm
Dikte body:16mm

Gewicht

Gewicht
Gewicht met batterij:111 g

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele bekende tactische/edc/sleutelbos zaklampen naast elkaar.
Van links naar rechts: Olight Warrior Mini 3, Olight Javelot Mini, Olight Arkfeld Pro, Olight Arkfeld, Olight Warrior Mini 2.

Gebruikersinterface

Beschikbare Modes:

  • Moon, Low, Med, High, Turbo
  • Stroboscoop

Als de zaklamp is uitgeschakeld (middelste schakelaar)

  • Schakelaar ingedrukt houden: Moon
  • 1 klik: laatst gebruikte setting
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: Strobe
  • Lang ingedrukt houden: lockout

Als de zaklamp is ingeschakeld:

  • Schakelaar ingedrukt houden: de zaklamp schakelt de sterkte van laat naar hoog
  • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: Strobe

Stroboscoop:

  • Ja, met 3 klikken voor normaal licht (dus niet met laserpointer of UV)

Mode memory (geheugen)

  • Ja

PWM

  • Niet te zien

Lockout modus:

  • Ja, de schakelaar lang ingedrukt houden als hij uitstaat.

Batterijen en opladen

De ingebouwde batterij heeft een capaciteit van 1500mAh, en wordt geladen door de meegeleverde magnetische kabel. Deze wordt ook aangeduid met Olight MCC3. Deze laadt de batterij met maximaal 0.9A, en een totaal van 2 uur en 3 kwartier.

Prestaties

De lumen metingen zijn gedaan met mijn zelfgemaakte Integrating Spheres. De ene heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp van 249 lumens, en de Extech SDL400 luxmeter gebruikt een Kenko PRO1D ND16 filter tot 80.000 lumens. Daarboven moet ik het filter vervangen door een Gobe ND32 filter. De andere integrating sphere heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp die gekalibreerd is op 261 lumens en heeft geen ND filter. Deze wordt gebruikt voornamelijk gebruikt voor de zwakkere zaklampen, want deze kan maximaal ongeveer 5000 lumens aan.

Voor de licht intensiteit/afstand (candela) metingen gebruik ik een Hagner E4-X luxmeter. Deze wordt meestal binnenshuis gebruikt tot 5 meter, en buitenshuis op 10 of 20 meter, afhankelijk van de zaklamp.

Lumenmeting:

Ik heb de meting handmatig gedaan bij inschakeling en 30 seconden. De 10 minuten meting komt van de runtime data die ik heb gebruikt om onderstaande grafieken te maken.

ModeSpecs@start30 sec10 minuten
Moon1 lm
Low15 lm
Med100 lm82 lm82 lm82 lm
High420 lm398 lm397 lm397 lm
Turbo1300 lm1290 lm1264 lm394 lm

Runtime:

ModeSpecified runtimeMeasured runtime ANSITime till shut off
Moon11 days
Low55h
Med9h 45min10h 1min10h 1min
High2h 27min2h 28min2h 28min
Turbo2h 10min2h 7min2h 15min
UV5h 15min
Laser – Class 3R model61h
Laser – Class 1 model174h

Afstand:

Dit formaat zaklamp komt eigenlijk alleen buiten in het veld tot zijn recht. Ik heb ze ook binnenshuis gemeten op 5 meter, maar dat is niet voldoende om de afstand te berekenen.

ModeSpecsCandela gemetenMetersYards
Moon1 cd
Low31 cd29 cd11 m12 yd
Medium210 cd184 cd27 m30 yd
High971 cd925 cd61 m67 yd
Turbo2,608 cd2,925 cd108 m118 yd

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Nog steeds uniek
  • Simpel UI
  • Goeie UV
  • Laserpointer dit legaal is
  • Goede runtimes

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Groter dan de orginele Arkfeld

Korte samenvatting:

Er zijn weinig lampen die wit licht hebben, uv licht en een laserpointer. Degene die er zijn, zijn voornamelijk hele goedkope, superslechte zaklampen van eBay of Aliexpress.

Olight daarentegen maakt kwalitatief hele goede lampen, en sinds 2023 hebben ze ook lifetime garantie. Dat is best uniek voor een zaklampen fabrikant. Er zullen wel kleine lettertjes zijn, maar de meesten geven maar 1 – 2 jaar garantie.

Ben je op zoek naar een echte alrounder, dan moet je deze zeker eens overwegen.

ZAKLAMP KOPEN?

Scroll naar boven