Nitecore EDC27

  1. Nitecore EDC27 introductie
  2. De zaklamp in gebruik
  3. Bouwkwaliteit
  4. LED, Lens Bezel en Reflector
  5. Afmetingen en gewicht
  6. Gebruikersinterface
  7. Prestaties
  8. Conclusie
  9. Nitecore EDC27 kopen?

Nitecore EDC27 review introductie

Zaklampen zijn er in alle vormen en maten, maar de meeste zijn nog steeds rond. En dat is logisch als je bedenkt dat de meeste batterijen rond zijn. Maar de Nitecore EDC27 maakt geen gebruik van ronde batterijen, en is daarom ook ietsje anders gemaakt. Hij is dun, plat, en past zo in je broekzak. Maar er is oppassen geblazen, want als je de verkeerde knop per ongeluk indrukt, heb je zo brandwonden.

In de review laat ik zien hoe goed de EDC27 presteert, en hopelijk kun je daarmee beslissen of dit een zaklamp is die jij wilt hebben.

Zoals je in onderstaande foto’s ziet, krijg je een simpele doos, met de volgende dingen:

  • Nitecore EDC27 zaklamp
  • USB C laadkabel
  • Draagriempje
  • Handleiding

In gebruik

Vanwege het dunne design, en de 2 schakelaars moet je waarschijnlijk wel een beetje wennen. Maar als je eenmaal doorhebt hoe de gebruikersinterface werkt, is het eigenlijk kinderspel. De ene knop is voor de de normale standen, en de andere is voor Turbo en Stroboscoop.

Ook maakt hij gebruik van een OLED display om te laten zien in welke stand je zit, de huidige voltage, en hoeveel tijd je nog hebt voordat de batterij op is. Erg handig dus!

Alhoewel de zaklamp goed in je broekpast zakt, is hij toch wel een beetje lang. Zelf draag ik zaklampen liever horizontaal dan verticaal in mijn broekzak, omdat je bij het traplopen etc er minder last van hebt. Als je hem recht in je broekzak steekt, dus verticaal, kan het zijn dat hij in de weg zit, en in je benen prikt bij het hurken, zitten, fietsen, of trappen lopen. Daarnaast zou je ook gewoon de pocketclip kunnen gebruiken en aan je riem bevestigen. En als laatste heb je nog de mogelijkheid het draagkoord te gebruiken.

Laten we nu even stilstaan bij de schakelaars. Er zijn er 2, naast elkaar aan de achterkant van de zaklamp. Beide schakelaars zijn een beetje gevoelig met weinig tegendruk. Bij sommige zaklampen moet je best een beetje kracht zetten om de schakelaar in te drukken, maar dat dus helemaal niet bij de EDC27. Hierdoor kan het zomaar zijn dat je de knop per ongeluk indrukt, en iemand met 3000 lumen in zijn ogen schijnt. Of misschien nog erger, dat hij in je broekzak zit, en je been verbrand.

Gelukkig heeft Nitecore daar wel iets op bedacht door een vergrendelingsstand (lockout mode) toe te passen. Deze lockout modus heeft 2 verschillende standen. De eerste vergrendeling blokkeert alleen voor de normale standen zoals Low, Medium en High, zodat die dan niet meer werken, maar nog wel Turbo en Stroboscoop. Dit kan namelijk handig zijn in bepaalde situaties, waar je direct zoveel mogelijk licht nodig hebt. De 2e vergrendeling blokkeert gewoon beide knoppen, en dus alle modus, inclusief Turbo en Stroboscoop. Dan werken beide knoppen niet meer, en zie je ook een slotje in het scherm met een nummertje 2. Bij de eerste vergrendeling zie je ook een slotje, maar dan met een nummertje 1.

Hoe je dit doet lees je verderop in de review.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

De zaklamp is gemaakt met een roestvrijstalen voor en achterkant. Dit vermindert de kans op schade bij vallen of stoten.

LED, lens, bezel en reflector

De manier waarop de EDC27 de LEDs heeft geplaatst is ook een beetje uniek, want het zijn er 2 die ook nog eens naast elkaar zitten. Deze zitten achter TIR optieken, en helaas zijn die een beetje vies in mijn geval. Gelukkig doet dat niets af van de werking, en kun je dit niet terugzien in de lichtbundel zelf.

De LEDs die worden gebruikt zijn gemaakt door Luminus, en het model is SST40. Deze staan bekend om een goede balans tussen lichtopbrengst en kosten. Maar helaas staan ze er ook om bekend dat ze een groenige tint hebben. Als je niet veel met zaklampen werkt, zul je dit niet opvallen, maar de doorgewinterde zaklamp nerd helaas wel.

Om een meting te doen van de licht kwaliteit, gebruik ik de Asensetek Lighting Passport Pro Standard, een spectrometer.

Dit is wat de meting aangaf:

  • CCT: 5752K
  • CRI (Ra): 67
  • CRI R1-R15: 57
  • Duv: 0,0113

Dit betekent dat de temperatuur van 5700K een beetje koud is, en dat hij verder geen hoge CRI heeft. Dus de kleurindex waarden zijn niet erg hoog, en daarom niet bedoeld voor het bewonderen van kleuren etc. Maar het is verder gewoon standaard voor een normale LED zaklamp.

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

AfmetingMillimeters
Lengte136mm
Breedte31mm
Dikte 17mm

Gewicht

  • Gewicht: 122 gram

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele EDC zaklampen naast elkaar.
Van links naar rechts: Nitecore EDC27, Olight Arkfeld Ti, Wuben X2, Nitecore TUP, Fenix E-spark.

Group 2: Nitecore MH25s, Nitecore MH25 v2, Nitecore P30i, Nitecore P35i, Nitecore MH25GTS, Nitecore EDC27.

Gebruikersinterface

De EDC27 heeft 2 aparte gebruikersinterfaces. Beide kunnen door elkaar worden gebruikt. Dus als je hem in een normale lichtstand aanzet, kun je de andere knop gebruiken om Turbo en Stroboscoop te activeren, en dan ook weer uit te zetten. En visa versa.

Beschikbare Modes:

  • Ultra Low, Low, medium, high
  • Turbo, en Strobe

Als de zaklamp is uitgeschakeld met Power button:

  • Half indrukken (kort): display toont de huidige lichtstand en batterij
  • Half indrukken (lang): momentary Ultra Low
  • Normale klik: gaat naar de laatst gebruikt modus
  • Dubbele klik: niks

Als de zaklamp is uitgeschakeld met Mode, Tactical button:

  • Half indrukken: Turbo mode voor 11 seconden (momentary, dit betekent dat hij uitschakelt zodra je de knop loslaat)
  • Helemaal indrukken: Strobe (momentary, dus ook alleen zolang je hem ingedrukt houdt)

Stroboscoop:

  • Deze is door de Mode knop helemaal in te drukken

Mode memory (geheugen)

  • Ja, hij kan de laatst gebruikte modus herinneren. Maar je kunt altijd met een lange indrukken de Ultra Low mode activeren.

PWM

  • Nite te zien

Lockout modus:

  • Dit zijn er 2, een halve en een hele :–)
  • De eerste kun je activeren door de zaklamp uit te schakelen. En de knop 2 keer te klikken, en de 2e klik de knop ingedrukt te houden. Zodra je het slotje ziet op het scherm kun je de knop loslaten.
  • De tweede doe je precies hetzelfde, maar als je het slotje ziet op het OLED scherm, laat je nog niet los, maar blijf je hem ingedrukt houden. Dan verschijnt er een slotje met de nummer 2.. Nu is hij dus in zijn geheel uigeschakeld.
  • Om weer terug te gaan naar normaal gebruik doe je gewoon weer hetzelfde. Je doet 2 keer snel klikken, en bij de 2e klik houd je hem ingedrukt. Je ziet dan een balkje die verwijnt, en als die weg is, ben je klaar.

Conclusie Gebruikersinterface:

  • De manier van werken met 2 verschillende knoppen is wel fijn. De ene knop steekt uit, en de andere niet, dus ook in het donker kun je ze makkelijk uit elkaar houden.

Batterijen en opladen

Voor de EDC27 heb je geen losse oplader of batterij nodig. Hij heeft namelijk een ingebouwde batterij met 1700mAh capaciteit. Deze kun je opladen met de meegeleverde kabel. De oplaadpoort zit aan de zijkant, bij de knoppen.

Ik heb de laadtijd 2 keer gemeten en beide keren was de totale oplaadtijd precies hetzelfde: namelijk precies 1 uur en 19 minuten.

Tijdens het laden zie je in het OLED-scherm de voltage. En je kunt de modusknop gebruiken, tijdens het laden, maar voor de veiligheid is Turbo nog maar 1000 ipv 3000 lumens.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 249 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumenmeting:

ModeSpecs@ start@ 30sec.@ 10min.
Ultra Low1517 lm17 lm18 lm
Low6579 lm80 lm81 lm
Med200243 lm244 lm243 lm
High1,0001132 lm1177 lm712 lm
Turbo3,000 lm3,791 lm1200 lm

Runtime:

ModeFabrikant runtimeGemeten runtime (ANSI FL1)Uitschakeling
Ultra Low37h36h 22min36h 22min
Low11h12h 02min12h 02min
Med3h 45min4h 00min4h 28min
High1h 45min1h 17min1h 32min
Turbo*

Afstand:

Dit formaat zaklamp komt eigenlijk alleen buiten in het veld tot zijn recht. Ik heb ze ook binnenshuis gemeten op 5 meter, maar dat is niet voldoende om de afstand te berekenen.

ModeSpecsCandelasin meters
Ultra Low14m75 cd17 m
Low32m300 cd35 m
Med57m925 cd61 m
High130m4,500 cd134 m
Turbo220m14,500 cd241 m
Turbo 30sec220meter4,675 cd137 m

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Sterker dan geadverteerd
  • Betere batterijduur dan geadverteerd
  • Snelle toegang tot Turbo en Strobe
  • 2 verschillende lockout modus
  • OLED display met batterijduur en modusinstelling
  • Snel laden, met 1 uur en 19 minuten

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Schakelaars zijn een beetje gevoelig
  • Moet hem eigenlijk altijd in lockout zetten als je hem wilt dragen in je zak
  • Langer dan de gemiddelde EDC zaklamp
  • Mijn TIR optics waren vies
  • Laagste stand is nog steeds 15 lumen, mag wel ietsje lager zijn.

Korte samenvatting:

Ik twijfelde een beetje tussen 4 en 4,5 sterren. Maar het ontwerp, de UI, en met de prestaties geef ik hem 4,5 sterren. Maar dat is met name gericht op tactisch EDC gebruik, en niet normaal EDC gebruikt, want dan heb je die 2e schakelaar voor Turbo en Strobe niet nodig in mijn opzicht. Voor een EDC zou ik hem niet echt aanraden.

En daarom is de EDC27 niet voor iedereen bedoelt! Je moet echt een beetje ervaring hebben met zaklampen, of jezelf snel kunnen aanleren, dat je hem altijd in Lockout bij je draagt. Met het huidige deisn is het namelijk te makkelijk om hem per ongeluk in Strobe of Turbo in te schakelen, met alle mogelijke problemen vandien. Maar als je altijd voorzichtig bent, en op zoek bent naar iets unieks, fels, en plats… Dan kun je zeker de Nitecore EDC27 overwegen

NITECORE EDC27 KOPEN?

Wil je de zaklamp kopen, doe het dan bij onderstaande winkel.

Scroll naar boven