Maxtoch Owleyes W PRO review

 1. Maxtoch Owleyes W Pro introductie
 2. De zaklamp in gebruik
 3. Bouwkwaliteit
 4. LED, Lens Bezel en Reflector
 5. Afmetingen en gewicht
 6. Gebruikersinterface
 7. Prestaties
 8. Conclusie
 9. Maxtoch Owleyes W PRO kopen?

Maxtoch introductie

Sinds 2018 is een nieuw soort zaklamp ontstaan, en dat zijn de LEP zaklampen. In plaats van een LED (of HID etc) hebben ze een laser als lichtbron. Huh, zul je zeggen. Dan krijg je zo een raar groen lijntje? Nee.

De lichtbron is misschien wel een laser, maar de manier waarop de laser wordt geconverteerd lijkt het op een ‘gewone led zaklamp’. Ik heb dat tussen aanhalingstekens gezet, want de lichtbundel is veel intenser.

Er zijn op dit moment 2 soorten LEP modules. 1 maakt gebruik van een spiegel, en de andere schijnt de laser door een laagje fosfor heen. En met behulp van een siliconen laagje, en een paar lenzen wordt de lichtbundel breder gemaakt, waardoor deze niet meer zo duidelijk te onderscheiden is van een normale zaklamp.

In het begin van dat tijdperk waren er maar 2 of 3 bedrijven die hier gebruik van maakten, dat waren Weltool, Acebeam, en Maxtoch. En omdat ik een aantal Maxtoch zaklampen heb getest kon ik niet wachten om deze ook te testen.. Waarom? Nou, omdat hij op papier 4 kilometer ver kan schijnen! Ja, dat lees je goed. En dat zou dus betekenen dat dit de verst schijnende zaklamp is onder de 2000 dollar/euro. En ja, hij is niet goedkoop, als je in de buurt wilt komen met een andere, betaal je al 2000 meer. Dus dit is echt fenomenaal.

Oh, ik heb al een beetje teveel gezegd.. laten we gauw verder gaan.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

 • De zaklamp: Maxtoch Owleyes W PRO
 • Draagriem
 • Handleiding
 • Reserve o-ringen
 • Tactische grip ring

Als je hem normaal zou bestellen zitten er ook nog een lader en batterijen bij.

In gebruik

Omdat ik al een beetje gewend ben aan dit soort lampen, was het niet zo een verrassing meer. Het is namelijk een lange zaklamp die er niet heel erg van hoge kwaliteit uit ziet. En dan heb ik het met name over het design.

In de lange batterijhuis passen 2 maal 21700 batterijen. En dat ziet er niet zo enorm fraai uit met de dubbele kop. Maar daar is deze zaklamp niet voor gemaakt. Maxtoch heeft namelijk een doelgroep voor ogen: jagers. Bijna al hun zaklampen zijn gefocust op deze doelgroep, waardoor je niet zo snel een kleine zaklamp bij hen aantreft.

Vaak leveren ze nu zaklampen daarom ook met kleuren filters. Deze zijn dan te plaatsen voor de normale filters, zodat je een gekleurde lichtbundel krijgt. Ideaal voor het jagen heb ik me laten vertellen.

Dat de schakelaar nu ook juist aan de achterkant van de zaklamp zit maak het nog een beetje ongemakkelijker om te gebruiken, alhoewel dat best mee zal vallen, want het is prima te doen met 2 handen. Het is namelijk geen EDC zaklamp. Gelukkig heeft de schakelaar wel 2 uitsparingen, waardoor je redelijk eenvoudig de schakelaar met je duim kunt bedienen.

Verder blijft het gewicht voornamelijk aan de voorkant van de zaklamp, alhoewel hij niet enorm zwaar is. Als je in de buurt wil komen met een led zaklamp, dan moet je al gauw aan een groot monster denken van enkele kilo’s zwaar.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Zoals ik al een beetje liet doorschemeren ziet hij er op het eerste gezicht niet zo spectaculair uit. De coating van de zaklamp is een beetje mat, en de machinebewerking ziet er ook niet echt super uit. Alles is een beetje minimaal gehouden. En daaruit blijkt dus maar weer dat sommige doelgroepen geen ‘mooie’ maar ‘bruikbare’ zaklampen nodig hebben.

Het gaat bij Maxtoch voornamelijk om de prestaties, en niet om de mooiheid. Want ze weten dat zaklampen van jagers niet een heel erg rustig en zacht leven lijden. Dit is heel wat anders dan een zaklamp die je in je broekzak stopt. Die zal weinig vallen, of stoten.

De kap van de schakelaar geeft je wel de mogelijkheid om een draagriempje te bevestigen. Mocht je dat willen, is dat nog een mogelijkheid.

Het is zeker niet de bedoeling dat deze zaklamp op de kast komt te staan, om bewonderd te worden.

LEP, lens, bezel en reflector

De Owleyes W PRO maakt gebruik van 2 LEP modules. 1 module per kop.

Ze hebben er voor gekozen om de LEP modules met spiegel te gebruiken, want die presteren namelijk nog steeds het beste. Maar daar zit wel een kanttekening aan. Want ze presteren wel beter dan de doorschijnende modules, ze hebben wel een minder mooie lichtbundel.
Daar zijn juist de doorschijnende LEP modules weer beter in. Die hebben vaak een mooiere lichtbundel, zonder dat je allerlei tinten en kleuren in de lichtbundel zit. Dat zie je dus wel vaak bij de spiegel modules.

En Maxtoch heeft er maar weer eens voor gezorgd dat ze opnieuw de verst schijnende zaklamp ter wereld te hebben in dit formaat. Er zijn nog wel HID zaklampen die verder schijnen, maar die kosten honderden euro’s meer, en zijn ook veel, en veel groter.. Oh, en dan zul je versteld van hoe goed deze presteert.. Echt enorm goed… met maar 2 batterijtjes.

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

AfmetingMillimeters
Lengte25.3 centimeter / 253 mm
Diameter kop59mm per kop
Diameter body25.4mm

Gewicht

 • Gewicht leeg: 502 gram
 • Gewicht met batterijen: 649 gram

Dus maar net meer dan een halve kilo, en toch een bereik hebben van 4 kilometer. Hoe kan dat!

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele bekende tactische/edc/sleutelbos zaklampen naast elkaar.
Van links naar rechts: Maxtoch L3K, Maxtoch Owleyes W PRO, Maxtoch L2K, Maxtoch LA60 (met zoom).

Gebruikersinterface

De zaklamp heeft een gebruikers interface die heel simpel is.

Beschikbare Modes:

 • Low, medium, high, turbo
 • Stroboscoop

Als de zaklamp is uitgeschakeld:

 • Schakelaar ingedrukt houden: het mini LED lampje bij de schakelaar gaat aan
 • 1 klik: laatst gebruikte setting
 • Dubbele klik: Turbo
 • 3 klikken: Scherm laat voltage zien
 • 4 klikken: ventilator aanzetten
 • 5 klikken: elektronische lockout

Als de zaklamp is ingeschakeld:

 • Schakelaar ingedrukt houden: de zaklamp schakelt de sterkte van laat naar hoog
 • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
 • Dubbele klik: Turbo
 • 3 klikken: niets
 • 4 klikken: niets

Stroboscoop:

 • Nee, niet aanwezig

Mode memory (geheugen)

 • Ja, hij keert terug in de laatst gebruikte modus

PWM

 • Niet te zien

Lockout modus:

 • Nee, maar je hebt een gewone mechanische schakelaar, dus dat is ook niet nodig

Conclusie Gebruikersinterface:

 • Mode memory kan leuk zijn, maar het liefst had ik gezien dat hij gewoon altijd in High start. Dan weet je elke keer (of je hem nu een dag of een jaar niet hebt gebruikt) in welke modus hij aan gaat.

Batterijen en opladen

Als je de set koopt zit er ook een lader en 2 *21700 batterijen bij. Deze batterijen zijn volgens mij gemaakt door Lishen, en hebben een capaciteit van 5000 mAh.

De meegeleverde lader is prima, maar niet echt heel spectaculair.

Zelf heb ik deze lamp gekregen zonder de lader en batterijen, want die heb ik nog van de L2K, en de L3K.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumenmeting:

Een wat minder belangrijk aspect voor LEP zaklampen is de lumen output. De zaklampen zijn namelijk gemaakt om ver te kunnen schijnen, en niet om zoveel mogelijk lumen te produceren. Toch moet ik eerlijk zeggen dat 1000 lumens nu niet bepaald slecht is. Zie hier het overzichtje met de lumen metingen.

ModeSpecificatie:Gemeten bij start30 secondenna 10 min
Low200 lm260 lm257 lm241 lm
Medium600 lm624 lm601 lm559 lm
High1200 lm1033 lm966 lm875 lm

Om heel eerlijk te zijn, is dit gewoon gigantisch. Want na 10 minuten produceert deze zaklamp nog steeds 875 lumen, terwijl hij ‘maar’ 1033 bij het inschakelen deed.

Onthou dat het meten van dit soort extreem intense lampen lastig is in mijn opstelling. Dus de uiteindelijke waardes kunnen nog iets hoger/lager liggen.

Runtime:

Deze is wel belangrijk, en ook om te zien wat het verschil is tussen deze en andere LEP zaklampen.

Allereerst een runtime overzicht in lumen..

High mode: totale runtime is 1 uur en 48 minuten

Med mode: totale runtime is 3 uur en 3 minuten

Low mode: totale runtime is 5 uur en 58 minuten

Afstand:

Dit formaat zaklamp komt eigenlijk alleen buiten in het veld tot zijn recht. Daarom kun je deze lamp niet binnenshuis meten. Volgens Maxtoch komen beide lichtbundels pas na 60 meter bij elkaar.

Ik heb hem op verschillende afstanden gemeten, van 20 meter, 30 meter, en 35 meter. Op het moment van deze review had ik maar beschikking over een digitale afstandsmeter die tot ongeveer 40 meter gaat. Ik heb hem naderhand ook nog op 54 meter gemeten, maar helaas duurt het te lang om die 54 te lopen, en het felste/sterkste punt te meten in de lichtbundel.

Hier heb je het overzicht:

ModeSpecsCandelas gemetenAfstand in meters
Low1.170.0002163
Med2.619.0003237
High4 Mcd / 4,000m3.996.000 cd*3998 meters*

Zoals je kunt zien hebben we hier een echte winnaar. Er is geen enkele andere zaklamp van dit formaat.. of zelfs het dubbele, die zo ver kan schijnen. De andere LEP zaklamp die 4 kilometer kan schijnen is de Acebeam W50.. Maar die is niet voor de normale mens beschikbaar, en kost ook nog eens 2500 euro of meer.

En deze Maxtoch Owleyes PRO komt ongeveer op 600 euro.. Nog steeds een hoop geld, maar zoveel goedkoper dan de W50, en vele malen beter dan alle andere zaklampen onder de 1 kilo :–)

Want ook al kon ik op 35 meter net geen 4 kilometer halen, bij het opstarten had hij het makelijk gedaan.. want mijn metingen zijn altijd 30 seconden na inschakelen gedaan. Dat is volgens de ANSI FL1 standaard.

Hier even een vergelijking met andere LEP zaklampen. Zelfs de medium mod kan meer dan 3 uur achter elkaar meer dan 2.8 kilometer schijnen. Echt indrukwekkend. En dan hebben we Low mode, dus bijna 6 uur achter elkaar meer dan 2 kilometer kan schijnen. Dat is onmogelijk met een LED zaklamp, die maar 2 batterijen gebruikt. Onmogelijk!

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 100mm F4, Iso 1600, 1/2 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

 • Verst schijnende zaklamp met 2 batterijen ter wereld
 • Ongelofelijke prestaties
 • makkelijk in gebruik met maar 3 modes

NEGATIEVE PUNTEN:

 • Beetje apart met de dubbele kop
 • lastig om te lichtintensiteit te meten
 • Kwaliteit en design een beetje magertjes

Korte samenvatting:

Als ik een score moest geven aan de hand van de prestaties, had deze een 10+ gekregen. Want dit ding is echt te gek voor woorden. Wil je enigszins in de buurt komen van deze prestaties, dan betaal je al gauw enkele duizenden euro’s, en heb je en joekel van enkele kilo’s in je hand. Deze heeft maar 2 kleine batterijen, en kan zelfs in de low mode 6 uur meer dan 2 kilometer ver schijnen.

ZAKLAMP KOPEN?

De Owleyes W PRO is vervangen door de W PRO v2. De link hieronder verwijst naar de nieuwe versie. Gebruik kortingscode WP50V21L om $50 korting te krijgen.

Scroll naar boven