JETBEAM TH20 ZAKLAMP REVIEW

INTRODUCTIE JET-TH20 

De TH20 is een echte Tactical zaklamp. Dit betekent dat hij gebruikt kan worden in combinatie met wapens. De gemiddelde Nederlander zal de lamp daar niet voor gebruiken lol. Maar dit valt dus wel in die categorie. Je kan hem dan vasthouden alsof je een verrekijker zou gebruiken, met de lamp schijnend op iemand of iets. Je duim zit dan precies bij de schakelaar om zo de lamp te regelen.

De Jet-TH20 zoals de naam op de zaklamp zelf staat heeft wel iets speciaals, hij gebruikt namelijk maar 1 batterij en een 6Volt LED. Dus hij gebruikt een booster driver, om de voltage op te krikken van 3.6V (4.2V) naar 6 Volt.

Jetbeam is een oude bekende in de zaklampen wereld, maar is niet heel erg actief meer in het uitbrengen van nieuwe en aantrekkelijke modellen. Acebeam, Fenix etc zijn veel actiever, en hebben meer interessante modellen.

Maar laten we kijken wat de TH20 te bieden heeft.

Je krijgt een doosje met een paar accessoires, maar de verpakking is erg minimaal. De verpakking is zo zwak dat hij gehavend binnen kwam. De batterij was inbegrepen, even als een lanyard, en een extra rubberen schakelaar.

DE LAMP IN GEBRUIK

Toen ik de verpakking openmaakt was ik een beetje verrast van de grootte van de zaklamp. Ik heb zelf de Sunwayman V20C op mijn nachtkasje staan, en dacht dat dit vergelijkbaar was qua grootte, maar de kop van de zaklamp is een heel stuk groter. Is langer en breder.

De schakelaar is een mechanische knop, dus als je hem uitzet zal de batterij ook niet zo snel leeglopen als met een elektronische schakelaar! De mechanische knop is best lastig in te drukken, dus niet echt geschikt voor kinderen… zowiezo al niet eigenlijk.

Naast de gewone schakelaar zitten 2 knopjes die de lichtsterkte regelen. En als de lamp uitstaat worden deze gebruikt voor directe toegang tot de stroboscoop modus. (dus om iemand te desoriënteren in het donker)

KNURLING (de karteling van de zaklamp)

De karteling van de zalamp is redelijk grof zodat hij goed vast te houden is. Ik kan geen problemen vinden. Zie de foto hieronder. Hij zal dus niet zo snel uit je handen glijden.

jetbeam-th20-54

SCHROEFDRAAD EN COATING

Anodisatie is het coaten van een zaklamp. Dit is een soort chemisch proces waardoor de hardheid van de coating gewaarborgd wordt. De kwaliteit hiervan is ook belangrijk omdat dit de zaklamp een exclusieve of juist goedkope uitstraling geeft.

Het grappige is dat ik eigenlijk gelijk aan 1 van mijn oude zaklampen moest denken, de RRT21 van Jetbeam. De coating lijkt er heel erg veel op, en is in mijn optiek 1 van de mooiste coatings van alle zaklampen.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

De reflector is gemaakt van aluminium en heeft een sinaasappelhuid-effect. De TH20 is ook leverbaar met een gladde reflector volgens Jetbeam. Dit betekent dat de reflector niet glad is, maar een soort grove afwerking heeft, zodat de lichtstraal niet zozeer puur op 1 punt wordt gefocust, maar een bredere straal geeft.

 • Diameter binnenkant van de kop 33 mm
 • Diameter buitenzijde kop: 40 mm

De koprand is gewoon zwart aluminium, en niet blinkend roestvrij staal helaas :–). Dit betekent dat een val op het beton de aluminium rand kan beschadigen waardoor het onmogelijk wordt om de rand/bezel los te maken. De bezel kun je wel losdraaien met je hand zonder al teveel kracht!

De O-ring achter de lens zat helaas niet helemaal goed op z’n plek, en ik moest m een beetje terugduwen op zn plek.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

 • Lengte:   163 mm
 • Diameter kop: 40 mm
 • Diameter reflector 34 mm
 • Diameter handvat waar batterijhouder in zit: 27 mm
 • Gewicht leeg: 235 gram

Hieronder een vergelijking met de Convoy C8, de Lumintop ODF30 (met een 26650 batterij) en een Convoy S2+

jetbeam-th20-17

GEBRUIKERS INTERFACE

Er zitten 2 soorten knoppen op de zaklamp. De hoofdschakelaar, en 2 schakelaars naast de hoofdschakelaar.

De hoofdschakelaar wordt gebruikt om de zaklamp aan en uit te zetten, en de 2 kleinere schakelaar (die beiden dezelfde functie hebben) worden gebruikt om de verschillende modus te doorlopen.

Vanuit de UIT positie met de grote knop:

 • 1 volledige klik: Aan
 • Geen volledige klik: momentary-on

Vanuit de UIT positie met de zijknopjes:

 • Lang ingedrukt: Strobe

Vanuit de AAN positie met de zijknopjes:

 • 1 korte klik: loopt door het menu heen.
 • Dubbele klik: Turbo
 • Lang ingedrukt: Strobe
Momentary On:
 • Als je de hoofdschakelaar gedeeltelijk indrukt kun je hem als momentary-on gebruiken. Dit betekent dat je signalen zoals morse-coding kan gebruiken. De sterkte van de lamp is afhankelijk van de laatst gebruikte modus. Dus als hij in turbo stond, dan zal de momentary-on felheid hetzelfde zijn als turbo.

Elektronische vergrendeling:

 • Heeft hij niet en is ook niet nodig, omdat hij een mechanische schakelaar heeft waardoor hij geen energie verbruikt!

PWM

 • Ook dit kan je negeren omdat het niet te zien is. Dit komt steeds minder vaak voor.

ENERGIEVERBRUIK

In onderstaande diagram kun je zien dat hij ongeveer na 7 minuten terug gaat naar High, dat op 60% van de max is. Deze blijft goed gelijk lopen tot ongeveer 1 uur en 5 minuten, waarna hij langzaam stap voor stap terugloopt naar af. Hij gaat uit na 1 uur en 13 minuten volgens mijn test. De lamp werd niet gekoeld in de tussentijd!

Hoe ver kan de TH20 schijnen?

Ik heb hier wel een beetje een probleem. Ik heb namelijk een andere luxmeter gekocht, en de oude en nieuwe zijn niet te vergelijken qua data. De nieuwe geeft veel hogere waardes aan dan de oude.

Gemeten op 5 meter

 • 483 lux op oude meter 630lux op nieuwe meter in Turbo (meegeleverde 18650 2600mAh batterij) Dat komt overeen met

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

 • Gebruikt een van de nieuwste (op het moment van schrijven) Led, namelijk de XHP70.2
 • Gebruikt een redelijk unieke led met maar 1 batterij
 • Goed voor tactical gebruikers, met directe toegang tot strobe (stroboscoop).
 • Jetbeam heeft 1 van de mooiste coatings en afwerkingen die te vinden is op zaklampen!

NEGATIEVE PUNTEN:

 • Iets groter dan verwacht, maar dit is meer een persoonlijke smaak
 • De body delen zijn gelijmd, dus je kan de driver er niet zo makkelijk uit halen of vervangen.

WAAR KUN JE DE JETBEAM TH20 KOPEN?

Inmiddels niet meer leverbaar. Zie het overzicht met militaire zaklampen voor een alternatief.

Scroll naar boven