Fenix E12 v2

De 160 lumen AA EDC zaklamp

Introductie

Fenix staat erom bekend om populaire zaklampen te upgraden en te verbeteren. Zo is ook de E12 aan de beurt. De eerste versie werd uitgegeven in 2014 en had een maximale lichtopbrengst van 130 lumens.

De nieuwe versie heeft een kleine upgrade gekregen naar een output van 160 lumen. Niet echt een grote stap, maar het design is ook veranderd en natuurlijk het type LED.

De doos kun je maar 1 keer gebruiken, net zoals de meeste verpakkingen die je normaal gesproken in een winkel ziet.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • De Fenix E12 v2 zaklamp
  • Een 2-richting pocket clip
  • Reserve o-ringen
  • Papieren zoals handleiding en garantiebewijs
  • Draagkoord

In gebruik

Wat me opviel is het formaat van de zaklamp. Alhoewel hij een schakelaar aan de achterkant heeft, is hij nog steeds 1 van de kortste AA zaklampen die ik heb.

Daarnaast is hij wel een beetje gladjes, maar ook dat zou niet te erg hoeven te zijn voor dit formaat zaklamp. Je hebt het namelijk over een zaklamp met 1 AA batterijtje. En dan zie je al gauw dat er niet zo heel veel te doen is met je grip. De clip helpt je wel een beetje om de zaklamp in de hand te houden.

Zoals ik hierboven al zei zit de schakelaar aan de achterkant. Dit is een reverse-clicky schakelaar. Dit betekent dat je de schakelaar helemaal moet indrukken om de zaklamp aan te doen. Je kan dus niet ‘signaleren’ of morse codes versturen.

Voor de rest is het een hele compacte zaklamp en kan op zijn kont gezet worden. Als je er dan en diffuser opzet, heb je een soort kaars in de kamer. Handig dus.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Over het algemeen kies ik alleen voor interessante zaklampen om te reviewen en niet elke lamp die je op het internet tegenkomt. Daarom lijkt het er misschien op dat ik weinig slechts te vertellen heb over bijvoorbeeld de bouwkwaliteit van de zaklampen op deze site.

Ook de E12 v2 zit gewoon goed in elkaar en er is gewoon weinig op aan te merken. De coating ziet er goed uit, zonder problemen. Het schroefdraad tussen de body en de kop is is lekker ingevet waardoor hij soepel los- en vastdraait. De clip is lekker stevig, wat weer ten goede komt voor het gebruik.

Het grappige aan de clip is de 2-richtingen. Je kan hem dus naar 2 richtingen richten, zonder de clip los te maken. In het verleden zag je het vaker dat je de clip los kon maken en op een andere plek aan de zaklamp te bevestigen. Met deze 2-richting clip hoeft dat dus niet meer. Je kan op die manier zo aan de klep van je pet vastmaken, en zonder iets te verdraaien ook aan je broekzak.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

Ik blijf mij misschien herhalen als je mijn andere reviews ook hebt gelezen, maar Fenix is een grote zaklampen fabrikant die weinig keuze geeft qua LED. Je moet het er maar mee doen, zeg maar.

Over het algemeen gebruikt ze koud-wit LED’s, en ook de E12 heeft een koude lichtbundel. In mijn vorige review van de Fenix E35 v3 was ik verbaasd over de keuze van de LED, maar ook dit keer ben ik verbaasd. In plaats van de meest gangbare LED-fabrikanten zoals Cree, Luminus, Nichia etc heeft Fenix ervoor gekozen de volgende LED te gebruiken: MATCH CA18 cool white LED. Ik heb hier echt nog nooit van gehoord.

Ik moet wel eerlijk toegeven dat de reflector cq optic er super interessant uitziet. Zie daarvoor de foto’s. De bezel heeft een gouden kleur en kan helaas niet verwijderd worden van de lamp. Althans, niet op de gebruikelijke manier door hem los te schroeven.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

  • Lengte: 77,8 mm
  • Diameter kop: 19,4mm
  • Batterijhouder: 17,6 mm

Gewicht:

  • Gewicht leeg: 28,1 gram
  • Gewicht met Eneloop AA: 54.7 gram

Bekende EDC zaklampen

Van links naar rechts: Fenix E12 v2, Enogear AA, Lumintop EDC05, Lumintop Tool AA 2.0, Lumintop EDC AA.

GEBRUIKERS INTERFACE

De gebruikersinterface is heel eenvoudig. Je hebt keuze uit 3 modes, en je kan niet per ongeluk in een stroboscoop terecht komen, want dat heeft die niet.

Modes:

  • Low, Medium, High

Vanaf UIT:

  • 1 klik: Aan (start altijd in Low)

Van AAN:

  • Schakelaar half indrukken: modus veranderen van laag naar hoog en weer vanaf laag
  • 1 klik: de zaklamp schakelt uit

Waarschuwing lege batterij:

  • Die is er niet, dus de lamp kan uren en uren blijven branden met een hele lage lichtopbrengst.

Stroboscoop

  • Zit er gelukkig niet op

Lock-out modus:

  • Niet nodig met een normale schakelaar.

PWM

  • Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.

Deze interface is super eenvoudig, en je weet altijd waar je aan toe bent. Je begint namelijk altijd in Low en je kunt niet per ongeluk in een verborgen modus terecht komen. En dat is in deze tijd soms wel een verademing.

BATTERIJEN EN OPLADEN

De zaklamp wordt geleverd met een alkaline AA-batterij. Maar volgens de omschrijving kun je ook NiMH oplaadbare batterijen gebruiken en eventueel zelfs een niet oplaadbare lithium batterij zoals de Energizer Lithium AA met 1.8V. Een 14500 met 3.7V wordt ten strengste afgeraden.

Alhoewel Alkaline batterijen een voordeel hebben qua branduren, de negatieve impact wegen niet op tegen de voordelen van oplaadbare NiMH batterijen zoals de Panasonic Eneloop.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumenmeting:

Voor de lumenmeting heb ik dus de home-made integrating sphere gebruikt in combinatie met de Extech SDL400.

Dit is met een Eneloop AA batterij.

ModusSpecificaties@30 sec@start
Low53.86 lm3.86 lm
Med3025 lm25 lm
High160151 lm152 lm

Zoals je ziet zijn mijn metingen redelijk in de buurt, en kan ik weer met een gerust hart zeggen dat Fenix nog steeds te vertrouwen is :–)

De volgende metingen zijn gedaan met een Duracell AA batterij. Helaas wilde ik dat met de meegeleverde batterij niet doen want dan had de runtime test niet meer geklopt. (de batterij is immers niet op te laden, en 1 keer te gebruiken)

ModusSpecs@start
Low53.86
Med3025
High160152

Ik heb alleen de metingen gedaan bij het opstarten, omdat ik anders de batterij niet meer kon gebruiken.

De output is dus hetzelfde als met een Eneloop batterij, wat mij wel beviel.

Runtime:

Hier zou je normaal gesproken het verschil moeten kunnen zien tussen een oplaadbare batterij zoals de Panasonic Eneloop en een Alkaline batterij.

1 van de runtimes (geel) heb ik met de orginele batterij gedaan die er bij werd geleverd, en de groene lijn is van een Duracell batterij.

Je kan zien dat de Alkaline batterijen nog heel lang blijven branden, maar op een heel laag niveau. Toen ik de test stopte met Medium stopte (Eneloop) was de Voltage nog 0.8. Dat is best aan de lage kant, maar nog niet super slecht, gelukkig was de zaklamp uitgeschakeld. De Duracell test bleef zoals je kan zien nog heel lang branden rond 1 lumen.

Hieronder even een grafiek van de eerste 2 uur om het verschil duidelijker te zien tussen een Eneloop en een Alkaline batterij tijdens hoog verbruik. Alkaline is ontzettend goed in super laag verbruik, beter dan oplaadbare batterijen, maar ze zijn zwak. Te zwak om een hoge output lang vast te houden. Zie daarvoor deze grafiek:

Afstand:

De candela heb ik berekend met metingen van 5 meter. Dat is voldoende voor dit formaat. Eigenlijk was het al een beetje te ver, want de laagste meting was gewoon 1 lux….

ModeSpecs CandelaCandelaBereik in meters
Low312510 m
Med18520028 m
High1133130072 m

Zoals je ziet komt het nog steeds redelijk in de buurt. Het zijn geen wereld records, maar prima voor zo een klein zaklampje.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Simpele UI
  • Start altijd in Low
  • Geen verborgen modes
  • Super klein voor een AA zaklamp
  • 2-richting clip

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Kan een beetje aan de kleine kant zijn voor grote handen
  • Kan geen 14500 gebruiken voor extra lichtopbrengst
  • 160 lumen is best weinig tegenwoordig

Korte samenvatting:

De Fenix E12 v2 is zeker een aanrader. Een hele lekker simpele gebruikersinterface die altijd in Low begint. Geen poespas met verborgen menu’s en stroboscoop die per ongeluk geactiveerd wordt. Heerlijk simpel. De lichtopbrengst is aan de andere kant wel weer een beetje magertjes. 160 lumen van een AA zaklamp is nu niet echt meer spectaculair. Ik hoop dat Fenix meer AA zaklampen uitbrengt en eens boven de 300 of 400 lumen gaat zitten. Toch nog steeds 4 of 5 sterren waard!

WAAR KUN JE DE FENIX E12 V2 KOPEN?

Koop je Fenix E12 v2 hier:

Scroll naar boven