Astrolux WP3 /Mateminco FW1

  1. Astrolux WP3 introductie
  2. De zaklamp in gebruik
  3. Bouwkwaliteit
  4. LED, Lens Bezel en Reflector
  5. Afmetingen en gewicht
  6. Gebruikersinterface
  7. Prestaties
  8. Conclusie
  9. Astrolux WP3 kopen?

De Astrolux WP3 LEP review introductie

Het is nog niet zo lang geleden dat de eerste LEP zaklamp op de markt kwam. Dat was namelijk pas in 2018, en sinds 2021 is zijn ze pas echt bekender geworden, en op dit moment is dit de snelst groeiende categorie voor enthousiastelingen.

Maar na het reviewen van de WP2 had ik in het begin niet zo veel op met de WP3, tot ik wat cijfers voorbij zag komen. En dat beloofde nog al wat. Want de WP3 zou op papier veel verder moeten schijnen dan de WP2.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • Astrolux WP3
  • Astrolux 21700 batterij (4500mAh)
  • 21700 batterij adapter
  • Reserve o-ringen
  • Draagkoord
  • Handleiding

BTW. de Astrolux WP3 is ook verkrijgbaar als de Mateminco FW1. Exact dezelfde zaklamp, want ze worden eigenlijk door Mateminco gemaakt.

In gebruik

Een van de eerste dingen die je opvalt, als je de WP3 vergelijkt met zijn voorgangers is de totaal andere vorm en afwerking. Zoals je misschien wel weet, was de WP1 en WP2 door Jetbeam gemaakt, waardoor ze er ook zo typisch Jetbeam uitzagen. De WP3 is daarvan afgestapt en heeft een heel ander design, wat helemaal niet te vergelijk meer is.

De WP3 heeft 1 schakelaar, en die zit aan de zijkant. Het grote voordeel daarvan is, dat je je handpositie niet hoeft te veranderen om de zaklamp te bedienen. Je duim rust namelijk in de buurt van de schakelaar, maar niet helemaal. Van mij had hij nog iets verder naar voren gemogen, om een nog iets comfortabelere grip.

Als je hem voor langere tijd wilt gebruiken is de meegeleverde draagkoord misschien wel een uitkomt. Deze ziet er goed uit, en sterk genoeg voor normaal gebruik.

Mocht je hem op z’n achterste willen zetten, net zoals een kaars, dan kan dat ook nog, omdat de achterkap glad is.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog steeds weg ben van het design van Jetbeam. Zij maken hele interessante lampen met een mooie coating, die typisch is voor Jetbeam. De WP3 ziet er iets minder mooi uit, maar dat zegt niets over de kwaliteit.

De kwaliteit van de lamp, evenals de afwerking ziet er gewoon goed uit. Daar valt niets over te klagen. Hij lijkt ook een stuk meer op de Astrolux EA02 (een LED zaklamp).

De body is eigenlijk gemaakt voor 26650 batterijen, en toch leverde Banggood hem af met een 21700 batterij, inclusief een batterij adapter. Dit maakt de omvang van de zaklamp een stuk groter dan de typische 21700 zaklampen. Heel veel scheelt het niet, maar genoeg om daar een voorkeur of afkeur van te kunnen hebben.

De body heeft een zwarte coating, en een grote afwerking. Gelukkig zijn er geen scherpe randen te vinden, maar ik mis wel een beetje de afwerking van de WP2.

LEP, lens, bezel en reflector

Op dit moment zijn er 2 types LEP zaklampen. Beiden hebben een laser als lichtbron, maar hoe die het licht omzet van blauw laser naar wit licht gaat iets anders. De eerste, en nog steeds de meest instense, gebruiken een LEP module met een spiegel. De laser wordt via een spiegel op een laagje phosphor geprojecteerd, die dan van kleur verandert, en met een lens zo geprojecteerd wordt dat er een normal lichtbundel ontstaat.

Nou, eigenlijk is die niet zo normaal, omdat ze veel intenser is dan een LED zaklamp.

De 2e versie van LEP modules is veel kleiner, en ook wordt hij op een hele andere manier toegepast. De 2e heeft namelijk een koperen hulsel, met een laser direct achter een lichtdoorlatend laagje phosphor. Deze verandert de kleur van blauw naar wit/geel, en via een klein siliconen dome en lens, ook in een normale lichtbundel gemaakt.

Deze 2e versie heeft over het algemeen meer kans op een normal egale lichtbundel, terwijl de 1e, klassieke LEP versie verder kan schijnen.

En welke heeft de WP3?

De 1e.

Hij gebruikt dus een spiegel module om de lichtbundel enorm ver te laten schijnen.

Daarnaast hou ik ook wel van de roestvrijstalen bezel die ze gebruikt hebben. Dat breekt toch een beetje het zwarte van de coating, en voelt net een beetje duurder aan. Geen probleem, want roestvrijstaal is ook veel sterker dan aluminum, dus als je hem laat vallen, zul je minder schade moeten hebben.

De lichtbundel is zeker niet spierwit, en komt wat gelig over. Ik moet eerlijk bekennen dat LEP nog redelijk in z’n nieuwe schoenen staat, dus hopelijk wordt deze steeds verder verbetert. De lichtbundel is daardoor niet te vergelijken met een mooie egale lichtbundel die je met een LED zaklamp kan hebben.

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

AfmetingMillimeters
Lengte184mm
Diameter kop59.5mm
Diameter body34mm

Gewicht

  • Gewicht leeg: 301 gram
  • Gewicht met 21700 batterij: 386.7 gram

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele bekende LEP laser zaklampen naast elkaar.
Achterste rij: Astrolux WP3, Jetbeam M1X WP-RX, Astrolux WP2, Jetbeam RRT M1X Raptor, Weltool W4, Acebeam W30, Maxtoch LA60, Maxtoch L2K, Maxtoch L3K

Voorste rij: Lumintop Thor 1, Lumintop Thor 2, Acebeam W10 gen2, Nextorch T7L, Olight Odin Turbo, Jetbeam M2S WP-RX, Fenix TK30, Weltool W3 PRO, Jetbeam RRT M2S Raptor, Nextorch Tool T10L, Nonbranded 26650 LEP.

Gebruikersinterface

Modes:

  • Low, High en Turbo

Als de zaklamp is uitgeschakeld

  • 1 klik: High
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: Stroboscoop

Als de zaklamp is ingechakeld:

  • Schakelaar ingedrukt houden: de zaklamp schakelt uit
  • 1 klik: wissel van output tussen low en high
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: Stroboscoop

Deze interface is redelijk simpel, en begint eigenlijk altijd in High als je hem aanzet, behalve als je een dubbele klik of triple-klik doet.

  • Helaas is er in mijn exemplaar heel duidelijke PWM zichtbaar. Maar ik heb ook andere gevraagd, en die hadden er totaal geen last van. Wellicht dus alleen mijn exemplaar. Als die van jou het heeft, vragen om een vervanger.

Batterijen en opladen

Het is een beetje apart om een 26650 zaklamp te ontvangen, met een 21700 batterij en 21700 adapter. De adapter is niets anders dan een holle buis, zodat je de 21700 kunt gebruiken.
Banggood heeft een Astrolux E2145 21700 batterij meegeleverd, met een capaciteit van 4500mAh.

Omdat de WP3 een ingebouwde laadfunctie heeft (met USB-C) hoef je geen apart oplader te kopen. Dus dat is dan wel weer een groot voordeel. Helaas gaat het laden niet supersnel, en moet je 4 uur wachten voor hij vol is geladen.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumenmeting:

Lumens zijn niet zo belangrijk voor LEP zaklampen. Het gaat veel meer om de afstand die ze kunnen schijnen. Dus de intensiteit is belangrijker dan de opbrengst

Hier een overzichtje van wat hij presteert in mijn integrating sphere.

ModeAmpsSpecsBij inschakelingNa 30 seconden
low1.34A95 lm125 lm125 lm
high3.27A412 lm332 lm323 lm
turbo3.8A562 lm463 lm445 lm

De parasitic drain kon ik meten tussen 0.7mA en 0.9mA. Het is daarom verstandig de achterkap/tailcap los te draaien, zodat hij de batterij niet onnodig snel leeg laat lopen.

Runtime:

De batterijduur en output is heel erg belangrijk. Zie hier het overzicht

Daarnaast een vergelijking met andere LEP zaklampen, gekeken naar de intensiteit. Daar zie je dat hij echt 1 van de beste LEP zaklampen is.

Turbo mode: ongeveer 1 uur en 10 minuten

High mode: ongeveer 1 uur en 27 minuten

Low mode: bijna 3 uur en 30 minuten

Afstand:

De metingen zijn gedaan op 20 meter afstand, en 30 seconden na inschakeling. Dit is volgens de ANSI FL1 standaarden voor zaklampen. Helaas houden veel fabrikanten zich daar niet aan.

ModespecificatiesGemetenAfstand in meters
Low636,000 cd1595
High1,692,000 cd2602
Turbo2,180,000 cd2,412,000 cd3106 meter

Dus hij kan makkelijk 3 kilometer schijnen, alhoewel de sterkte dan af is genomen tot 0.25 lux.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 100mm F4, Iso 1600, 1/2 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Kan enorm ver schijnen (meer dan 3 kilometer)
  • Leuk design en afwerking
  • Wordt geleverd met batterij die opgeladen kan worden in de zaklamp
  • Ingebouwde USB-C laadmogelijkheid

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Zichtbaar PWM in low en high (lijkt niet bij alle exemplaren te zijn)
  • Redelijk korte runtimes
  • High en Turbo lijken veel op elkaar qua intensiteit

Korte samenvatting:

De WP3 schijnt echt enorm ver, en behoort tot de top 5 van verst schijnende zaklampen ter wereld in dit formaat. Als je zo ver wilt schijnen met een LED zaklamp, dan kun je eigenlijk alleen naar de Astrolux MF05 kijken. Een joekel van een zaklamp.

ASTROLUX WP3 KOPEN?

BTW dit is dezelfde als de Mateminco FW1

Scroll naar boven