Acebeam Terminator M1

  1. Acebeam M1 introductie
  2. De zaklamp in gebruik
  3. Bouwkwaliteit
  4. LED, Lens Bezel en Reflector
  5. Afmetingen en gewicht
  6. Gebruikersinterface
  7. Prestaties
  8. Conclusie
  9. Acebeam M1 kopen?

Acebeam Terminator M1 review introductie

Op het moment dat de Terminator M1 werd geintroduceerd waren er nog maar weinig hybride LEP zaklampen, en ook nog eens weinig LEP zaklampen die zoombaar waren!

Acebeam wist dit, en heeft daarin verandering in gebracht met de Terminator M1.

De M1 is namelijk een LEP en LED zaklamp in 1, en heeft ook nog eens de mogelijkheid om de LEP lichtbundel te zoomen. Als ik het over zoomen heb, bedoel ik dat je de lichtbundel breder en smaller kan maken, waardoor de afstand en breedte te beinvloeden zijn.

Het allereerste dat je zal opvallen bij ontvangst van de M1 is de mooie, hard case. Binnen in deze doos zit het volgende:

  • Acebeam Terminator M1
  • 21700 battery (5100mAh)
  • Draagkoordje
  • USB-C kabel (te kort naar mijn mening)
  • 2 o-rings
  • Handleiding, en wat andere papiertjes

In gebruik en bouwkwaliteit

De combinatie van een grijsachtige coating met witte opdruk geeft de M1 een unieke, en premium uitstraling. Hij is gemaakt uit 1 stuk aluminum, dat volgens Acebeam veel langer duurt om te maken dan een normale zaklamp. Ze vertelden dat het bewerken van 1 stuk ongeveer 1 uur duurde.

Naast zijn mooie uitstraling voelt hij ook heel goed aan in de hand. Er zijn geen scherpe randjes, en hij is zo klein dat hij 1 van de kortste 21700 LEP zaklampen is ter wereld.

Je kunt de m1 met één hand bedienen, inclusief het scherpstellen van de (LEP) lichtbundel, alhoewel het met 2 handen veel fijner gaat. Het interessante is dat je hem door deze opstellen zowel linkshandig als rechtshandig kunt gebruiken, ook al is rechtshandig ietsje makkelijker. Dit komt doordaat de schakelaars zich aan de linkerkant van de zaklamp bevinden, maar het is ook makkelijker om de zoom in te stellen als je hem rechtshandig gebruikt.

Er zitten 2 schakelaars, boven elkaar, met de bovenste verander je de lichtbron (dus LED of LEP) en met de onderste schakelaar verander je het vermogen en de modus. Een bijkomende probleem dat Acebeam oploste om zonder te kijken het verschil te ‘voelen’. Want de bovenste schakelaar is bol, en de onderste plat.

Het enige jammere aan de opzet is dat je niet kunt zien welke lichtbron geselecteerd is (als hij uitstaat). Daardoor weet je niet precies welke lichtbron er aangaat als je hem een tijdje niet hebt gebruikt, dus dat is misschien nog een klein aandachtspuntje voor Acebeam. Een oplossing zou kunnen zijn om de schakelaar te veradneren zoals die van de Olight Marauder, of indicatielampjes met een LED zoals de Lumintop Thor Pro gebruikt. Er zijn dus verschillende manieren om dit op te lossen.

De M2 heeft geen traditionele karteling en kan daardoor een beetje glad aanvoelen, maar door de breedte is hij goed in te hand te houden. En omdat de achterkant plat is, kun je hem makkelijk als ‘kaars’ gebruiken. Daarnaast kun je hem ook gewoon aan een draagkoordje gebruiken, terwijl hij prima in je jaszak past.

De M2 is door de hybride oplossing heel breed inzetbaar. Dan kun je echt van alles bedenken, behalve misschien tactische situaties. Maar hij werkt prima om de hond uit te laten, een wandeling te maken, tijdens kamperen of gewoon rond huis.

Hij is zo veelzijdig dat hij niet perse in 1 categorie past.

LEP, lens, bezel en reflector

De M1 is absoluut uniek in dit opzicht. Niet alleen omdat het een van de weinige hybride LEP-zaklampen is, maar ook omdat je de LEP-straal kan focusen/zoomen.

Het verschil in design van de koppen heeft direct te maken met de type lichtbron. De bredere kop is voor de LEP, en de smallere voor de Leds. Als je hem van de voorkant bekijkt zie je duidelijk de 3 LED’s, maar de andere lichtbron is lastig te zien. En alleen als je van dichtbij kijkt zie je dat de LEP module een doorschijnende module is, dus niet 1 die met een spiegel werkt.

De bolle lens van de LEP heeft ook geen beschermende lens ervoor, en dat is toch wel belangrijk, omdat dit glas wel belangrijk is om te beschermen. Dat zou Acebeam nog op kunnen pakken.

Ik denk dat de bezels van LED en LEP kunnen worden verwijderd met het juiste gereedschap.

Dan is het nu tijd om even te praten over de lichtbundel, en ze te meten.

Laten we beginnen met de LED’s, want je krijgt de keuze tussen CW en NW LEDs bij je bestelling. Ik heb de CW optie hier ter review. En op het eerste gezicht ziet de LED lichtbundel er een beetje groenig uit, maar ik maak me daar meestal niet al te veel zorgen over, omdat je ogen zich aanpassen in het donker. Vooral als je geen andere referentielichtbron hebt wen je daar snel aan.

De TIR helpt om de lichtbundel mooi egaal te schijnen. Het is een vrij grote hotspot, en niet zo veel spill dankzij dieze TIR.

De lichtbundel van de LEP daarentegen is erg klein, en goed gedefinieerd, met in eigenlijk helemaal geen spill. Een daarbij is het ook belangrijk om te vermelden dat de lichtbundel helemaal niet groenig of rozig overkomt.. prima dus.

Ik heb een Sekonic C-800 spectrometer gebruikt om de LED zaklamp te meten op ruwweg 5 meter afstand, binnenshuis.

Mode:CCT:CRI Ra:duv
Turbo5871 K69.00.0036
High5641 K69.00.0078

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

Acebeam Terminator M1Afmeting in mm
Lengte:104mm
Diameter kop LEP:35 mm
Diameter kop LED28mm
Diameter body:63mm bij 28mm

Gewicht

Acebeam Terminator M1Gewicht
Gewicht leeg:229 gram
Gewicht met batterij:309 gram

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele bekende zaklampen naast elkaar.

Van links naar rechts: Lumintop Petal, Loop SK01S, Acebeam Terminator M1, Mateminco FW3, Lumintop Thor 4.

Acebeam M1 Gebruikersinterface

Elke zaklamp met 2 verschillende lichtbronnen hebben een andere manier van gebruikersinterface. En voor zo een UI moet men kiezen tussen minimaal 1 of 2 schakelaars. Sommige hebben dus maar 1 schakelaar die alles doet, inclusief aan/uit, en modusschakeling. Maar met 1 schakelaar wordt het wel een stuk moeilijker om dit gebruiksvriendelijk te houden. heel erg moeielijk.

Acebeam heeft gelukkig besloten om 2 aparte schakelaars te gebruiken, waarbij 1 schakelaar specifiek is voor het schakelen tussen de lichtbronnen en de andere voor stroomschakelaar (aan/uit) en het schakelen tussen de standen. Dit is naar mijn mening veel beter en gebruiksvriendelijker dan met maar 1 schakelaar. Een zaklamp met dit probleem is de Mateminco FW3, die ook een hybride is, maar dus het probleem heeft met zijn UI.

Beschikbare Modes:

  • LED: Moon, Low, Med 1, Med 2, High, Turbo
  • LEP: Low, High, Turbo
  • Strobe voor LED en LEP

Functieschakelaar: Acebeam noemt het een functieschakelaar, om te schakelen tussen LED en LEP, de andere is de hoofdschakelaar.

Hoe de UI werkt als de zaklamp nog steeds UIT staat met de hoofdschakelaar:

  • Enkele klik: naar laatst gebruikte modus, (mode geheugen)
  • Dubbelklikken: Turbo
  • Drie keer klikken: stroboscoop
  • Ingedrukt houden: Moon modus
  • 5 seconden ingedrukt houden: vergrendeling/lockout (dit herhalen om te ontgrendelen, en je ziet een knipperend pictogram)

Hoe de UI werkt als de zaklamp AAN staat:

  • Half indrukken: Doorloop het menu van laag naar hoog
  • Enkele klik: uitschakelen
  • Dubbelklikken: turbo
  • Driedubbele klik: stroboscoop
  • Ingedrukt houden: alle modi doorlopen van laag naar hoog (behalve maan en turbo)

Stroboscoop:

  • 3 klikken voor stroboscoop voor LED en LEP

Mode memory (geheugen)

  • Ja. Maar geen enkel probleem omdat je snel bij Moon en Turbo kan komen.

PWM

  • Geen PWM te zien

Lockout/Vergrendeling modus:

  • Je kunt het apparaat vergrendelen door 5 seconden lang op de aan/uit-schakelaar te drukken vanuit UIT.
  • Bij vergrendeling: het batterijlampje aan de zijkant knippert rood-groen-rood

Conclusie Gebruikersinterface:

  • Ik hou van deze simpele UI: mode geheugen, met shortcuts naar Moon en Turbo, en een schakelaar om te switchen tussen lichtbronnen. Ook een voordeel is dat knoppen van de schakelaars zo zijn ontworpen dat je ze op gevoel kunt onderscheiden.

Batterijen en opladen

Een van de belangrijkste bronnen van een zaklamp is de batterij. Want zonder goede batterij zul je ook niet de beste prestaties halen. Daarom leveren sommige zaklampfabrikanten soms batterijen bij hun zaklampen, om de beste prestaties te waarborgen.

Acebeam levert een 21700 type batterij met USB-C poort, met de productnaam: IMR21700NP-510A Type-C. Deze heeft een capaciteit van 5100mAh. Deze kwam binnen met een voltage van 3,81V, wat perfect is voor verzending en langere tijd opslage. De voltage lag overigens tussende 2,67V en 2,90V na mijn runtime tests, wat redelijk laag is, maar niet te laat.

Acebeam levert ook een USB-A naar USB-C oplaadkabel meer. Als je hem kwijt raakt kun je ook gewoon USB-C naar USB-C kabels gebruiken, want die werken ook. Tijdens het opladen van de batterij is er een klein rood lampje zichtbaar naast de positieve pool. De totale oplaadtijd die ik heb gemeten was 2 uur en 36 minuten.

Je hoeft echter deze Acebeam 21700 batterij niet altijd te gebruiken, want het werkt ook met andere merken en zelfs met platte, unprotected batterijen. Maar als je korte batterijen gebruikt merk je wel dat hij even contact kan verliezen als je hem stoot. En dan heb ik het over stoten tegen de achterkant, dus plat van achteren, zodat de veer indrukt door de batterij, en hij contact verliest met zijn plus pool.

Acebeam Terminator M1 Prestaties

De lumen metingen zijn gedaan met mijn zelfgemaakte Integrating Spheres. De ene heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp van 249 lumens, en de Extech SDL400 luxmeter gebruikt een Kenko PRO1D ND16 filter tot 80.000 lumens. Daarboven moet ik het filter vervangen door een Gobe ND32 filter. De andere integrating sphere heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp die gekalibreerd is op 261 lumens en heeft geen ND filter. Deze wordt gebruikt voornamelijk gebruikt voor de zwakkere zaklampen, want deze kan maximaal ongeveer 5000 lumens aan.

Voor de licht intensiteit/afstand (candela) metingen gebruik ik een Hagner E4-X luxmeter. Deze wordt meestal binnenshuis gebruikt tot 5 meter, en buitenshuis op 10 of 20 meter, afhankelijk van de zaklamp.

Lumenmeting:

Ik heb de meting handmatig gedaan bij inschakeling en 30 seconden. De 10 minuten meting komt van de runtime data die ik heb gebruikt om onderstaande grafieken te maken.

LED metingen:

ModeFabrikantStart30 sec10 min.
Moon1 lm1 lm2 lm
Low50 lm125 lm124 lm
Med1150 lm208 lm207 lm206
Med2500 lm551 lm548 lm542
High1000 lm1117 lm1104 lm1076
Turbo3500 lm2593 lm3744 lm1055

Let op: voor de runtime heb ik het hoogste uitgangsgetal als eerste meting opgeschreven, in plaats van de werkelijke meting. De reden hiervoor is: Ik zou de hoogste vermogensmeting missen als ik dat niet deed, maar het meetinterval is elke 5 seconden, en daardoor kan het precies de hoogste piek missen. De hoogste output is namelijk pas 2 seconden na het inschakelen, en niet precies bij het inschakelen. Je kunt zien dat de meting bij 0 sec hierboven veel lager is dan bij 30 sec in de tabel hierboven.

LEP module, zoomed in:

Zoomed-in ModeFabrikantStart30 sec10min
Low100 lm62 lm62 lm59 lm
High250 lm175 lm174 lm169 lm
Turbo700 lm387 lm491 lm221 lm

Deze getallen komen niet echt in de buurt van wat ik gemeten heb.

En ook uitgezoomd (brede bundel). Ik heb geen looptijdgrafieken gemaakt voor de bredere bundel, omdat dat zinloos leek, aangezien ik deze al heb gemaakt, ingezoomd.

Zoomed-out ModeFabrikantStart30 sec:
Low50 lm43 lm43 lm
High150 lm117 lm116 lm
Turbo400 lm194 lm331 lm

Runtime:

LED modes;

ModeFabrikantGemeten (ANSI FL1)Time till shut off
Moon2.8 days
Low22uur
Med 114uur 12uur 42min12uur 42min
Med 25uur 30min5uur 27min5uur 27min
High2uur 50min2uur 46min2uur 46min
Turbo2uur 42min2uur 33min2uur 33min

Mijn runtimes waren ietsje korter dan gespecificeerd, maar Med1, Med2 en High waren ook hoger dan gespecificeerd. Dus dat lijkt me logisch.

LEP modes:

ModeSpecified runtimeMeasured runtime (ANSI FL1)Time till shut off
Low5uur 30min5uur 45min5uur 45min
High2uur 30min2uur 38min2uur 38min
Turbo*1uur 52min2uur 02min2uur 02min

Afstand:

Dit formaat zaklamp komt eigenlijk alleen buiten in het veld tot zijn recht. Ik heb ze ook binnenshuis gemeten op 5 meter, maar dat is niet voldoende om de afstand te berekenen.

LEP gemeten bij 5 meter en 20 meter.

ModeFabrikantGemeten:Meters
(5m)Low105,625 cd85,000 cd583 m
(5m)Med245,025 cd230,000 cd959 m
(5m)High640,000 cd622,500 cd1578 m
(20m)low105,625 cd84,000 cd580 m
(20m)med245,025 cd228,000 cd955 m
(20m)high640,000 cd584,000 cd1528 m

Je ziet dat de metingen op 20 meter iets lager zijn dan de metingen binnenshuis. Maar omdat ik alle LEP-zaklampen buiten op 20 meter meet, zal ik me daarop concentreren. Maar zelfs binnenshuis haalden ze niet de geclaimde bundelintensiteit, maar het scheelde niet veel.

LED modes:

LED ModeFabrikantGemetenmeters
Moon0 cd0 m
Low300 cd35 m
Med500 cd45 m
Med 23,481 cd1,300 cd72 m
High5,041 cd2,600 cd102 m
Turbo13,340 cd9,250 cd192 m

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots van een schuur (65meter) en reflecterend hek (200 meter). Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

Hieronder zie je een aantal beamshots van een toren die ik heb gemaakt. Camera instellingen: Canon 100mm F4, Iso 1600, 1/2 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Goede bouwkwaliteit
  • Uniek design
  • Twee lichtbronnen (LED + LEP)
  • Flood en Throw in 1
  • Een van de kortste 21700 LEP zaklampen
  • LEP lichtbundel is te focussen
  • LED zijn beschikbaar met NW of CW

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Stroboscoop is niet echt nodig in LEP voor mij
  • Helaas geen beschermend glas voor de LEP
  • Je kunt niet zien welke lichtbron is geselecteerd als de zaklamp is uitgeschakeld
  • Lichtopbrengst voor LEP zakt erg diep na 2 minuten

Korte samenvatting:

Er zijn niet veel echte hybride LEP zaklampen, en nog minder met LEP die je kunt focussen. Nou, die zijn er eigenlijk niet, behalve deze Acebeam M1 dan!

De M1 is zeker wel speciaal te noemen met al zijn functies. De gebruikersinterface is vrij eenvoudig te bedienen en je hebt een scala aan mogelijkheden. Daarnaast zijn de prestaties best goed te noemen!

Als je niet weet of je nu een zaklamp wilt met alleen LEP, of alleen LED, dan moet je zeker eens de M1 overwegen.

ACEBEAM TERMINATOR M1 KOPEN?

Gebruik code 1LumenLEP voor een leuke 25% korting bij Nealsgadgets

Scroll naar boven