Acebeam Pokelit 2AA

  1. Acebeam Pokelit 2AA introductie
  2. De zaklamp in gebruik
  3. Bouwkwaliteit
  4. LED, Lens Bezel en Reflector
  5. Afmetingen en gewicht
  6. Gebruikersinterface
  7. Prestaties
  8. Conclusie
  9. Acebeam Pokelit 2AA kopen?

Acebeam Pokelit 2AA review introductie

In het verleden waren 2AA zaklampen nog redelijk populair, maar sinds de komst van lithium-ion batterijen worden dat er steeds minder. Gelukkig zijn er nog steeds fabrikanten die ze maken, en zo ook Acebeam.

De naam verraad het al, want de Pokelit 2AA is dus bedoeld voor 2 AA batterijen, maar wordt geleverd met een lithium-ion 14100 batterij. Het kleinere broertje heet Pokelit AA, en is dus gebaseerd om 1 AA batterij.

Het voordeel van een multi-batterij oplossing is dat je met een lithium batterij meer lichtopbrengst hebt, en ook langer kan genieten van maximale prestaties.

Laten we snel gaan kijken hoe deze presteert

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • De zaklamp
  • Pocket clip
  • 14100 lithium batterij
  • USB-C laadkabel voor de batterij
  • o-ring
  • Handleiding

In gebruik

Net zoals elke andere 2AA zaklamp is deze dun en lang. En dat heeft zo zijn voordelen, omdat je hem makkelijk in je broek of jaszak kan schuiven zonder dat hij al teveel ruimte in beslag neemt.

De schakelaar zit aan de achterkant van de zaklamp, en steekt uit. Dit betekent dat je hem niet neer kan zetten, en als een soort kaars kan gebruiken. Die optie zit er helaas niet bij.

De schakelaar is een forward-clicky zoals we dat in het Engels noemen. Dit betekent dat je de schakelaar maar half hoeft in te drukken om de lamp in te schakelen. Zodra je de knop helemaal in hebt gedrukt, en een klik hebt gehoord blijft hij continu aan, in deze modus. Met een forward clicky is het niet mogelijk om de modus aan te passen, wanneer hij is ingeschakeld.

Je moet hem dus eerst uitschakelen, alvorens je de instelling kan veranderen.

Er zit verder ook geen draagkoord bij, dus je bent eigenlijk aangewezen op de pocketclip of je steekt m gewoon in je zak.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

De boukwaliteit is niets op aan te merken. Dit geld over het algemeen wel voor Acebeam, want ze maken mooie en goeie producten. Als consument zal je er misschien niet zoveel van merken, maar als reviewer zijn ze niet de makkelijkste partij om mee samen te werken.

Ok, terug naar het onderwerp. Alles zit goed in elkaar, zonder dat er ergens cherpe randjes zijn, of kapotte onderdelen. De coating is zwart, maar het is ook verkrijgbaar in andere kleuren, zoals roze. Deze is specially gemaakt voor het NBCF, National Breast Cander Foundation, als sponsor.

LED, lens, bezel en reflector

Als het om LEDs gaat, ben je bij de meeste fabrikanten aangewezen op koud wit licht, oftewel cool white. Echter heb je bij Acebeam daar niet mee te maken, want de Pokelit 2AA komt met een Nichia 519A LED, met een kleurtemperatuur van 5000K.

5000K is eigenlijk mooi op het randje van neutral en koud licht. En 1 van mijn favoriete CCT’s.

De Nichia 519A is erg populair onder de zaklamp fanaten. Het is namelijk de opvolger van de 219B, maar is ook beschikbaar in de koudere varianten. De 219B ging niet hoger dan 4500K, maar de nieuwe 519A is ook beschikbaar met 5000K en 5700K, maar nog steeds met High CRI.

Een hoge CRI geeft meer natuurgetrouwe kleuren, ten opzichte van lage CRI. In principe zijn de meeste LEDs rond de CRI 70, maar deze 519A boven de 90.. (100 is max).

Ik heb een Opple Light Master 3 gebruikt om zelf de kwaliteit van het licht te meten. En dit zijn de uitkomsten:

High mode:

  • CCT: 5049K
  • CRI Ra 98.4

Low mode:

  • CCT: 4921K
  • CIR Ra 99.7

De reflector is ondiep, waardoor de lichtbundel best wel breed is. Dit is best wel fijn moet ik toegeven voor dit soort type zaklampen. Ze worden namelijk het meest gebruikt voor korte afstand, en niet voor lange afstanden. Dan zou je het liefst een grotere reflector willen, en een diepere reflector.

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

Afmeting in mm
Lengte: 144mm
Diameter kop:18mm
Diameter body:17mm

Gewicht

Gewicht
Gewicht leeg:42 g
Gewicht met 14100 batterij:91 g

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele bekende zaklampen naast elkaar.
Van links naar rechts: Acebeam Pokelit 2AA, Olight i5T Plus, Wuben E19, Acebeam PT10 GT, Olight i3T Plus, Weltool M6-Dr, Wurkkos WK02, Nitecore MT06D, Lumintop IYP365

Gebruikersinterface

De UI van deze zaklamp is erg eenvoudig met maar 2 modus.

Beschikbare Modes:

  • Low, high

Als de zaklamp is uitgeschakeld:

  • Schakelaar half indrukken : tijdelijk aan
  • Schakelaar herhaald half indrukken: schakelt tusen high en low
  • 1 klik: schakelt de lamp in
  • Dubbele klik: Turbo

Als de zaklamp is ingeschakeld:

  • 1 klik: de zaklamp schakelt uit

Stroboscoop:

  • Nee, die zit er niet op.

Mode memory (geheugen)

  • Nee, hij start altijd in Low

PWM

  • Niet zichtbaar

Lockout modus:

  • Nee, en ook niet nodig met een mechanische schakelaar.

Batterijen en opladen

Zoals ik al eerder zijn wordt de Pokelit 2AA met een lithium batterij geleverd. Deze is een beetje apart, omdat hij lijkt op 2 14500 batteijen in serie geschakelt (de plus van de achterste batterij tegen de min van de voorste batterij) maar niets is minder waar. Ze zijn jusit in parallel verbonden, waardoor de capaciteit verdubbeld, maar de voltage gelijk blijft.

De batterij heeft zelf een model nummer, en dat is Acebeam ARC14100P-160A type C.

Dat laatste verwijst naar de ingebouwde USB-C poort, om de batterij op te kunnen laden. Acebeam heeft ook een USB-C kabel meegeleverd zodat je de batterij gewoon kan opladen zonder aparte oplader.

Het laden gaat niet zo snel, en duurt 3 uur en 45 minuten om helemaal op te laden.

Mocht je zien dat de batterij leeg is, dan kun je altijd nog gewone AA batterijen gebruiken. Maar ik raad eigenlijk altijd aan om dan NiMH batterijen te gebruiken, en geen Alkaline. Alkaline batterijen zijn alleen aan te raden als backup, omdat ze kunnen gaan lekken.

Prestaties

De lumen metingen zijn gedaan met mijn zelfgemaakte Integrating Spheres. De ene heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp van 249 lumens, en de Extech SDL400 luxmeter gebruikt een Kenko PRO1D ND16 filter tot 80.000 lumens. Daarboven moet ik het filter vervangen door een Gobe ND32 filter. De andere integrating sphere heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp die gekalibreerd is op 261 lumens en heeft geen ND filter. Deze wordt gebruikt voornamelijk gebruikt voor de zwakkere zaklampen, want deze kan maximaal ongeveer 5000 lumens aan.

Voor de licht intensiteit/afstand (candela) metingen gebruik ik een Hagner E4-X luxmeter. Deze wordt meestal binnenshuis gebruikt tot 5 meter, en buitenshuis op 10 of 20 meter, afhankelijk van de zaklamp.

Lumenmeting:

Ik heb de meting handmatig gedaan bij inschakeling en 30 seconden. De 10 minuten meting komt van de runtime data die ik heb gebruikt om onderstaande grafieken te maken.

ModeSpecsStart30 seconden10 minuten
Low20161716
High600 lm570543 lm303 lm

Runtime:

ModeSpecsGemeten runtime (ANSI FL1)Volledige uitschakeling
14100 lithium: Low23uur74uur+74uur+
14100 lithium: High1uur 44min1uur 58min1uur 58min
Eneloop AA: High5uur 23min5uur 54min6uur 18min

Ik heb Low mode 2 maal getest, omdat deze helemaal niet overeenkwam met de specificaties. De 2e keer heb ik hem na 18 uur gestopt, terwijl hij nog 5 lumen produceerde en de voltage op 3.78V was. Dus dat betekent dat hij veel langer kan branden dan aangegeven.

Afstand:

Dit formaat zaklamp komt eigenlijk alleen buiten in het veld tot zijn recht. Ik heb ze ook binnenshuis gemeten op 3 meter, maar dat is niet voldoende om de afstand te berekenen.

ModeSpecsCandela gemetenMeter
Eneloop High– cd846 cd58
14100 Low– cd63 cd16
14100 High2550 cd1881 cd87

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Wordt geleverd met 14100 batterij
  • Lekker fel voor dit formaat
  • Lichtbundel is fijn, en wijd
  • Extreem lange runtime in Low mode

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Verschil tussen Low en High met Eneloop is veel te groot
  • Low is veel te zwak met AA batterijen
  • Geen low-voltage beveiliging, waardoor oplaadbare AA batterijen veel te ver ontladen worden.

Korte samenvatting:

Als je puur op zoek bent naar een 2AA zaklamp en voornamelijk AA-batterijen wilt gebruiken, dan is dit misschien niet de beste keuze. Maar als je hem wilt gebruiken met de meegeleverde 14100 batterij, en dan ook nog eens voornamelijk in High mode, dan is het geen slechte keus. Ik kan hem echter nog steeds geen 5 sterren geven met de 14100 batterij vanwege het grote verschil tussen Low en High en de prestaties in Low. (zie prestaties in deze review) Ik had liever een stabiele output gehad, waarbij je X uur krijgt bij zoveel lumen.

ZAKLAMP KOPEN?

Scroll naar boven