WELTOOL W4 

Een LEP zaklamp die 2.67 km kan schijnen

Introductie

Je zult misschien wel denken. Heb je weer zo een overdrijver. Een zaklamp die nog lichter is als een verpakking margarine boter en zo meer dan 2.5 kilometer kan schijnen. Grote leugens. Allemaal grote leugens.

Uhmm.

Nee.

Het zijn helemaal geen leugens. En dat laat ik je in deze review zien. Dit ding is geen normale zaklamp die je bij de Action koopt of bij de blokker, nee. Hij kan verder schijnen dan 99.9999% zaklampen die er bestaan. En dat kan ik met 100% zekerheid zeggen. Vooral als het gaat om zaklampen die een gewoon persoon zoals jij en ik kan kopen (dus niet speciaal bedoeld voor het leger of iets dergelijks).

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • De zaklamp: Weltool W4
  • Grote waarschuwingskaart (grappig maar waar)
  • Reserve o-ring
  • Weltoool UB21-50 batterij (21700, 5000mAh)
  • USB-C kabel om de batterij op te laden

In gebruik

Misschien zul je wel denken dat een zaklamp die bijna 3 kilometer ver kan schijnen moet verplaatst worden op wieltjes. Niet is minder waar. De Weltool is namelijk maar een paar honderd gram zwaar. Er zijn inderdaad weinig zaklampen die dit presteren in dit formaat, super weinig, bar weinig. Het is echt een super schijnwerper!

De lamp voelt gewoon lekker aan in de hand. Geen rare fratsen en franjes, gewoon een mooi design met genoeg grip. Helaas heeft Weltool er geen holster bijgegeven of een draagkoord, maar wel een kleine pocketclip.

Het ligt er maar helemaal aan hoe je de zaklamp wilt gebruiken, maar een pocketclip van dit formaat is wel een beetje aan de kleine kant. Zwaar is hij niet, maar de clip is ook niet zo groot.

Sinds er maar 1 schakelaar op zit, aan de achterkant, moet je wel de positie van je hand veranderen om te schakelen tussen de felste en minder felle stand. Gelukkig heeft hij maar 2 standen zodat je niet veel problemen daardoor zal ondervinden. En hoe vaker je met zaklampen werkt, des te behendiger je wordt.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Kijk, als je een Golf 2 hebt met 250 PK, dan zul je jezelf inderdaad af kunnen vragen hoe lang dat dit goed gaat. De Weltool is echter wel klein van formaat, maar wel van hoge kwaliteit. Alle onderdelen passen naadloos op elkaar.

Niets piept, kraakt of ratelt. En dat komt allemaal door hun focus op kwaliteit. Weltool is een kleine jongen vergeleken met Fenix, Maglite of Olight, toch heeft ze veel te bieden. Zo ook in de LEP wereld.

Oh ja, als ik het nog niet gezegd heb, LEP staat voor Laser Excited Phosphor. Als je dat nog niet wist.

Het schroefdraad is gewoon prima, lekker geolied, en schroeft geweldig goed. Aan de kant van de kop is het schroefdraad kaal, dus niet gecoat. Aan de zijde van de schakelaar is het wel gecoat. Hierdoor kun je dus de zaklamp bij noodzakelijkheid ook uitzetten door de staartkop los te draaien. (of schakelaar als je het zo liever noemt).

De battery wordt ook beschermd door 2 o-ringen aan de achterzijde, zodat er geen water in kan komen.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

Wat zit er nu precies achter dat donkere glas? Weet jij het?

Nou, er zit dus een systeem in met een blauwe laser die gericht zit op phosphor, en die daardoor van kleur verandert. In dit geval van blauw naar wit. Deze LEP zaklampen worden ook wel eens White Laser lampen genoemd, omdat ze zogenaamd wit licht zouden schijnen. In de praktijk is dat niet echt het geval.

Het witte licht dat je zou verwachte is veel geler. Niet verkeerd, want als je zo een lamp gebruikt zul je het puur gebruiken om iets te vinden, en niet om te kijken of de kleuren goed zijn.

Zodra je de verpakking openmaakt zie je als eerst een grote waarschuwing. Dit is namelijk een product met een ingebouwde laser. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het geen gewone laser zoals je met Laser Pointers hebt, want die zijn wel gevaarlijk. De laser in deze zaklamp wordt eerst weerkaatst op de phosphor en daarna met verschillende lensen gecorrigeerd in een bredere straal. Het is dus geen flinterdunne straal zoals groene of gekleurde lasers.

Het idee is namelijk om een gewone zaklamp na te volgen qua beam, voor zo ver dat mogelijk is.

De bezel is van roestvrijstaal gemaakt en kan dus, indien nodig, een klap opvangen. Dit werkt echt, want deze bezels zijn veel meer bestand tegen impact dan aluminium.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

  • Lengte: 190 mm
  • Diameter kop: 60.55 mm
  • Batterijpack: 27 mm

Gewicht:

  • Gewicht leeg: 333.3 gram
  • Met batterij: 407 gram

Verschijners

Zie hieronder enkele bekende zaklampen die ver schijnen, naast elkaar.
Van links naar rechts: Nextorch T7L, Jetbeam M2S, Weltool W3 PRO, Fenix TK30, Jetbeam M1X, Weltool W4, Acebeam W30.

GEBRUIKERS INTERFACE

Deze lamp heeft een ontzettend simpele gebruikersinterface.

Er zijn maar 2 modes; Hoog en laag.

  • High en Low
  • Schakelaar half ingedrukt houden: de lamp gaat aan (momentary on)
  • 1 volle klik: de lamp gaat aan
  • 1 klik: de zaklamp schakelt uit

De schakelaar is een forward clicky. Om te wissen van hoog (standaard) naar laag, dan moet je voor je de schakelaar helemaal indrukt tot je een klik hoort, 2 keer de knop snel achter elkaar half indrukken. De meeste lezers zullen dit wel herkennen.

  • De lamp gaat flikkeren als de batterij bijna leeg is. Je hebt dus genoeg tijd om de batterij te vervangen.
  • Nee, heeft deze niet
  • Heeft deze ook niet nodig. Je kan voor de zekerheid de achterkap (bij de schakelaar) een kwart losschroeven om zeker te weten dat hij niet per ongeluk meer aangaat.
  • Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.

BATTERIJEN EN OPLADEN

Weltool levert met de zaklampen gelukkig wel een batterij mee. En dat is slim. Op die manier kunnen ze er zeker van zijn dat de gebruiker echt het maximale uit de lamp kan halen. Daarnaast beschermt het ze ook voor gebruikers die verkeerde batterijen willen gebruiken. Een win win situatie dus.

De batterij is een 21700 type Lithium Ion batterij met een USB-C poort. Je kan dus de batterij rechtstreeks met een USB-C kabel opladen zonder dat je een batterij oplader nodig hebt. Simpel en effectief.

Helaas gaat het laden dan niet zo snel als ik zou willen, want met ongeveer 1.5Ampere duurt het wel even voor de 5000mAh is volgeladen. Daarom had ik liever gehad dat de batterij wat korter is zodat het in mijn oplader past. De batterij past dus in 99% van de opladers niet! Hou dat in de gaten als je dat toch zou willen. Tijdens het laden brandt er een klein rood lampje in de pluspool en als die klaar is met laden wordt die groen.

Je kunt ook gewone, unprotected, 21700 flat tops gebruiken in de lamp. Dat is dan op zich wel weer heel fijn.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn voor de luxmeter.

ModeAmp bij startWeltool LumensGemeten:Bij Start
high3.10 A560 Lm450 Lm473 Lm
low0.93 A187 Lm145 Lm

De lumens zijn lager dan verwacht, maar dat hoeft niet alles te zeggen met deze zaklampen.

Runtime:

De batterijduur is natuurlijk afhankelijk van de batterijen die je gebruikt. Maar hier heb ik gekozen voor de standaard meegeleverde batterij. Het is gemeten zonder koeling. Als er koeling zou zijn, zou het waarschijnlijk langer kunnen volhouden op hoge output.

De totale duur voor deze batterij zet ik op 2 uur voor Hoog en net geen 4.5 uur voor Laag.

In de grafiek van High, zie je dat hij enkele keren stijgt en weer zakt in het begin. Dit komt waarschijnlijk doordat de lamp te warm wordt en de temperatuursensor zijn werking doet. Waarschijnlijk kun je de output zo hoog houden in koudere omgeving of met koeling.

Afstand:

Dit formaat zaklamp komt eigenlijk alleen buiten in het veld tot zijn recht.

  • Totaal gemeten op 20 meter Hoog: 2.184.000 cd ( 2956 meter)
  • Totaal gemeten op 20 meter Laag: 736.000 cd (1716 meter)

Dus hij kan bijna 3 kilometer ver schijnen, alhoewel de sterkte dan af is genomen tot 0.25 lux. Dus alleen voldoende om wat licht te zien bewegen.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. Camera-instellingen: Canon 100mm F4, Iso 1600, 1/2 sec, 5000K. De toren is ongeveer 650 meter ver.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Hoge kwaliteit
  • Een van de verst schijnende handbare zaklampen
  • Bijna 3 kilometer bereik
  • Inclusief goede batterij
  • Simpele gebruikersinterface

NEGATIEVE PUNTEN:

  • De grafiek voor de runtime heeft veel ops en neers. Dit komt waarschijnlijk door het warm worden van de lamp.
  • Niet veel extra accessoires meegeleverd.

Korte samenvatting:

Er valt weinig te zeggen over deze zaklamp dan alleen wat positieve dingen. HIj schijnt verder dan de fabrikant heeft geclaimd, en dat is positief nieuws. Vooral omdat het kleinere broertje, de Weltool W3 PRO precies hetzelfde presteerde qua bereik als de fabrikant zei. De W4 is een echte winnaar, vooral als je hem vergelijkt met de andere LEP zaklampen. Hij is misschien bij opstart niet de aller verst schijnende maar binnen enkele minuten is hij wel de kampioen voor 80% van zijn batterijleven.

WAAR KUN JE DE ZAKLAMP KOPEN?

Deze Weltool W4 is helaas niet meer beschikbaar. Deze is namelijk vervangen door de Weltool W4 PRO.

Scroll naar boven