Streamlight Macrostream USB

 1. Streamlight Macrostream USB introductie
 2. De zaklamp in gebruik
 3. LED, Lens Bezel en Reflector
 4. Afmetingen en gewicht
 5. Gebruikersinterface
 6. Prestaties
 7. Conclusie
 8. Streamlight Macrostream USB kopen?

Streamlight Macrostream USB review introductie

Op dit moment heb ik weinig ervaring met Streamlight. Dat is niet omdat ze niet bekend zijn.. helemaal niet, ze zijn juist een hele grote speler in de zaklampen markt. De reden heeft meer te maken met 2 dingen.

Ten eerste zijn ze een grote speler, waardoor het niet zo makkelijk is om in contact mee te komen (al is dat meer voor mijn engelstalige website. En ten tweede is het omdat er weinig over wordt gesproken in de zaklamp communities (forums, reddit etc).

Ik heb hier de Macrostream USB, die al in 2020 het daglicht zag, pun intended, dus hij is al een beetje gedateerd. Maar goede zaklampen kunnen nog trouw hun dienst doen, ook na zoveel jaar.

Maar laten we eens kijken of dit ook het geval is bij de Macrostream.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

 • De zaklamp
 • Battery (custom 14500 met 800mAh)
 • Micro USB laadkabel
 • Draagkoord
 • Gebruikershandleiding

In gebruik

Op het eerste gezicht ziet de Macrostream er redelijk simpel uit, zonder toeters en bellen. En persoonlijk ben ik daar wel een voorstander van, want ik hou van simpele zaklampen, met simpele UIs.

Waar ik echter niet zo een fan van ben is de schakelaar van deze zaklamp. Streamlight noemt het een soft touch schakelaar, maar in de zaklampen wereld noemen we dat gewoon een Foward Clicky Switch. Hij voelt een klein beetje goedkoop aan, en is in een bovenhandse positie niet makkelijk in te drukken. Je moet echt de punt van je duim gebruiken om hem in te kunnen drukken. Dat is niet zo handig. De zaklamp gaat tijdelijk aan als je de schakelaar half indrukt. (Momentary). Bij een volledige klik activeer je de modus, en blijft hij branden.

Maar dit:

Aangezien er 2 standen zijn, is je eerste modus High, en de tweede halve druk, Low. Normaal gesproken zou je bij een derde halve klik weer terug naar High gaan, maar dat doet hij niet. Je moet dan echt even de schakelaar een dikke seconde los laten voor hij weer terug naar High gaat. Ook bij een 3e, 4e, 5e of 6e halve druk doet hij dat.. Niet echt handig dus, als je al vele zaklampen hebt met een zelfde soort schakelaar, maar niet zo een aparte UI. (Gebruikers interface)

Ik dacht eerst dat hij kapot was, maar zag meerdere videos op YouTube met hetzelfde probleem. Maar daar zeiden ze allemaal: mooie zaklamp, mooie zaklamp, zonder maar een opmerking te maken over dit probleem.

Ik zou hem daarom ook niet kunen aanraden wanneer je hem wilt gebruiken in kritieke situaties. Wellicht kun je hem prima gebruiken rondom het huis ofzo.

LED, lens, bezel en reflector

Op de verpakking staat niet welke LED ze gebruiken. En als je probeert te kijken of je de led kunt zien, dan heb je ook een beetje pech. Er zit namelijk een soort diffuser aan de voorkant, binnenin de TIR optiek. Ook dat is helemaal niet erg, en vind ik persoonlijk wel prettig. Dit maakt namelijk de lichtbundel een stuk zachter, met minder artifecten.

De lichtbundel heeft nog steeds een duidelijke hotspot, met een korte, maar vloeiende overgang naar de spill.

Spectrale metingen:

Ik heb een Sekonic C800 spectrometer en de Asensetek Lighting Passport Standard gebruikt om de zaklamp op 5 meter afstand te meten, inclusief Flicker. De lage stand toonde een flikkerfrequentie van 116 Hz en een flikkerindex van 0,74.

Mode:CCT:CRI Ra:duvTM30 RgTM30 Rg
Low5749K660.01959072
High5782K69.10.00869472

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

AfmetingAfmeting in mm
Lengte:114 mm
Diameter kop:22 mm
Diameter body:17mm

Gewicht

Gewicht
Gewicht leeg:47 gram
Gewicht met batterij:663 gram

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele bekende zaklampen naast elkaar.

Van links naar rechts: Weltool T1 Pro Tac, Acebeam Pokelit AA, Olight i5R EOS high CRI, Olight i5R EOS, Streamlight Macrostream, Olight Diffuse.

Gebruikersinterface

De UI van deze zaklamp is redelijk simpel, met maar 2 modes. Alleen het probleem zit hem in de UI

Beschikbare Modes:

 • Low, High

Als de zaklamp is uitgeschakeld:

 • Schakelaar half ingedrukt houden: High momentary / tijdelijk licht
 • 1 klik: activeer de gebruikte modus
 • 2x half indrukken: Low momentary
 • 2x half indrukken, en bij de 2e keer volledige klik: Low

Als de zaklamp is ingeschakeld:

 • 1 klik: de zaklamp schakelt uit

Stroboscoop:

 • Niet aanwezig

Mode memory (geheugen)

 • Start altijd in High

PWM

 • Ja, duidelijk zichtbaar in Low

Lockout modus:

 • Nee

Conclusie Gebruikersinterface:

 • Helaas is het een beetj onhandig wanneer je na 2 keer half indrukken (dus Low) weer terug wilt naar High.. normaal gesproken doe je dat door nog een keer half in te drukken.. maar niet bij deze zaklamp. Bij een 3e, 4e, 5e etc blijf je gewoon in Low.
 • Je moet de schakelaar voor een dikke seconde loslaten om weer terug te gaan naar High.. erg onhandig, vooral wanneer je in een kritieke situatie bent

Batterijen en opladen

Streamlight leverde een batterij. Dit is een custom batterij speciaal gemaakt voor deze zaklamp. Hij wordt aangegeven als de Streamlight 66321. Hij heeft een capaciteit van 800mAh, maar bij een test kon ik er maar 708mAh uit krijgen.

Je kunt ook een normale putton top 14500 batterij in gebruiken, maar dan kun je m niet opladen.

Intern opladen kan alleen met de bijgeleverde batterij, en de Micro USB kabel. Dit is inmiddels alweer erg oud. Ik zou aanbevelen aan Streamlight om deze zsm te upgraden naar USB C.

Het laden op zich duurde 2 uur en 46 minuten, met 5V en ongeveer 0.3 A = 1.5 watt. Tijdens het laden is er een rood lampje zichtbaar naast de USB poort. Als hij klaar is, verandert die naar groen.

Aa batterijen werken niet!

Prestaties

De lumen metingen zijn gedaan met mijn zelfgemaakte Integrating Spheres. De ene heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp van 249 lumens, en de Extech SDL400 luxmeter gebruikt een Kenko PRO1D ND16 filter tot 80.000 lumens. Daarboven moet ik het filter vervangen door een Gobe ND32 filter. De andere integrating sphere heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp die gekalibreerd is op 261 lumens en heeft geen ND filter. Deze wordt gebruikt voornamelijk gebruikt voor de zwakkere zaklampen, want deze kan maximaal ongeveer 5000 lumens aan.

Voor de licht intensiteit/afstand (candela) metingen gebruik ik een Hagner E4-X luxmeter. Deze wordt meestal binnenshuis gebruikt tot 5 meter, en buitenshuis op 10 of 20 meter, afhankelijk van de zaklamp.

Lumenmeting:

Ik heb de meting handmatig gedaan bij inschakeling en 30 seconden. De 10 minuten meting komt van de runtime data die ik heb gebruikt om onderstaande grafieken te maken.

ModeFabrikantInschakelin30 seconden10 minuten
Low50 lm63 lm63 lm62 lm
High500 lm747 lm682 lm225 lm

Zoals je ziet produceert het veel meer lumen dan is opgegeven. Dit is wel weer heel erg positief

Omgevingstemperatuur was 20.7 graden

Runtime:

ModeFabrikantRuntime (ANSI FL1)Tot uitschakeling
Low (16.8 °C)8h7h 01min7h 01min
High (23.0 °C)2h1h 26min1h 27min

Zoals je zit waren ze een stuk korter dan opgegeven door de fabrikant. maar de output was ook veel hoger dan ze claimen, dus dan is het wel weer begrijpelijk. Bij een hogere output gaat je batterij sneller leeg.

Afstand:

Dit formaat zaklamp komt eigenlijk alleen buiten in het veld tot zijn recht. Ik heb ze ook binnenshuis gemeten op 5 meter, maar dat is niet voldoende om de afstand te berekenen.

ModeFabrikantCandela gemetenMeters
Low220 cd225 cd30 m
High2,000 cd2,700 cd104 m

Ook hier doet hij het beter dan is opgegeven.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/30 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

 • Feller dan opgegeven
 • Feller dan de meeste andere AA type zaklampen
 • Wordt verkocht in veel winkels
 • Nederlandse importeur
 • Gelimiteerde, maar levenslange garantie
 • Wordt geleverd met oplaadbare batterij
 • Werkt ook met andere 14500 (maar kan er niet mee opladen)
 • Simpel design

NEGATIEVE PUNTEN:

 • Schakelaar is niet makkelijk te bedienen in bovenhandse positie
 • Low mode is misschien een beetje te fel, al valt dit onder persoonlijk smaak
 • Zichtbare PWM (Flicker)
 • Niet goedkoop voor wat je krijgt
 • Micro US is echt een beetje ouderwets intussen
 • Scherpe en droog schroefdraad
 • User Interface werkt niet zoals andere zaklampen

Korte samenvatting:

Ik ben positief te spreken over de output van deze zaklamp, evenals de kwaliteit van de lichtbundel. Daarnaast levert Streamlight een batterij en laadkabel, zodat je m ook nog eens prima kan geven als cadeau. Je hoeft dus geen aparte oplader of batterij te kopen, en kunt direct aan de slag.

Maar daar houdt het positieve wel een beetje op, want in mijn optiek zijn er teveel kleine probleempjes waardoor ik de zaklamp niet zou aanbevelen. De zichtbare PWM (flikkering) in de Low modus is niet acceptabel, en de Micro USB zou ook een update mogen krijgen. Daarnaast heb je te maken met een aparte UI die niet in lijn licht met andere zaklampen, en de schakelaar die ook wat aandacht zou mogen krijgen.

Als het een 1-mode zaklamp was, dan had ik m best hoog kunnen laten scoren, maar dat is het niet.

Streamlight Macrostream USB KOPEN?

Scroll naar boven