Olight Warrior X3

  1. Olight Warrior X3 introductie
  2. De zaklamp in gebruik
  3. Bouwkwaliteit
  4. LED, Lens Bezel en Reflector
  5. Afmetingen en gewicht
  6. Gebruikersinterface
  7. Prestaties
  8. Conclusie
  9. Olight Warrior X3 kopen?

Olight Warrior X3 introductie

Olight staat al jaren bekend om zijn hoog kwalitatieve zaklampen, maar sinds enkele jaren richten ze zich ook op een bredere markt, en niet alleen op zaklampen. En met zaklampen bedoel ik eigenlijk alles wat ze in hun arsenaal hebben, van de kleinste zaklamp voor in je broekzak, maar ook de tafellamp of de tentlamp.

Ze richten zich namelijk sinds 2021 ofzo ook op andere outdoor producten zoals messen, draagbare batterij generators etc.

Maar vandaag kijken we naar de 3e versie van de Olight Warrior X series, namelijk de Olight Warrior X3. Lekker simpel houden maar. Dit is een tactische zaklamp met een iets grotere reflector, zodat hij ook redelijk ver kan schijnen.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • De zaklamp: Olight Warrior X 3
  • Battery (21700 type met 5.000 mAh)
  • Silicone tactical ring
  • Olight warrior ring
  • Foedraal
  • Magnetisch USB laadkabel
  • Handleiding

In gebruik

Een van de eerste dingen die je zullen opvallen is de tactische ring aan de achterzijde van de zaklamp. Deze is op verschillende manieren te gebruiken, door zowel alleen je duim erdoorheen te steken, of je wijsvinger. Daarnaast kun je hem ook zo vastpakken alsof je een pistool vast houdt.

Maar op welke manier je deze ring ook gebruikt, het is de bedoeling dat je hem overhands gebruikt zodat je direct met je duim de achterste schakelaar kan bedienen.

En aangezien de vorige versies deze ring niet hadden, is het niet verwonderlijk dat je hem misschien zonder wilt gebruiken. En daar heeft Olight ook nog een extra accessoire voor gevonden, namelijk een sigaar grip ring. Deze vervangt de tactische ring, en geeft je meer grip als je de lamp als een sigaar vastpakt, met de duim op de schakelaar.

Mocht je dat ook niet veel vinden, dan kun je ze gewoon allebei verwijderen, alhoewel je dan wel ‘iets mist’.

De schakelaar is de bekende 2-traps schakelaar met 4 functies.

Helemaal indrukken (kort) schakelt de zaklamp aan in de hoogste stand. Helemaal indrukken (lang) doet hetzelfde, maar dan tijdelijk. Dit wordt in het Engels ook wel momentary-on genoemd. Dus als je de schakelaar helemaal indrukt, en pas na enkele seconden loslaat, gaat de lamp ook uit.

Half indrukken (kort) zet de zaklamp aan in de laagste stand. Half indrukken (lang) is weer de momentary-on functionaliteit maar dan in de Medium modus, en niet de hoogste. Als je de schakelaar na enkele seconden loslaat, gaat hij ook gelijk uit. Momentary dus.

Als je gewoon de grootste lichtopbrengst wilt hebben in een noodsituatie, dan weet je dat je de knop lang of kort helemaal in kunt drukken. Dat is het mooie van een echte tactische zaklamp. Wat je ook doet, er komt licht! Daar moet je misschien een beetje om lachen, maar tegenwoordig zijn sommige zaklampen zo geavanceerd, dat je door een aantal klikken in een custom modus terecht komt. Denk bijvoorbeeld maar aan de Anduril firmware die heden ten dage zo populair is onder de zaklamp fanaten. Die heeft allerlei verschillende standen en custome modes, die je door een bepaald aantal klikken kan activeren. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld in een programmeer modus terecht komt, stroboscoop activeert, of het geweldig bruikbare (kuch kuch) onweer flitsen modus.

Daarom moet een echte militaire zaklamp een duidelijk en eenvoudige bediening hebben. Want je wilt dat je gewoon direct (en veel) licht hebt als je die knop indrukt.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Als je al enigszins bekend bent met Olight, dan weet je dat het hier vaak wel goed zit. Bijna elke upgrade (zoals dit de 3e is in hun serie) heeft wel weer iets nieuws of interessants. En zo ook de X3, met zijn tactische ring, en de sigaar ring.

Maar dat niet alleen, Olight heeft er namelijk ook voor gekozen om een andere LED te gebruiken, maar daar komen we zo nog even op terug.

Qua design is er ook wat veranderd hier en daar, maar niet ten koste van de gebruiksvriendelijkheid, of kwaliteit. Nee, gelukkig niet.

De zwarte coating die bijna de hele zaklamp omhult, ziet er gewoon nog heel goed uit, net als de blauwe bezel, en alle andere onderdelen.

Ik heb overigens ook geen problemen ontdekt bij het schroefdraad of waar dan ook. Allemaal dus top-notch.

LED, lens, bezel en reflector

Officieel specifieert Olight eigenlijk nooit de led die ze gebruiken. Maar als iemand al langere tijd zaklampen gebruikt, en actief is op fora, dan ga je op den duur de leds wel een beetje herkennen.

De led die hier gebruikt wordt is de Luminus SFT70 led. Dit is een lens zonder normale siliconen dome, waardoor de lichtstraal minder breed is, en daardoor verder kan schijnen. Daarom is waarschijnlijk voor de SFT70 gekozen en niet de kleiner SFT40 of nog kleinere varianten. Want de SFT70 heeft ook een grotere phosphor oppervlakte, waardoor er meer lichtopbrengst is, maar ook een bredere straal krijgt dan kleinere varianten. En als je dan de grotere oppervlakte hebt, zonder dome, krijg je eigenlijk het beste van 2 werelden. Alhoewel je dat ook weer niet kunt zeggen, want je kunt het beter een hybride noemen. Het schijnt niet zo ver als een kleine led zonder dome. Daarom is het misschien betere een hybride te noemen.

Achter de voorste lens zit ook een gitd (glow in the dark) o-ring die een beetje nagloeit als de zaklamp is uitgeschakeld. Deze is helaas niet zo sterk, waardoor het effect minimaal is.

Sinds ongeveer een jaar maak ik ook gebruik van de Opple Light Master iii. Dit is een van de meest interessante gadgets in de zaklamp wereld van de afgelopen 5 of 10 jaar.

Hiermee kun je namelijk de ‘warmte’ van het licht meten (CCT = correlated color temperature). Maar ze geeft ook de gemiddelde CRI waarde weer. En dat gaat weer over de kleurweergave. Dus hoe hoger de CRI des te natuurgetrouwer de kleur is.

Hier kwam dus naar buiten:

  • CCT: 6616K
  • Ra (CRI): 70.1
  • DUV: 0.0005

Dat 6616K is een redelijk koude kleur. CRI (Ra) van 70.1 is een lage CRI waarde, waardoor sommige kleuren (veelal de rode) iets minder getrouw overkomen.

DUV staat voor Delta u v, en geeft aan hoe ver de kleur van het licht zich van de BBL lijn vandaan ligt. Dit gaat dus over tint, zoal we dat noemen. Een positieve waarde betekent dat het licht een groenere tint heeft, en een negatieve waarde betekent het licht een wat rozige tint heeft.

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

AfmetingMillimeters
Lengte149mm
Diameter kop39mm
Diameter body28.3mm

Gewicht

  • Gewicht leeg: 148.8 gram
  • Gewicht met batterijen: 257.5 gram met batterij en tactische ring.

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele bekende tactische lampen naast elkaar.
Van links naar rechts: Olight Warrior X3, Olight Warrior X PRO limited edition, Olight Warrior X PRO

en daaronder:

Olight Warrior X3, Olight Warrior X PRO limited edition, Olight Warrior X PRO, Olight Warrior M2R PRO, Olight Warrior M2R Pro, Olight Warrior M2R PRO limited edition.

Gebruikersinterface

De zaklamp heeft een gebruikers interface die heel simpel is.

Beschikbare Modes:

  • Low, high

Als de zaklamp is uitgeschakeld:

  • Schakelaar helemaal indrukken en loslaten: continu licht in hoogste stand.
  • Schakelaar helemaal indrukken en ingedrukt houden: tijdelijk licht in hoogste stand. Bij loslaten schakelt het licht uit.
  • Schakelaar half indrukken en loslaten: continu licht in laagste stand.
  • Schakelaar half indrukken en ingedrukt houden: tijdelijk licht in laagste stand. Bij loslaten schakelt het licht uit.

Als de zaklamp is ingeschakeld:

  • Schakelaar indrukken: de zaklamp schakelt uit

Stroboscoop:

  • Nee, niet aanwezig

Mode memory (geheugen)

  • Nee, je hebt altijd direct toegang tot de 4 verschillende modus (met de 2 lichtopbrengsten).

PWM

  • Niet zichtbaar

Lockout modus:

  • Nee

Batterij waarschuwing:

  • Ja, als de batterij bijna leegraakt gaat de zaklamp trillen.
  • Als de batterij lager is dan 30% trilt hij om de 5 minuten
  • Lager dan 10% elke minuut
  • Lager dan 5% elke 10 seconden

Batterijen en opladen

Olight maakt gebruik van hun eigen laadsysteem. En dat doen ze omdat ze willen kunnen garanderen dat de zaklamp presteert zoals ze willen, en ook om de gebruiker te beschermen tegen mogelijke problemen.

Hoe meer mensen een zaklamp gebruiken met een ‘standaard’ laadsysteem en een ‘standaard batterij’, hoe vaker het voorkomt dat er problemen kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld door het gebruik van een verkeerde batterij. Een batterij op de verkeerde manier erin doen. Een lage kwaliteit batterij te gebruiken. De verkeerde laadkabel te gebruiken, etc.

Daarom heeft Olight besloten hun eigen batterijen en laadsysteem te ontwerpen, in de vorm van een magnetische USB kabel, en een batterij met de positieve en negatieve contacten aan de voorkant.

Daarom levert ze ook hun eigen batterij, en in dit geval is dat de Olight ORB-217C50, met een totale capaciteit van 5000mAh. Dit is een 21700 type lithium-ion batterij, en heeft 1.5 keer de capaciteit van een gemiddelde 18650 batterij.

Om de batterij te laden maak je gebruik van de meegeleverde MCC3 magnetische laadkabel. Deze koppelt zich automatisch vast aan de achterkant van de zaklamp (schakelaar), waardoor het niet nodig is een aparte oplader te kopen. Het is echter wel aan te raden een extra batterij te kopen en een extra laadkabel. Want als de batterij op is, kun je alsnog de reserve batterij gebruiken, en als je laadkabel het begeeft, zou je de zaklamp niet meer kunnen gebruiken. En dat zou zonde zijn.

De laadkabel heeft ook een ingebouwde led die aangeef of het laden bezig is, of klaar. Als hij nog aan het laden is, zie je een rood lampje branden, en als hij klaar is, groen. Je moet echter wel weten dat het groene lampje niet betekent dat hij echt 100% vol is geladen. Nee, dit lampje gaat al branden als de batterij voor 95% is geladen. Dat is juist ook weer ten goede voor de levensduur.

De onderstaande foto’s kunnen iets afwijken van het design en kleur. Deze veranderen soms.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumenmeting:

ModeSpecificatie@ start@ 30 seconden@ 10 min
low300300299.62298
high2500 lm2641 lm2545 lm1120 lm

Runtime:

Deze is ook gedaan in de zelfgemaakte sphere.

Je kan in de grafieken goed zien hoe lang een bepaalde modus blijft branden, en wanneer de lichtopbrengst minder wordt.

High geeft de eerste 20 minuten iets meer dan 1000 lumen, en zakt dan iets onder de 1000 voor bijna 2 uur.

Low is heel stabiel, en produceert ongeveer 300 lumen. Na 7 uur en 27 minuten zakt de sterkte een beetje en bij 7 uur en 43 minuten schakelt de zaklamp uit.

Afstand:

De metingen zijn gedaan op 5 meter afstand, en 30 seconden na inschakelen, zoals het volgens de ANSI FL1 standaarden wordt aangegeven.

odeSpecificatiescandela gemetenIn Meters
high78,000 cd83,250 cd577
low9,750197

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Lage batterijwaarschuwing dmv trillingen
  • Geen PWM
  • Een unieke led
  • Hele goede prestaties

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Zonder bijgeleverde ringen (tactische en sigaar ring) zijn de o-ringen zichtbaar, waardoor je vet op je handen kan krijgen

Korte samenvatting:

De X3 is een waardevolle toevoeging aan de lineup van Olight met een paar nieuwe mogelijkheden zoals de tactische ringen, maar met dezelfde eenvoudige UI. Een echte aanrader als je op zoek bent naar een tactische zaklamp met een iets grotere reflector.

OLIGHT WARRIOR X3 KOPEN?

Koop de X3 bij 1 van de volgende winkels

Scroll naar boven