OLIGHT WARRIOR MINI 2

OLIGHT WARRIOR MINI 2 review

Introductie

Dit is inmiddels de 2e versie van de Olight Warrior Mini, en de vorige was een erg populaire zaklamp. Dus iedereen was erg nieuwsgierig wat de nieuwe versie voor veranderingen of verbeteringen had. En Olight heeft zeker niet stilgezeten, en er zijn inderdaad belangrijke verschillen te zien en te merken.

De Warrior Mini was 1 van de meest compacte tactische zaklampen die er bestond, en dat is helaas met de 2e versie dus niet meer zo. De 2e versie is namelijk iets langer.

De eerste Warrior Mini werd een beetje geplaagd door de ‘problemen’ die ontstonden bij mensen die vergaten de zaklamp altijd in de lock-out modus te dragen. Daardoor werd de lamp per ongeluk geactiveerd, met een brandgat in je broek als gevolg. Hier heeft de mini2 dus iets op gevonden. Later hier meer over.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • De zaklamp: Olight Mini 2
  • 3500mAh 18650 batterij
  • MCC3 laadkabel
  • Draagring (dus geen riem)
  • Draagriem
  • Handleiding

In gebruik

De Mini 2 heeft, net zoals de mini 1, 2 verschillende schakelaars. Het is belangrijk om te vermelden dat je ze beide, los van elkaar kan gebruiken. Meestal is het zo dat je de achterste schakelaar gebruikt om de lamp aan te zetten, en de zijschakelaar om de modi te veranderen. Dat is dus verleden tijd met de Mini2.

De achterste schakelaar is wel alleen bedoeld voor maar 2 opties: medium en Turbo (en natuurlijk momentary on, en continu aan).

Daarnaast heb je de pocket clip die je aan 2 kanten kunt bevestigen, aan de voorkant (bij de kop) of aan de achterkant. Deze is voorzien van een dubbele richting, zodat je hem ook nog eens 2 kanten op kunt gebruiken.

Wat ook in de doos zat is best wel interessant, namelijk een ring die je kunt bevestigen aan de lamp. Deze ring heeft een automatische sluiting, dus kan heel goed van pas komen. Zelf heb ik liever een zaklamp in mijn zak, en niet aan zo’n ring. Maar goed, de optie is er wel, en dat waardeer ik.

Plus puntje voor de 2e versie.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

In principe kun je dit eigenlijk wel overslaan. Alles zaklampen die Olight tegenwoordig produceert zijn van zulke kwaliteit en design dat je er vanuit kunt gaan een goed product te hebben.

Naast de unieke nieuwe features zoals de proximity sensor (later hier meer over) heeft Olight ook een aantal mooie coatings. De zaklamp die ik hier review is namelijk een soort special edition. Hij wordt namelijk de Olight Warrior Mini 2, Mountain Sky genoemd. Dezelfde lamp dus, maar alleen een nieuwe coating en daarom een klein beetje duurder.

Het schroefdraad en de machinebewerking ziet en voelt ook ontzettend goed. Ook hier zijn er kleine verschillen te zien met de vorige Mini, en dan met name het design van de kop.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

1 ding waar Olight niet zo populair om is, is het gebrek aan de specificaties van de LED die wordt gebruikt. Er zijn een aantal kleinere fabrikanten waar je niet alleen de kleur (koud, warm) maar ook het type LED kan kiezen.

Ik denk dat het vooral te maken heeft met de omvang van het bedrijf om zulke opties niet te bieden. Veelal worden er koude ledjes gebruikt, waardoor sommige High CRI nerds afhaken. Ze worden ook wel tint snobs genoemd op forums.

Maar als je een beetje iets van leds weet, kun je zien dat we te maken hebben met een Luminus SST40 LED. Dit kun je aan het design van de led zien.

Om de lichtbundel lekker egaal en uniform te krijgen, gebruikt Olight een TIR optic, dat ook een beetje lijkt om de bekende Wavien collar, die licht reflecteert en daardoor zo min mogelijk licht verliest door de optics.

En ik wil ook even stilstaan bij een nieuwe functionaliteit.

Ik had al eventjes gezegd dat de eerste versie best wat kritiek had gekregen van mensen die de Lock-out functie niet gebruikten en een brandgat in hun broek kregen. En de 2e versie heeft daar iets op bedacht. Namelijk een proximity sensor, oftewel een afstandssensor of positiesensor.

Zodra je de lamp schijnt op iets dat dichtbij is, ‘ziet’ de sensor dit, en reduceert de output. Dat is nog niet het enigste, want hij schakelt ook automatisch uit na 60 seconden. Dus mocht je hem per ongeluk inschakelen in je broekzak, dan hoef je niet bang te zijn voor een brandgat.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

  • Lengte: 118 mm
  • Diameter kop: 25.28 mm
  • Batterijhouder: 22.2 mm

Gewicht:

  • Gewicht leeg: 70.7gram
  • Met 18650 batterij: 120.1 gram

Militaire zaklampen vergeleken. 

Zie hieronder enkele bekende militaire zaklampen naast elkaar.

Foto 3: versie 1 vs versie 2

GEBRUIKERS INTERFACE

Er zijn 2 verschillende opties voor de achterste schakelaar: Standaard configuratie en Tactische configuratie.

De standaard configuratie heeft 4 opties voor de achterste schakelaar. Medium (tijdelijk), Medium (constant), Turbo (tijdelijk), en Turbo (constant).

  • Kort half indrukken: Medium (constant)
  • Kort helemaal indrukken (dus een klik): Turbo (constant/continu)
  • Half indrukken en vasthouden >1sec: Medium (tijdelijk, zodra je los laat gaat hij weer uit)
  • Helemaal indrukken en vasthouden .1sec: Turbo (tijdelijk, zodra je los laat gaat hij weer uit)

De tactische instelling heeft geen continue/constant licht optie. Je hebt maar 2 opties, en dat zijn:

  • Half indrukken: tijdelijke Turbo
  • Helemaal indrukken: tijdelijke Stroboscoop

Je kunt dus alleen licht krijgen als je de knop indrukt. Zodra je hem loslaat heb je geen licht meer. Dit is dus een Momentary On functie.

  • Moon, Low, Medium, High en Turbo
  • Moon en Turbo zitten niet in het normale menu

Zijschakelaar vanaf UIT:

  • 1 klik: Naar laatst gebruikte modus (inclusief Moon)
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: Stroboscoop
  • Ingedrukt houden */- 1 sec: Moon
  • Ingedrukt houden voor 2+ sec: Lockout

Zijschakelaar vanaf AAN:

  • 1 klik: Off
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: Stroboscoop
  • Ingedrukt houden: schakelt van low naar high en weer terug naar low totdat je loslaat

Zijschakelaar shortcuts

  • Naar Turbo: Dubbele klik met zijschakelaar vanaf AAN en UIT
  • Naar Moon: Vanaf UIT: ingedrukt houden
  • Naar Stroboscoop: 3 klikken van AAN en UIT
  • Ja, deze onthoudt de laatst gebruikte modus, behalve Turbo
  • En High wordt voor 10 minuten opgeslagen, en zal daarna terugvallen op Medium
  • Ja, door de zijschakelaar 2 seconden of langer in te drukken vanaf de UIT positie. De lamp zal even in Moon aan gaan, en vervolgens weer uit. Herhaal om de lock-out modus te deactiveren.
  • In de zijschakelaar zit een klein gekleurd ledje welke de batterij status aangeeft.
  • Groen: 60%+
  • Oranje: 10-60%
  • Rood: 5-10%
  • Knipperend rood: minder dan 5%

Hou in de gaten dat de lamp niet automatisch uitschakelt. Ik heb tijdens mijn testen gezien dat hij tot wel 2.6V ontlaad. Dat is echt aan de lage kant, en niet aan te bevelen meer dan eens te doen. Zie je hem knipperen, zet hem dan uit!

  • Het lijkt erop dat ik iets zie, maar niet vervelends.

BATTERIJEN EN OPLADEN

Als je al veel 18650 batterijen hebt, dan zal het misschien niet zo leuk klinken dat je ze niet in de Olight Warrior Mini 2 kan gebruiken. Olight gebruikt namelijk speciaal ontworpen batterijen die alleen in hun lampen te gebruiken zijn. Oh, dat betekent natuurlijk niet dat de batterijen zelf anders zijn, maar alleen de electronica en soldeersels zo zijn ontworpen dat deze alleen een Olight zaklamp kan aanzetten.

De batterij die bij de Mini 2 wordt geleverd is de Olight ORB186C35. Dit is een 3500mAh batterij met ingebouwde beveiliging. Om de batterij op te laden in de zaklamp heb je de meegeleverde MCC3 magnetische USB kabel nodig. Vergeet echter niet dat je de batterij ook in een normale 18650 oplader kan gebruiken, mits deze maar contact maakt aan beide zijden. Omdat de positieve terminal een bescherming heeft, kan het zijn dat hij niet werkt in jouw oplader. Dan kun je een magneetje of iets anders aan de positieve kant toevoegen om toch contact te maken.

De ingebouwde lader is namelijk niet echt snel. En ik meette ongeveer 1.1A, waardoor het opladen al gauw 3-4 uur gaat duren. Als je geen tijdnood hebt, zeker doen. Wil je sneller laden dan even een normal oplader gebruiken.

En vergeet niet dat de MCC3 kabel een groen lichtje geeft als de batterij nog maar 95% is opgeladen. Wil je hem echt voor de volle 100% opladen, wacht dan nog even 15-30 minuten zodat hij de laatste 5% ook nog toevoegd.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumen:

ModeSpecificatie@ 10 min@ 30 sec@ start
Moon10.640.64
Low151313
Medium120116116116
High500479 lumen485486
Turbo1750 lumen472 lumen1658 lumen1721 lumen

Ik ben normaal altijd 1 van de eerste die zegt dat Olight conservatief is met zijn specificaties. Helaas was dit een uitzondering. Ik kon hem helaas niet zo fel krijgen als er in de specificaties staat. Ik moet zeggen dat 100 lumen niet echt merkbaar is, maar toch. Jammer dat mijn metingen nu eens onder de Olight specificaties zit.

Runtime:

Ik had hier het bekende Proximity Sensor probleem. Je kunt namelijk geen runtime tests doen in de hoogste output modi, omdat de sensor dan ‘merkt’ dat er iets dichtbij is… De sensor geeft een seintje en dimt dan de zaklamp. Daardoor is het normaal gesproken onmogelijk om hem te testen. Helaas was het mij ook niet gelukt zoals bij de Olight Marauder 2, de sensor uit te zetten. Daarom maar een stomme oplossing geprobeerd, die nog werkte ook. Een stukje tape over de sensor :–)

Turbo zakt als een baksteen, zoals je kan zien in de grafiek. High lijkt er heel erg op, maar begint gewoon net onder de 500 lumen. De runtime is op zich wel weer goed voor beide modi, namelijk een dikke 4 uur! Dat is best goed voor een 18650 batterij en bijna 500 lumen.

Afstand:

Indoor gemeten met de Hagner luxmeter.

ModeSpecsCandela gemetenThrow in Meters
Moon00
Low– / 19m75 cd17m
Med– / 57m825 cd57m
High– / 117m3475 cd118m
Turbo12.300 cd / 220m12.250 cd221m

Helaas kon ik de laagste modus niet controleren op een paar meter afstand. Daar was hij te zwak voor.

Het grappige is dat hij bijna precies dezelfde meting had als was opgegeven.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Alles in 1 pakket: zaklamp batterij, opladen
  • Handige UI
  • Kan verder schijnen dan versie 1
  • Heeft ingebouwde afstandssensor zodat je geen gat in je zak brand
  • Unieke ring die de pocket clip vervangt

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Kunt geen andere merk batterijen gebruiken
  • De constante output was iets lager met de Mini 2.

Korte samenvatting:

Als je op zoek bent naar de kleinste tactische zaklamp, kijk dan eens naar versie 1. Wil je iets meer veiligheid, ten koste van ongeveer een halve centimeter lengte? Kies dan de Versie 2.

Een unieke, en mooie zaklamp waar je nog vele jaren van zou kunnen genieten.

WAAR KUN JE DE OLIGHT WARRIOR MINI 2 KOPEN?

Helaas is deze limited editie beperkt beschikbaar, en is de zwarte wel gewoon beschikbaar.

Scroll naar boven