Olight Warrior Mini

De 1500 lumen EDC zaklamp

Introductie

Sinds ik de Olight Warrior X Pro in bezig kreeg ben ik er onder de indruk geraakt van Olight. De aandacht voor detail is ongekend. Het begint al bij het doosje dat je ontvangt. Je voelt gewoon de kwaliteit aan het gewicht en de hardheid van het doosje. Geen slap spul, gewoon een stevige kartonnen verpakking.

Helaas is dat niet het geval bij de Olight Warrior Mini. Misschien omdat het een ‘mini’ versie is, maar het doosje is een stuk minder sterk, een beetje zacht zelfs. Toch zijn alle accessoires en onderdelen van goede kwaliteit, en er is zeker weer nagedacht over het ‘aankleden’ van de Warrior Mini.

In de doos zitten de volgende dingen:

  • De Olight Warrior Mini zaklamp
  • Draagriempje voor om je pols
  • 18650 batterij met protectie
  • Oplaadkabel (Magnetisch)
  • Pocketclip

Omdat alles lekker aan elkaar zit geschroefd zitten er geen reserve o-ringen bij.

In gebruik

De Warrior Mini maakt gebruikt van 2 schakelaars. 1 aan de zijkant en 1 aan de achterkant. Veel zaklampen hebben dat ook, maar werken anders.

Normaal gesproken is de schakelaar aan de achterkant gebruikt om de lamp aan en uit te zetten, en de zijschakelaar voor de modes. Zo werkt dat dus niet bij de Warrior Mini. Je kunt ze altijd beide gebruiken. De achterste is voor Momentary On en Continu licht, terwijl de zijschakelaar gebruikt wordt voor alle andere standen. Hoe ze precies werken zal ik hieronder uitleggen bij de Gebruikersinterface.

Tailstand? 

De Olight Warrior Mini staat prima op z’n staart. Hierdoor is het een prima EDC-lamp naar mijns inziens. Een kleine zaklamp die je op zijn kop kan zetten kun je namelijk ook gebruiken als ‘kaars’. Je ploft er een diffuser op, en je hebt licht in de hele omgeving. Ideaal voor kamperen dus. Een diffuser wordt niet meegeleverd, dus die moet je zelf nog op de kop tikken.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Als je goed naar alle merken kijkt en onderzoekt welk bedrijf het meeste aandacht besteed aan details, dan zal Olight zeker in de top te vinden zijn. De kwaliteit in de verpakking, de details van de pocket clip, de mooie afrondingen, de manier van laden, de connectie van body en driver. Over echt alles is nagedacht.

Daarnaast hebben ze zo een groot aanbod, dat het te begrijpen zou zijn dat ze wat meer ‘standaard’ verpakkingen zouden gebruiken. Maar dat doen ze niet. Elke Olight die ik nu in bezig heb, heeft een aparte, custom-made verpakking.

Sommige accessoires zijn natuurlijk ook te vinden bij andere zaklampen van Olight zoals de draagriem of de magnetische laadkabel en batterij. Maar elke verpakking is uniek, met een uniek design en een mooi geschreven handleiding. Ook in het Nederlands dit keer! Dat zal je niet gauw vinden bij andere merken. Je ziet gewoon dat ze enorm goed zijn in het vermarkten van hun producten.

De anodisatie ziet er prachtig uit, evenals de afwerking van de zaklamp in zijn geheel. De magnetisch staart (om de magnetisch laadkabel te verbinden) is sterk genoeg om ondersteboven ergens aan te laten kleven.

Alhoewel het aantal accessoires behoorlijk beperkt is, toch is het voldoende om de zaklamp voor lange tijd te gebruiken. Aan het laadsysteem en de batterij kleven wel wat nadelen, maar daar kom ik straks op terug.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

Terwijl de kleinere fabrikanten juist zichzelf kunnen onderscheiden door het grotere aanbod van LED kleuren en warmtes, blijft Olight hier meer mainstream. Vaak biedt ze wel andere kleuren coating van de zaklamp aan, maar geen opties om een andere emitter te kiezen. Dat is voor de meeste non-flashaholics geen reden om geen Olight te kopen, maar voor sommige enthousiastelingen is dit juist een min punt.

De bezel is klein en heeft kleine bolletjes zodat hij misschien gebruikt kan worden om glas te breken, maar zou daar heel voorzichtig mee zijn omdat die zo klein is.

In plaats van een reflector gebruikt de Warrior Mini een TIR optic, met daarachter wat lijkt op een Luminus SST40 LED. Helaas is apparatuur dat de temperatuur van de LED (Kelvin) kan meten erg duur, waardoor ik niet zeker weet hoe ‘warm’ de LED precies is.

De lichtbundel is heel fijn om naar te kijken. Er is een duidelijke hotspot, maar daarbuiten is geen rand meer te zien. Bij veel zaklampen (dus met een reflector) hebben vaak nog een rand aan de uiterste einden waar het licht wordt afgesneden. De lichtbundel houdt daar dus op. Met de TIR optics die gebruikt zijn in de Olight Warrior Mini heeft Olight het zo voor elkaar gekregen dat de bundel geen buitenrand meer heeft, maar een heel vloeiende overgang heeft naar het donker. Dat geeft een rustige bundel, en dat is wel erg fijn moet ik zeggen.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

  • Lengte: 107 mm
  • Diameter kop: 23 mm
  • Diameter batterijhuis: 22 mm

Gewicht:

  • Gewicht leeg: 55.8 gram
  • Met batterij: 105 gram

Militaire zaklampen

Zie hieronder enkele bekende militaire zaklampen naast elkaar.

Foto 1: van links naar rechts: Olight Warrior Mini, Fenix PD35 Tac, Thrunite TN12 v4 en de Nitecore MH25gts.

Foto 2: van linke naar rechts: Samsung 18650 batterij, Lumintop FW3A en de Olight Warrior Mini.

GEBRUIKERS INTERFACE


De zaklamp maakt gebruikt van 2 schakelaars. Deze kunnen beide gebruikt worden. De ene is dus niet afhankelijk van de andere. Dat is vaak wel het geval, waarbij de achterste schakelaar puur wordt gebruikt om de zaklamp aan en uit te schakelen. Maar met deze 2 schakelaars kun je ze door elkaar heen gebruiken.

De achterste schakelaar heeft wel 2 soorten configuraties.

Als tactische zaklamp (of mailitaire zaklamp zoals velen het ook noemen) kun je zelf instellen hoe de achterste schakelaar werkt. Er zijn dus 2 opties:

Configuratie 1: (standaard)

In de standaard configuratie heb je eigenlijk 4 opties. 2 als Momentary On, en 2 met continu licht.

Aanwezige modes:

  • Schakelaar heel kort, half indrukken: Continu licht in medium mode.
  • Schakelaar lang ingedrukt houden: Momentary (tijdelijk) licht in medium mode. Als je de zaklamp dus langer dan 1 seconde ingedrukt houdt en daarna lost laat, gaat de lamp uit. Als je hem even snel half-indrukt blijft hij gewoon branden.
  • Schakelaar heel kort, maar helemaal indrukken tot je een klik hoort: Continu licht in Turbo
  • Schakelaar helemaal ingedrukt houden, Momentary (tijdelijk) licht in Turbo mode. Zodra je de schakelaar langer dan 1 seconde later loslaat, schakelt de lamp gelijk uit. Er zit dus een timer op, zodra de schakelaar langer ingedrukt blijft, wordt de Momentary modes geactiveerd. Dit is rond de 1 seconde.

Configuratie 2: Momentary Turbo en Momentary Stroboscoop

In deze configuratie kun je de zaklamp alleen gebruiken zolang je de schakelaar ingedrukt houdt. Er zijn daarom maar 2 modes. Geen continu licht.

  • Schakelaar half indrukken: Turbo
  • Schakelaar helemaal indrukken: Strobe

Schakelen tussen de 2 configuraties:

Configuratie 1 is de standaard configuratie waar elke zaklamp mee verkocht wordt. Om zelf te schakelen naar configuratie 2, moet je de achterste switch helemaal ingedrukt houden, en terwijl je hem helemaal ingedrukt houdt, klik je op de zijschakelaar.

Zijschakelaar:

  • Modes: Moon, Low, Medium, High Turbo + Strobe
  • Moon en Turbo zitten niet in het standaard menu, en kan alleen via een shortcut bereikt worden.

Vanaf de uit-positie:

  • 1 klik: laatst gebruikte modus, inclusief Moon, terwijl die niet in de normale cyclus zit van de modes.
  • Dubbele klik: Turbo (deze blijft niet in het geheugen zitten, anders dan Moon en de andere modes)
  • 3 klikken: Stroboscoop
  • Ingedrukt houden: 1 seconde: Moon
  • Ingedrukt houden: 2+ seconden: Lockout (vergrendeling)

Van AAN:

  • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: Strobe
  • Ingedrukt houden: je verandert van mode, van Low naar High.

Sneltoetsen/snelkoppeling/shortcut

Het goede aan deze gebruiker interface is dat je heel snel de gewenste modus kan vinden vanuit de uit-positie.

  • Naar Turbo: dubbele klik zijschakelaar, of achterste schakelaar helemaal indrukken
  • Naar Moon: 1 seconde de zijschakelaar ingedrukt houden
  • Naar Strobe: 3 klikken van zowel de aan- als uitpositie.

Locatie lampje voor schakelaar

  • In de zijschakelaar is een klein indicator ledje ingebouwd. Daarmee kun je zien hoeveel energie er nog in de batterij zit.
    • Constant groen: 60% of meer
    • Oranje: 10-60%
    • Constant rood: 5-10%
    • Knipperend rood: lager dan 5%

Het is echt aan te raden naar deze lampjes te kijken en bij rood of knipperend rood echt de batterij weer op te laden. Hij kan best nog een aantal minuten mee, maar de batterij wordt zo ver ontladen dat de batterij wat sneller tot zijn einde kan komen.

Waarschuwing lege batterij:

  • Er is geen echte waarschuwing, behalve de lamp kleurtjes dus

Lock-out modus:

  • Vanaf de uitpositie kun je de lamp vergrendelen (lockout) door de zijschakelaar enkele seconden in te drukken. De lamp zal eventjes in Moon aangaan, en daarna weer uit. De zijschakelaar knippert om te laten zien dat de lamp is vergrendeld. Doe hetzelfde om te ontgrendelen
  • Nog beter is om de kop even los te schroeven zodat hij geen contact maakt. De zijschakelaar langer dan 2 seconden indrukken in je broekzak zal redelijk makkelijk kunnen gebeuren. Als je de kop een halve slag losdraait, zul je daar geen last meer van hebben.

PWM

  • Het lijkt er wel een beetje op in Moon mode, maar waarschijnlijk is het zo hoog dat het toch niet opvalt.

BATTERIJEN EN OPLADEN

Gelukkig heeft Olight er een kwalitatief goede batterij bijgeleverd met 3500mAh. Het is een 18650 batterij die aangepast is door Olight zodat alleen deze batterij in de lamp gebruikt kan worden. Dit is typisch Olight, en heeft zowel voordelen als nadelen.

Eerst even een paar voordelen:

Allereerst weet Olight op deze manier dat mensen alleen de juiste batterijen zal gebruiken. Het gevolg hiervan is dat men weet dat er niet mee gerommeld wordt of dat er slechte batterijen gebruikt gaan worden. Daarnaast weten ze ook dat het bijgeleverde oplaadsysteem hier goed mee overweg kan gaan. Hiermee geven ze dus garantie aan de gebruiker dat wat ze beloven ook echt waar kunnen maken. Omdat het om een USB-kabel gaat, hoef je gelukkig geen aparte lithium oplader mee te nemen. Je kan hem in elke USB-lader opladen, dus dat is wel erg fijn.

Dan enkele nadelen:

Zelf heb ik denk ik een stuk of 40-50 18650 batterijen in huis, die allemaal los in een oplader passen zodat ik 4 of meer batterijen tegelijk kan laden. Dat kan dus niet met deze batterij. Hij moet namelijk in de zaklamp zitten om op te laden. Hij past niet in een normale lader, en je hebt zo een speciale oplaadkabel nodig om hem op te laden. Een batterij vervangen is door deze aanpassing ook veel duurder dan een gewone 18650.

Het is belangrijk om dit te weten voor je overgaat tot koop. Het kan goed bij je passen, en in sommige gevallen zijn de nadelen ook juist voordelen, maar het kan ook andersom zijn.

De batterij heeft volgens mij wel een bescherming (protected). Hierdoor zal hij niet overladen of te diep ontladen. Tijdens mijn runtime testen kwam ik er wel achter dat de zaklamp de batterij heel diep ontlaad. Tot ongeveer 2.5V. Het duurde zo ontzettend lang dat ik de runtime was gestopt terwijl er nog steeds licht uit kwam, maar de batterij was inmiddels al tot 2.569 Volt ontladen. Dat is wel heel erg laag. Je weet dan wel dat je alles uit de kan haalt op deze manier, dat dan weer wel.

Laden met de MCC3 kabel begint eigenlijk al gelijk met 1.2A ook al is de batterij nog maar 2.5V Sommige laders zoals de SkyRC MC3000 beginnen met een hele lage ampere lading tot ze een Voltage van 3V hebben bereikt en gaan dan pas snel laden. Laden duurt ongeveer 3 uur. De gemiddelde laadsnelheid was ongeveer 1.2A.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

ModeSpecificatiesMijn meting na 30 secondenDirect na inschakeling
Moon10.00.
Low1515.59 lumen.
Med120131 lumen.
High500546 lumen.
Turbo15001553 lumen1609 lumen

Olight geeft aan dat het 1500 lumens kan produceren, en in mijn testen, die natuurlijk niet te vergelijken zijn met een laboratorium, maar wel een indicatie geven, laten toch zien dat ze zelfs meer kan produceren dan er wordt opgegeven. Ze zijn dus nog een beetje conservatief in hun specificaties. En dat doen ze ook bij de andere Olight lampen die ik heb gereviewed.

Runtime:

De batterijduur is ook gemeten, met een Extech SDL400 met een ND camera filter.

Dit is de grafiek voor Turbo en High

Turbo duurt ongeveer 4.5 minuten voor hij gezakt is tot ongeveer 540 lumens. Dit blijft hij heel stabiel produceren tot 3 uur en 30 minuten. Op dat punt zakt hij verder naar ongeveer 170 lumen, tot hij na 4 uur en 17 minuten langzaam maar zeker naar de 5 lumen zakt. Op dat moment moet je echt de batterij op gaan laden. Het is niet aan te bevelen zoals in de runtime tests, deze zo diep te ontladen, want na de testen, was de batterij gezakt tot ongeveer 2.569 V.

Ik denk dat de protectie op de batterij is afgesteld op 2.5V. Dat is best wel laag.

De High mode is heel erg stabiel voor ongeeer 3 uur en 40 minuten met een output van ongeveer 540 lumen. Dan zakt hij naar naar ongeveer 170 lumen en blijft dit volhouden tot 4 uur en 25 minuten. Dat is in principe ook het einde van de batterij, maar hij blijft nog makkelijk een uur op lagere output branden. Niet aan te bevelen, maar wel handig om in noodsituaties te hebben.

Afstand:

De metingen heb ik gedaan met een Hagner E4-X luxmeter op een afstand van 5 meter en na 30 seconden sinds aanzetten.

  • Totaal gemeten op 5 meter: 9325 cd ( 193 meter)

Olight geeft aan dat de intensiteit van de lichtbundel 9025 cd is, en daar kom ik redelijk bij in de buurt.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Gemaakt van hoge kwaliteit
  • Mooi design
  • Runtime is heel goed
  • Erg klein van formaat
  • Snelkoppeling naar Moon en Turbo
  • Snelkoppeling naar Strobe
  • Achterste schakelaar heeft 2 configuratie mogelijkheden.

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Speciaal batterij en laadsysteem
  • Geen holster
  • Door modes gaan moet je de zijschakelaar ingedrukt houden. Daar ben ik niet zo een fan van.

Korte samenvatting:

Ik ben weer verrast bij het kunstje dan Olight heeft uitgevoerd. De Warrior Mini is een mooie lamp, gemaakt van hoge kwaliteit, met goede materialen. De afwerking is ook heel goed, en alles zit en voelt perfect. Hij haalt zelfs de geclaimde output en heeft een uitstekende runtime van ongeveer 3.5 uur op 500+ lumen. Al met al een echte aanrader!

WAAR KUN JE DE ZAKLAMP KOPEN?

Deze is niet meer te koop, en is inmiddels vervangen door de Olight Warrior Mini 2

Daarnaast is deze een onderdeel geweest van een Olight terugroepactie in Amerika.

Scroll naar boven