Olight Seeker 3 Pro

  1. Olight Seeker 3 Pro introductie
  2. De zaklamp in gebruik
  3. Bouwkwaliteit
  4. LED, Lens Bezel en Reflector
  5. Afmetingen en gewicht
  6. Gebruikersinterface
  7. Prestaties
  8. Conclusie
  9. Olight Seeker 3 Pro kopen?

Olight Seeker 3 Pro review introductie

Olight is een enorm bekend merk in de zaklampen wereld. Elke paar maanden komen ze met een nieuwe versie uit, of een compleet nieuw design. De Olight Seeker 3 PRO borduurt voort op de toch al succesvolle Seeker series. Dan moet je denken aan de Olight R20 Seeker, R40 Seeker, en R50 seeker. De Seeker 3 PRO met 4,200 lumens is een directe opvolger van de Seeker 2 PRO, met een 31% hogere lichtopbrengst.

Ook al vertrouwen we Olight met hun specificaties, er gaat niets boven een leuke prestatie test.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • De Olight Seeker 3 PRO zaklamp zelf
  • Olight 21700 batterij met een capaciteit van 5000mAh
  • Speciale Olight MCC3 magnetische laadkabel
  • Foedraal
  • Handleiding

In gebruik

Enige tijd geleden heb ik de review hier al geplaats van de Olight Marauder 2, een enorm felle zaklamp met duizenden lumen. De Seeker 3 PRO heeft er wel iets van weg, maar dan in een veel kleiner formaat, en ‘maar’ 4200 lumen. Het gebruikt de zelfde rubberen laag om de body, en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. En het grappige is dat 1 versie juist geen rubberen laag heeft, en dat is de Midnight Blue versie, die graveringen heeft van een groep wolven.

Je hebt maar 1 schakelaar, die eigenlijk net zoals met de Marauder 2, anders werkt dan een normale schakelaar. Om de zaklamp in te schakelen moet je eerst de knop ongeveer 90 graden rondgedraaid hebben. Dan schiet hij uit de lock out modus, en kun je de zaklamp inschakelen. Als je de zaklamp uitschakelt schiet hij na 30 seconden weer in de lock out modus.

Deze draaiknop is ook de manier om de felheid te veranderen. Als je de knop met de klok mee draait, wordt hij feller, en tegen de klok in, dimmer. Je kan de knop helaas niet te snel draaien, want dat ‘begrijpt’ hij niet, en doet dan gewoon niets. Je moet dus niet te snel draaien.

Hij is best een beetje groot om dagelijks te dragen (EDC) maar ook weer niet te groot om hem in je jaszak te stoppen. Ook is de omtrek van de body fijn, zodat hij lekker in de hand valt. Niet te dik, en niet te dun. De rubberen laag geeft je extra grip, dus laten vallen omdat hij te glad is, zit er niet meer in.

Verder kun je de foedraal gebruiken om hem aan je riem te bevestigen door middel van de klittenband sluiting, of ophangen aan z’n plastic beugeltje.

Desnoods kun je tailcap gebruiken (met ingebouwde magneet) om hem aan iets ijzers te hangen.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

In plaats van knurling, maakt Olight dus gebruik van een rubberen laag die je extra grip geeft. Er is daardoor ook geen normale knurling te zien, maar heeft wel wat machinebewerking rond de kop, en bij de schakelaar.

Verder ziet de zaklamp er ook enorm mooi uit. Je ziet dat Olight veel aandacht besteed aan de zaklamp zelf, met steeds meer features, maar ook aan de verpakking. Het is echt een verademing om van een goedkope zaklamp zonder features, naar zo een hoog kwalitatieve zaklamp over te stappen.

Begrijp me goed, goedkope zaklampen hoeven niet per definitie slecht te zijn, maar Olight is echt een niveautje hoger dan de meeste andere merken.

Je ziet het aan de afwerkingen, de mogelijkheden, en de aandacht aan de verpakking.

LED, lens, bezel en reflector

Het is geen verrassing dat Olight geen keuze geeft als het om de lichtkleur gaat. Je kunt dus niet kiezen tussen koud licht, neutraal licht, of warm licht.

Om 4200 lumen te kunnen produceren gebruikt de Seeker 3 PRO wel 4 ledjes. Deze zijn allemaal netje gecentreerd in een quad-optic. Deze worden beschermd door een blauwe bezel met kartelingen.

De lichtbundel heeft een duidelijke hotspot, maar geen harde transitie naar de spil. Je kunt echter wel goed zien waar de hotspot ophoud overigens. Verder heb ik de Opple Lightmaster 3 gebruikt om de temperatuur van het licht te meten.

CCT: 5322K

Ra (CRI): 63.8

Deze cijfers geven dus aan dat het een in het spectrum van koud licht zitten, maar niet al te koud. Ik denk dat dit een mooi wit resultaat geeft, die niet te koud is, maar wel kouder dan neutraal.

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

AfmetingMillimeters
Lengte131.7 mm
Diameter kop35 mm
Diameter tailcap29.6 mm

Gewicht

  • Gewicht leeg: 127.6 gram
  • Gewicht met batterij: 200 gram

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele bekende normale zaklampen en oplaadbare zaklampen naast elkaar.
Van links naar rechts: Olight M2R PRO warrior, Olight Seeker 3 Pro, Acebeam E70 SS, Fenix E35 v3, Wurkkos TS21, Zebralight SC700d, and Amutorch E3H

Gebruikersinterface

Zoals ik al eerder aanhaalde is de knop het meest unieke aan deze zaklamp. Althans, als je de afstandssensor niet meerekent.

De knop moet je eerst voor 90 graden met de klok meedraaien, voor je de zaklamp kan activeren. Dit is voor de veiligheid. Want stel je voor dat hij in je zak zit, en je hem per ongeluk in zijn felste stand zet.. dan zul je gauw een brandlucht ruiken. Dit is dus naast de afstandssensor een extra beveiliging.

Modes:

  • 5: moon, low, med, high, turbo
  • Bijna traploos van 5 naar 4200 lumen

Vanaf de uit positie:

  • Je moet eerst de knop 90 graden draaien voor je hem kunt gebruiken
  • 1 klik: de zaklamp schakelt terug naar laatst gebruikte stand (behalve Turbo)
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: Stroboscoop
  • Ingedrukt houden: Moon mode

Vanaf de aan positie:

  • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: Stroboscoop
  • Knop met de klok meedraaien: in mini stapjes feller maken
  • Knop tegen de klok in draaien: in kleine stapjes minder fel maken
  • Ingedrukt houden: schakelen tussen de 3 vaste modi, low, medium, high

Special mode: Slaap modus

Er is een ingebouwde schakelaar die de zaklamp na 3 of 9 minuten uitschakelt.

Om deze in te schakelen doe je het volgende. Je klikt de knop 2 keer, maar bij de 2e klik hou je de schakelaar ingedrukt. Na enkele seconden zie je het licht knipperen. Als hij 1 keer knippert heeft hij de 3 minuten timer geactiveerd, en als hij 2 keer knippert heeft hij de 9 minuten timer geactiveerd. Je kunt dit herhalen om te schakelen tussen deze 2.

Lage batterij waarschuwing:

Naast de schakelaar zitten 4 kleine ledjes die aangeven hoeveel batterij je nog hebt.

  • 4 lampjes: meer dan 75%
  • 3 lampjes: 50-75%
  • 2 lampjes: 25-50%
  • 1 lampje rood: 10-25%

Afstandssensor

Dit is best een unieke functionaliteit, speciaal als beveiliging. Er is dus een dubbele beveiliging ingebouwd. De eerste is de 30 seconden lockout, zodat de schakelaar niet meer werkt. De 2e is de afstandssensor, die maakt dat de felheid van de lamp vermindert als er iets op 30cm voor de lamp begeeft.

Als je de zaklamp schijnt op iets van 30 cm, zul je merken dat de zaklamp terugschakelt naar een lagere output. Dit is speciaal gedaan, mocht je per ongeluk de zaklamp ergens neer leggen of indoen, dan zul je niet gelijk iets verbranden.

Andere zaklampen die zoveel lichtopbrengst hebben, zullen zeker kans maken op iets verbranden.

Ik kon helaas niet vinden om deze functie uit te schakelen.

Batterijen en opladen

Een van de dingen die ik in de zaklamp groepen tegenkom ten nadele van Olight is het gebruik van unieke (proprietary) batterijen. Niet dat de batterijen aan de binnenkant uniek zijn, maar de manier waarop ze worden aangepast. Want naast de plus aan de voorkant van de batterij is een – (min) ring gemaakt die verbonden is met de achterkant van de batterij, zodat de batterij niet te vervangen is door een normale 21700 batterij, die gewoon 1 plus pool aan de voorkant heeft, en een minpool aan de achterkant.

Bekijk de foto’s om te zien wat ik bedoel.

De meegeleverde batterij is een 21700 type, met een capaciteit van 5000 mAh. Het type staat op de batterij vermeld als: Olight ORB-217C50. Dit zal een codering zijn die te maken heeft met het type (21700) en capaciteit (50=5000mAh) neem ik aan.

Deze batterij vervangen is prijzig. Toch heeft het enkele voordelen, waar je als gebruiker niet direct aan zou denken. Op deze manier willen ze namelijk dat je alleen hun producten gebruikt, die je garantie moeten geven dat ze precies presteren zoals ze adverteren. Als je goedkopere, of slechtere batterijen gebruikt zul je niet de opbrengst halen die ze beloven. Daarnaast kunnen ze op deze manier ook de ingebouwde laadfunctie gebruiken. Stel dat je namelijk een verkeerde batterij probeert te laden. Dat kan dus niet meer gebeuren. Handig.

De batterij opladen kun je dus in de zaklamp zelf doen. Hiervoor heb je de meegeleverde magnetische laadkabel nodig. Deze heeft ook een unieke code, namelijk MCC3. (Magnetic Charging Cable). Helaas is deze niet al te snel, en moet je rekenen op ongeveer 5 uur laadtijd. Dat is best lang, maar het betekent ook dat de batterij niet teveel te lijden heeft onder een hoge laadstroom.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumenmeting:

Runtime:

Deze zijn gemeten op verschillende momenten. De eerste direct na het inschakelen, de 2e na 30 seconden. De 10 minuten meting is genomen van de runtime test ipv handmatig.

ModusSpecificaties@ startna 30 secondenNa 10min
Moon54.764.76
Low5045.7745.77
Medium300292292291
High1200114711431118
Highest/Turbo4200 lumens4107 lumen3965 lumen1162 lumen

Zoals je ziet komt hij redelijk in de buurt van de geadverteerde nummers.

Runtime:

Hieronder zie je hoe hij presteert als de batterij leeg loopt.

Turbo mode: ongeveer 3 uur

High mode: net iets over de 3 uur

Med mode: bijna 11 uur

Low mode: deze heb ik niet getest, maar zou dus 15 dagen moeten zijn.. enorm lang dus.

Als je de runtime vergelijkt met andere 21700 lampen, is hij echte 1 van de beste. Hij behoudt de lichtopbrengst het hoogst voor het langst.. prachtig. Zie de vergelijkding tussen een stuk of 10 zaklampen.

Afstand:

Niet onbelangrijk heb ik ook de candela gemeten. Dit is de manier om aan te geven hoe intens de lichtbundel is. Hoe hoger de instensiteit die gemeten is, hoe verder de zaklamp kan schijnen.

ModusCandela gemetenSpecificatiesGemeten
Moon000m
Low175 cd25 m26 m
Med1,150 cd65 m68 m
High4,650 cd130 m136 m
Turbo16,950 cd250 m260 meters

Hij presteert dus iets beter dan op papier. Niet slecht.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • 2 extra ingebouwde beveiligingen
  • Automatische lockout timer
  • Afstandssensor
  • Compleet pakket met batterij en lader
  • Mooi design
  • Snelkoppeling naar Moon, Turbo en Stroboscoop

NEGATIEVE PUNTEN:

  • De automatische 30sec lockout kan onhandig zijn
  • De draaiknop kun je niet al te snel draaien, dan doet hij gewoon niets

Korte samenvatting:

DOlight heeft weer een mooie zaklamp afgeleverd, met goede prestaties. In zijn categorie is hij zelfs 1 van de besten, als niet, de beste is. De extra veiligheidsfuncties zijn erg interessant, al had het nog mooier geweest om die uit te kunnen schakelen. Verder, op en top kwaliteit zaklamp.

OLIGHT SEEKER 3 PRO KOPEN?

De Olight Seeker 3 Pro is hier te koop:

Scroll naar boven