Olight S2R Baton 2 (Limited edition)

Olight S2R Baton 2 review

De Olight S2R Baton 2 is geen nieuwe zaklamp. Althans, niet in de zin dat het een nieuw model is. Maar de uitvoering van de lamp die hier wordt getest is wel nieuw. Het is namelijk een limited edition met witte coating. Dit is erg uniek, want het aantal witte zaklampen (van hoge kwaliteit, en geen speelgoed) kun je waarschijnlijk op 1 hand tellen.

De S2R Baton 2 bestaat alweer enkele jaren, en Olight deed er goed aan deze in een nieuw jasje te stoppen.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

 • De zaklamp: Olight S2R Baton 2 (limited edition)
 • Olight 18650 batterij met 3200mAh capaciteit
 • Magnetische USB laadkabel
 • Draagkoord
 • Draagtasje
 • Reserve clip

In gebruik

De S2R baton II is een EDC zaklamp. Dat wil zeggen dat je hem eigenlijk dagelijks bij je kan hebben. Dit heeft voornamelijk te maken met het formaat. Hoe groter de zaklamp gaat worden, hoe minder hij wordt gezien als EDC.

Je moet het overigens niet verwarren met een sleutelhanger lampje (keychain light) want dat die zijn nog iets kleiner en hebben een ring om aan je sleutelbox te hangen.

Qua formaat is hij een stukje kleiner dan de Olight Warrior Mini (welke in de groep tactische lampen thuishoort), en is daardoor zeker qua lengte erg geschikt om bij je te dragen.

Er zit maar 1 schakelaar op (ook typisch EDC) en die zit aan de zijkant van de kop van de zaklamp. En in de schakelaar zit een klein ledje die bijvoorbeeld aangeeft hoeveel batterij er nog in zit. Maar helaas werkt die alleen als de zaklamp aan staat, en niet wanneer hij is uitgeschakeld. Anders had het goed van pas gekomen om deze in het donker te vinden.

Je kunt hem op verschillende manieren bij je dragen en gebruiken. Allereerst kun je hem gewoon zo in je zak stoppen, zonder de clip te verwijderen. Je kan hem ook met de clip bevestigen aan je zak (zodat de clip zichtbaar is aan de buitenkant van je zak), of aan de buitenkant van je zak bevestigen met de clip. Je kan de clip ook achterstevorgen gebruiken om hem bijvoorbeeld aan de klep van je pet te bevestigen. Dan heb je nog de mogelijkheid om de lamp aan iets van metaal te bevestigen, middels de ingebouwde magneet. En als laatst heb je ook nog een draagkoordje dat je kan gebruiken.

Ik lieg dan eigenlijk, want je kan hem ook in het draagtasje doen, maar dat is misschien weer een beetje ver gezocht.

Tailstand? 

Ja, je kan hem gewoon lekker overeind zetten zonder dat je bang hoeft te zijn dat hij omvalt.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Als je al meerdere zaklampen hebt gehad zul je gemerkt hebben dat ze niet allemaal even mooi of goed afgewerkt zijn. En dat geld met name voor goedkope zaklampen van eBay of Aliexpress.

Maar wanneer je een Olight zaklamp (ik heb het niet over de kleinste sleutelhanger lampjes) koopt, merk je al gauw dat je met een premium zaklamp te maken hebt. Dat zie je al bij binnenkomst van het pakketje. Want zodra je het doosje voelt merk je dit gelijk. De kwaliteit van de binnen en buitenkant is gewoon altijd geweldig.

Aan de binnenkant van het doosje is alles zo gemaakt dat het allemaal precies past. Alle accessoires zitten op de juiste plek, speciaal voor hen gemaakt. Elk doosje van Olight is een genot om te zien en ervaren, lol.

De witte S2R Baton II is ook echt mooi om te zien. Je ziet deze kleur eigenlijk nooit voor een zaklamp, en daardoor maak het hem nog een beetje unieker. De coating ziet er heel goed uit. Het schroefdraad is lekker ingevet, en schroeft goed. Het enige nadeel is dat je bij het openen en sluiten van de tailcap (achterste kapje) het vet verkleurt in een donker goedje. Dit zal al snel de coating vies maken. Daarom is het geen slecht idee om de batterij gewoon in de zaklamp zelf te houden om op te laden.

Oh, en vergeet niet dat deze ook nog een speciale blauwe clipje heeft, om het geheel af te maken.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

Voor sommige mensen is het ontzettend belangrijk de juiste kleur licht te krijgen. Men spreekt dan als eerste over neutraal wit, en daarbij heb je nog onderscheid tussen low CRI en High CRI. En zelfs dan kan het nog niet goed genoeg zijn, want dan wil men een tint die onder de BBL zit.

Ik ga je daar verder niet mee vermoeien, maar Olight maakt eigenlijk nooit echt duidelijk welke LEDs ze gebruiken, en met welke kleurtemperatuur, en vooral niet in welke Bin/Tint ze komen.

Toch hebben ze het bij de S2R Baton II niet kunnen laten de kleurtemperatuur en de CRI-waardes te vermelden op de bezel. Ja, je leest dan goed.

Het mooie hieraan is dat je altijd weet wat er achter het glas (of optics) zit. En op mijn bezel staat het volgende:

1150 lumen, CCT 6500~7500K CRI 70

Zoals velen van jullie wel weten, is 6500-7000K erg koud licht.

Toch hebben ze er goed aan gedaan om te kiezen voor de TIR optiek voor deze lamp. De lichtbundel is lekker egaal zonder duidelijke ringen en met een mooi verloop van hotspot naar spill.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

 • Lengte: 99.95mm
 • Diameter kop: 23.2 mm
 • Batterijpack: 22 mm

Gewicht:

 • Gewicht leeg: 43.5 gram
 • Met batterij: 91 gram

ZAKLAMPEN VERGELIJKEN:

Zie hieronder enkele bekende Olight zaklampen naast elkaar.
Van links naar rechts: Olight 18650 batterij, Olight S1R Baton 3, Olight S2R Baton 2, Olight Warrior Mini, Olight Warrior Mini 2.

GEBRUIKERS INTERFACE

De gebruikersinterface is gewoon nog hetzelfde als de andere S2R Baton II lampen.

Modes:

 • Moon, Low, Medium, High en Turbo
 • Stroboscoop

Vanaf UIT:

 • Schakelaar ingedrukt houden voor >3 sec: Lockout
 • Schakelaar ingedrukt houden voor 1 sec: Moon mode
 • 1 klik: laatst gebruikte setting
 • Dubbele klik: Turbo
 • 3 klikken: Stroboscoop

Van AAN:

 • Schakelaar ingedrukt houden: de zaklamp schakelt de sterkte van laat naar hoog
 • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
 • Dubbele klik: Turbo
 • 3 klikken: Stroboscoop

Stroboscoop

 • Ja, te activeren door 3 klikken

Lock-out modus:

 • Ja, door de schakelaar langer dan 3 seconden in te drukken als de zaklamp is uitgeschakeld

PWM

 • Niet te zien met blote oog

BATTERIJEN EN OPLADEN

Olight is 1 van de fabrikanten die gebruik maakt van merk gebonden onderdelen zoals batterijen en laadsystemen. De S2R Baton II maakt ook van een Olight batterij die speciaal voor deze zaklamp is bedoeld.

De batterij moet je overigens met de kop (plus) naar de achterkant richten, en niet zoals bij ‘normale’ zaklampen richting de kop. Ook dat is anders.

Gelukkig kun je de batterij wel in bepaalde normale opladers opladen, als je maar contact kan maken met de pluspool van de batterij, want die wordt namelijk beschermd door een plastic ring. Maar ik begrijp dat niet alle opladers contact kunnen maken hierdoor, en daarom de batterij niet kunnen laden. Toch past hij uitstekend in de lijst van beste oplaadbare zaklampen.

Mijn Nitecore UMS2 heeft aan de plus zijde een klein bobbeltje zitten waardoor hij net contact kan maken, en de batterij kan laden.

Maar natuurlijk is het de bedoeling van Olight om de batterij in de zaklamp op te laden met de bijgeleverde MCC kabel (magnetic charging cable). Deze ziet er iets anders uit dan de eerdere die ik al had. Deze vermeld namelijk 1A, terwijl de andere die ik heb 1A/1.5A/2A laten zien. Iets anders dus. Maar hij laadt dus met bijna 1 ampere op. Een batterij van 3200 mAh zal daarom iets meer dan 3 uur duren, en reken eigenlijk maar op 3.5 uur.

Weet ook dat het ledje groen wordt, terwijl de batterij nog niet 100% is volgeladen. Hierdoor zal de batterij langer mee kunnen.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumen:

ModeSpecificaties@ 30 secLumens @ start
Moon0.50.000.00
Low1517.6817.68
Medium120144144
High400472473
Turbo1150 lumen1289 lumen1318 lumen

Eigenlijk had ik dit al een beetje verwacht. Olight is namelijk vaak conservatief met zijn specificaties. Ze staan daarmee anders in de markt dan veel andere fabrikanten die juist alleen maar hogere cijfers willen laten zien.

Runtime:

Turbo start met ongeveer 1318 lumen en zwakt langzaam af tot hij bij de 1250 lumen opeens naar beneden duikelt naar ongeveer 455 lumen. Dit houdt hij lang vol tot hij na 3 uur en 51 minuten verder zakt naar 142 lumen. Na 4 uur en 1 minut is hij inmiddels gezakt naar een opbrengst van een kaars. Pas op dat je de test nu wel stopt en de batterij eruit haalt, want hij gaat namelijk diep ontladen. Die van mij was nog maar 2.5V na de test

High is erg stabiel met ongeveer 460 lumen voor 3 uur en 54 minuten. Daarna verlaagt hij naar 145 lumen tot hij bij de 4 uur en 6 minuten nog verder afzwakt. En dat is gelijk de total runtime voor High

Medium is heel stabiel rond 143 lumen voor 14 uur. Dan zwakt hij langzaam af, en bij 17 uur heb ik de test maar gestopt.

Ik heb geen Low en Moon gedaan, want die zouden respectievelijk 100 uur en 6 dagen duren.

Afstand:

De metingen zijn binnen en buiten gedaan. Binnen op een afstand van 5 meter, en buiten op een afstand van 10 meter. Beide keren zijn de metingen na 30 seconden genoteerd volgens de ANSI FL1 standaarden.

ModeCandela gemetenMeters
Moon00
Low10020
Med82557
High2700104
Turbo7675175
Turbo 10m7500173

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

 • Klein
 • Lichtgewicht
 • 1 knop voor het bedienen
 • Witte coating
 • Inclusief batterij en oplaadkabel
 • Geen flikkering in het licht (PWM)

NEGATIEVE PUNTEN:

 • Batterij moet omgekeerd in de zaklamp geladen worden

Korte samenvatting:

De Olight S2R Baton II Limited Edition is een mooie lamp, die net zo goed presteert als de normale S2R II baton, maar er wel mooier uitziet. Helaas is deze uitvoering niet verkrijgbaar in Nederland, maar wel de gewone zwarte uitvoering. Hieronder verwijs ik naar de zwarte uitvoering.

WAAR KUN JE DE OLIGHT S2R BATON II KOPEN?

Bij veel winkels is helaas alleen nog de zwarte versie beschikbaar. Deze presteert hetzelfde natuurlijk.

Scroll naar boven